zalewie ziołowo-olejowej z zielonymi oliwkami i ząbkami czosnku Apetina Snack Pack in oil 4-5 listków świeżej mięty 180-200 g jogurtu naturalnego pieprz do smaku słone ciasteczka do podania Szybka sałatka z serkiem i oliwkami: kila liści sałaty kilka listków roszponki 1/2 opakowania sera typu śródziemnomorskiego w kostkach, w zalewie ziołowo-olejowej z zielonymi oliwkami i ząbkami(...)Przelewamy sos do sosjerki i wkładamy na chwilę do lodówki (5-10 minut). Podajemy schłodzony, np. z krakersami lub jako dodatek do dań głównych. ... idealny sos do szybkich przekąsek i dań głównych Szybka sałatka z serem i oliwkami: Liście sałaty i roszponki myjemy i układamy w naczyniu, w którym podamy sałatkę. Pieczarkę obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy
Słodkie okruszkiprzekąska podczas dnia. Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) - Składniki: ok. 500 g śledzi typu matjas 2 łyżki oleju 2 cebule 2 średnie ogórki konserwowe 1 małe jabłko ok. 2 łyżki octu sok z połowy cytryny 500 g kwaśnej śmietany 12% lub 18% ok. 4 łyżki majonezu szczypta cukru pieprz szczypta soli (lub pominąć jeżeli śledzie były bardzo słone
Słodka Stronaprzekąskę. Wystarczy mieć w pogotowiu szpinak i ciasto. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego świeże liście szpinaku kawałek sera lazur/rokpol śmietana czosnek oliwa pieprz Szpinak umyłam i chwilkę podsmażyłam na oliwie. Dodałam starte ząbki czosnku. Wkruszyłam ser. Mieszałam aż ser się rozpuści a farsz odparuje i zgęstnieje. Dla nadania łagodnego smaku można dodać łyżkę śmietany. Doprawiłam pieprzem. Ze względu na słony
potrawyregionalneprzekąska dla smakoszy. 200 g czarnych oliwek 2 łyżeczki kaparów 2 ząbki czosnku 2 filety anchois natka pietruszki oliwa Filety anchois płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na papierowym ręczniku. Umieszczamy je w blenderze z oliwkami, kaparami, pietruszką i czosnkiem. Dodajemy trochę oliwy i całość mieszamy aż otrzymamy jednolitą, kremową masę. Nie powinniśmy dodawać soli, gdyż składniki są słone. Ewentualnie
Bon Ton ItaliaDziś przygotowałam pastę brokułową. Jeśli lubicie brokuły tak bardzo jak ja to ta pasta jest właśnie dla Was, lekka, zdrowa i bardzo smaczna. Łatwa w przygotowaniu
Kuchnia z widokiem na ogródprzystanki, a bardzo często zapominamy o przekąskach. Później na prędce kupujemy jakieś wafelki, ciasteczka, czy inne „cukrowe” jedzenie na stacji benzynowej. Jeśli uda nam się nie zapomnieć o przekąskach dla dziecka, często wybieram je niezbyt rozważanie. Dajemy dziecku pseudozdrową mleczną kanapkę w czekoladzie, a później dziwimy się że cała tapicerka, fotelik i dziecko w czekoladzie :) Wściekamy się, że trzeb(...)jednym batonem?) A dziecko jest tylko dzieckiem, będzie brudzić, smarować i wklepywać :) Innym razem dajemy mu np. krakersy. OK, tym nie pobrudzi zbytnio, ale krakersy, jak powszechnie wiadomo są słone, wiec będzie mu się chciało pić. Będzie dużo pić, to będzie wołać (lub nie wołać tylko zwyczajnie zrobi) siusiu. Trzeba się będzie często zatrzymywać i znowu złość
Kolizje Smakówpowiedzieć, że Święta się skończyły, przed nami natomiast Nowy Rok i oczywiście Sylwester. Po dwu dniowej przerwie prezentuję śledzie z kolorową papryką i cebulką. Można takie śledzie zrobić na przekąskę sylwestrową. Lepiej zrobić je na dzień lub dwa dni wcześniej aby aromaty się połączyły. Składniki: Solone śledzie w oleju typu matjas ok 800 gram ½ papryki zielonej ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej(...)pomarańczowej 2 cebule Olej ok 300 ml Pieprz Wykonanie: Ze śledzi zlewamy olej i moczymy je w zimniej wodzie ok. 30 minut ( można nie moczyć jeżeli lubimy bardziej słone ). Po odcieknięciu kroimy je na mniejsze kawałki. Papryki myjemy, osuszymy i kroimy w drobną kostkę również cebulę. W szklanej misce układamy śledzie, lekko je posypujemy pieprzem, pokrojoną cebulką, jednokolorową papryką, ponownie
Smaki Ewydzięki któremu możesz sprawić sobie świąteczny upominek :) Prawda jest taka, że uwielbiam pierogi, ale niekoniecznie ich lepienie ;) Ciasto francuskie przychodzi mi z pomocą zawsze, gdy chcę szybko przygotować jakąś przekąskę na imprezę. Do zrobienia pierożków czy też pasztecików nadaje się znakomicie, dając świetny efekt przy minimum wysiłku. Do pierożków z ciasta francuskiego możesz zrobić oczywiście jakiś tradycyjny farsz, np. pieczarkowy(...)chciałam jednak przełamać monotonnie świątecznego stołu czymś kolorowym i pełnym ożywiających kontrastów smakowych. Mój farsz nawiązuje więc do kuchni greckiej i składa się z cukinii połączonej z koperkiem, miętą, słoną fetą, pikantnym chilli oraz słodką chrupiącą kukurydzą. Sięgnęłam po kukurydzę Bonduelle, bo ma dobry skład. Jest bez GMO i jest naturalnie słodka - do zalewy nie dodano cukru, a wiesz przecież
Chilli Czosnek i Oliwaniego pyszne śniadanie. Tak powstał tatar z niewielką ilością dodatków, który sprostałby oczekiwaniom najbardziej wybrednych osób. Ryba w tej formie doskonale nadaje się również jako przystawka lub przekąska na wigilijny stół, jako znakomita alternatywa dla śledzi. SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości wędzony dorsz, ewentualnie makrela lub pstrąg 1 mała czerwona cebula 8 oliwek z anchois lub oliwki bez pestek(...)jeden filecik anchois duża łyżka kiełków (u nas z jarmużu) 2 łyżki oliwy pieprz sól* * należy spróbować całość przed jej dodaniem, oliwki i anchois są same w sobie mocno słone! Z ryby ściągamy skórę i usuwamy ości. Następnie kroimy w dość drobną kostkę. Jest to znacznie łatwiejsze w przypadku dorsza, bo ryba nie jest tak tłusta, jak popularna makrela. Cebulkę
Kuchnia od dwojgaKimchi nie jest jedynym koreańskim przysmakiem przyrządzanym w naszym domu. Te koreańskie pysznie chrupiące naleśniki ze szczypiorem smakują każdemu – nawet nasz niemowlak je zajada Same
Lamarida.plSkładniki na 6 osób: 3 pomidory 100g ogórka 2 długie zielone papryki 100g bryndzy 2 łyżki oliwy pieprz Przygotowanie: Pomidor, ogórek i paprykę myjemy, a także
Kuchnia Łukaszadziś nie wyobrażam sobie imprezy bez tego dipu :) Mamy środek Karnawału, nie mogło zatem zabraknąć na moim blogu przepisu na imprezową przekąskę. I to banalnie prostą w przygotowaniu. Bo kto ma czas przed imprezą na długie przygotowania w kuchni? Na pewno nie ja :) Pikantny dip serowy - czy to nie brzmi przepysznie? :) Wywodzi się z kuchni greckiej, gdzie znany jest(...)nazwą tyrokafteri . Składa się zaledwie z trzech składników - sera feta, papryczki chilli oraz oliwy, które przeszła smakiem papryczki w czasie krótkiego smażenia. Jest słony, lekko pikantny i błyszczący od oliwy. Delikatnie różowy z maleńkimi paprykowymi drobinkami. Uzależniający! Przynajmniej dla mnie, wielkiej miłośniczki połączenia smaku słonego i pikantnego. Intensywnego, po prostu eksplodującego w buzi jak każdy duet przeciwstawnych nut smakowych
Chilli Czosnek i Oliwamnie ważne, nie ma narzucającego się smaku soi (jak zresztą wszystkie produkty z tej linii), podobnie jak bazyliowe fajnie komponuje się z makaronami (można np. w formie przekąski nafaszerować taką pastą duże muszle conchiglioni); - tofu naturalne - w większym opakowaniu, niż tradycyjnego produktu (250g), z soi z upraw ekologicznych, z certyfikatem NON GMO; również delikatniejsze w smaku, więc dobra baza(...)kręcenia słodkich serków albo do wykorzystania w zastępstwie mozzarelli w pomidorach z solą, czosnkiem, oliwą z oliwek i bazylią: - tofu wędzone - idealne w smaku jak dla mnie, nie za słone, nie za mało słone, dobrze blenduje się na aksamitną pastę, nie trzeba nic dodawać; - tofu wędzone marynowane w sosie tamari - mój faworyt, zjadłam całą kostkę na raz bez niczego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpikle świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięsa, do kanapek , do sałatek i wielu innych potraw . Ekspresowe pikle z ogórków z pewnością przypadną Wam do gustu również jako samoistna przekąska. Do czystych i suchych 2 słoików wkładamy pokrojone w grube plastry 4 ogórki małosolne, koper i czosnek z kiszenia, po 1 płaskiej łyżeczce gorczycy, po 2 ziarna ziela angielskiego(...)Przygotowujemy zalewę. Mieszamy 250 ml wrzącej wody z łyżką cukru pudru, dodajemy 4 łyżki domowego octu jabłkowego (może być też ocet spirytusowy, ale wtedy pikle będą kwaśniejsze), oraz trochę słonego płynu, który wytworzył się podczas kiszenia ogórków. Przygotowaną zalewę wlewamy do słoików z ogórkami i zakręcamy. Gotowe pikle wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach pikle są już gotowe do spożycia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyło odróżnić poszczególne składniki. Zróbcie tak jak Wam najbardziej smakuje ! Pastę łososiową, a także rybną pastę twarożkową można wykorzystać do przygotowania karnawałowych przekąsek lub tartinek. Inspiracja Dorota smakuje . Pasta łososiowa Składniki: 200 g wędzonego łososia 200 g serka śmietankowego 2 łyżki posiekanego szczypiorku pieprz sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Łososia kroimy(...)składniki oprócz szczypiorku. Dokładnie miksujemy, ana koniec dodajemy szczypiorek i pastę mieszamy. Do pasty nie dodawałam już soli, bo i łosoś i serek były słone
Kulinarne przygody Gatity