wędzonych śliwek kalifornijskich 4 ząbki czosnku zmiażdżone sól, pieprz i majeranek do natarcia Sos śliwkowy 1 cebula Sos z pieczonej karkówki 6 wędzonych śliwek kalifornijskich 1 łyżka masła 1 łyżka winnego octu sól i pieprz do smaku 50 ml śmietanki 200 ml wrzątku natka pietruszki do posypania Rozkrój karkówkę w prostokąt. Natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Ułóż śliwki
codojedzeniasłonych przystawek lub jako kanapkowe smarowidło. W zależności od tego jak bardzo lubimy pikantne smaki , to ilość papryczki chili można dowolnie zwiększyć. Składniki : 1 kg śliwek węgierek 3 - 4 średnie cebule 1 szklanka octu jabłkowego 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu 6 łyżek cukru 2 ząbki czosnku 1 bulwa imbiru 1 papryczka chili skórka i sok z jednej cytryny
Apetyczna babeczkamasła 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 4 łyżki ciemnego octu winnego 1-2 szklanki wody ( do podlewania ) kilka kulek ziela angielskiego kilka kulek jałowca 3-4 liście laurowe świeżo mielony czarny pieprz 3/4 szklanki suszonych pomidorów ( suchych , nie z oleju ) 3/4 szklanki suszonych grzybów leśnych 1/2 szklanki suszonych śliwek Jeśli lubisz słodszy bigos można go dosłodzić łyżką cukru(...)obie kapusty zmiękną wrzucić je do jednego garnka. Dodać masło oraz pokrojone na mniejsze kawałki zagotowane pomidory, grzyby, śliwki i podsmażoną na maśle cebulę i czosnek. Wlać wodę pozostałą po gotowaniu grzybów i pomidorów. Podlewać winem i octem balsamicznym. W razie potrzeby dosolić ale ja nie płukałam kiszonej kapusty więc bigos był wystarczająco słony. Dusić do miękkości. PYCHA
Jemy PijemySkładniki: 100 g suszonych śliwek bez pestek masło do posmarowania formy 2 łyżki octu winnego 50 g drożdży 1 łyżeczka soli 500 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 100 g moreli suszonej 0,5 l letniej wody Wykonanie: Wkładamy drożdże do szklanki, dodajemy kilka łyżek letniej wody i mieszamy dokładnie. Do pozostałej wody wsypujemy mąkę, dodajemy ocet i wlewamy rozprowadzone
Blondynka GotujeSkładniki : • 5 płatów śledziowych (500 g) • 3 łyżki octu 10% • 2 cebule • 8 łyżek oleju roślinnego • 5 suszonych śliwek • 2 średnie kiszone ogórki • przyprawy: zmielony pieprz, 1 łyżka majeranku, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie • 200 g koncentratu pomidorowego • 3 łyżki pikantnego ketchupu Przygotowanie : Śledzie włożyć do miski i wypłukać z soli w zimnej wodzie. Odlać słoną wodę i wlać(...)Smażyć jeszcze przez ok. 1 - 2 minuty. Dodać posiekane suszone śliwki i smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 minuty. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki, koncentrat oraz ketchup i jeszcze chwilę podsmażyć. Wystudzić i układać warstwami w słoiku lub szklanym naczyniu na przemian ze śledziami wyjętymi z octu. Wstawić do lodówki
KUCHNIA POLSKAbyło o 7 rano ;) Składniki: Mata bambusowa do rolowania Nori – prasowane wodorosty (algi) 250 g komosy ryżowej ( u mnie trzy kolorowa) 4 łyżeczki octu jabłkowego pół łyżeczki soli 1 marchew 4 śliwki suszone albo wędzone 1 duży ogórek kiszony 1 twarożek śmietankowy - opcjonalnie 2 łyżeczki polskiego chrzanu sos sojowy Pałeczki i ostry nóż Komosa: Komosę wysyp na bardzo gęste sitko(...)odstawać. Sos do komosy: 4 łyżeczki octu jabłkowego wymieszaj z 1 łyżką gorącej wody i solą. Zamieszaj. Gotowy sos wlej do ugotowanej komosy i dobrze wymieszaj. Sushi: Na nori kładziemy pasek komosy, dobrze uklepujemy ponieważ komosa jest bardziej sypka od ryżu do sushi, smarujemy serkiem, układamy pasek marchewki, ogórka, oraz paseczki śliwki. Żeby dobrze zrolować nori warto nasmarować brzegi
Bon Appetit Małgorzatyciasto: - 4 żółtka - 3/4 -1 szklanka cukru - 3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka śmietany 18% - 1 łyżki octu - 200g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia * farsz: - 0,5 kg średniej wielkości jabłka (twarde i soczyste) - 0,5 kg śliwek - cukier i cynamon wg smaku * beza: - 4 białka (rozm.L - 150ml) - 3/4 szklanki drobnego cukru - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka(...)octu winnego Ze składników na ciasto ugnieść szybko kruche ciasto. Podzielić je na 2 części (jedną większą, jedną mniejszą) i umieścić je na 20 minut w lodówce, do schłodzenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto (większa część) rozwałkować (podsypywać mąką w trakcie wałkowania) i wyłożyć formę, równomiernie rozkładając ciasto. Schłodzić w lodówce min.1h. Nakłuć spód ciasta widelcem. Wyłożyć
CookYourselfśliwki suszone i wędzone. Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół główki sałaty dębowej czerwonej 3 garście rukoli 5-6 śliwek węgierek 150 gram sera maziowego 2 łyżki orzeszków piniowych 2 łyżki octu winnego z Jerez 4 łyżki oliwy z oliwek czarny pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Sałatę i rukolę myjemy osuszamy i wrzucamy do miski, dodajemy(...)pokrojone na ćwiartki śliwki i czarną quinoę. Ser kroimy na plastry i na mniejsze kawałki, dorzucamy do sałatki, wszystko posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi i polewamy sosem z oliwy, octu, świeżo zmielonego pierzu i odrobiny soli. Do tego podajemy dobre wytrawne winko i gotowe
Quinoa Raz!kakaowym ze śliwkami :) Składniki : 300 ml mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao łyżka kawy rozpuszczalnej 150 ml cukru 50 ml oleju łyżka octu szklanka soku z cukinii esencja waniliowa 6 ciemnych śliwek Śliwki umyć i podzielić na połówki. Usunąć pestki. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. W misce umieścić wszystkie składniki (z wyjątkiem śliwek). Miksować na gładką masę
Weekendy w domu i ogrodziestopni C. Należy chronić je przed światłem, które może zmienić barwę oraz zmniejszyć wartości odżywcze 4. Metody konserwowania . Istnieje wiele metod konserwowania. Możemy pasteryzować, kisić, konserwować cukrem, octem czy alkoholem, a także suszyć i mrozić. a) Pasteryzowanie . To najskuteczniejszy sposób utrwalania zapraw, który pozwala na przechowywanie nawet kilka lat. Polega na poddawania procesowi podgrzewania(...)Ilość cukru, której należy do przetworów, zależy od zawartości pektyny w danym gatunku owoców. Im jest większa, tym mniej dodajemy cukru. Najwięcej mają śliwki, jabłka, jagody, agrest, porzeczki. d) Konserwowanie octem. Popularne konserwowanie to marynowanie w zalewie octowej. Ocet przedłuża trwałość produktów dzięki właściwościom bakteriobójczym. Życzę Wam udanych smakołyków zamkniętych w słoikach
Bon Appetit Małgorzatyfiletów śledzia w oleju, 110 g kapusty kiszonej, 20 g imbiru marynowanego, 7 śliwek wędzonych (u mnie suska sechlońska), 1 cebula czerwona, 20 ml octu jabłkowego, 40 ml cukru, 60 ml wody, 1 goździk, 1 ziele angielskie, 2 ziarna pieprzu czarnego, olej rydzowy, Cebulę pokroić w piórka (wzdłuż na pół i następnie w wzdłuż na plasterki). Wodę, cukier i ocet
królestwo garówszklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, kapusta czerwona 1 mała, śliwki suszone 6 sztuk, gruszki 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do piernika 1 łyżeczka, cukier 2 łyżeczki, ocet jabłkowy 3 łyżki, majeranek 1 łyżeczka, woda 3/4 szklanki kapustę czerwoną małą główke pokroić na drobno(...)oleju zrumienić z każdej strony, przełozyć na talerz do szybkowara 3,5 litra "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" wsypać kapustę, pokrojone jabłka, gruszki, czosnek, śliwki wędzone i wymieszać wszystko z cukrem, przyprawą do piernika, octem, majerankiem, kucharkiem, wlać tłuszcz po smażeniu kaczki i wymieszać - na kapuście ułożyć porcje kaczki skórą do góry, wlać 3/4 szklanki wody i zamknąć szybkowar
W Mojej Kuchni LubięMoja Książka Kucharska CHRZAN W ŚMIETANIE DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN Sos chrzanowy. Kremowy sos z chrzanu, majonezu lub śmietany. Może być z dodatkiem wina, jabłek, suszonych moreli albo śliwek. Fantastyczny z dżemem borówkowym lub porzeczkowym. Sos chrzanowy na zimno zazwyczaj podajemy do mięs, jajek na twardo, golonki, a nawet młodych ziemniaków. Mając pod ręką świeży korzeń chrzanu, warto przygotować(...)MORELAMI SKŁADNIKI: korzeń chrzanu, utarty i sparzony 2-3 winne jabłka, obrane i drobno starte na tarce 1 łyżka oleju 1 kieliszek wytrawnego, białego wina (ew. octu winnego) 2-3 suszone morele (ew. śliwki) 1 łyżka drobno posiekanych migdałów sól i cukier do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, rozprowadzamy winem. Sos zostawiamy w lodówce, aby "dojrzał". Podajemy
Moja Książka KucharskaPrzykryć reszta masy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175C na około 60 minut. Wystudzić, wyjąć z foremek. II. Marynowane śliwki Kalifornijskie 20 śliwek kalifornijkich 100 g kawy żołędziowej 150 ml wody 50 ml octu z czerwonego wina 50 g miodu 4 goździki 1 laska cynamonu W rondlu umieścić wszystkie składniki poza śliwkami. Zagotować, dodać śliwki, gotować przez
Wylizany RondelPrzykryć reszta masy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175C na około 60 minut. Wystudzić, wyjąć z foremek. II. Marynowane śliwki Kalifornijskie 20 śliwek kalifornijkich 100 g kawy żołędziowej 150 ml wody 50 ml octu z czerwonego wina 50 g miodu 4 goździki 1 laska cynamonu W rondlu umieścić wszystkie składniki poza śliwkami. Zagotować, dodać śliwki, gotować przez
Wylizany Rondel