słone przekąski - 603 przepisów (strona:5/41)

Ślimaczki z pomidorami, oliwkami i bazylią 167

Aromatyczne i pyszne drożdżowe zawijańce powstały wczorajszego popołudnia, bo miałam ochotę na słoną przekąskę. Zrobiło się trochę po hiszpańsku, bo oliwki i oliwa, smakowite pomidory i świeża bazylia....mniamm...., produkty prosto z Hiszpańskich delikatesów .  Składniki na 24 ślimaki: 60 dag mąki pszennej 5 dag świeżych drożdży  300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki

Apetyczna babeczka
Cieciorka do chrupania 184

Każdy chyba lubi coś chrupać, czy to podczas oglądania filmu lub kiedy przyjdą do nas sąsiedzi wieczorem. Powszechnie wiadomo, że wszystkie słone przekąski dostępne w sklepie nie są zbyt zdrowe. Dlatego ja wymyśliłam własną przekąskę. Ciecierzycę w przyprawach. Polecam. Składniki: garść lub dwie ciecierzycy z puszki. Jeśli użyjesz suchej należy ją wymoczyć całą noc w wodzie, następnie gotować przez

Mango Papaja
Chipsy błonnikowe Sonko 156

zapas :)  Chrupiące chipsy kukurydziane wyróżniają się wysoką zawartością błonnika (aż 3,7 g w jednej paczuszce, czyli 15% dziennego zapotrzebowania) więc z pewnością będą zdrową alternatywą dla innych słonych przekąsek takich, jak chipsy ziemniaczane czy paluszki.  Chipsy produkowane są z pełnoziarnistej kukurydzy popcornowej, są źródłem magnezu, żelaza, fosforu, potasu oraz cynku. Nie zawierają konserwantów, wzmacniaczy smaku, syntetycznych aromatów

Ze smakiem i z pasją
Brak tytułu 214

Ekspresowe ciasteczka Przekonałam się niedawno, że co jak co - ale ciasto francuskie warto mieć zawsze w lodówce. W mgnieniu oka można z niego wyczarować zarówno słodkie, jak i słone przekąski. Zwykłe i wykwintne, eleganckie i "domowego użytku"... A, że na niedzielę nic nie piekłam, bo jeszcze nie chcę się zbytnio przeciążać, zrobiłam szybkie ciasteczka francuskie z marmoladą. Do przygotowanie potrzebne

kolorowotorcikowo
S jak... smakowity sylwester! 246

Mam nadzieję, że Święta minęły Wam równie spokojnie i radośnie jak mnie ;) Odwiedziliśmy obie nasze rodziny i najedliśmy się chyba na cały przyszły rok (słodkości na

Ratunku obiad
Słodko-słony mus i chrupiące rożki tortillowe z truskawkowo-serowym nadzieniem - oryginalna przekąska na przyjącenie 165

Dziś zapraszam Was na dość nietypowy i oryginalny przepis. Połączenie smaku słodkich owoców i białego sera śródziemnomorskiego potrafi zaskoczyć. Jeśli tak jak ja i moi goście lubicie słodko-słone smaki, te przekąski są dla Was. Przygotowałam dwie małe przekąski - jedną jest oryginalny słodko-słony mus, a drugą chrupiące rożki tortillowe z truskawkowo-serowym nadzieniem. Ta druga cieszyła się(...)lada powodzeniem u młodszego pokolenia. No cóż, powiedzcie szczerze któż nie lubi chrupiących przekąsek nadzianych m.in. truskawkami. A że oprócz truskawek wkradł się również zielony i serowy składnik... to tylko cieszyło, że rożki tak szybko znikały. Zapraszam na przepis. ... goście byli zachwycenie moim słodko-słonym musem i chrupiącymi rożkami z truskawkowo-serowym nadzieniem Składniki: Na słodko-słony

Słodkie okruszki
Przekąski z twarożku 301

dwie propozycje na jego podanie. Mimo, że w obu występuje ten sam twarożek, to przekąski smakują zupełnie inaczej. W pierwszym przypadku jest to twarożek na zwykłych słonych krakersach. Przekąskę najlepiej przygotować tuż przed przyjściem gości. Krakersy lubią troszkę zwilgotnieć po dłuższym czasie i łamać się, nie utrudnia to jednak konsumpcji. Wówczas należy delikatniej chwytać krakersa. Drugą propozycją jest ogórek faszerowany

Mojewlasne.pl
Rolada serowa z pieczarkami i suszonymi pomidorami 277

Smakowita rolada serowa, która jest świetną przekąską do wszelkich trunków. Cienkie plasterki możemy podać na kanapkach lub zawinąć w naleśnik i zapiec by serowo-pieczarkowy przysmak

Gotowanie i blogowanie
Cebula faszerowana mięsem i serami pleśniowymi 135

Cebula faszerowana serami pleśniowymi to moja ulubiona, ukochana przekąska. Pierwszy raz przygotowałam ją ponad 10 lat temu, gdy zaprosiłam na swoje urodziny grono moich znajomych. Chyba każdy z nich jadł to cudo pierwszy raz w życiu, bo początki były trudne, nikt nie chciał się przełamać „bo to przecież cebula”, ale gdy spróbowali… każdy chciał dokładkę. Pieczoną cebulę przygotowałam w pięknym(...)minuty. Miąższ z jednej cebuli drobno siekamy, podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem. Soli sugeruję dodać mniej niż zawsze, gdyż sery pleśniowe są wystarczająco słone. Usmażone mięso mieszamy z serami pleśniowymi, możemy użyć rozdrabniacza lub blendera. Cebule wypełniamy przygotowanym farszem, na wierzch kładziemy plasterek sera camembert, wkładamy do naczynia i delikatnie po ściance wlewamy wodę

Gotowanie i blogowanie
Cebulowe paluszki grissini 140

ciasta chlebowego z makiem i cebulą. I solą gruboziarnistą posypane. Tak żeby przekąska do piwa była. Nawet nie głupio wyszło. Fajnie chrupią, słone jak cholera, znaczy się przekąska doskonała. Im bardziej słone tym więcej się pije, im więcej się pije tym impreza ciekawsza :) A sponsorem dzisiejszej imprezy jest firma natusfera.pl i jej mąki: orkiszowa i owsiana . 420 g mąki orkiszowej

Marder&Marder Manufacture
Pomidory faszerowane ryżem i mięsem 132

Faszerowane czy nadziewane pomidory to jedna z moich ulubionych przekąsek zaraz obok faszerowanej cebuli. Dzięki małemu rozmiarowi, tak przygotowany pomidor może być zarówno przekąską, przystawką czy

Gotowanie i blogowanie
Salatka owocowa w sloiku 175

rewolucje. Dzieci wracają do szkół, rytm dnia ulega znowu zmianie. W szkołach również od września rewolucje, ale sklepikowe. Nasze dzieci mają w końcu zostać odcięte od słodkich i słonych niezdrowych przekąsek. Czy to się uda? A może sami zafundujmy dzieciom zdrową, smaczną i kolorową przekąskę? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Warzywne sajgonki czy spring rollsy, nazywajcie je jak chcecie, są po prostu boskie w smaku! 184

Warzywne sajgonki czy spring rollsy, nazywajcie je jak chcecie, są po prostu boskie w smaku! Przygotowuje się w tym samym czasie co klasyczną sałatkę. Przede wszystkim

Gotowanie i blogowanie
Sałatka warstwowa z komosą i tuńczykiem 151

Świetna sałatka warstwowa, która obłędnie wygląda w przeźroczystych naczyniach. Zawsze wystrzegałam się takich sałatek, bo nie potrafiłam tak pięknie posiekać żółtek, by wyglądały jak posypka. Ostatnio

Gotowanie i blogowanie