Powidła śliwkowe obowiązkowo muszą znaleźć się w każdej spiżarni. Wielu z nas nie wyobraża sobie jesieni bez tego specjału. Nie musisz już stać przy kuchni przez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wszyscy znamy grzybki, gruszki czy śliwki w occie jako dodatek do mięs, zwłaszcza do pasztetów. W moim rodzinnym domu marynuje się również inne owoce: winogrona , brzoskwinie , czereśnie , agrest .... Stanowią one świetny dodatek do nie tylko do zimnych mięs. Warto po nie sięgnąć … zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. Można
królestwo garówDeseczki: MeryLu handmade Porcje: 14 słoików 0,25 l Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 5 kg dojrzałych pomidorów, 500 g dyni, 350 g białej cebuli, 150 g suszonych śliwek, 120 ml octu jabłkowego, 50 g cukru, 50 ml oliwy, 35 g czosnku, 20 g gorczycy (białej lub czarnej), 10 g soli, 10 goździków, 1-3 chili, 1 łyżka ziół prowansalskich(...)usunąć nasiona, śliwki pokroić w ćwiartki. Liście laurowe, goździki i cynamon położyć na kawałku gazy i zawiązać sakiewkę. Pomidory przełożyć do rondla, śliwki, chili, sakiewkę z przyprawami, zmieloną gorczycę, zioła prowansalskie, ocet, sól i cukier. Gotować bez przykrycia na małym ogniu. Kiedy pomidory się gotują rozdrobnić cebulę przy pomocy miksera, przełożyć na rozgrzaną oliwę, dusić 10 minut
SzczyptaSmaQDelikatne mięso polędwiczki wieprzowej spotkało się u nas na niedzielnym obiedzie z wytrawnymi śliwkami. Śliwki wykąpały się w occie balsamicznym i upiły czerwonym winem. Nie muszę chyba dodawać, że były bohaterem dnia, a po sąsiedzku na talerzu miały zielone puree ziemniaczane i pomarańczową surówkę z marchwi i ananasa. Składniki(...)smaku • 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego • 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego • 2 łyżeczki cukru • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Na patelni rozgrzać ocet balsamiczny i rozpuścić w nim cukier, dodać śliwki i chwilę podsmażyć. Wlać wino i dusić, aż odparuje. • Polędwiczki umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju. • Przełożyć
To co kochamtrzeba smażyć 3 dni ale w nagrodę otrzymuje się świetny, bogaty smak śliwek w słoikach. Składniki: 2 kg śliwek węgierek - najlepiej podsuszonych i lekko pomarszczonych 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki wody Śliwki wydrylować. Wrzucić do garnka lub na szeroką patelnię. Ja miałam ok 5 kilogramów śliwek i użyłam dwóch głębokich patelni z nieprzywierającą powłoką. Następnie dodać do śliwek(...)łyżki wody i , jak się lekko rozciapią, 2 łyżki octu jabłkowego. Octu nie będzie czuć w końcowym produkcie a powidła zachowają ładny kolorek śliwek. Gotować na małym ogniu do czasu, aż śliwki porządnie się rozpadną - ok. 1 godzinę. Często mieszać. Zostawić do całkowitego wystygnięcia, do następnego dnia. Po pierwszym dniu. Następnego dnia doprowadzić do wrzenia i bulgotać na małym ogniu
Ze smakiem bez glutenuoczywiście śliwki nie musza być mrożone :) Potrzebujemy: 2 kg śliwek ok. 10 ostrych papryczek 3 cm kawałek imbiru 4 ząbki czosnku 250 g cukru 1 szklanka octu 2 łyżki soli Śliwki, imbir, papryczki i czosnek miksujemy blenderem, przelewamy do garnka o grubym dnie i gotujemy jak powidła ok 2 godziny. Gdy śliwki zgęstnieją i ściemnieją dodajemy cukier, ocet i sól
Marder&Marder Manufacturewśród przetworów, a w następnym roku spróbuję z innymi owocami. Składniki: • 5 kg dojrzałych śliwek, np. węgierek • 800 g cukru • 2 łyżki octu zwykłego 10% Wykonanie: • Śliwki wydrylować i układać w garnku warstwami na przemian z cukrem. • Wierzch posypać cukrem i całość polać octem. • Odstawić garnek na min. 12 godzin
To co kochamSkładniki:1,5 kg czerwonej cebuli1 kg śliwek węgierek150 ml octu winnego Jamar1 szkl. cukruszczypta soliCebulę pokrój w grubą kostkę.Przełóż cebulę do głębokiej patelni lub garnka, zalej octem i gotuj około 5 minut pod przykryciem.Śliwki wypestkuj, dodaj do cebuli. Dodaj cukier i sól.Smaż na wolnym ogniu bez przykrycia, aż śliwki się rozpadną, a chutney nabierze odpowiedniej konsystencji
kolorowotorcikowoPrzepyszny chleb, pachnący jesienią. Miąższ wilgotny i aromatyczny za sprawą śliwki i lekko słodkawy. Melasa również dodała słodkości a ocet balsamiczny delikatnie zrównoważył słodycz i wspomógł wyrastanie. W miarę upływu czasu od upieczenia staje się coraz smaczniejszy,dojrzewa jak śliwki na drzewie w promieniach jesiennego słońca. Można jeść sam albo tylko z masłem. Pasuje do różnego rodzaju serów. Jadłam(...)mąki orkiszowej jasnej, ewentualnie zwykłej pszennej, 18-20g soli, 200g ciepłej wody, 1 łyżeczka z górką, melasy z trzciny cukrowej, 1-2 łyżeczki octu balsamicznego, 7-8 sztuk miękkiej suszonej śliwki węgierki xx). Dokładnie rozpuszczamy w wodzie sól, melasę i ocet balsamiczny. To jest ważne, bo ciasto będziemy mieszać tylko do połączenia, więc mogą pozostać smugi w cieście
Leśny ZakątekKurczak w nowej odsłonie. Proponuję pyszne danie KURCZAK ZE ŚLIWKAMI . SKŁADNIKI: podudzie z kurczaka cebula biała i czerwona 10 śliwek suszonych 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżki ketchupu pikantnego 4 łyżki masła 4 łyżki octu winnego(...)przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano WYKONANIE: podudzie przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i smażyć na maśle z cebulą aż do zrumienienia w drugim rondlu robimy sos: mieszamy powidła, śliwki, ketchup, masło, ocet winny i 1/2 szklanki wody-gotujemy wkładamy usmażone mięso i dusimy wszystko do miękkości. SMACZNEGO! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego
Kuchnia Beatyprostą i smaczną sałatkę ze śliwkami. Trzeba korzystać póki jeszcze są.składniki:8 śliwek węgierek1 gruszka1 nektarynka16 kulek ciemnych winogron2 łyżki miodu1 łyżka soku z cytryny1 łyżka octu winnego JamarZe śliwek i nektarynki usunąć pestki, pokroić na małe kawałki. Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić na małe kawałki. Winogrona przekroić na pół. Pokrojone owoce włożyć
Monia miesza i gotujeSkładniki : 2 kg dojrzałych śliwek węgierek 40 dkg cukru 2 łyżeczki octu 10% Sposób wykonania : Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki, usunąć pestki, wrzucić do rondla. Wlać odrobinę wody i smażyć około 4 godzin na małym ogniu, co pewien czas mieszając, aby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia wsypać cukier, wlać ocet, wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć, tak aby cukier
Przepisy i porady kulinarneprostu bajka... Co potrzebujecie: - 8 płatów solonych śledzi a'la Matias, ok. 70-80 dag - 6 średnich cebul - 8 łyżeczek cukru - 8 łyżek octu jabłkowego - 8 łyżek koncentratu pomidorowego lub passaty - 6 wędzonych śliwek z pestką - 6 liści laurowych - 10 ziaren ziela angielskiego - 1 łyżeczka białej gorczycy - olej 1. Śledzie na noc zostawiamy w dużej ilości zimnej wody(...)dniu następnym odcedzamy i kroimy w plastry. 2. Cebulę kroimy w pióra, blanszujemy na rozgrzanym oleju z dodatkiem cukru. Pod koniec gdy cebula zmięknie dodajemy ocet, przyprawy, koncentrat i śliwki, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. 3. Zimny sos łączymy ze śledziami, mieszamy i przekładamy do słoików. Przetrzymujemy w chłodnym miejscu od 2 do 3 tygodni
Apetyczna babeczkaząbki czosnku, 4 ziarenka świeżego pieprzu, korzeń imbiru (ok 3 cm), 300 g ciemnego cukru, skórka otarta z 1 pomarańczy, 200 ml octu balsamicznego kremowego, 1 łyżeczka kminu mielonego, pół pęczka świeżej kolendry, sól Śliwki kalifornijskie pokroić w cienie paski. Zalać wodą, tak aby były przykryte i zagotować. W rondlu(...)podsmażyć pokrojoną drobno szalotkę, posiekany czosnek i imbir. Po chwili dodać cynamon, liść laurowy, pieprz, oraz kmin i cukier. Smażyć wszystko aż zacznie się lekko karmelizować. Wlać śliwki wraz z płynem, octem i gotować aż powstanie gęsta konsystencja. Pod koniec dodać otartą skórką z pomarańczy. W razie potrzeby doprawić szczyptą soli. Gotowy chutney przelać do słoików. Przed podaniem posypać posiekaną
królestwo garówładniki 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 8-10 sztuk suszonych pomidorów 1 łyżka ocet jabłkowy ,lub szampana 6-8 śliwek kalifornijskich pokrojonych w paseczki 2 łyżeczki miodu ,lub cukru 1 kg kalafiora ,lub 500g kalafiora i 500g broku ła 2 łyżek olej roślinny 3 kie łbaski opcjonalnie chilli do smaku 1 łyżeczka syczuański pieprz, lub czarnego pieprzu(...)opcjonalnie 3/4 - 1 szkl wody 1 szkl. sera startego-- lub wi ęcej jak kto lubi Wykonanie Wymiesza ć 2 łyżki sosu sojowego,z mąką ziemniaczaną . Pokroi ć śliwki suszone,połączyć z cukrem ,octem i łyżką oleju Usun ąć liście i pokroić na średniej wielkości różyczki ,a następnie na plastry kalafiora i brokuła. Rozgrzać olej na patelni i smażyć kalafiora
w mojej kuchni