Mieszkam na osiedlu na uboczu miasta, gdzie kiedyś były sady, stawy hodowlane, a w jednym z największych parków miasta ( kiedyś tereny folwarku) po drugiej stronie ulicy
Kuchnia w Słońcu Skąpananawet poniżej normy. Również niskie poziomy azotanów otrzymywałam przy badaniu różnych gatunków pomidorów, pochodzących z różnych źródeł. Najbardziej ucieszyłam się z wyniku moich ulubionych pomidorków czekoladowych! Greentest ECO – badanie śliwek i moreli, wynik w normie, lipiec 2017 Greentest ECO – badanie różnych gatunków pomidorów, lipiec 2017 Greentest ECO – badanie nektaryn, kalafiora, cukinii i marchewki, wynik w normie, sierpień(...)bakterie, konserwanty). Niestety Greentest nam tego nie wskaże. Jak zatem je usunąć? Mycie w samej wodzie niestety nie pomoże. Można stosować domowe sposoby , takie jak mycie w wodzie z octem, ale łatwiejsze i wygodniejsze jest tzw. ozonowanie. Do tego celu służy Food cleaner. Czym jest Food cleaner? Jak przeczytamy na stronie Clean Food: „FOOD CLEANER jest urządzeniem które dzięki
Moja Delicjagotowania bigosu (użyłam stalowego, 7 litrowego, największy jaki mam w kuchni) smarujemy w środku cienką warstwą smalcu – zapobiegnie to przywieraniu składników. Kapustę kiszoną – kiszoną naturalnie, a nie zakwaszaną octem , pysznie kwaśną, nie gorzką – po kupieniu najpierw odciskamy w dłoniach z soku. Sok z kiszenia zbieramy do miseczki. Może się przydać na koniec, gdyby kapusta okazała się mało kwaśna lub straciła(...)razu. Do podgrzanej kapusty dodajemy mięso przesmażone i upieczone razem z pozostałym w naczyniu po pieczeniu płynem, ugotowane grzyby i przesmażoną cebulę, podsmażoną i suszoną kiełbasę. Dorzucamy całe śliwki, z pestkami, podlewamy kapustę 2 łyżkami wazowymi wywaru pozostałego z gotowania grzybów. Całość bardzo dokładnie mieszamy i gotujemy razem ok. 2-3 godzinki na malutkim ogniu. Zostawiamy bigos do wystygnięcia
Karo in the Kitchenjedzenia . Pochodzący z Warmii i Mazur producent octu i musztardy rozsmakowuje w unikalnych produktach dzięki przywiązaniu do domowych, sprawdzonych receptur . To, co odróżnia OCTIM od innych producentów musztard i octów, to pasja i zaangażowanie, które uwidaczniają się w działaniu firmy od samego początku jej istnienia, czyli 1965 r. Polecam produkty Octim Zapraszam Was na przepis i… kilka słów(...)mięsa z grilla będą miały ostrzejszy smak, gdy dodamy do nich musztardę sarepską lub rosyjską firmy Octim. Do ciepłych sosów nadadzą się musztardy z owocami Octim: z suszoną śliwką lub żurawiną. Wielbiciele dań rybnych powinni spróbować ryb z dodatkiem musztardy ze smażoną cebulką. Osoby, które wolą łagodną kuchnię, wcale nie muszą rezygnować z musztardy. Dla nich odpowiednia będzie wersja stołowa
Słodkie okruszkiŚledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czosnku, sól 100 ml octu winnego, 200 ml cukru, 300 ml wody, 1 łodyga selera naciowego, papryczka jalapeno, kilka gron jasnych winogron, natka kolendry, Zagotować wodę z cukrem i octem, gotować około 5 minut. Łodygę selera obrać, pokroić pod skosem w plastry grubości około 3milimetrów i włożyć do ciepłej marynaty. Jalapeno pokroić w cienkie plasterki. Winogrona przekroić wzdłuż na pół(...)piliśmy w Winnicy Płochockich :) Z winogron szczepu Riesling powstają bardzo różnorodne wina. Zazwyczaj charakteryzują się wysoką kwasowością. Przeważają w nich aromaty cytrusowe oraz bliższych nam owoców, takich jak jabłka, śliwki, truskawki, morele czy brzoskwinie. Wielką zaletą Rieslingów jest również ich ogromna różnorodność od super wytrawnych do super słodkich. Kując zwracajmy uwagę na etykiety. Znajdziemy na nich określenie stopnia dojrzałości winogron
królestwo garówczosnku, sól 100 ml octu winnego, 200 ml cukru, 300 ml wody, 1 łodyga selera naciowego, papryczka jalapeno, kilka gron jasnych winogron, natka kolendry, Zagotować wodę z cukrem i octem, gotować około 5 minut. Łodygę selera obrać, pokroić pod skosem w plastry grubości około 3milimetrów i włożyć do ciepłej marynaty. Jalapeno pokroić w cienkie plasterki. Winogrona przekroić wzdłuż na pół(...)piliśmy w Winnicy Płochockich :) Z winogron szczepu Riesling powstają bardzo różnorodne wina. Zazwyczaj charakteryzują się wysoką kwasowością. Przeważają w nich aromaty cytrusowe oraz bliższych nam owoców, takich jak jabłka, śliwki, truskawki, morele czy brzoskwinie. Wielką zaletą Rieslingów jest również ich ogromna różnorodność od super wytrawnych do super słodkich. Kując zwracajmy uwagę na etykiety. Znajdziemy na nich określenie stopnia dojrzałości winogron
królestwo garów200ml śmietany tłustej 2 -3 łyżki chrzanu Sól Buraki kroimy w cienkie plastry, razem z soczewicą i czarnuszką wrzucamy do garnka. Zalewamy sokiem z jabłek, 4 łyżkami oleju lnianego, octem jabłkowym i gotujemy przez 40 minut na małym ogniu do miękkości. Dolewamy sok z buraków, dosypujemy kumin i miksujemy na gładko. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy niewielką porcję wrzątku. Doprawiamy(...)układamy pure z selera i sałatkę a jej świeżość i soczystość doskonale rozkłada ciężar tłustość ryby. Far breton z solonym karmelem i suską sechlońską 30 -40 sztuk suszonych, mokrych śliwek suska 400g mąki plus 3 łyżki do oprószenia naczynia 160g cukru 10 jajek 1l tłustego, wiejskiego mleka 400ml śmietanki 36% 300g serka naturalnego Masło do wysmarowania foremki Rozgrzewamy piekarnik
karmelowymojprzepisna.pl | Krucha śliwka Dziś upiekłam ciasto, bardzo podobne to Śliwkowej rozkoszy. W tej wersji ciasto kruche jest bez dodatku kakao, zamiast tego przed warstwą śliwkową jest
moj przepis nagrilla Marynaty do grilla to gwarancja naszego sukcesu. To dzięki nim grillowane potrawy mają tak wyśmienity smak i aromat. Ich podstawowymi składnikami są olej , który natłuszcza mięso, kwaśny składnik (ocet, sok z cytryny, jogurt lub wino), który powoduje ścięcie białka i nadaję miękkość, oraz zioła i przyprawy (np. papryka, chili, miód, czosnek, cebula, cynamon, imbir, goździki, kozieradka, rozmaryn, lubczyk(...)kofta z grilla Mięso na szaszłyki i satays kroimy na kawałki zbliżonej wielkości. Szaszłyki drobiowe dobrze komponują się nie tylko z warzywami, ale także z ananasem, gruszką lub suszonymi śliwkami. Do szaszłyków wieprzowych świetnie pasują papryka, cukinia, pieczarki. Szpadki lub patyczki do szaszłyków należy przed grillowaniem posmarować olejem (drewniane patyczki wcześniej moczymy przez około godzinę w zimnej wodzie) zapobiega
Cztery Fajerygrilla Marynaty do grilla to gwarancja naszego sukcesu. To dzięki nim grillowane potrawy mają tak wyśmienity smak i aromat. Ich podstawowymi składnikami są olej , który natłuszcza mięso, kwaśny składnik (ocet, sok z cytryny, jogurt lub wino), który powoduje ścięcie białka i nadaję miękkość, oraz zioła i przyprawy (np. papryka, chili, miód, czosnek, cebula, cynamon, imbir, goździki, kozieradka, rozmaryn, lubczyk(...)kofta z grilla Mięso na szaszłyki i satays kroimy na kawałki zbliżonej wielkości. Szaszłyki drobiowe dobrze komponują się nie tylko z warzywami, ale także z ananasem, gruszką lub suszonymi śliwkami. Do szaszłyków wieprzowych świetnie pasują papryka, cukinia, pieczarki. Szpadki lub patyczki do szaszłyków należy przed grillowaniem posmarować olejem (drewniane patyczki wcześniej moczymy przez około godzinę w zimnej wodzie) zapobiega
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNalewka cytrynowa przypomina włoski likier Limoncello. Ma bardzo orzeźwiający smak i doskonale sprawdzi się w letnie dni, jednak jeśli dodacie do niej odrobinę spirytusu i miodu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wrzesień i październik to czas śliwek ! Wtedy obowiązkowo w mojej kuchni pachnie powidłami śliwkowymi . Zamykam je potem w słoikach, żeby później w jesienne i
Kulinarne przygody GatityMiałam w domu strasznie kwaśne śliwki i nie było co z nimi zrobić, dżemy już porobiłam, na surowo nie dało się ich zjeść. Jedynym wyjściem było
moj przepis na