zapach świeżo szykowanych ryb i węgla drzewnego sunie między wąskimi uliczkami. Grillowane, osypane morską solą sardynki podaje się z pajdą chleba, słodkimi ziemniakami, grillowaną papryką… Wśród tapas – przekąsek do piwa, wina i sangrii – królują błyszczące sardynki wyłowione z pięknie zaprojektowanych, utrzymanych w stylistyce retro puszek – w całości, albo w formie pasty. Udało mi się dopaść portugalskie sardynki – puszka(...)trwalsza od białej. Choć o trwałości tej pasty naprawdę ciężko cokolwiek powiedzieć, bo znika zawsze za szybko. Oliwki – bez pestek, bez nadzienia, czarne lub zielone, najlepiej samodzielnie wydrylowane – jako słony dodatek. I koniecznie – wędzona papryka. I słodka, i pikantna – w takiej ilości jaką lubicie. Osobno siekamy (nie na pastę, ale drobniutko) w blenderze oliwki, szalotkę i pomidory. Przekładamy masę
Karo in the KitchenWiększość uważa, że domowy makaron jest to bardzo skomplikowana sprawa. Ja właśnie tak nie uważam, bo moim zdaniem jest to do zrobienia bardzo łatwe, najtrudniejsze moim
Kuchnia ŁukaszaDzień dobry, W weekend przygotowałam potrawę o jednoznacznie kojarzącej się nazwie, czyli coc ę ;) Nie chodzi mi jednak o sławne narkotyki (ani o danie z
Chilli Czosnek i Oliwastanu frytek – z wierzchu będą złote i chrupiące, w środku mięciutkie. Ziemniaki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, dość solidnie solimy – i jajka i ziemniaki szybko wchłaniają i tłumią słony smak. Tłuszcz odlewamy, nie będzie już potrzebny. Na patelnię, rozgrzaną na małym ogniu, wkładamy kawałek masła. Rozpuszczamy, dodajemy pokrojoną w cienkie plastry cebulę i pokrojoną w mniejsze kawałki wędlinę. Chwilę(...)spodzie zrobią się znowu smakowicie chrupiące. Na wierzchu rozkładamy małe kawałki sera, szybko się rozpuszczą. Smaczna jest i na ciepło, i na zimno. W Hiszpanii zimną podaje się jako przekąskę (tapas). Oryginalny przepis to same jajka i ziemniaki, a masa jajeczna jest jednolita i wymieszana dokładnie z usmażonymi wcześniej ziemniakami. A ja lubię właśnie tak zrobioną – z mocno chrupiącymi ziemniakami
Karo in the KitchenViolaPassion Nic dodać ,nic ująć . Wspaniała wykwintna przekąska w tym wydaniu . Wspaniałe danie ,warte wszystkich wyżeczeń . Jakiś czas temu moja serdeczna koleżanka powiedziała " wolę jezdzic na wakacje niż jeść wynalazki" A ja??? Ja stanowczo wolę smakować i inwestować w swoja kuchnię. Ciekawa smaków i przypraw. Codziennie próbując nowych smaków, przezywam podróż do najdalszych zakątków świata . Tych podróży nie odbierze(...)razu do wrzątku, albo zamrażają zwierzę a później gotują to krew mnie zalewa. Kochani mniemy litość i szacunek do zwierząt które jemy!!!!!! Sposób: Woda w garnku powinna być słona, jak woda morska . To podstawa, jeśli chodzi o właściwe przygotowanie homara. Uśmiercamy homara nożem energicznie ( pierwsze łączenie tali z głową) oglądnij film tutaj poznacie metodę również obrania Lobstera
Viola cooks with passiondodatku zbliża się weekand. Dla wszystkich, którzy planują imprezkę, oraz dla tych, którzy wolą spędzić weekend spokojnie, przed telewizorem mam dziś prostą, ale za to pyszną i bardzo efektowną przekąskę. Winogrona w gorgonzoli, z orzechami. Klasyka smaku. W dodatku robi się błyskawicznie. Dzis podaję tylko składniki, bez ich ilosci, ponieważ wszystko zależy od wielkości winogron oraz od Waszych preferencji smakowych(...)ostudzonych orzechach. Moje sugestie: Bardzo ważne jest, aby winogrona były naprawdę słodkie. Starajmy się też, aby warstwa sera nie była zbyt gruba. W przeciwnym razie kulki mogą wyjść za słone i niezbyt smaczne. Dobrze uprażone orzechy są bardzo aromatyczne, ale uważajmy, by ich nie przypalić, bo będą gorzkie i popsują cały smak
Zawsze głodna!Pizzę z chlebków naan odkryłem kiedyś u Nigelli. Zachwyciła mnie swoją prostotą i szybkością przygotowania. Jak wspomina sama autorka, jej przygotowanie nie zajmuje więcej czasu niż
Food Squarezawierają mnóstwo witamin i minerałów. Suszone figi - mimo, że dostępne praktycznie wszędzie te różniły się - kolorem (są jasne) oraz intensywnym zapachem, a przede wszystkim smakiem. Kolejny pomysł na znakomitą przekąskę. Kawa - mamy tutaj smakoszy? Do wyboru jest ich naprawdę wiele. Warto chwilę stanąć, poczytać (lub dopytać) i wybrać taką jaka najbardziej nam odpowiada. Kawa z Peru? Brzmi i smakuje świetnie(...)feta - miałam okazję spróbować koziego. W prawdziwej sałatce greckiej, z prawdziwymi i pysznymi oliwkami to prawdziwa poezja. Ma całkiem inny smak niż "sklepowy". Jet lekko kwaśny, nie aż tak słony i bez żadnych polepszaczy bo sam w sobie jest genialny. Oliwki - no właśnie. Znacie smak tych w słoiczkach.. a raczej brak smaku? Te są PYSZNE. Po prostu. Pyszne
CzarnawisienkaNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiDziś na blogu kolejna propozycja na zbliżające się Święta Wielkanocne, pyszne i proste jajka faszerowane łososiem wędzonym. Do ich przygotowania możecie użyć łososia sałatkowego, jest nieco
Kulinarne przygody GatityJakiś czas temu na Fb był konkurs firmy Mission Wraps . Zadanie konkursowe polegało na zrobieniu takiego nadzienie dla ich placka, które oczaruje Anię Starmach
Dieta moja pasjaCIASTO: -1/2 kg mąki - szklanka wody wrzącej - szczypta soli Mąkę wymieszaj z solą i zalej ją wrzącą wodą. Wymieszaj drewnianą łyżką i poczekaj aż przestygnie
Pasje JolkiPaszteciki francuskie z farszem pieczarkowo kapuścianym, są smaczną, wigilijną przystawką . Doskonale komponują się z czerwonym barszczem. Polecam nie tylko od święta, to szybki i
Takie tam pichceniePasta z wędzonego łososia i awokado to pyszna, zdrowa i szybka przekąska, w sam raz na sylwestrową lub karnawałową imprezę. Można ją podać na grzankach, chrupkim pieczywie lub jako dodatek np do grissini. Robiłam już jej kilka wersji i ta jest najlepsza :) Do tej wersji użyłam dużego filetu (nie żadne tam sałatkowe skrawki) z łososia wędzonego na gorąco w dymie(...)najdrobniejszą kostkę. Wszystkie te składniki mieszamy w jednym naczyniu. Dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i przyprawy (uwaga z solą, bo łosoś jest już słony!). Wszystko razem mieszamy. Podajemy na grzankach/bagietce/pieczywie chrupkim udekorowane ziarnami granatu lub jako dip do maczania warzyw/paluszków chlebowych
Zawsze głodna!często i często będą pojawiały się na blogu. Wystarczy kilka składników, które mamy pod ręką, paczka makaronu i możemy szybko wyczarować pyszne danie na obiad lub kolację czy przekąskę do pracy/szkoły. Dziś zapraszam Was na szybki w wykonaniu i bardzo smaczny makaron z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów i cukinii. Składniki na 2 duże(...)Smażymy chwilę wszystko razem i dodajemy mascarpone* i cukinię. Gdy ser się rozpuści, a wszystkie składniki połączą-doprawiamy (nie przesadzamy z solą, bo wędzony łosoś sam w sobie jest słony), dodajemy koperek. W międzyczasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Gotowy makaron odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i przekładamy na patelnię z sosem. Mieszamy do połączenia składników. *Do serka mascaropne
Zawsze głodna!