Absolutnym hitem imprez w PRL były koreczki serowe. Jak sama nazwa wskazuje jednym ze składników był ser żółty. Reszta stanowiła całkowitą dowolność. Można było przerobić na
Ugotowane pozamiataneogórków kiszonych na zimę, całej maści owocowych przetworów w postaci dżemów, kompotów czy soków. Jedyne co zawsze sprawdzało się w naszej kuchni to powidła (specjalność mojej mamy, gotowane na occie bez dodatku cukru) oraz domowy przecier pomidorowy (to moja miłość). Od kiedy sama zarządzam w naszej kuchni robię trochę przetworów, ale nie jest to nic skomplikowanego. Od kilku lat przygotowuję(...)konsystencją nie przypomina ani dżemu, ani konfitury również ze względu na znikomy dodatek cukru, dla tego postanowiłam nazwać go tak nazwać Do przygotowania masła śliwkowego potrzebujemy: – 500 g śliwek (użyłam węgierek) – 2 płaskie łyżki cukru (można pominąć) – szczyptę cynamonu – świeży tymianek (może być cytrynowy) Przygotowanie zacznijcie od umycia i wypestkowania śliwek. W garnku podgrzewamy śliwki (trzeba
Szybko Tanio Smaczniewyjść z domu na starcie z jesienną aurą. Z kominów już buchają szare kłęby, powietrze pachnie dymem.Jedna jesień to prawdziwe szaleństwo w kuchni. Jabłka, gruszki, dynie, cukinie, kabaczki, śliwki, ziemniaki, marchew,bataty, odmiany późniejszych pomidorów, buraki... Można by wymieniać i wymieniać bez końca! Ale ja postawiłam na jabłka.W oryginalnym przepisie "musztarda" ta przyrządzana jest z gruszek. Jednakże, mając kilka(...)drobiem czy wieprzowiną, czy też z serami pleśniowymi. "MUSZTARDA" Z JABŁEK. / inspiracja: Moje Smaki Życia, nr 10/2013 / na ok. 500 ml musztardy 1 kg mączystych jabłek 1/4 szklanki octu jabłkowego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 3 łyżki gorczycy białej liść laurowy 6 ziarenek pieprzu 2 goździki Jabłka obieram ze skórki i kroję w ćwiartki. Układam na blasze, podpiekam
W kuchni Karmel-itkiJak wyglądałby tłusty czwartek bez pączków?! Z tej okazji podaje Wam sprawdzony przepis autorstwa mojej ciotki. Pączki są bardzo konkretne, a przede wszystkim pyszne i długo
Smaczne ZdroweCrumble z pomidorami Nie ze śliwkami. Nie z truskawkami. W ogóle nie z owocami, tylko z pomidorami. Właśnie tak. Wymyśliłam sobie crumble z pomidorami. Danie jest z kategorii bardzo prostych, banalnych wręcz, ale jednocześnie genialnych. Wszystkie smaki przenikają się i uzupełniają. Słodycz pomidorów, aromaty ziół i czosnku, oliwa. Wszystko to ukryte pod idealnie chrupiącą serową skorupką. Danie jest tak zachwycająco(...)razy dziennie. Spróbujcie sami :) Składniki dla 4 osób: 1 kg pomidorów (pomieszanych, różnej wielkości i kolorów) 2-4 ząbki czosnku kilka gałązek oregano i tymianku chlust oliwy mniejszy chlust octu (użyłam malinowego, ale dobry będzie też balsamico, winny lub jabłkowy) sól morska Kruszonka 4-6 kromek czerstwego chleba pełnoziarnistego (w sumie po podsuszeniu powinno wyjść ok. 100 g) 3 łyżki
Pełny talerzPlastry schabu z kością w postaci kotletów. Duszone w aromatycznym sosie z cebuli i śliwek węgierek. Kość nadaje dodatkowego smaku, więc mięso znacząco różni się od
https:KKuchniaMniampasem. Za chwilę w kuchni będzie królowała dynia, grzyby i korzenne przyprawy. Ale to za chwilę :) Teraz jeszcze cieszę się ostatkami lata i zajadam malinowe pomidory na przemian ze śliwkami. A cukinię przerabiam na przetwory... I słodkie pomidory, i zielona cukinia świetnie smakują na cienkiej pizzy z aromatycznym sosem. W dodatku udało mi się zdobyć mąkę typ 00, która jest(...)łyżeczka cukru 1 łyzeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek sos 300 ml passaty pomidorowej 5 gałązek świeżego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku dodatki cukinia pomidor malinowy czerwona papryka czarne oliwki mozarella parmezan po upieczeniu : prosciutto i listki świeżej bazylii sos curry 4 łyżki jogurtu
DefinicjaSmakupietruszki, własnych wyhodowanych zielonych kiełków – bez ziarna, drobniutko pokruszona suszona zielenina/, Posypka zielona , Posypka biała. Wykonanie : wymoczone płaty /moczyć w wodzie z octem, ilość octu zależy od gustu smakowego - przez dwa dni/ skropić sokiem z cytryny, oliwą, posypać Posypką zieloną – odstawić na 30 minut w chłodne miejsce – każdy płat posypać Białą posypką , położyć cebulę(...)potraw, jeśli kolacja w zwykły dzień to z pieczywem bezglutenowym. Uwaga : przyprawy można użyć inne, lubiane przez domowników, efekt dekoracyjny można też zrobić inny np. marynowany grzybek, czy śliwka. Ja teraz wykorzystuję Posypkę zieloną i Posypkę białą , gdyż uważam, że dla nas Bezglutków i Bezmlecznych każda okazja wzbogacenia naszej diety jest ważna. Zatem nie musi być, ale warto wtedy
Tradycyjna kuchnia inaczejMango chutney to jeden z najbardziej popularnych, aromatycznych dodatków do dań kuchni indyjskiej.Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą, octem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego. Na Zachodzie dostępny w formie gotowej, sprzedawany w słoiczkach. W Indiach zawsze sporządzany na bieżąco, często(...)drugi dzień jest gotowe do zapiekania- w piekarniku lub na dobrej patelni pod przykryciem. Składniki podudzia z indyka bez kości (ile chcecie) kilka łyżek gotowego mango chutney garść śliwek pieprz i sól do smaku ulubione zioła- u mnie bazylia, koperek młode ziemniaki sałatka babuni warzywna u mnie Orzech oliwa z oliwek Mięso opłucz, zamarynuj w mango chutney i odstaw
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj bardzo prosty przepis na przepyszne śliwki ze świeżym tymiankiem i anyżem. Bardzo aromatyczne i smaczne danie, idealne do mięs i na kanapki. Fajne, lekko słodkie
SMYKWKUCHNIDziś propozycja na ciekawą i pożywną sałatkę na podwieczorek, pomysł na imprezową przekąskę. Sałatka z serem pleśniowym z dodatkiem pysznych słodkich śliwek i ziołowego dressingu. Połączenie
Zasmakuj Kuchnikapusty - to poniżej podałam sposób na bardziej miękką (*). A tu inne przykładowe przepisy (klik w przepis): surówka z czerwoną kapustą (z czosnkową nutą) surówka z czerwonej kapusty (z suszonymi śliwkami) 1/2 główki czerwonej kapusty 1 cebula (mała) 1/2 jabłka 4 łyżki oleju rydzowego 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka soku z cytryny odrobina cukru sól, pieprz Dodatkowo: pestki dyni(...)należy ją sparzyć: poszatkować, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, opcjonalnie doprawić solą i łyżką cukru, zagotować i gotować przez około 2-3 minuty. Na koniec dodać 1-2 łyżki octu, aby przywrócić początkowy kolor kapusty. Odcedzić i ostudzić. Dalej postępować jak powyżej, czyli połączyć z resztą składników surówki (pominąć ugniatanie z sokiem cytrynowym
Di gotuje