słone przekąski - 603 przepisów (strona:31/41)

Kimchi - kwaszona kapusta pekińska na sposób azjatycki 146

formie z samej kapusty, cebuli i czosnku gotowy do konsumpcji w ciągu tygodnia. Pycha. Kapusta pekińska jest delikatniejsza od białej a azjatyckie dodatki i przyprawy zamieniają ją w smaczną przekąskę czy przystawkę SKŁADNIKI: 1 duża kapusta pekińska 2 cebule 2 cebulki dymki ze szczypiorem na pastę przyprawową: 3 całe małe główki czosnku (obrać ząbki ze skórki) 5 cm kawałek imbiru(...)wymieszać i marynować tak przez kilka godzin. Kapustę dokładnie opłukać na sicie pod bieżącą zimna wodą wypłukując z niej całkowicie sól. Kapusta na tym etapie powinna być delikatnie tylko słona. Teraz lepiej zabezpieczyć dłonie rękawiczkami i pastę chili z cebulą wymieszać z kapustą. Umieścić kapustę w glinianym lub ewentualnie plastikowym zamkniętym pojemniku i odstawić na tydzień w chłodne miejsce

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kuchnia Indyjska 104

zamówić podczas pierwszej wizyty w Indiach? Daniem ogólnoindyjskim jest thali - zestaw przekąsek składający się z ryżu lub roti (indyjski chlebek), warzyw w sosie, ostrych marynat oraz często mięsa. Drugim uniwersalnym daniem indyjskim jest dal, czyli rodzaj gęstej zupy z soczewicy. Cha­rak­te­ry­stycz­ną po­tra­wą jest dosa, czyli cien­kie, suche na­le­śni­ki wyra(...)zmieniały. Tradycyjne składniki posiłku zależały od pory roku, pożądanego efektu (dania rozgrzewające i chłodzące), wieku, a nawet charakteru. Niegdyś każde danie musiało mieć sześć ras (smaków): słodki słony gorzki cierpki kwaśny ostry. Przypisywano im określony wpływ na organizm i zależenie od potrzeb ustalano ściśle proporcje użycia. Źródło:       Biblioteka Gazety Wyborczej. (2006).  Indie podróże marzeń

ClauditteMissCooking
PASZTET Z MIĘSA MIELONEGO I CUKINII 301

Bardzo smaczny pasztet, aomatyczny, wilgotny dzięki dodanej cukinii.  Szybki do przyrządzenia, prosty w wykonaniu.  Lekki i jednocześnie sycący.  Super smakuje ze świeżą bułeczką

Walijskie Pichcenie
Ziemniaki faszerowane 128

Właściwie "z grilla" , to zbyt wielkie słowo. Zapiekane na grillu - dużo lepsze. Większą część dania przygotowujemy jednak w kuchni. kilka średnich ziemniaków (u mnie na tę

Kuchenna Kontrrewolucya
Melon w szynce 111

Dla tych, którym znudziły się  tradycyjne potrawy i szukają czegoś ciekawego, mam nadzieję, że to danie przypadnie do gustu. Smaki bardzo ze sobą kontrastujące, ale dobór

mojewypiekiinietylko
Grilluj po azjatycku - pomysł na kurczaka satay z sosem orzechowym 172

grillową przystawkę. Satay to danie, które znajdziesz zarówno w kuchni tajskiej, malezyjskiej jak i indonezyjskiej. Choć w każdym kraju przyrządza się go odrobinę inaczej, satay zawsze zachwyca połączeniem słodkiego, słonego i pikantnego smaku. Choć danie to należy do egzotycznych, składniki potrzebne do jego wykonania kupisz w niemal każdym sklepie – na przykład Tesco, Piotr i Paweł, Frisco. Opinie o stopniu trudności(...)zgrilluj tak, aby był gotowy, ale nie przypalony.  Sos orzechowy Ten sos to najważniejsza część przepisu, gdyż bez niego kurczak byłby zwykłym zgrillowanym mięsem, a nie egzotyczną przekąską. Tutaj znowu możesz skorzystać z suszonych przypraw albo ze świeżych ziół. Różne przepisy zakładają skorzystanie z gotowego masła orzechowego, ja jednak wolę użyć prawdziwych fistaszków. Uważaj, aby nie były one prażone

Moja smaczna kuchnia
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą 187

A może zamiast tradycyjnych śledzi na naszym świątecznym stole zagości sałatka śledziowa z czerwoną fasolą? Może pora na odrobinę odmiany? Jak myślicie… W każdym bądź

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z truskawkową nutą 169

Są nieodłączną częścią naszej diety. Bez nich, kuchnia byłaby bardzo uboga. Sałatki – przyciągające wzrok, pobudzające zapachem nasze zmysły i pieszczące smakiem podniebienia. Sałatka z truskawkową

mojewypiekiinietylko
Pizza alpejsko-prowansalska 138

Pizza kojarzy nam się z kuchnią włoską, a tymczasem jest również w tradycji kuchni południowej Francji. Czytając wiosną książkę Petera Mayle'a pt. " Hotel Pastis ", w

Weekendy w domu i ogrodzie
ZIEMNIAKI FASZEROWANE FETĄ 246

Lubię takie szybkie, proste dania, które w połączeniu np. z sałatą czy ulubioną surówką stanowią dla mnie pożywne danie obiadowe.  Do takich faszerowanych ziemniaków możemy

Walijskie Pichcenie
Pasztet drobiowy według Basi 385

Kolejna receptura z serii Wielkanocnych tym razem pasztet. Danie, które w tym wielkim dniu na niejednym znajduję się na stole. W naszym domu pieczemy pasztet drobiowy

Basia w kuchni
Quinoa po ciemnej stronie Mocy ;) 146

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 false false

Quinoa Raz!
Sałatka warstwowa ze śledziem i buraczkami 245

Nie pamiętam skąd mam pomysł na te sałatkę, wiem tylko, że znam ją od bardzo dawna. Jest pyszna i przede wszystkim bardzo efektownie wygląda. Układamy najprostsze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie w sosie chrzanowym z rodzynkami. 255

U mnie ostatnio znowu królują śledzie. Ostatnio były na grillu , a dziś proponuję lekko ostre, chrzanowe z rodzynkami. Polecam. Takie śledziki to doskonała propozycja na zakrapiane

Kuchnia z widokiem na ogród
HUMMUS IDEALNY 114

Hummus idealny, czyli zupełnie gładki, bez grudek, w smaku zbilansowany. Jest kilka zasad o których trzeba pamiętać: do namaczania ciecierzycy koniecznie dodaj sodę oczyszczoną, ciecierzycy nie

Kuchnia bezglutenowa Loli