oraz niewielkie ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru, który nadaje tej soli zapach i smak.... zgniłych jajek. Stosowana jest głównie do do ostrych sosów i dipów oraz pikantnych przekąsek. Niewielka ilość kala namak dodana do tofu nadaje mu smak sałatki jajecznej. sól z Maras (zwana też solą peruwiańską) - produkowana jest w warzelni usytuowanej na zboczu góry Maras. Po odparowaniu(...)kąpieli. niebieska sól irańska - swój kolor zawdzięcza zawartości sylwinu. Dodaje się ją do potraw na krótko przed podaniem ich na stół. . sól boliwijska Mirroir (różowo-pomarańczowa) - pochodzi z prehistorycznego słonego jeziora. Wydobywana jest w Andach na głębokości prawie 4000 metrów. Swoją barwę zawdzięcza wysokiej zawartości tlenku żelaza i niskiej zawartości sodu. Jest bardzo intensywna w smaku. Sól morska – powstaje przez
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarozmaitym nadzieniem. Farsz może stanowić ser, rukola, prosciutto z pomidorem lub cokolwiek innego, na co pozwoli nam wyobraźnia. Całość dania to przepyszny placek z nadzieniem, który jest doskonałą przekąską na ciepło. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 6 placków Składniki: Na placki Szklanka mąki Łyżka smalcu Pół łyżeczki sody oczyszczonej Troszkę soli* Ciepła woda Farsz: Mozzarella Rukola Prosciutto(...)udziałem mozarelli, pomidora, szynki i rukoli. A tak to danie wygladało we Włoszech: *Jeśli wiemy, że do farszu będziemy używać szynki prosciutto, która w Polsce jest zazwyczaj bardzo słona to dajemy naprawdę szczyptę soli. W momencie gdy decydujemy się na inny farsz np. serowy można dorzucić nieco więcej soli
Kolizje SmakówPrzystawka, kolacja, przekąska...smacznie i kolorowo.Gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół.Wyjmujemy żółtka.Farsz z groszkiem:Jedna mała cebula i mały ząbek czosnku posiekaj i podsmaż na łyżce oleju, posól delikatnie i dodaj 200 g zielonego, odcedzonego groszku z puszki. Podduś i ostudź.Z 5 jajek wyjmij żółtka, wrzuć do miski, dodaj podduszony groszek, dużą łyżkę(...)zmiksuj na jednolitą masę. Dopraw w w razie potrzeby. Ja dodatkowo wyściełałam każdą połówkę szynką parmeńską, bardzo cienko pokrojoną, więc nie posoliłam nazbyt mocno masy twarogowej, gdyż szynka jest słona.Udekoruj ponownie, według własnej fantazji i potrzeb. SMACZNEGO.CMOK
Pasje JolkiPlamiak , łupacz, wątłusz srebrzysty ( Melanogrammus aeglefinus ) - gatunek morskiej ryby dorszokształtnej z rodziny dorszowatych (Gadidae). Jedyny przedstawiciel rodzaju Melanogrammus . W języku angielskim znany jako „haddock”
mojewypiekiinietylkoDzisiaj coś co lubi chyba każdy w mojej rodzinie. Zimne nóżki czyli galareta jest przekąską która mieści się w ścisłej czołówce na liście przekąsek imprezowych w naszym domu. Jedni lubią tą czysto wieprzowa inni z domieszką drobiu jednak zawsze znika do ostatniego kawałeczka. Jako, że przygotowuję ją dla sporej ilości osób i nie mam w zwyczajach bawić się w małe(...)pietruszki i doprawiamy pieprzem. Całość gotujemy przez kolejne 2-3 godziny do wygotowania żelatyny – mięso ma się rozpadać. Przecedzamy wywar który odstawiamy doprawiając do smaku by by dość słony (ja nie dodaję żelatynę jednak jeżeli ją dodajemy to w tym miejscu to czynimy - mieszamy do całkowitego rozpuszczenia). Mięso obieramy i siekamy dość drobno wraz z marchewką. Pozostała pietruszkę drobno
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŚledź to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Może być przygotowany łagodnie lub na ostro. Osobiście preferuję łagodne wersje z cebulką i w oleju lub zaprezentowaną w
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSmaczna i niedroga przekąska imprezowa. Spodobał mi się nieco inny pomysł na "opakowanie". Inspiracją był przepis na tej stronie. Quiche smaczne i na ciepło i na zimno.składniki ( na 12 foremek średniej wielkości)na foremkiok 600 g startych na małych oczkach surowych ziemniakówgarść koperkułyżeczka lub więcej czosnku w proszkunadzienie100 g boczku1 duża lub 2- 3 małe szalotki100(...)szalotkę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć (osobno) na patelni. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszać jajko, mleko, ser. Posolić - nie za dużo - boczek jest słony, popieprzyć.Quicheformę z podpieczonymi ziemniaczanymi babeczkami wyjąć z piekarnika. Do każdej babeczki nałożyć boczek, cebulę, zalać masą serową. Posypać wierzch mieszanką pietruszkowo czosnkową. Wstawić do piekarnika
Stare GaryUwielbiamy sałatkę śledziowo - ziemniaczaną, jest ona obok gyrosowej na naszym sałatkowym topie ;) Zwłaszcza w wersji leśnej - z własnoręcznie zebranych zamarynowanych prawdziwków i podgrzybków, z wyraźną
głodny alergikkawałek mięsa trzymamy go dłużej, jeśli mały – krócej. (Mięso wraz z marynatą powinno stać w lodówce.) W zasadzie takiego mięsa nie trzeba już specjalnie doprawiać. Jeśli ktoś lubi bardziej słone mięsa, wtedy przed pieczeniem można je lekko posolić. Składniki roladek: zamarynowana wołowina , boczek wędzony , ugotowana kapusta kiszona , sól , pieprz do smaku , odrobina oleju , niewielka cebula , 2-3 ząbki czosnku(...)blenderem lub przetrzeć przez sito. Ja takiego zmiksowanego sosu nie zagęszczam już niczym. Podawać z ulubionymi dodatkami jako drugie danie lub pokrojone plastry mięsa na zimno jako przekąskę
Codzienna kuchnia niecodziennaTempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw
Food SquarePrzepis znalazłam na blogu Cynamon.blogujaca.pl . Jest to świetny pomysł na dodatek do obiadu, przekąskę na kolację czy na imprezę. Robi się dość szybko i łatwo. W oryginale oprócz warzyw i ryżu było jeszcze salami, którego nie dodałam, ze względu na to, że u mnie kuleczki były dodatkiem do obiadu. Po oryginalny przepis zapraszam na stronę autorki ;) Kuleczki są smażone(...)podlewamy nią ryż. Dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy woda nam odparuje, używamy drugiej kostki w taki sam sposób. Warto wcześniej spróbować czy ryż nie jest za słony po dodaniu jednej kostki, wtedy możemy zmniejszyć ilość kostki, dodać połowę, albo podlać ryż samą wodą. Ryż dusimy, aż będzie "al dente" ( miękki, ale nie za miękki). :) Odstawiamy do wystygnięcia. Paprykę
Czerwona PorzeczkaSałatka z matiasów pełna aromatu i pełnej gamy smaków. Słoność matiasów miesza się z aromatem czosnku, lekką słodkością cebuli, pikantością chilli, a do tego wszystkiego nieśmiało
Pociąg Do Kuchniskładniki na ciasto krucho drożdżowe: 150 g maki 120 g masła 10 g drożdży 3 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: jajko do posmarowania wykonanie
Domowy Smak JedzeniaTaka surówka często gości na naszym stole. Kiszonki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, a dodatek tartej marchewki dodatkowo wprowadza porcję witamin. Dodawania cebulki podsmażonej
Kolorowy PrzepisownikKolejna szybka i bardzo smaczna pasta do smarowania pieczywa. A przy tym bardzo zdrowa, brzuszki z łososia jak i sam łosoś zawierają bardzo cenne dla naszego
Kuchnia z widokiem na ogród