sliwki w occie - 477 przepisów (strona:14/32)

Steki wołowe duszone z suszonymi śliwkami i tymiankiem 192

muszę przyznać, że również pasuje idealnie. Składniki (4 porcje) -4 steki wołowe -1 łyżeczka masła -2-3 szalotki -150 g suszonych śliwek -1 ząbek czosnku -1 szkl. wytrawnego białego wina (można zastąpić szklanką bulionu wymieszanego z łyżką octu winnego) -kilka gałązek świeżego tymianku -2 łyżki oliwy z oliwek -listek laurowy -sól, pieprz Przygotowanie Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek(...)talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekane cebulki i czosnek. Przełożyć do rondla. Zalać winem, podgotować na małym ogniu kilka minut czesto mieszając. Do przygotowanej bazy włożyć steki, suszone śliwki, liść laurowy, tymianek, doprawić solą i pieprzem. Gotować około 45 minut aż mięso zmięknie. W razie potrzeby podlewać delikatnie bulionem lub wodą. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 446,9 kcal

Zielona Kuchnia
Barszcz czerwony prosty jak.. barszcz (bez zakwasu) 222

litry: 2 kg czerwonych buraków 1 marchewka 1 pietruszka 2 kwaśne jabłka 6-8 śliwek wędzonych z pestką 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżka majeranku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6-8 ziaren czarnego pieprzu 4 łyżki octu jabłkowego lub więcej do smaku sól czarny pieprz Buraki, marchewkę, pietruszkę obrać, opłukać zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać, rozgnieść nożem. Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Wszystko razem przełożyć do dużego garnka. Dorzucić śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i majeranek. Całość zalać 2 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia. Gotować na minimalnej mocy przez 5 minut. Odstawić pod przykryciem na noc. Następnego dnia wywar przecedzić. Wszystko co zostanie

Pełny talerz
Wieprzowina na ostro – pulled pork 226

kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonych płatków chili 1 czosnek solo 100 ml koncentratu jabłkowego 15 suszonych śliwek 700 ml bulionu z kurczaka 1½ łyżeczki soli Coleslaw 350 g białej kapusty 1 jabłko ½ włoskiego kopru, mały 2 łyżki oliwy 3-4 łyżki jabłkowego octu sól do smaku 1 łyżeczka czarnuszki Przygotuj marynatę do mięsa. Nasiona kminu upraż na suchej patelni(...)naczynia. Pokrój boczek w kostkę i usmaż. Wlej bulion, dodaj śliwki i usmażony boczek. Wstaw naczynie do piekarnika nastawionego na 140ºC i piecz mięso przez około 3-4 godzin. Sprawdź widelcem czy mięso się rozpada. Przygotuj coleslaw. Poszatkuj kapustę, jabłko i koper. Używam do pomocy malakser. Dodaj oliwę z octem, solą i czarnuszką, wymieszaj. Odstaw na 10 minut aby sałatka

codojedzenia
polędwiczka wieprzowa nadziewana wędzonymi śliwkami 159

proste danie, które prezentuje się, iście po królewsku. składniki na trzy osoby 450 g polędwiczki wieprzowej 80 g  suszonych śliwek  ( najlepiej podwędzanych) 15 g masła 100 ml słodkiej śmietany 30% marynata 1 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka domowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się na tej  stronie sól,  pieprz sposób przygotowania Wszystkie składniki(...)myjemy, dzielimy ją na trzy części i wkładamy pocięte kawałki do miski  nacierając je marynatą. Miskę  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Suszone śliwki wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem.  Po  minucie, na sicie, odlewamy wodę ze śliwek. Polędwiczki wyjmujemy z lodówki, układamy kawałki mięsa na desce i na jednym z końców

Miód i pieprz
Owocowe ciasto piankowe 223

owoce: truskawki, brzoskwinie, jagody, itp. Składniki: Biszkopt 3 jajka 100 g mąki 100 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka octu Masa owocowa: 500 g śmietanki 30% (zimnej) 100 ml wody 2,5 łyżki żelatyny 600 g owoców (dałam śliwki) pół szklanki cukru pudru Warstwa piankowa: 200 g mleka zagęszczonego niesłodzonego galaretka 100 ml wody Ponadto: paczka herbatników garść wiórek

e-PrzepisyKulinarne
CIASTO TYGRYSEK 264

proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu NA ROLADĘ : 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju 3/4 słoiczka powidła,można użyć kremu czekoladowego, ja dałam domowej roboty nutellę ze śliwek KREM : 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 4-6 łyżek cukru  2 cytrynowe galaretki kostka masła DODATKOWO :  2 galaretki(...)budynie, wlewamy na wrzące mleko i chwilkę gotujemy. Odstawiamy do przestudzenia. BISZKOPT : Z białek ubijamy pianę na sztywno, powoli dodajemy cukier i dokładnie ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, następnie po łyżce wlewamy je do białek, mieszamy. Mąkę przesiewamy i delikatnie małymi partiami dodajemy do piany mieszając łyżką. Wlewamy do blachy o rozmiarze 25/40 cm, wyłożonej papierem

Pani na deser
25.Smaczny duet na poniedziałek czyli pieczone polędwiczki z salsą z buraków i awokado! 200

wieprzowe w towarzystwie lekko ostro-słodkiej salsy z buraków z dodatkiem awokado. Duet ten wypadł doskonale - delikatny smak mięsa idealnie komponował się z salsą, w której dominowały półchrupkie buraki, ocet winny i balsamiczny. Dodatek oleju ryżowego oraz awokado zharmonizował wszystkie smaki i sprawiło to,że wszystkie smaki idealnie zaczęły ze sobą współgrać.  Propozycja obiadowa na dziś jest bardzo prosta(...)może być też oliwa lub inny preferowany olej) 1 łyżka octu balsamicznego1 łyżka czerwonego octu winnego  pół łyżeczki trzcinowego cukru świeżo zmielona sól,  świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 195*C. Polędwiczki dokładnie myjemy, usuwamy z widocznych ścięgien i podwięzin. Czosnek oraz śliwki suszone siekamy bardzo drobno.  Polędwiczki nacieramy solą i pieprzem, obtaczamy je również

Symfonia Smaków
Śliwki suszone, marynowane w Earl Grey 212

Lubię marynowane w occie owoce. Kiedy trafiłam na  przepis Christophera  wiedziałam że to coś dla mnie  - korzenna octowa zalewa i suszone śliwki! Wyszły

Stare Gary
Mini Pavlova z musem nektarynkowo śliwkowym 166

Nigella Lawson) 8 białek, szczypta soli 500 g cukru pudru 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki białego octu winnego 500 ml śmietanki kremówki truskawki do dekoracji mus nektarynkowo śliwkowy 2 nektarynki 2 duże żółte śliwki kilka gałązek czerwonej porzeczki owoce razem ze skórką miksujemy w robocie kuchennym na mus. do dekoracji: borówki i czerwona porzeczka przygotowanie(...)ubiły na bardzo  sztywno. Delikatnie dodać cukier puder łyżka po łyżce. Cały czas ubijać aż otrzymamy delikatną masę. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy ekstrakt waniliowy i ocet winny. Na papierze do pieczenia rysujemy 6 okręgów o średnicy ok 10 cm. Delikatnie nakładamy ubite białka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i obniżamy temp

noteskulinarnyfiga
Chutney z dyni i śliwek 194

obranej dyni 800 g wydrylowanych węgierek 2 jabłka 2 jalapeno lub inne chili czerwona papryka pół laski cynamonu 5 zielonych kardamonów 8 goździków ewentualnie: 5 liści kafiru 400 ml octu jabłkowego 6% 300 g cukru (połowa białego i połowa ciemnego) Jabłka obrać ze skórki i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić na drobne kawałki i wrzucić do garnka o grubym(...)poprzek. Jalapeno i papryki obrać z nasion i pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Gdy jabłka i dynia będą miękkie dodać śliwki, chili i paprykę. Dorzucić cynamon, kardamony, goździki, liście kafiru. Podgrzać trochę zawartość garnka, ciągle mieszając. Wlać ocet i wsypać cukry. Zagotować całość i zmniejszyć moc palnika. Trzymać na palniku aż chutney uzyska pożądaną konsystencję. Wyłączyć ogień i odstawić chutney

Weekendy w domu i ogrodzie
Buraczane babeczki korzenne z powidłami i karobem 169

łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżka octu jabłkowego szczypta soli i przyprawy korzenne: 3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, po 1/2 łyżeczki kardamonu, mielonych goździków, po dużej szczypcie kurkumy, czarnego pieprzu, anyżu, gałki muszkatołowej szybkie „powidła” z suszonych śliwek: 120 g miękkich suszonych śliwek + 2 łyżki wody / ewentualnie gęste powidła śliwkowe bez białego(...)masę (jeśli śliwki są twardsze pokroić je na mniejsze kawałki, zalać 1/3 szklanki wody i gotować, aż śliwki wchłoną cały płyn i zmiękną; po tym zblendować je na masę i ostudzić). W osobnym naczyniu połączyć starte buraki, jajko, olej, mleko i ocet – wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych, zmiksować do połączenia (masa będzie stosunkowo gęsta). Formę na babeczki wyłożyć papilotkami

Even Better Food
BONGIORNO ITALY 150

szklanka makaronu pełnoziarnistego rurki garść rukoli garść roszponki 1 pomarańcza 6 suszonych śliwek 2 łyżki suszonych jagód goji 1 garść orzechów włoskich 1 op. sera Galbani mozarella mini kulki 2 łyżki sezamu czarnego i białego SOS: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki octu winnego(...)łyżeczki syropu klonowego sól pieprz Przygotowujemy sos: Czosnek przeciskamy przez praskę. Dolewamy do czosnku oliwę z oliwek, ocet winny, syrop klonowy oraz przyprawiamy do smaku. Wszystko mieszamy. Przygotowujemy sałatkę: Makaron gotujemy al dente. Mandarynki obieramy i kroimy na mniejsze części. Śliwki kroimy w cienkie paski. Orzechy włoskie siekamy. Rukolę mieszamy z roszponką. Dodajemy pokrojoną pomarańczę, orzechy włoskie, śliwki suszone oraz

Kuchnia w oparach
Piernik gryczany (bezglutenowy, bez nabiału) 294

łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka babki płesznik lub babki jajowatej (opcjonalnie) 50 g suszonych śliwek 50 g suszonych moreli 100 g miodu 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka octu jabłkowego Przygotowanie: 1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 ° C. 2. Cukinię umyć, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce

Domowa Cookierenka Agi
C - Mango w limonkowo-imbirowym sosie 194

ciemne śliwki obowiązkowo znajdą się w naszym koszyku:) Mango w limonkowo-imbirowym sosie Składniki: 1 duże mango 2 okrągłe ciemne śliwki 1/2 puszki brzoskwiń sok z 1 limonki 4 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżka octu ryżowego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru w proszku szczypta chili Sok z limonki, cukier, ocet ryżowy, imbir i chili wymieszać razem do rozpuszczenia cukru

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Healthy bowl czyli miska pełna zdrowego jedzenia 202

całej rodziny na pewno nabierze kształtów. Healthy bowl Składniki: 2 porcje 75 g kaszy bulgur 50 g świeżego jarmużu killa pieczonych śliwek 2 łyżki orzechów laskowych 100 g koziego twarogu Dressing 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 2 lyżki syropu klonowego lub miodu 1 łyżka musztardy, grubo ziarnistej sól i czarny pieprz do smaku Bulgur ugotuj według(...)twardych łodyg, pokrój i wymieszaj z dressingiem. Przygotuj healthy bowl. Bulgur wymieszaj z orzechami i ułóż obok jarmużu. na wierzchu połóż kozi twaróg nieco rozdrobniony. Całość udekoruj pieczonymi śliwkami. Pieczone lekko słodkie śliwki świetnie pasują do koziego sera.           Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Healthy bowl czyli miska pełna zdrowego jedzenia appeared first

codojedzenia