kcal. :) Warto do hamburgera wykorzystać ten przepis na ketchup, pasuje idealnie. SKŁADNIKI NA DOMOWY KETCHUP: 1 puszka pomidorów 10 suszonych śliwek (to zamiast cukru - świetny pomysł!) 1 ząbek czosnku 1 cebula garść listków bazylii 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz Wszystko wrzucamy do blendera, miksujemy na gładką masę i voilà. Gdybyśmy mieli ochotę na ketchup
Brzuszki Łakomczuszkisporadycznie. Mój tata sam spuszcza krew z kaczki, ale zaprawioną octem krew można kupić u jakiegoś gospodarza. Od dziecka jadam tę zupę, może dlatego mnie nie obrzydza bo nauczyli mnie rodzice ją wielbić :) Wg moich rodziców profanacją jest dodawać do zupy rodzynki, oryginalnie powinien być susz owocowy (jabłka, śliwki i gruszki). Czerninę przygotowałam wraz z moimi rodzicami :)Składniki:cała
Bon Appetit MałgorzatyPickled plums Składniki. 1 kg śliwek węgierek 0,5l wody 0,25l octu 10% 60-70 dag cukru goździki, cynamon, wanilia, pieprz Wykonanie. Śliwki umyć w
Kulinarny karnet Christopheramargaryny, schłodzonej 100 g masła, schłodzonego 5 żółtek 2 łyżki octu 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy, przekładamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Ja chwilkę podpiekam. składniki na warstwę owocową: ok. 1200 g śliwek ok. 2-3 łyżki cukru (lub wg własnego uznania) wykonanie
Domowy Smak Jedzeniapyszne serowe #knedle z truskawkami, z musem truskawkowym, cukrem i octem balsamicznym. Mus doskonale wzbogacił smak knedli. Gdy wbijamy widelec w knedel wycieka z niego sok z truskawek, pycha. Przepis na serowe knedle z truskawkami i musem truskawkowym: Polecam też: Knedle z mirabelkami i migdałami Świąteczne Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bakaliami Składniki na 10 dużych knedli: truskawki 2 serki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężołądki , serduszka ( po 6-8 szt ) 1 małe opakowanie ,wędzonej śliwki kilka plastrów, suszonej gruszki ( 5-6 szt ) 3 marchewki 2 pietruszki,korzeń 2 cebule 1/2 małego selera , korzeniowego kawałek pora ( około 10 cm ) sól , pieprz do smaku 0,5 l świeżej kaczej krwi , zmieszanej z 3 łyżkami octu 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki , rozmieszana w 1/2 szklanki wody(...)solą . Stawiamy na małym gazie i gotujemy pod przykryciem około 1,5 godziny . Po tym czasie odławiamy korpusy , obieramy z mięsa i na razie mięso odstawiamy . Do wywaru dodajemy śliwki , gruszki . W małym kubku łączymy mąkę z jajkiem, solą , aż powstanie gęste , gładkie ciasto na kluski . Malutkie porcje ciasta , rzucamy łyżeczką na gotujący się wywar . Następnie , krew mieszamy z mąką
Ogrodnik w podróżyJogurt z jagodami, masłem orzechowym i kokosem Jogurt z owocami i płatkami owsianymi Jogurt ze śliwką, musli, kokosem i chia Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami(...)Kokosowy pudding chia z musem jeżynowym Korzenne muffinki z kaszy manny Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Kuskus z musem jabłkowym z orzechami włoskimi Muffinki ze śliwkami Mus czekoladowy Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Mus jabłkowy z orzechami włoskimi Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem
Moja smaczna kuchniakilka ziaren pieprzu, ziela i jałowca kilka listków laurowych po pół łyżeczki ziaren gorczycy i kolendry kilka suszonych śliwek kilka ząbków czosnku ok. 1 litr bulionu 1 szklanka czerwonego wina (półwytrawne lub wytrawne) 1-2 łyżki miodu 1 łyża octu z czerwonego wina (ewentualnie do smaku) dodatkowo: kilka łyżeczek musztardy rosyjskiej kilka łyżeczek miodu sól i pieprz do smaku
Moja Książka Kucharskamini buraczków konserwowych 1 mała czerwona cebula 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 400 gram udźca z jelenia 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1 ząbek czosnku 1 gałązka rozmarynu kilka gałązek tymianku kilka ziaren jałowca 1duża wędzona śliwka nowosądecka 4 wiśnie (mogą być mrożone) 50 ml 100% soku wiśniowego 1 plaster podwędzanego boczku(...)Jeleninę obsypujemy solą, rozgniecionym w moździerzu pieprzem i jałowcem, przekładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy pół cebuli (można pokroić na mniejsze kawałki), przekrojony na pół ząbek czosnku, rozmaryn, tymianek, śliwkę, na wierzchu kładziemy plaster boczku, dolewamy zredukowane wino. Zamykamy woreczek, nakłuwamy go (według instrukcji na opakowaniu) i tak zapakowane mięso wkładamy do piekarnika na 18-20 minut. Parę minut przed
Quinoa Raz!kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta
Codzienne Gotowaniejabłek 100 ml białego wytrawnego wina kawałek (tak 2 cm) świeżego imbiru 1 czerwona papryka 5 goździków garść śliwek suszonych 2 cebule 3 ziela angielskie 1 łyżeczka mielonej kolendry kawałeczek (nie za duży) papryczki habanero pół łyżeczki mielonego pieprzu pół szklanki octu jabłkowego Na początek trzeba wszystko przygotować : Jabłka obrałam i wykroiłam z nich gniazda nasienne, pokroiłam w ćwiartki. Paprykę
Kuchnia na wzgórzupieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy mleko, ocet, mąkę na przemian z olejem oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do kwadratowej blaszki wysmarowanej masłem. Na cieście układamy owoce. Ja wykorzystałam śliwki, jabłka i borówki. Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę i nią posypujemy wierzch ciasta. Ciasto
Pyszności Słodkościprzyprawy do gęsi 10 szt suszonych śliwek 3 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu 125 ml czerwonego wina wytrawnego 2 łyżeczki miodu sól i pieprz Składniki na kapustę modrą zasmażaną: ½ małej główki kapusty modrej 3 listki laurowe 5 łyżek gęsiego tłuszczu 4 łyżki cukru 1 średnia cebula fioletowa 1 jabłko woda pieprz sól ocet Przygotowanie: PIERŚ PIECZONA Skórę na piersiach nacinamy(...)który wytopił się ze skóry (przyda nam się do kapusty). Na patelnię wlewamy czerwone wino oraz dodajemy miód i gałązki rozmarynu. Po zagotowaniu przelewamy na podsmażone mięso. Dorzucamy słodkie śliwki suszone oraz 3 ząbki czosnku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i dusimy przez 1,5 godziny. SOS ŚLIWKOWY Przygotowanie sosu zajmie już tylko chwilę. Z płynu w którym dusiliśmy
Kierunekuchniaużyłam mielonych goździków od Skworcu . Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebuli Garść rodzynek Garść śliwek wędzonych Garść migdałów w płatkach Kilka orzechów włoskich 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego ¼ łyżeczki mielonych goździków od Skworcu 2 łyżki miodu 1 łyżka octu jabłkowego ¼ łyżeczki cynamonu Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie moczymy przez 1-1,5 godziny
Bajeczna Kuchnia