Śledzie po Kaszubsku to nic innego jak śledzie w pomidorach z nutką słodyczy. Ciekawy smak w troszkę innej odsłonie niż tradycyjne filety śledziowe w oleju z cebulką - przekąska idealna na święta, przyjęcia. Śledzie po Kaszubsku według Magdy Gessler - Składniki: 500 g filetów śledziowych (matjas) 300 g cebuli 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 4 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego(...)Magdy Gessler - Sposób przygotowania: Płaty śledziowe płukamy, a następnie moczymy przez ok. 2-3 godziny wymieniając wodę ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej słone - tym dłużej moczymy). Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę pokr ojoną w paseczki, lub kosteczkę . D odajemy cukier i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wlewamy ocet, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe. koncentrat
Słodka StronaWytrawne babeczki faszerowane Szykujesz karnawałową imprezę w domu? Z pewnością wymaga ona wielu przygotowań, ale przygotowanie prostych przekąsek nie musi zabierać wiele czasu. Na naszym sylwestrowym stole, obok innych smakołyków, pojawiły się m.in. wytrawne babeczki faszerowane pastami. Nie miałam niestety czasu, by samodzielnie piec kruche spody, ale w tej sytuacji przyszła mi pobliska cukiernia, gdzie bez problemów dostałam wytrawne babeczki(...)przygotować je samodzielnie, gotowe babeczki z pewnością znajdziesz w każdym większym sklepie. Zobacz również inne przepisy na ----> babeczki Wytrawne babeczki faszerowane twarożkiem: Składniki: (24 babeczki) opakowanie małych babeczek słonych kostka twarogu półtłustego 3-4 łyżki mleka 1/2 pęczka świeżego koperku sól do smaku szczypta czarnej soli (kala namak) do smaku - opcjonalnie kolorowy pieprz do smaku szczypta papryki wędzonej Wytrawne
Moje Qulinariamiękkości. Ugotowanego brokuła rwiemy na mniejsze części i umieszczamy w misie malaksera. To samo czynimy z serem. Miksujemy i dopieprzamy do smaku (ser feta sprawia, że pasta jest wystarczająco słona). Gotowe! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest bardzo ciekawy. Jeśli nigdy nie mieliście okazji jeść brokuła na chlebie, to macie okazję. W życiu należy próbować nowych połączeń(...)tylko na kanapki. Ostatnio użyłem jej zamiast sosu jako podkładu pod składniki w stromboli. Spokojnie można ją też wykorzystać na pizzy, w naleśnikach, tortilli i wielu innych wytrawnych przekąskach. Macie jakieś ciekawe pomysły? Komentujcie! Po trzecie: jest zdrowy. Brokuł jest bogatym źródłem potasu i wapnia, a także witamin A i C oraz kwasu foliowego. Ma działanie antynowotworowe, udrażnia naczynia krwionośne
Proste-przepisy.plKarnawał w pełni, trzeba z niego korzystać, bo w tym roku jest zdecydowanie krótszy. Przed nami jeszcze tylko dwie karnawałowe soboty. Jeśli będziecie robić domówkę, to
Kulinarne przygody Gatitytalerza. Świetnie smakują z dipem jogurtowo-paprykowym zarówno na ciepło i na zimno. Nadają się na śniadanie, obiad, kolację lub przekąskę. Bardzo fajnie sprawdzają się jako zamiennik ziemniaków, frytek lub makaronu. Smacznego! Składniki (15 placuszków): 2 cukinie 1 ziemniak 1 marchewka 5 czubatych łyżek słonecznika 2 jajka 3/4 szklanki(...)ostra papryka do smaku Przygotowanie (15 minut): - cukinie, ziemniak, marchewkę i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać jajko, mąkę, sól i słonecznik. Wymieszać i spróbować czy wystarczająco słone - nakładać łyżką na rozgrzaną oliwę. - piec 2-3 minuty z każdej strony SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na "Pizza" na spodzie z kalafiora, parmezanu i mozzarelli" <klik
Pora na pora i pomidoraambasady Republiki Chile. powitał nas Ambasador Chile w Polsce Pan Alfredo Garcia Castelblanco W jego trakcie chilijski szef kuchni Alejo Torreblanca przygotował, korzystając oczywiście z chilijskich produktów, drobne szybkie przekąski, między innymi: - abalone z majonezem (chilijskim oczywiście) – abalone czyli suchotki, uchowce - ślimaki morskie. Bytują przytwierdzone do skalistego podłoża nogą i właśnie ta noga jest cenionym przysmakiem. Jest to bardzo(...)łososiem Do przygotowania przystawek została użyta oliwa z awokado. Mieliśmy również możliwość spróbowania różnego rodzaju warzywnych chipsów, z solą i bez, co mogłoby być świetną alternatywa dla naszych słonych i tłustych chipsów ziemniaczanych. Niestety prezentowane produkty nie są jeszcze dostępne na naszym rynku. Zostaje nam liczyć, że może niedługo się pojawią, ale pewnie i tak nie wszystkie
królestwo garówMyślę, że większość czytelników bloga zna lub jadła babkę ziemniaczaną. Ja najpyszniejszą jadłam na Mazurach, taką z kwaśnym mlekiem… pychota. A
To co kochamBatoniki musli zrobione w domu są o niebo lepsze od tych kupnych. Gwarantuję Wam, że jeśli choć raz zrobicie je sami, już nigdy nie sięgniecie
Słodko-Słony Świat IlonyBUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ - W TRZECH WERSJACH Z kaszy jaglanej można wyczarować naprawdę przepyszne dania ( zajrzyj tu i tu oraz tutaj ). Moja kolejna propozycja. Budyń
Słodko-Słony Świat IlonyDzień dobry, Dziś chciałam namówić Was do upieczenia własnych bułeczek . To naprawdę nie jest takie trudne. Te nieduże bułeczki przygotowałam z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i pachnących
Chilli Czosnek i Oliwakampania jest moim zdaniem świetnym pomysłem. Rzeczywiście kasze są w ostatnim czasie niedoceniane, wręcz zapomniane. A szkoda, bo okazuje się, że są bardzo wdzięcznym produktem sprawdzającym się zarówno w słonych, jak i słodkich kompozycjach. Przyznam szczerze, że w ostatnim czasie również w mojej kuchni rzadko pojawiały się kasze. Od czasu do czasu kasza gryczana z gulaszem, później odkryłam słodką(...)stworzyć. Okazuje się, że te mniejsze lub większe ziarenka wspaniale pasują do mięs, warzyw, świetnie sprawdzają się w sałatkach, deserach na zimno i słodkich wypiekach, a nawet jako samodzielna przekąska. Postanowiłam wykorzystywać je częściej w swojej kuchni. Pierwszym kaszowym eksperymentem było docenione w konkursie w konkursie "Lubię kaszę" sushi z kaszą jaglaną, szparagami i bryndzą . Drugim moim eksperymentem, bardzo udanym
Zawsze głodna!pyszne dodatki pachnące cebulką, miodem i cynamonem. Spróbowała nawet Monika, która nigdy wcześniej nie spojrzała w stronę śledzi, a to dobry początek. Taka przekąska śledziowa pojawi się u mnie w świątecznym menu. Składniki: • 4 filety śledziowe 250 g – u mnie Lisnera w oleju • 3/4 szklanki śliwek suszonych • 1 cebula • 2 łyżki(...)zmięknie. • Dodać miód i śliwki suszone pokrojone w paski, chwilę poddusić. • Przyprawić cynamonem, ewentualnie solą i pieprzem. Uważać z solą, bo śledzie są już słone. • Na koniec dodać ocet i pokrojone w paski filety śledziowe. • Ostrożnie przemieszać, wyłożyć do salaterki i odstawić na kilka godzin, aż wystygnie i przegryzą
To co kochamJogurt naturalny to składnik, który zawsze znajduje się w mojej lodówce ponieważ możliwości jego użycia są praktycznie nieograniczone i nigdy nie wiadomo do czego się może
Jem więc Jestemplastry) jak również nie rozwala się podczas krojenia, a przy tym ma miękką strukturę rozpływającą się w ustach. Taka terrina może być smacznym urozmaiceniem śniadaniowych kanapek czy ciekawą, imprezową przekąską. Bardzo zachęcam do przygotowania, a nawet do eksperymentowania z innym smakiem serka- Apetina ma naprawdę ciekawy wachlarz smaków :) * serek kremowy Naturalny Apetina- 500 g (4 opakowania po 125 g) * ulubiona(...)wrzącą!) wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, lekko przestudzić. Dodać serek (najlepiej w temperaturze pokojowej, uprzednio dobrze wymieszany rózgą), pieprz (oraz ewentualnie sól- jeżeli masa wydaje się mało słona) i dokładnie wymieszać- najlepiej rózgą- aż masa będzie jednolita i gładka. Keksówkę (moja ma wymiary 18x10) wyłożyć folią spożywczą, a następnie wędliną- tak, by nie tylko zakryła sam spód
Kraina Miodem PłynącaPyszna sałatka ze śledziem w roli głównej, dodatkiem czerwonej fasolki, cebuli i ogórków kiszonych będzie znakomitą przekąską na imprezę, śniadanie lub kolację. Expresowa i banalnie prosta w przygotowaniu, wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki i gotowe. składniki na 4 porcje 50 dag filetów śledziowych matiasów 1 opakowanie fasolki czerwonej 2 cebule 3 kiszone ogórki 3-4 łyżki majonezu przepis Wymoczone(...)drobno siekamy, ogórki kiszone kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy śledzie, fasolkę, cebulę i ogórki, dodajemy majonez i wszystkie składniki razem mieszamy. Sałatki nie solimy ponieważ śledzie są wystarczająco słone. Sałatkę chłodzimy w lodówce 30 minut
Smakowite Dania