ciasto francuskie z dowolnym nadzieniem, jakie uda nam się przygotować na podstawie zawartości naszej lodówki, tyle że o specyficznym kształcie. Nadają się świetnie jako przekąska i mogą występować w wersji słodkiej lub słonej. Do zrobienia w mniej niż pół godziny (łącznie z pieczeniem).Składniki:na słodkociasto francuskiecukiercynamonna słonociasto francuskieulubione pestolubmusztarda francuskastarty drobno parmezanSposób przygotowania:Ciasto (np. 50x25cm) rozkładamy na delikatnie
W kuchni wieczoremWitamy po nieco długiej przerwie! Święta wpłynęły na nas nieco leniwie, a do ich interwencji dołączyła również piękna pogoda, która zaowocowała w parodniowy relaks na
Symfonia SmakówChipsy z jarmużu – zdrowa przekąska Chipsy z jarmużu, ostatnio ciągle gdzieś o nich czytałam, ale zabierałam się do ich zrobienia jak sójka za morze ;) Kupiłam
Kuchnia na wzgórzuszybko coś przygotować, na słodko czy słono wyczarować. Polecam dzisiaj paluchy na słono przygotowane, do których ani ziarenko soli nie zostało dodane. Słonymi kaparami sól zastąpiłam, serem ciasto skleiłam, czarnuszką posypałam i przekąskę gotową na przykład do grillowanego mięsa miałam. Składniki: 2 opakowanie ciasta francuskiego, 30 g tartego sera żółtego, 4 łyżki kapary, suszona papryczka chili świeżo
Moniki Smakołykihansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Jeśli tak jak ja uwielbiacie połączenia słonych paluszków ze słodką czekoladą to koniecznie przygotujcie taka przekąskę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 100 g białej czekolady opcjonalnie 2 łyżki mleka słone precelki garść drobno posiekanych orzechów włoskich /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style
noteskulinarnyfigaLunch box do szkoły lub pracy. Polędwiczka wieprzowa panierowana w wytrawnych ciastkach owsianych i migdałach z frytkami z marchewki i selera. Pracy przy tym niewiele, wstawiamy
SzczyptaSmaQCzekolada i masło orzechowe- duet stworzony dla siebie! Domowe czekoladki to świetny pomysł na przekąskę w ciągu dnia. Polecam szczególnie wielbicielom słodko-słonych smaków! Składniki: (na około 20 sztuk) 120 g masła orzechowego (zwykłego lub z kawałkami orzeszków tzw. crunchy) 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 200 g mlecznej/gorzkiej czekolady Przygotowanie: Masło orzechowe dobrze wymieszać z ekstraktem
Nastoletnie WypiekanieNietypowe połączenie słodkiego karmelu ze słonym bekonem, cebulką, serem żółtym i popcornem :) Idealne jako przekąska lub drugie śniadanie. Przepis znalazłam na stronie ' Paleta Smaku '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 muffinów: 250 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu do smaku 1 jajko
My Culinary ArtLubimy słodkie wypieki, ale w tym miejscu prezentujemy danie słone, pieczone jak ciasto, stanowi doskonałą alternatywę dla popularnej pizzy, prędko się ją robi, smakuje i wygląda wyśmienicie, w sam raz na elegancką przekąskę na ciepło i zimno, warto wypróbować! Składniki: (Na porcję w blaszce prostokątnej 18x24 cm) 1/2 kg mąki 1 kostka masła roślinnego (ja daję masło) 1/2 kostki smalcu
kgwjanczewoDo tej pory piekłam tylko muffinki na słodko. Dla odmiany tym razem postanowiłam upiec słone. Słone muffiny z buraczkiem ćwikłowym i białym serem Przeglądałam różne przepisy
mecookschlebek odrywany jest bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, szczególnie posmarowany masłem. To doskonała przekąska na imprezy – możecie zrobić wiele różnych smakowych wersji, od słonej, po słodką. Szczególnie polecam Zobacz też: Ziołowy chlebek odrywany Przepis na chlebek odrywany z suszonymi pomidorami Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 100 ml mleka 100 ml wody
Kuchnia Bazyliiupiekłam. Do tych paluszków dodałam ser feta, suszone płatki chili oraz zioła prowansalskie i suszone oregano. Te grissini są genialne. Smakowały idealnie, lekko słone i ziołowe oraz ciut ostre. Świetnie nadają się jako przekąska na różne imprezy, a także jako dodatek do zupy krem :-). Przepis wzięłam z książeczki "Domowe pieczywo". Polecam wypróbować ten przepis. PIKANTNE GRISSINI Z FETĄ
Zakątek rozkoszy kulinarnychRadzymińskiej, dziś na Tarchominie szykuję warsztaty z robieni domowych hamburgerów. W każdym razie, ten tydzień nie będzie należał do najnudniejszych. Na poniedziałkową przekąskę proponuję Wam słodkie grissini, włoskie paluszki chlebowe na słodko - słona wersja bardzo przypadła mi do gustu, dlatego postanowiłam spróbować z tymi paluszkami na słodko. Nie zawiodłam się. Jeżeli lubicie te klimaty to wypróbujcie!"Składniki
Słodkie PrzyjemnościSKŁADNIKI: Ciasto: 200g masła 400 g mąki ( lub więcej jeśli ciasto jest rzadkie ) 1 żółtko szczypta soli łyżka zimnej wody Z podanych składników szybko zagnieść ciasto
kolorowotorcikowoBardzo prosta w wykonaniu przekąska, ale trzeba poświęcić trochę czasu na ugniecenie ciasta. A ciasto jest z gotowanych ziemniaków, które zostały np. po obiedzie, mleka lub
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com