Kolejna szybka i bardzo smaczna pasta do smarowania pieczywa. A przy tym bardzo zdrowa, brzuszki z łososia jak i sam łosoś zawierają bardzo cenne dla naszego
Kuchnia z widokiem na ogródCieciorka, tuńczyk, ogórek kiszony, ricotta, pieprz marynowany wszystko razem zmieszałam smaczną pastę w 5 min. przygotowałam. Jeśli z podpłomykami ją podamy to ciekawą przekąskę mamy. Ale pastę z ulubionym pieczywem można też serwować i jej smakiem się delektować. Składniki: pasta z tuńczyka: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym - 185 g, 1 puszka cieciorki konserwowej 400 g, 3 duże(...)dodajemy w niewielkiej ilości, żeby nie zdominował smaku całej pasty. W razie potrzeby można dodać soli, ale jej używamy na sam koniec, wszystko zależy od tego jak bardzo słone są ogórki. Pastę odstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki, żeby wszystkie smaki się połączyły, a zimna będzie najsmaczniejsza. Podpłomyki: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru
Moniki Smakołykibardzo smaczne kanapeczki - kawałki bagietki z sałatką śledziową, ułożoną na liściu sałaty. Po pierwszym kęsie kubki smakowe zaczynają już dobrze pracować i domagają się więcej ;) Nie tylko małe przekąski umilają oczekiwanie. W bałkański nastrój wprowadza ludowa muzyka, którą na żywo wykonują artyści - akordeon, tamburyno i magiczny śpiew to strzał w dziesiątkę, bardzo mi pasuje - być może za sprawą płynącej(...)Przestępstwem byłoby nie spróbować ;) Polędwica medium rare, niesamowicie soczysta. Uwiódł mnie sos, który wytworzył się z topniejącego ajwarowego masełka i grillowanych warzyw - idealny do steka. Frytki chrupiące i odpowiednio słone, porcja wystarczająca do ogromnej porcji mięsa. Zdecydowanie na tak! Trzecia potrawa to Falafel, czyli kuleczki z przyprawionej ciecierzycy, z jajem sadzonym, sałatką szopską, frytkami z cukinii, ajwarem i tzatzikami. Opcja
Sajkofanka smakuJajecznica zawsze kojarzy mi się z niedzielą lub innym wolnym dniem od pracy, pewnie dlatego, że głównie w takie dni ją przyrządzam :) To bardzo wdzięczne danie
Walijskie PichcenieJestem pewna, że zainteresuje Was propozycja nieskomplikowanych a niebanalnie wyglądających roladek, przygotowanych z bagietki, tuńczyka, serka i różnokolorowych papryk. Niby nic a cieszy. I oko i
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaProsta i pyszna przekąska - hummus, czyli pasta z ciecierzycy. Ja podaję go z krakersami, marchewką pokrojoną w słupki lub traktuję jako zamiennik masła na kanapki. Lubicie? Składniki: 200 g ciecierzycy (polecam Skworcu ) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej sól (płaska łyżeczka) ------------------------------ 3 ząbki czosnku 4 łyżki pasty tahini 4 łyżki soku z cytryny 1 płaska(...)polewamy oliwą, aby nie obsychał. Oliwę rozprowadzamy po całej powierzchni. Odstawiamy do lodówki, aby się przegryzł. Przede wszystkim chodzi tu o dodaną sól. Zaraz po zrobieniu hummus wydaje się słony. Smacznego
Smak mojego domufety idealnie do niego pasuje. Myślę, że do przepisu często będę wracać i może nawet wypróbuję inne nadzienie choć nie jestem pewna, bo to jest idealne Zapraszam na pyszną przekąskę w wersji tureckiej czyli chlebek gozleme ze szpinakiem i fetą Turecki chlebek GozlemeSkładniki na 4 duże plackiCiasto:450 g mąki pszennej /przesianej/18 g świeżych drożdży /u mnie 9g drożdży instant/1(...)wrzuciłam pokrojoną cebulę i wcisnęłam czosnek. Smażyłam na średnim ogniu ciągle mieszając, żeby czosnek się nie przypalił a cebula zmiękła około 5 minut. Dodałam paprykę, odrobinę soli (feta jest słona więc niewiele) i pieprzu. Smażyłam około 1 minuty. Dodałam opłukany szpinak i dusiłam aż liście szpinaku zwiędły. Zostawiłam do wystudzenia a potem dodałam pokruszoną fetę i starty żółty
UgotujmyTo.pljest to nadal dobrym wytłumaczeniem, bo mimo to uważam, że nie powinno używać się takiego surowca, który wpłynie negatywnie na smak. Szkoda, bo liczyłam na prawdę pyszną przekąską. Pewnie jeszcze kiedyś podejdę do tego smaku ponownie, gdzie tym razem mam nadzieje trafię na dobra partię. Skąd → sklep edena.pl CHIPSY WARZYWNE warzywa w różnych proporcjach (marchew, pasternak, burak(...)powąchałam wnętrze opakowania. Zapach cudowny! Naturalny, warzywny. W środku znalazłam duże kawałki warzyw, niemalże żadnych okruszków. Chipsy prezentują się bardzo dobrze, zachęcająco. W smaku również zadowalające. Chrupiące, lekko słone, tłustawe. I według mnie ta tłustość mogłaby być chociaż lekko zredukowana. Burak i batat są bardziej słodkie, natomiast marchew i pasternak już tylko w małym stopniu. Są świetne! Od teraz będę
Zdrowie na języku :Ppiękną ciemnozieloną barwę. Idealnie pasują do kanapek, sałatek i samodzielnego spożycia, bo na zupę to ich aż szkoda. Nasi Mężowie niejednokrotnie stosowali je jako zagryzkę, przegryzkę czy tam przekąskę i zakąskę. Generalnie mogą je wcinać na okrągło. Rok w rok dostajemy od Mamy przydział ok 10 kg na rodzinkę i przez całą jesień, zimę i wiosnę "jedziemy" na tych zapasach(...)kawałek chrzanu (najlepiej korzeń pokroić w ćwiartki lub na połówki). Na wierzch umiejętnie (tzn. tak by nie wystawał) umieszczamy koszyczek kopru lub dwa mniejsze. Zalewamy zagotowaną i wystudzoną, słoną wodą. Mama przygotowuje zalewę w proporcji: na każdy litr wody łyżka stołowa soli. Na 10 kg ogórków najlepiej przygotować 10 l zalewy i 18-20 słoików. Kiedy już wszystkie składniki
Kuchnia po mojemuNajważniejsze jest ciasto na tartę.....moje sprawdzone, które wykorzystuję od niedawna i uważam za najsmaczniejsze. Polecam także z każdym innym wytrawnym, nie słodkim, farszem. W sezonie
upichcicPowoli zapominamy o minionych Świętach... Trzeba wziąć mały oddech i zacząć przygotowywać się do Sylwestra, który już lada moment. Był
Kulinarne przygody GatityProsta i pyszna przekąska - hummus z suszonymi pomidorami. Ja podaję go z krakersami. Można go podać z marchewką pokrojoną w słupki lub potraktować jako pastę do smarowania pieczywa. Lubicie? Składniki: 200 g ciecierzycy (polecam Skworcu ) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej sól (płaska łyżeczka) ------------------------------ 3 ząbki czosnku 4 łyżki pasty tahini 3 łyżki soku z cytryny(...)całej powierzchni. Na koniec hummus ozdabiamy mielonym pieprzem. Odstawiamy do lodówki, aby się przegryzł. Przede wszystkim chodzi tu o dodaną sól. Zaraz po zrobieniu hummus wydaje się słony. Smacznego
Smak mojego domuwersji wytrawnej, nadziane smakowitym farszem ze szpinaku i sera feta. Takie bułki idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie lub kolację, albo pyszne śniadanie do pracy. Będą również niezastąpione jako przekąska podczas pikniku, w czasie podróży lub wycieczek. Szybko zaspokoją nawet największy głód, dając siłę na dalsze aktywne spędzanie wolnego czasu. Jeśli nie przepadacie za szpinakiem lub serem feta, nadzienie możecie(...)sera feta 80 g kremowego twarożku (naturalnego) 150 g szpinaku 1 białko 1/2 łyżki posiekanych ziół (oregano, tymianek, pietruszka lub szczypiorek) ewentualnie sól (dla nas feta była wystarczająco słona) Ser feta rozcieramy z twarożkiem i żółtkiem, dodajemy posiekany szpinak, zioła i dokładnie mieszamy. DODATKOWO: żółtko sezam Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wyrośnięte ciasto
Rozpustne gotowanieCześć Dziś szósty dzień Adwentu. Do świąt zostały 22 dni. Dziś będzie kolejny przepis na śledzie. Także w oleju, ale z innymi dodatkami - cebulką, porem i
blog.moje-pasje.infozamówić podczas pierwszej wizyty w Indiach? Daniem ogólnoindyjskim jest thali - zestaw przekąsek składający się z ryżu lub roti (indyjski chlebek), warzyw w sosie, ostrych marynat oraz często mięsa. Drugim uniwersalnym daniem indyjskim jest dal, czyli rodzaj gęstej zupy z soczewicy. Charakterystyczną potrawą jest dosa, czyli cienkie, suche naleśniki wyra(...)zmieniały. Tradycyjne składniki posiłku zależały od pory roku, pożądanego efektu (dania rozgrzewające i chłodzące), wieku, a nawet charakteru. Niegdyś każde danie musiało mieć sześć ras (smaków): słodki słony gorzki cierpki kwaśny ostry. Przypisywano im określony wpływ na organizm i zależenie od potrzeb ustalano ściśle proporcje użycia. Źródło: Biblioteka Gazety Wyborczej. (2006). Indie podróże marzeń
ClauditteMissCooking