wyniku uwodornienia straciły praktycznie wszystkie swoje dobroczynne właściwości i pojawiły się w nich izomery trans, podnoszące poziom złego cholesterolu. Co ważne, są one obecne takżę w produktach cukierniczych, słonych przekąskach (chipsy, krakersy), dania typu fast food, frytki. Jeśli lubisz margarynę, wybieraj te miękkie, kubkowe - taka margaryna zawiera nawet do 80 % nieutwardzonych (zdrowszych) olejów. Osobiście jestem i zawsze będę zwolenniczką naturalnych
Kuchnia EllieDziś nieco inne spojrzenie na muffinki, które… wcale nie będą słodkie :) Drożdżowe ciasto, pyszny sos pomidorowy i ulubione dodatki – muffinki pizza świetnie sprawdzą się jako słona przekąska na imprezę, jest to też fajna alternatywa jeśli chcecie upiec coś na Dzień Chłopaka, ale główny zainteresowany jest raczej mięsożerny :) Składniki: 2 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej, ale może być pszenna
CiastkozercyMałe co nie co na ząb . Inaczej mowiąc słona przekąska do siedzenia na kanapie . Wy też tak macie? Przychodzi wieczór. Cisza ,spokój , tylko telewizor bębni . Patrząc na te niekończące się powtórki chce się coś przekąsić lekkiego bo noc . W takiej sytuacji wykorzystuje ciasto francuskie gotowe. Skladniki 10 szt ! opakowanie ciasta francuskiego 6 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżka majonezu sól
Eli GotowaniePyszna słona przekąska, dla miłośników cebulowych przysmaków. Mniam! Składniki: 60 dag mąki, 25 dag margaryny , 2 białe cebule, 2 żółtka jaja, 1 łyżka maku, 1 łyżeczka octu, sól do smaku, szczypta sody oczyszczonej, papier do pieczenia. Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać posiekaną margarynę, żółtka, mak, ocet, sodę oczyszczoną, sól do smaku i zarobić ciasto. Następnie dodać posiekaną drobno cebulę
Tradycyjna Kuchniarozpędza metabolizm. Wiele badań potwierdziło, że osoby jedzące (pożywne, dobrze zbilansowane) śniadania spożywają mniej kalorii w trakcie dnia, rzadziej mają napadów wilczego głodu, spożywają mniej słodyczy i toksycznych, słonych przekąsek wykąpanych w emulgatorach smaku, jak np. chipsy. Dlatego w kolejnych postach chcę Wam przedstawić kilka pomysłów na śniadania, jakie sama spożywam do 30 minut po przebudzeniu. Moje śniadanie liczy średnio
Taste Of My Daypieprz i wszystko mieszamy, żeby oblepić kalafiora wszystkimi przyprawami tak przygotowanego kalafiora przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy, aż ładnie się ze złoci (polecam również przygotowanie takiego kalafiora jako słoną przekąskę, bo już na tym etapie sam w sobie był pyszny;)) upieczonego kalafiora blendujemy na pure, ewentualnie jeszcze doprawiamy rozsmarowujemy pure na połowie naleśnika, a następnie kładziemy na nie pokrojone
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTego na blogu jeszcze nie było :) Mąka kukurydziana owszem pojawiała się, ale tylko w słonych przekąskach. Tym razem postanowiłam dodać ją do śniadaniowych placuszków. Smakują doskonale, są bardziej puszyste niż te przygotowane na bazie mąk pełnoziarnistych, ale to wszystko kosztem wartościowych składników, takich jak błonnik. Jeśli nie lubicie mąk z pełnego przemiału polecam zastąpić zwykłą mąkę pszenna właśnie taką kukurydziana
Chocolate Muffin BlogMuszę się przyznać, ale mam słabość do słonych przekąsek- krakersów i paluszków. Staram się nie kupować ich za często, natomiast jeśli robię to już, wybieram po prostu mniejsze zło. Patrzę żeby skład nie był zbyt skomplikowany, soli było jak najmniej, a mąka pełnoziarnista. Jednak nie zawsze się to udaje. Bardzo często w składzie
Życie na widelcuJuż dawno zbierałam się do zrobienia szybkiej, słonej przekąski. Ze względu na zainteresowanie jakim cieszyły się domowe nachosy , postanowiłam przygotować coś pysznego do schrupania. Krakersy wyszły cudowne - chrupiące, o wyraźnym smaku dodanych przypraw. Bardzo polecam z dwóch powodów: 1. Są błyskawiczne, całość nie zajmie Wam dłużej niż 40 minut z pieczeniem! 2. Są w całości pełnoziarniste i mogą sobie pozwolić
Chocolate Muffin Blogpapryką. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby pasta stężala. Podajemy jako smarowidło na kanapki. Pasta świetnie sprawdza się również jako dip do krakersów, paluchów chlebowych i wszelkiego rodzaju słonych przekąsek. Smacznego
W kuchni KatieUwielbiam salsę jako dodatek do potraw bądź jako bazę na pikantną zupę. Świetnie nadaje się do pizzy czy słonych przekąsek. Dzisiaj chciałam zaproponować taką domową salsę, która świetnie smakuje. Salsa pomidorowo-paprykowa SKŁADNIKI: 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 cebuli czerwonej 2 duże ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 duży pomidor malinowy 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 2 łyżki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZawsze wolałam przekąski słone niż słodkie. Wyjątkiem od tej reguły są jednak kruche ciastka. Dziś u mnie w wersji "Zrób to sam". Przepis jest o tyle fajny, że można go modyfikować według własnych preferencji i eksperymentować. To co Wam przedstawiam to wersja minimum. Ciastka można posypać cukrem, dodać do nich orzechy, czekoladę, kakao, dodać aromatu waniliowego, albo zaostrzyć smak bardziej
W kuchni wieczorem