sliwki w occie - 477 przepisów (strona:11/32)

Chleb domowy bez wyrabiania, wyrastania i czekania 198

Skład: mąka typ 650 1 kilogram, pół kostki drożdży, woda ciepła 1 litr, cukier 4 łyżki, sól 2 łyżki, ocet 4 łyżki, opcjonalnie jakieś dodatki nasiona, płatki, zioła, suszone śliwki...  Jak zrobić: wlać do miski ciepłą wodę i wsypać cukier, dodać rozkruszone drożdże... dobrze pomieszać, wsypać mąkę, sól, jakieś nasiona-wymieszać i na końcu dajemy ocet... mieszamy

chleba naszego
Katsu – japoński sos śliwkowy 201

miałam wszystkie inne składniki od razu go ugotowałam. Sos jest pyszny! Katsu sos Składniki: 1 czerwona cebula 1 łyżka masła 90 g suszonych śliwek 1 ząbek czosnku 100 ml wody 60 ml balsamicznego octu 60 ml ryżowego octu 50 g pomidorowego przecieru 3 łyżki sojowego sosu 2 łyżki musztardy 1 łyżka sosu worchestire 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżka winnego(...)octu ½ łyżeczki pieprzu dowolnego rodzaju szczypta kminu rzymskiego Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj cukier i smaż aż cukier się rozpuści. Dodaj resztę składników. Śliwki można pokroić. Gotuj sos przez 15 minut, a następnie zmiksuj. Dopraw sos solą, pieprzem i kminem rzymskim. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce do 2 tygodni. Sos idealnie pasuje do wieprzowiny

codojedzenia
Śledzie ze śliwkami 166

już wspominałem – z deserów najbardziej lubię śledzie:) Szczególną sympatią darzę śledzie w occie, w przeróżnych odsłonach. Tym razem proponuję je w zestawieniu z suszonymi śliwkami. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Spaghetti w sosie pomidorowo-śliwkowym 238

ciekawy, z polską nutą. Makaron podałam z tartym oscypkiem. Składniki: 500 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 czerwona cebula kilka miękkich śliwek (świeżych lub mrożonych) 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos lub ocet balsamiczny do smaku 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cynamon, imbir, papryka olej do smażenia tarty oscypek do posypania Mięso obsmażyć na patelni, wlać(...)zeszklić pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Dodać wypestkowane i pokrojone na kawałki śliwki oraz pomidory. Dusić aż śliwki i pomidory rozpadną się. W razie potrzeby dolać nieco wody. Dodać posiekany czosnek i koncentrat. Dodać do smaku sól, pieprz, cynamon, imbir oraz ocet lub sos balsamiczny. Przełożyć do mięsa, gotować chwilę, by smaki się połączyły i w razie potrzeby zredukować

Czerwień i błękit
Kruche ze śliwkami i z cynamonowo-orzechową bezą 220

zimnego masła ok. 2 szklanki mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Owoce i beza: oraz 600-700 g świeżych śliwek 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu lub soku z cytryny spora garść orzechów włoskich pół łyżeczki cynamonu Składniki ciasta szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół(...)blachę wyłożyć papierem, wylepić dno ciastem. Ułożyć na budyniu połówki śliwek brzuszkami do dołu. Włożyć na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 o C. W tym czasie zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać małymi porcjami, ubijając do rozpuszczenia się cukru. Dodać pod koniec cynamon ocet lub sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zmniejszyć temperaturę pieczenia

Czerwień i błękit
Sałatka z kabanosem i suszonymi śliwkami 200

listków cykorii 4 suszone śliwki bez pestek 8 dag kabanosów drobiowych kwiaty bratka opcjonalnie prażone pestki słonecznika DRESSING: łyżeczka oliwy z oliwek łyżeczka octu balsamicznego różowa sól himalajska świeżo mielony kolorowy pieprz WYKONANIE: Cykorię i suszone śliwki pokroić w cienkie paseczki, kabanosa w plasterki. Do głębokiego talerza wyłożyć mix sałat i cykorię. Na sałacie rozłożyć paseczki śliwek i plasterki kabanosa

Kuchenne zapiski Edyty
Oliwki z derenia - fałszywe oliwki 151

roku, „Sposoby ciekawe w domu przygodne”. „ Sposób na fałszywe oliwki za prawdziwe: kazać nazbierać dereniu, niżeli się rumienić pocznie, albo zielonych, jeszcze niedojrzałych śliwek, włożyć je w naczynie, zasoliwszy, i mocnym octem winnym lub też piwnym nalać. W kilkanaście dni octem zmacerowane taki, i same przez się, i w potrawach, smak mieć będą, że ich nie będzie można od prawdziwych

królestwo garów
Ciasto z masą kajmakową i bakaliami 233

troszkę może słodkie od masy kajmakowej, ale za to z dużą ilości suszonych bakalii..rodzynki, żurawina, morele, śliwki, a nawet jabłka suszone..Przepis z jakiejś starej gazetki. Biszkopt   1 szkl.mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 jajek 3/4 szkl.cukru 1 łyżka octu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 1 puszka masy kajmakowej 250 g masła około(...)bakalii[  rodzynki ,  żurawina ,  śliwki ,  skórka pomarańczowa ,  morele i jabłka ] Helio Dodatkowo herbatniki rum do nasączenia herbatników [ niekoniecznie -ja nie dałam] polewa posypka dekoracyjna Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.Następnie dodawać po 1 żółtku., mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Na koniec wlać ocet i olej.Ciasto wylać na blaszkę.Piec

Moje domowe kucharzenie
Kruche ciasto ze śliwkami 144

serio potrzebowałam białka, do kolejnego przepisu ;) Ciasto jest pyszne! A zapach jaki unosi się podczas pieczenia, obłędny! Śliwki, cukier, cynamon - mmmmmniam! 'kruche ciasto ze śliwkami' Składniki: - 200g masła - 2 żółtka - 2 łyżki śmietany - 1 łyżeczka octu winnego - 2,5 szklanki mąki pszennej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cynamonu - 0,5-3/4 szklanki cukru + 2-3 łyżki

CookYourself
Polędwiczki wieprzowe w sossie pomidorowo-śliwkowym 174

śliwkowo-pomidorowe. Sos tak nam smakował, że przygotowałam polędwiczki w bardzo podobnym sosie. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 czerwona cebula kilka miękkich śliwek (świeżych lub mrożonych) 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos lub ocet balsamiczny do smaku 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cynamon, imbir, suszony czosnek, papryka, curry olej do smażenia Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić w trzy(...)pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Dodać wypestkowane i pokrojone na kawałki śliwki oraz pomidory. Dusić aż śliwki i pomidory rozpadną się. W razie potrzeby dolać nieco wody. Dodać posiekany czosnek i koncentrat. Dodać do smaku sól, pieprz, cynamon, imbir i curry oraz ocet lub sos balsamiczny. Przełożyć do mięsa, gotować chwilę, by smaki się połączyły i w razie potrzeby zredukować

Czerwień i błękit
Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą 218

łyżeczki proszku do pieczenia Budyń: 3 jasne budynie z cukrem 1 litr mleka Owoce i beza: oraz 600-700 g świeżych śliwek 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu lub soku z cytryny Składniki ciasta szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. Budynie ugotować w 1 litrze(...)wylepić dno ciastem. Równomiernie rozprowadzić budyń. Ułożyć na budyniu połówki śliwek brzuszkami do dołu. Włożyć na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 o C. W tym czasie zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać małymi porcjami, ubijając do rozpuszczenia się cukru. Dodać pod koniec ocet lub sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zmniejszyć temperaturę pieczenia

Czerwień i błękit
Chutney ze śliwek i czerwonej cebuli 180

ryżem, mięsiwem czy serami. Dziś proponuję wersję słodką ze śliwkami i czerwoną cebulą Tropea. Chutney ze śliwek i czerwonej cebuli Składniki na 5 słoiczków 0,25ml: 1000 g śliwek300 g czerwonej cebuli Tropea150 g rodzynek90-100 ml czerwonego wytrawnego wina40 ml octu balsamicznego100 g miodu50 g cukru brązowego1/2  łyżeczki cynamonu w proszku 1/4 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej ( w proszku

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania