słone przekąski - 603 przepisów (strona:17/41)

Placuszki z cukinią i fetą 212

dużą ilością świeżych ziół (najczęściej mięty, natki pietruszki i koperku) oraz z serem feta , którego słone okruszki stanowią miłą niespodziankę w czasie jedzenia  kolokithokeftedes.  Placuszki są w konsystencji bardzo delikatne , a po przekrojeniu uroczo zielone:) Grecy podają je jako jedną z przekąsek ( meze ). Jednak według mnie świetnie sprawdzą się jako lekki, letni obiad (szczególnie podane ze schłodzonym sosem

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta z jajkiem i awokado oraz słów klika na temat wafli GoodFood 238

opakowanie 35g- idealne do torebki , kiedy trzeba przekąsić coś na szybko, a jest to przekąska bogata w błonnik (7,2%!), białko i niezawierająca cukru - ideał! Jeśli jednak nigdzie nam się nie spieszy możemy trochę poeksperymentować, czyli wkraczamy do mojej ulubionej części. Ze względu na lekko słony smak, od razu stwierdziłam, że te wafle trzeba podać z czymś wytrawnym(...)konkretów.  Cała porcja pasty (150g- to, co jest na zdjęciach) to 234kcal w tym 8,7g białka , 20,1g tłuszczu , 7,6g węglowodanów oraz 3,1g błonnika . Prezentowana przekąska, czyli pasta z waflami GoodFood, to 291kcal w tym 10,2g białka , 20,4g tłuszczu , 19g węglowodanów oraz 4,3g błonnika . SKŁADNIKI: 1 małe jajko 95g awokado łyżeczka soku

peanutbuttermonster
Ekspresowa przekąska 150

Zostało jeszcze trochę czasu i jeśli robicie małą imprezę domową to ta propozycja przypadnie Wam do gustu. Pyszny kremowy serek z łososiem na słonych krakersach! Szampańskiej

Magiczne Życie Marty
Kuchnie świata: fritatta z brokułami, serem feta i oliwkami 149

jajek i różnych dodatków, to potrawa popularna w Hiszpanii i we Włoszech. Dziś proponuję prosty przepis na to smaczne danie. Brokuły, feta i oliwki to składniki tej ciepłej przekąski. Składniki 1 mały brokuł 1 opakowanie sera feta light 3 jajka 4 łyżki płatków jaglanych 100 ml mleka 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonego czosnku sól świeżo mielony pieprz garść(...)mieszamy. Z solą trzeba uważać, ponieważ ser feta jest dość słony. Do masy jajecznej dodajemy fetę i przestudzone brokuły. Mieszamy i następnie przelewamy do formy na tartę. Na wierzchu układamy zielone i czarne oliwki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Podajemy jako ciepłą przekąskę.  Świat zna brokuły od 2 000 lat. Są cennym źródłem

My Chcemy Jeść
Śliwki w boczku z żółtym serem + film 157

Bardzo szybka, prosta i smaczna przekąska czyli zapiekane koreczki z suszonych śliwek i żółtego sera owinięte plasterkami boczku to znakomita propozycja na Sylwestra a także inne domowe imprezy. Słodka śliwka i lekko słony boczek świetnie komponuje się z roztopionym żółty serem, tworząc znakomity efekt smakowy.     składniki na 20 sztuk 20 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek

Smakowite Dania
Sałatka z karmelizowanymi gruszkami i serem pleśniowym 174

Nie będę się rozpisywać, tej sałatki trzeba spróbować! Jest słodka, jest słona, świeża i niepowtarzalna, o doskonale zrównoważonych smakach. Wspaniała! Składniki: opakowanie świeżego szpinaku 4 gruszki

Taste Of My Day
IMPREZOWE TRÓJKĄTY Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM I FETĄ 240

dużą porcje, gdyż przekąska ta znika ze stołu błyskawicznie :D Jest to świetna propozycja na wszelkie imprezy, w tym oczywiście na karnawałowe spotkania ze znajomymi :)  Trójkąty te mają jeszcze jedną zaletę: smakują rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno. I pamiętajcie, aby nie dodawać do nich ani grama soli, gdyż feta jest wystarczająco słona i nadzienie smakuje idealnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Daktylowe kulki mocy 311

potrzebnych na co dzień. Nie masz energii, czeka Cię cały dzień pracy, szukasz fajnej treningowej przekąski albo masz ochotę na coś słodkiego? Trafiłeś idealnie! Ja zawsze biorę parę kulek na uczelnię lub na długie górskie trasy. A jak smakują...mniam! Słodkość daktyli przełamana słonym masłem orzechowym, a do tego chrupiące kawałki orzeszków, słonecznika i siemienia lnianego. Niebo!  Polubią

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Paratha śródziemnomorska z koperkiem 161

Paratha, jest idealną przekąską na ciepło jak i zimno, można ją zjeść jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięs czy sałatek. Soli praktycznie nie używamy, bo w serku i kapary słony smak wyczuwamy. Sezon jest teraz na świeży koperek, a jak dodamy do niego serek i kapary, to będziemy mieć przysmak doskonały.  Składniki: 200 g mąki orkiszowej

Moniki Smakołyki
Carne do sol - mięsna propozycja na Euro 190

więc spożycie piwa i chipsów wzrosło zapewne pięciokrotnie. Nasza dzisiejsza propozycja jest dla fanów futbolu o bardziej wyrafinowanym podniebieniu. Tak drodzy Państwo fan brazylijskiej piłki nie ogranicza się do słonych paluszków czy chipsów o smaku zielonej cebulki. On ma coś lepszego. Carne do sol które zagryzać będzie z sałatką (trochę zdrowia) i popijać przepysznym lekkim i schłodzonym piwem z kolegami(...)bardzo popularne na północy Brazylii. Chętnie je się jak już wspominaliśmy powyżej jako przekąskę na ciepło z sałatką i piwem. Doskonałe jest również z ziemniaczanym purre lub tez z ryżem, farofą i lekką sałątką. Świetne również z białym winem. Ostrzeżenie! Wskutek natarcia go solą jest słone w samo sobie stąd póżniej nie dodajemy soli jak i też dodatki do niego

Smaki Brazylii
Recenzja SEKO 162

muszę przyznać że mi smakuje,nie spodziewałam się takiego smaku. Śledzie nie są za słone ani mdłe, mają swój smak, oliwki i kapary nadały im wyjątkowego posmaku. Mogę stwierdzić z całą pewnością, że śledzie co jakiś czas będę kupować, są smaczne idealne na przekąskę nie w sałatce ale tak z talerza, najlepiej na wykałaczce podać. Filety śledziowe z musztardą

Różowa kuchnia
Pikantne, domowe i bardzo zdrowe krakersy! 160

wspaniale i super II faze MM zawsze.oliwek 2012/03/29 13:27:25 i kolejna zdrowa przekąska. zapisuję :) pozdrawiam serdecznie:* agattekh 2012/03/29 13:28:17 Bardzo mi sie podobaja te zdrowe krakersy :-) sowa_nie_sowa 2012/03/29 13:56:23 Zapomniałam dopisać, że ciasteczka wychodzą mało słone, więc jak ktoś lubi czuć sól, to trzeba zwiększyć jej ilość; mnie pasuje, ale ja jestem

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kolejna pasta do chleba! Htipiti, pasta z pieczonej papryki i fety. 254

grecka pasta z pieczonej papryki i sera feta, to wspaniałe połączenie smaku słonego, słodkiego oraz pikantnego. Jej nazwa pochodzi podobno od tradycyjnej metody rozdrabniania sera przy pomocy moździerza, zaś w niektórych regionach Grecji znana jest również pod nazwą kopanisti lub tirokafteri . Zwyczajowo podawana jako jedna z greckich przekąsek meze , świetnie smakuje na chlebku pita , krakersach czy paluszkach grissini. U mnie(...)przygotowania: 10 min. + 40 min. pieczenie papryk Składniki: 3 średnie czerwone papryki 1 papryczka chilli 150-200 g sera feta (im więcej sera, tym pasta mnie ostra, ale bardziej słona) 5 suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku ok. 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Zacznij od upieczenia czerwonych papryk i papryki chilli. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C z opcją grill

Chilli Czosnek i Oliwa
Bananowo-orzechowe batoniki z płatkami ciasteczkowymi 158

przechowywać w zamkniętych pojemnikach/puszkach, w temperaturze pokojowej, przez max. 7 dni. Batoniki stanowią świetną przekąskę dla dzieci do szkoły, jak również dla dorosłych np. do pracy. Lentilki można zastąpić m&m'sami, a chipsy bananowe innymi bakaliami np. rodzynkami. Batoniki mają przyjemny orzechowy, słodko - słony smak. Nie są twarde. W dotyku są elastyczne i delikatnie klejące. Batoniki nie wymagają

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania