słone przekąski - 603 przepisów (strona:27/41)

Ciasteczka z płatków orkiszowych i pestek dyni na słono (z czarnuszką) 123

 Przepis autorski (mój). Ostatnio żadne słodycze mnie nie kuszą i nawet moja ulubiona biała czekolada leży nietknięta. Nie robię tak dużo słodkości jak wcześniej, hmmm

Di gotuje
KOSZYCZKI PIECZARKOWE. 146

Mała uwaga na wstępie. Ostrożnie z doborem wędliny, by nie była słona bądź z solanki. Sól wydzieli się w trakcie pieczenia, a farsz ją wchłonie, przez co koszyczki wyjdą straszni słone. Ewentualnie można pominąć etap przyprawiania farszu solą. PIECZARKOWE KOSZYCZKI. /autorski;/ na 6 koszyczków plasterki szynki - w zależności jakiej używamy, dużej, małej, ilość zmienna 5 pieczarek 3 jajka 3-4 łyżki(...)dokładnie mieszam ze sobą. Wykładam do foremek wyłożonych wędliną, wygładzam wierzch i wstawiam do piekarnika. Koszyczki piekę 15-20 minut, aż pięknie zbrązowieją. Świetnie się sprawdzą jako ciepła przystawka, przekąska  czy jako ciepła kolacja. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Jednoosobowa pełnoziarnista orkiszowa tarta (?) z cukinią - genialna! 167

pomidory suszone w wiórkach 1/2 jajka - za drugim razem nie dodałam cebulka - za drugim razem zapomniałam o niej   * jako obiad czy kolacja to raczej jedna porcja, ale na przekąskę wystarczy dla 2 osób Składniki na ciasto dodawałam po kolei, mieszałam po każdym, a potem zagniotłam w kulę. Przełożyłam do lodówki na 1/2 godziny (za drugim razem nie wkładałam, tylko(...)ostatnie 5 min. już przy wyłączonych grzałkach. Tak jak w tytule, tartę określiłabym jako genialną! Cieniutkie, chrupiące, aromatyczne ciasto i sprężysta cukinia w połączeniu z lekko słonym serem - poezja obiadowa albo kolacyjna, albo na przegryzkę, albo do piwa, albo kiedy i gdzie kto chce - na każdą okazję:) "Sztuka życia polega na tym, by cieszyć się małym, a wytrzymywać najgorsze" William

Zdrowa Kuchnia Sowy
Tatar ze śledzia 136

tartare. Uznajmy jednak, jak to się w Polsce zakorzeniło, że tatar to wszystko to co surowe i posiekane ;) Tatar ze śledzia znakomicie nadaje się jako przystawka, jest też świetną przekąską na spotkanie ze znajomymi czy rodzinne posiedzenia. Idealnie komponuje się ze świeżą bułką żytnią, na którą przepis wkrótce podam. Z podanych składników wychodzi ok. 6 porcji. Składniki: 4-5 płatów(...)ogórka konserwowego oraz drobno pokrojone oliwki. Całość mieszamy żółtkiem ze sparzonego jaja i doprawiamy szczyptą pieprzu. Sól nie powinna być już potrzebna, ponieważ zarówno śledź jak i oliwki są słone. Porcje tatara posypać kilkoma rodzynkami

Jacob Tastes
Słone babeczki z awokado i anchois 96

Przystawka na różne okazje. Jej zaleta ? Szybka , prosta a zarazem smaczna, czegóż chcieć więcej...  Składniki 1 szt awokado 1 jajko ugotowane na twardo pieprz świeżo

R'n'G Kitchen
Placki bananowe 260

Czasami szuka się pomysłu na coś szybkiego, co można by szybko zrobić i zjeść. Placki bananowe są doskonałym pomysłem na takie „coś” na szybko

dom-agi.pl
Tiramisu pomidorowe z prosciutto 196

Wytrawna wersja tiramisu z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, prosciutto, suszonymi pomidorami i kremowym serkiem z bazylią i pomidorami. Ekspresowa i pyszna przekąska.    Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie     Składniki: 250 g Serka Kremowego Arla Apetina Pomidory i Bazylia, 200 g śmietany 30%, 200 g pomidorków koktajlowych, 80 g prosciutto, 1/2 drobno posiekanej chili, Pieprz Cayenne do smaku, ½ pełnoziarnistej(...)Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo wmieszać serki i chili. Doprawić do smaku pieprzem Cayenne i sokiem z cytryny, schłodzić w lodówce. Nie trzeba doprawiać solą, ponieważ prosciutto jest słone. Szynkę pokroić w zapałki, wysmażyć na chrupiąco na maśle, przełożyć na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na patelnie po smażeniu szynki wyłożyć czosnek i pomidorki pokrojone na połówki, przypiec

SzczyptaSmaQ
Keks wytrawny z żółtym serem i wędzonym łososiem 141

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój).  Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie. Idealnie sprawdzi się na pyszne śniadanie, czy zwykłą przekąskę. Keks doskonale zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycący, a najlepszy - jeszcze ciepły. Można go upiec w formie babeczek lub podwajając proporcje - w większej keksówce. Dodatki, które w nim się znajdą(...)łyżeczki musztardy francuskiej (płaskie) 100g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)  1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki pieprzu sól (do smaku; uważać bo łosoś jest słony; dodałam porządną szczyptę) Dodatkowo: 50g wędzonego łososia 50g żółtego sera 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 suszony pomidor 1 ząbek czosnku Wierzch: żółty ser do posypania Jajka ubić mikserem - do puszystości. Mieszając

Di gotuje
Polskie potrawy regionalne, które warto spróbować 168

czosnkiem i przyprawami. Czasami można także spotkać kartacze z farszem warzywnym, serowym lub grzybowym. Babka ziemniaczana Kolejny rarytas z terenu Suwalszczyzny to kartoflak, czyli babka ziemniaczana. Jest to słodko słony przysmak z dodatkiem skwarek z boczku. Miękka babka w środku jest jednocześnie bardzo chrupiąca na zewnątrz. Bliny Żmudzkie – wschodnia granica Bliny przywędrowały do nas zza wschodniej granicy, a konkretnie(...)stronę  http://www.codogara.pl/5182/tradycyjna-slaska-rolada-wolowa/ , gdzie znajdziecie prosty przepis. Pyzy z gzikiem – Wielkopolska Tradycyjne pyry z gzikiem to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej zwłaszcza poznańskiej, które smakuje doskonale jako przekąska, lunch lub śniadanie. Ziemniaki z puszystym twarożkiem zdobywają uznanie od XIX i podawane są w knajpach także poza Wielkopolską. Warte spróbowanie lekkie i pożywne danie. Zupa z rybich głów – Kaszuby Leżące

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jak zrobić śledzie w oleju 454

Śledzie to jedna z ulubionych przystawek Polaków. Jemy je przy okazji spotkań towarzyskich, imprez i świąt. Ze względu na to, że śledź jest potrawą postną jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaronowe Risotto z Kurkami i Pancettą 100

                          

Viola cooks with passion
Tarta z winogronem i kozim serem 197

sobie żadnej formy mięsa, jednak my, dla wzbogacenia smaku, dodałyśmy kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej. Była to bardzo dobra decyzja, gdyż tarta wyszła wyśmienita! Idealna na szybki obiad, czy jako przekąską na imprezie. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego (można oczywiście ciasto przyrządzić samemu) 100g sera koziego 100g sera z niebieską pleśnią 250g winogoron 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 czerwone cebule 50ml czerwonego(...)wykładamy cebulę. Winogrona kroimy w ćwiartki i dokładamy na tarte. Następnie dorzucamy kawałki szynki oraz pokruszone sery. Doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Nie solimy, bo sery są już wystarczająco słone. Tarte wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 12 minut. Podajemy na gorąco skropioną oliwą. Smacznego

Kolizje Smaków
Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami 146

Dziś dzielę się z Wami przepisami na śledzie, które przygotowałam na Święta i które pojadą ze mną na Śląsk. Prawdę mówiąc więcej czasu spędziłam w kolejce

Smakowity Blog Kulinarny
Pierożki spanakopitas. 212

ciasta filo. Jeszcze nie pokusiłam się o zrobienie własnego, bo przeraża mnie wałkowanie go na grubość kartki papieru. Jednakże skoro za niewielkie pieniądze mogę kupić opakowanie zaoszczędzę sobie kłopotów ;). Przekąska pyszna na ciepło, na zimno też jest smaczna. Jest z nią odrobinę zabawy, ale zapewniam Was Kochani, że warto. Z tej porcji wyjdzie nam naprawdę spora ilość pysznych spanakopitas. Więc(...)dodajemy rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak. Favitę kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Całość doprawiamy do smaku pieprzem. Nie solimy farszu, ponieważ feta jest dość słona. Orzeszki siekamy i dodajemy, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą  i całość dokładnie mieszamy. Ciasto filo kroimy (ja to zrobiłam nożyczkami) na paski o szerokości 4-5 cm wzdłuż krótszego boku

Malinowe Pocałunki
Portugalska pasta z sardynek 165

zapach świeżo szykowanych ryb i węgla drzewnego sunie między wąskimi uliczkami. Grillowane, osypane morską solą sardynki podaje się z pajdą chleba, słodkimi ziemniakami, grillowaną papryką… Wśród tapas – przekąsek do piwa, wina i sangrii – królują błyszczące sardynki wyłowione z pięknie zaprojektowanych, utrzymanych w stylistyce retro puszek – w całości, albo w formie pasty.   Udało mi się dopaść portugalskie sardynki – puszka(...)trwalsza od białej. Choć o trwałości tej pasty naprawdę ciężko cokolwiek powiedzieć, bo znika zawsze za szybko. Oliwki – bez pestek, bez nadzienia, czarne lub zielone, najlepiej samodzielnie wydrylowane – jako słony dodatek. I koniecznie – wędzona papryka. I słodka, i pikantna – w takiej ilości jaką lubicie. Osobno siekamy (nie na pastę, ale drobniutko) w blenderze oliwki, szalotkę i pomidory. Przekładamy masę

Karo in the Kitchen