składniki* 5 jajek (dużych)* 2 szklanki mąki pszennej* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 szklanka cukru* 1 i 1/2 łyżki majonezu (daję kielecki)* 1 i 1/2
Mix smakuogromna. Jedni dodają do niej grzybów, inni wędzonych śliwek lub różnego rodzaju kasze. U mnie w domu tradycją jest podawanie kapusty z grochem i kaszą jaglaną. Podstawą jest dobrej jakości kiszona, a nie kwaszona, kapusta. Kapustę kiszoną otrzymujemy w procesie fermentacji, po uprzednim zasoleniu. Natomiast kwaszoną uzyskuje się dodając do kapusty ocet, cukier, konserwanty. Ten rodzaj kapusty jest wręcz szkodliwy
Kulinarne przemysleniamarynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest , mirabelki , brzoskwinie , wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. 2 kg czereśni jasnych, 800 ml wody, 800 g cukru, 120 ml octu 10%, świeży imbir, goździki Czereśnie umyć, osuszyć. Można
królestwo garówuzyskać smak zbliżony do moich ulubionych śliwek w czekoladzie. Składniki: Na babeczki: 4 jajka 1 masło (prawdziwe) 2 gorzkie czekolady 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 1/2 słoiczka powideł śliwkowych Na bezę: 4 białka ze średnich jajek 220 g cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu Przygotowanie : Zaczynamy od babeczek. Przepis jest
Kulinarne Inspiracjejednocześnie kwaśnawe i słodkie, np. jabłka, śliwki, żurawina, pomarańcze czy ananas. A i z warzywami na pewno się nie pogryzą, np. z burakami czy ziemniakami. Jeśli lubicie pomidory, to do śledzia one również pasują. Sałatka zimowa śledziowa - obłędnie pyszna i kolorowa, zachwyci rodzinę i gości. Polecam! SKŁADNIKI: 300g filetów śledziowych w occie 1 twarde jabłko 1 szalotka 2 małe
Moja Książka KucharskaŚledzie z dodatkiem żurawiny zrobiłam trochę inaczej niż podaj większość przepisów. Użyłam solonych śledzi, a nie marynowanych. Kwaśnym akcentem jest tu cebulka, którą zamarynowałam w occie
Codziennik Kuchennyczarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kluseczki z semoliny z sosem Knedle ze śliwkami Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta
Moja smaczna kuchniaDawno mnie tutaj nie było ale musicie mi wybaczyć, im bliżej godziny "0" tym ja mam mniej czasu. Myślę, że wszystko wróci do normy po 17
Krakowskie smaki Animarynatę niczym śliwka w kompot wpadły maślaczki:) Receptura poniżej, zaś amatorów nieco ostrzejszych smaków odsyłam do przepisu na grzybki marynowane z chili Maślaki w marynacie Składniki: 1,5 kg małych maślaków 1 duża cebula 4-5 listków laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 3 szklanki wody 1 szklanka 10% octu spirytusowego 2 łyżki soli
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajest też kwaszonych przetworów na bazie octu a mniej fermentowanych kiszonek z probiotykami. Wynika to z tego, że w krajach, gdzie je się mniej produktów fermentowanych nie ma się zaufania do naturalnej fermentacji. Przetwory octowe uważa się za bezpieczniejsze ze względu na kwaśne środowisko w którym powstają. Jeśli do tej pory kwasiliście tylko śliwki, to dzięki tej książce odkryjecie nowy
Ugotowane pozamiatanegrzybów do zamykania w słoikach z octem. Puree pyszne, sos wiśniowy dobry, ziemia ciekawiej wypadła w Bierhalle, powtarzała się zresztą kilka razy i Lokalowi wyszła najgorsza. Najdziwniejszy był krokiet. Miękki, bez wyczuwalnego smaku bażanta, troszkę kwaskowaty. Nie na to liczyłam. Okiem Kesji: Jedyna dziczyzna na festiwalu. Naprawdę udana dziczyzna. I pięknie podana. Ze śliwką i musem wiśniowym. Trochę dziwnym eksperymentem
Życie zamknięte w smakusmakowo sa marynowane owoce,sliwki sa popularne,morele juz nie bardzo,a szkoda,bo sa znakomitym dodatkiem do pasztetow,wedlin i pieczeni na zimno.Morele zamarynowalam po raz pierwszy,a zaispirowal mnie przepis z "Prawdziwej kuchni polskiej" Hanny Szymanderskiej.Marynaty do najzdrowszych nie naleza,ale trudno je pominac ze wzgledu na walory smakowe i dekoracyjne.Poza tym ocet spirytusowy zawsze mozna zastapic lagodniejszym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dzień, dwa lub trzy dni wcześniej. Marynuje się samo leżąc spokojnie w lodówce. Upiec można w dniu obiadowym. Połączenie pikantnego puree, z łagodnym mięsem, ostrym sosem i lekko słodkawymi śliwkami, dla mnie idealnie! Jeśli chodzi o sos, jeśli chcecie uzyskać bardziej łagodną wersję, wystarczy dodać więcej śmietany i sprawa załatwiona :) No to co? Lecimy z przepisem! Każdy czerwony wyraz(...)mikserem zmiksowałam razem z masłem i chrzanem wasabi na jednolitą masę. SOS MUSZTARDOWO =CHRZANOWY Z ŻURAWINĄ: 2 łyżki musztardy (ja użyłam musztardę z oliwą z oliwek i octem balsamicznym BRAVA 4 łyżki Chrzanu z Żurawiną ETERNO 1 łyżka syropu klonowego Skworcu 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli świeżo zmielony pieprz W rondelku
Blondynka Gotujedzień, dwa lub trzy dni wcześniej. Marynuje się samo leżąc spokojnie w lodówce. Upiec można w dniu obiadowym. Połączenie pikantnego puree, z łagodnym mięsem, ostrym sosem i lekko słodkawymi śliwkami, dla mnie idealnie! Jeśli chodzi o sos, jeśli chcecie uzyskać bardziej łagodną wersję, wystarczy dodać więcej śmietany i sprawa załatwiona :) No to co? Lecimy z przepisem! Każdy czerwony wyraz(...)mikserem zmiksowałam razem z masłem i chrzanem wasabi na jednolitą masę. SOS MUSZTARDOWO =CHRZANOWY Z ŻURAWINĄ: 2 łyżki musztardy (ja użyłam musztardę z oliwą z oliwek i octem balsamicznym BRAVA 4 łyżki Chrzanu z Żurawiną ETERNO 1 łyżka syropu klonowego Skworcu 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli świeżo zmielony pieprz W rondelku
Blondynka Gotuje