słone przekąski - 603 przepisów (strona:32/41)

Guacamole 166

Guacamole... Pysznie kremowe dzięki dojrzałym awokado. Mocno aromatyczne za sprawą kolendry i czosnku. Delikatnie kwaśne od soku z limonki. Doprawione solą i pieprzem. Niezastąpiony dodatek do

Gospodyni Miejska
Croissant z jajkiem sadzonym, szpinakiem i frankfurterkami 155

Croissanty na ogół jadane są na słodko. Mój ulubiony to ten z migdałowym kremem. Croissant z jajkiem sadzonym i kiełbaskami W sklepach poza tymi słodkimi można

mecooks
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 193

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Bliny mają symboliczne znaczenie w tradycji rosyjskiej kultury. Są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet jaglano-pieczarkowy (z warzywami duszonymi na oleju rzepakowym) 182

metę bez mięsa nie potrafiłabym wytrzymać. Ot, jeden-dwa-trzy dni owszem, ale żeby tak na zawsze... Nie oznacza to, że mięso jem na śniadanie, obiad i kolację z przekąskami łącznie, ale produkty mięsne w różnej postaci często pojawiają się w naszym jadłospisie. Ciekawa jestem, co by moi mięsożercy powiedzieli na taki pasztet, nie mając pojęcia z czego jest zrobiony(...)warzywa przełożyć do miski, dodać sos sojowy, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko albo wywar z siemienia lnianego, wymieszać i zblendować na jednolitą masę. Jeśli masa jest mało słona, można dosypać szczyptę soli albo wlać jeszcze łyżkę sosu sojowego. Foremkę (u mnie 20x9cm) posmarować olejem i wysypać bułką tartą. Do formy wyłożyć masę jaglano-warzywną, wyrównać i na wierzchu położyć

Obiad gotowy
Tapenada z czarnych oliwek 151

Uwielbiam kanapki, czy też grzanki z pastami: Pasta rybna do kanapek , Pasta z avocado i sałaty , Pasta jajeczna . Moje dzisiejsze śniadanie to grzanki z pastą, która

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rolada szpinakowa 953

Bardzo smaczna przystawka. Nie jest skomplikowana do przygotowania, a wyjątkowo efektowna. Jeżeli chcecie zaskoczyć gości czymś nie tylko smacznym ale i ładnym - zróbcie szpinakową roladę. Polecam

Stare Gary
Prezenty dla kochających gotować - moje top 10 146

kaszy jaglanej. Jest to nowa pozycja, wydana w tym roku. W domu bardzo często jemy tę kaszę, przygotowujemy ją głównie na słodko i jestem bardzo ciekawa nowych przepisów, bardziej słonych lub wytrawnych. Książka dostępna jest tu KLIK , cena 48zł. 4. Patelnia do naleśników Patelnia zawsze się przyda, a jeszcze z przeznaczeniem na naleśniki to już na pewno! Jeśli często przygotowujecie(...)postaci specjalnej foremki do wypieku chleba. Z nieprzywierającą powłoką, w klasycznym kształcie i kolorze, ale takie są najlepsze!   Foremkę możecie zakupić tutaj KLIK , cena 25zł. 10. Patera na przekąski Świetny pomysł na podanie przekąsek, drobnych ciasteczek czy owoców podczas świąt czy uroczystości rodzinnych. Zajmuje niewiele miejsca, a sporo na niej może się zmieścić. Jak dla mnie idealna, zwłaszcza przy

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ośmiorniczki baby w czerwonym winie 228

Niecodzienne. Ekscytujące. Aromatyczne. Niezapomniane. Ekscentryczne. Rozpływają się w ustach, a winna redukcja z pomidorkami będzie jednym z Waszych ulubionych sosów. Składniki: – 800-1000 g ośmiorniczek

Pociąg Do Kuchni
Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 150

wiem, że nie zjem karpia (no dobra, akurat karp nigdy nie był moim ulubieńcem; ale, o dziwo, skoro go mieć nie mogę, to właśnie na niego mam chrapkę), słonych śledzi czy uszek, że nie popiję tego wszystkiego barszczem i nie zagryzę drożdżowym makowcem mojej Babci.  Oczywiście, co roku stawiam sobie nowe wyzwania: lepię pierogi, robię piernik staropolski (to już(...)wariacji jest mnóstwo: z kakao, cynamonem, pomarańczą... Ja zaczęłam od najprostszej, klasycznej wersji, jaką można kupić na ulicach. Moim zdaniem - jest po prostu najlepsza. Skusicie się na taką świąteczną przekąskę? Gwarantuję, że zaskoczycie swoich gości. Palone migdały Składniki: (na 1 słoik) 250 g migdałów w skórkach 250 g cukru 75 ml wody Cukier, wodę i migdały przełożyć na patelnię. Podgrzewać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przepisy na imprezę, czyli 3 przekąski, które zrobisz szybko i łatwo 551

problem: co dać gościom do jedzenia? Chodzi przecież o to, by przy jak najmniejszych nakładach pracy i w jak najkrótszym czasie wyczarować coś dobrego. Nie masz pomysłu na imprezowe przekąski? Oto nasze 3 propozycje. Wędzony boczek to produkt, który doskonale nadaje się jako składnik imprezowych dań. Nadaje im wyjątkowego smaku, jest pożywny i zdrowy. Nie można zapominać również(...)ziemniaków 1/3 łyżeczki rozmarynu 4 średniej grubości plastry boczku wędzonego 50 g masła 200 g kwaśnej śmietany ząbek czosnku pieprz, sól morska Przygotowanie: Ziemniaki dobrze umyć szczotką, gotować w słonej wodzie przez ok. 25 minut. Nie powinny być zbyt miękkie. Odlać gorącą wodę, lekko schłodzić. Każdy kawałek boczku posypać rozmarynek na długości ¾ plastra. Wszystkie plastry pociąć na 12 mniejszych, równych

Kuchcik gotuje
Pieczone klopsiki z fetą i oregano 116

Pieczone klopsiki z fetą i oregano to propozycja na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, czy jako przekąska na imprezę. To zdecydowanie jedne z moich ulubionych klopsików. Inspirowane są greckimi keftedes – małymi kotlecikami z mięsa wołowego, które mogą mieć różne nadzienie. Jestem pewna, że przypadną do gustu zarówno małym, jak i dużym. Ser zapieczony w klopsiku nadaje soczystości i wilgotności(...)porządanej przez nas gęstości (im więcej mleka, tym bardziej lejące się puree). Aby puree było wyjątkowo gładkie, warto zblendować je ręcznym blenderem. Próbujemy czy jest wystarczająco słone (po dodaniu mleka łagodnieje). Klopsiki podajemy na puree ziemniaczanym, możemy do nich podać także sałatkę (np. skropioną cytryną rukolę) lub, pozostając w śródziemnomorskich klimatach – sałatkę grecką . Całość posypałam świeżo mielonym pieprzem. Post

Poezja smaku
Tapas śniadaniowe 219

Dzisiaj proponuję pyszne i proste śniadanie inspirowane kuchnią hiszpańską i typowymi dla niej produktami. Ze zwykłej kajzerki, pomidora, serka homogenizowanego, jajek oraz oliwek, sera manchego i

Wyprawy kulinarne
Pasztet drobiowy 188

To mój pierwszy pasztet ,długo się przymierzałam i teraz mogę powiedzieć ,że to wcale nie jest trudne a już nigdy nie kupię pasztetu w sklepie :) smak

Wypieki Rene
Quiche Lorraine ze szpinakiem i serem feta. 162

      Soczysta, kremowa, niesamowicie smaczna tarta ze szpinakiem z dodatkiem fety skradła moje serce. Jest zdrowa, pięknie się prezentuje i do tego ten smak

Rozpustne gotowanie
CHMIELARNIA MULTITAP, WARSZAWA - KUCHNIA TAJSKO-NEPALSKA I PUB. 215

wchodził domowy ser (bardzo podobny do tofu), nerkowce, papryka, cebula, cukinia i brokuły oraz sos sojowy i tajskie przyprawy. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Słodkie orzechy idealnie harmonizowały się ze słonym sosem. Ciekawa konsystencja sera. Pachniało oszałamiająco. Smakowało całej trójce. Ocena 5/5. Kurczaka Kadai (kurczak, imbir, papryka w gęstym sosie). Jak powiedział Mateusz, dobra proporcja sosu i kurczaka, dość pikantne, wyraziste(...)zawartości alkoholu 10,2 % (mocno alkoholowe, ciężkie i zatykające, bardzo długo utrzymuje się posmak w ustach, niestety zbyt wysycone, bo się odbija). Każdy znajdzie coś dla siebie. Piwosz przekąski i dania idealnie grające z piwami, pomimo swej orientalności, a także wegetarianin, weganin i mięsożerca. Jedzenie warte swojej ceny. Nie należy do tanich, ale również nie urywa portfela. Zjedliśmy porządnie, smacznie

W kuchni Karmel-itki