buraków 2 jabłka 2 marchewki 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 4 goździki 1 gwiazdka anyżu 5 suszonych podgrzybków 3 wędzone śliwki 50 ml octu 500 ml zakwasu buraczanego z tego przepisu sól cukier majeranek Przygotowanie(...)litrów zimnej wody wrzucamy pokrojone w plastry buraki, czosnek, marchew, pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrojone w ćwiartki. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, anyż, suszone grzyby i śliwki. Dolewamy ocet, zagotowujemy i gotujemy na bardzo małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy w chłodne miejsce na jeden dzień. Następnego dnia barszcz odcedzamy, dodajemy
Smakowity Blog KulinarnyŚliwki to fajne owoce na różne przetwory. W swojej spiżarni mam już powidła, śliwki w occie i z cukrem, więc czas na śliwki z wanilią. Przepis dostałam od swojej koleżanki Heleny,a śliweczki wg. niego są pyszniutkie! SKŁADNIKI: 2 kg. śliwek (u mnie węgierki) 0,5 kg. cukru 2 łyżki octu (może być jabłkowy lub winny) laska wanilii WYKONANIE
Kuchnia Beatyczerwonym winie z suszonymi śliwkami i aromatycznymi przyprawami z lekko miodową nutą. Są bardzo mięsiste, wręcz chrupiące, takie jak lubię! Z pewnością zaskoczą domowników lub gości swoim smakiem. Składniki: – 400 g filetów śledziowych solonych a’la Matjas firmy SEKO – 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego – 1/3 szklanki octu winnego czerwonego(...)śliwek suszonych – 2 czubate łyżki miodu – 10 goździków – 10 ziaren pieprzu – 3 liście laurowe – laska cynamonu Wykonanie: – Zagotować wino, ocet, miód, śliwki i przyprawy. – Zalewę wystudzić i zalać nią pokrojone na kawałki śledzie. – Odstawić śledzie do lodówki na 24 godziny. – Podawać śledzie ze śliwkami
To co kochamcynamonu 1 łyżeczka curry 2 łyżki startego świeżego imbiru 2 łyżeczki roztłuczonej kolendry 1 łyżeczka goździków 1 łyżeczka soli łyżka miodu 6-7 łyżek octu balsamicznego 3 łyżki octu jabłkowego WYKONANIE Śliwki płuczemy, wyjmujemy pestki. Wkładamy do garnka i podgrzewamy do momentu aż puszczą sok. Następnie zmniejszamy temperaturę gotowania. W miedzy czasie obieramy cebule i kroimy w duże kawałki, lekko(...)moździerzu ( jeśli nie mamy to na desce tłuczkiem do mięsa) tak samo postępujemy z kolendrą. Imbir ścieramy na średnich oczkach tarki. Wszystkie podane w przepisie składniki (oprócz octu) dodajemy do śliwek. Przykrywamy i dusimy ok. 1, 5 godziny od czasu , do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy ocet balsamiczny i jabłkowy. Ja zawsze wszystko smakujęi jęśli stwierdzam ,że czegoś
W kuchennym oknie Ewyowoce, staram się wykorzystać go w pełni. Dlatego też każdy dzień targowy to kilogramy warzyw i owoców dowiezionych do domu i przerabianych na przetwory. Ogórki w curry, occie, musztardzie, śliwki i gruszki w occie, wiśnie w syropie, konfitura wiśniowa. Tylko właśnie do tej ostatniej czegoś mi brakowało. Nie przystoi domowej konfiturze zostać zjedzoną ze zwykłym chlebem czy bułką. Dlatego
Jacob TastesŚliwka to jeden z nielicznych owoców, który zadomowił się na... Artykuł ŚLIWKA – NIE TYLKO DO KOMPOTU pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEMaryli Musidłowskiej. Od kiedy zobaczyłam, jak szybko się je robi, a potem zjadłam kilka, nie wyobrażam sobie innego przepisu. Zmieniam (zmniejszam) tylko ilość cukru. Składniki : 1 kg śliwek (z pestkami) 1 szklanka octu 10% 1 szklanka wody(...)zielone kardamonki 8 goździków mała laska cynamonu cukier Śliwki otworzyć wzdłuż pestek, by ładnie się prezentowały połówki. Nie oddzielać połówek od siebie. Zostawić ok. 1/4 pestek w śliwkach. Składniki zalewy (ocet, woda, kardamon, goździki, cynamon) doprowadzić do wrzenia. Śliwki umieścić w szklanej salaterce i zalać zalewą (razem z przyprawami) lub wrzucić do zalewy, jeśli przygotujemy ją w dużym
Weekendy w domu i ogrodziemoim życiu ;) Składniki: 1 kg mięsistych pomidorów ½ l bulionu z włoszczyzny 1 główka czosnku oliwa z oliwek 2 gałązki świeżego tymianku albo rozmarynu 2 łyżki konfitury ze śliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz kawałek sera pleśniowego Pomidory myjemy, osuszamy i przekrawamy na ósemki. Blaszkę do pieczenia natłuszczamy oliwą. Układamy na niej pomidory i posypujemy je ziołami: tymiankiem, rozmarynem(...)Następnie studzimy pomidory, a potem zdejmujemy z nich skórki. Do gotującego się bulionu dodajemy obrane pomidory, zioła oraz wyciskamy upieczony czosnek. Dodajemy 2 czubate łyżki konfitury ze śliwek oraz łyżkę octu balsamicznego. Gotujemy wszystko razem, a potem miksujemy w blenderze. Zupę podajemy z serem pleśniowym
Bon Appetit Małgorzatynależy się uzbroić (oprócz śliwek oczywiście) to czas i cierpliwość. Składniki: 5kg śliwek (u mnie różowe, słodkie śliwki, których odmiany nikt nie zna) 1 kg cukru 2 łyżki octu spirytusowego Przygotowanie: Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Umieścić w garnku, wymieszać z cukrem i octem. Odstawić na 24h. Po dobie śliwki ustawić na najmniejszym gazie i gotować
Cakes By Kejtrealizację w życie. Najlepszym gatunkiem śliwek na powidła moim zdaniem oczywiście są węgierki tak, więc... SKŁADNIKI: 6 kg. śliwek węgierek 1-1,2 kg. cukru 6 łyżek octu 10% WYKONANIE: Śliwki myjemy, drylujemy, wkładadamy do miski przesypując cukrem i polewamy, każdą warstwę łyżką octu, odstawiamy na noc, następnego dnia wkładamy śliwki do dużego garnka, wstawiamy na wolny ogień
Kuchnia Beatysię,a smak ...........mniam.idealne do ciast,naleśników,czy po prostu na kanapkę. Polecam gorąco Składniki :(na 4 słoiki 0,5l) 2,5 kg śliwek 500 g cukru łyżka octu 10% Przygotowanie: Śliwki myjemy,wyciągamy pestki,wrzucamy do garnka,dodajemy cukier i ocet,porządnie mieszamy i odstawiamy przykryte na 12 godzin. Po tym czasie jeszcze przemieszajmy ,żeby nie było na dnie
Swojskie jedzonkoZamknęłam jesień w słoiku czyli zrobiłam śliwki w lekkim occie. Schodzi z nimi kilka dni, więc należy uzbroić się w cierpliwość, ale smak wynagradza poniesiony trud. Ja je uwielbiam i potrafię zjeść naraz cały słoiczek. A to, że nie wymagają pasteryzowania, jest ich dodatkowym atutem. Składniki: • 1 kg śliwek(...)węgierek Zalewa: • 1 szklankia octu 10% • 3 szklanki wody • 250 g cukru • kilka goździków • kawałek kory cynamonu Wykonanie: • Umyte śliwki ponakłuwać grubą igłą lub wykałaczką. • Składniki zalewy zagotować, gorącą zalać śliwki i pozostawić na noc. • Drugiego dnia odlać zalewę, zagotować i ponownie zalać śliwki. • Powtarzać tę czynność przez 4 dni. • Ostatniego dnia zlać zalewę, zagotować, wyjąć przyprawy
To co kochamtylżycki, ementaler)*, oliwki ( u mnie oliwki z nadzieniem z pomidorów suszonych), anchois, papryka czerwona, śliwki wędzone (suska sechlońska), ser z pleśnią niebieską, orzechy włoskie, winogrona jasne, orzechy nerkowca, śliwki z octu, wykałaczki Sery pokroić w kostkę o wielkość 2x2x1 cm. Śliwki pokroić w paski. Paprykę pokroić w kostkę 2x2 cm. Na wykałaczkę nabić 2 paski śliwki, kostkę papryki
królestwo garówsosu sojowego jasnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz 1 ząbek czosnku ½ papryczki chilli oliwa z oliwek Sos śliwkowy: 1/2 szklanki powideł śliwkowych 4-5 śliwek suszonych 2 łyżki wody 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki octu winnego 2-3 łyżki sosu sojowego Pomidorki koktajlowe: 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy(...)minut w 200 stopniach. Przygotowujemy sos. Do rondelka dodajemy powidła, 3 łyżki wody, cukier, sos sojowy. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę śliwki i ocet winny. Podgrzewamy sos do zagotowania, następnie dusimy jeszcze 3-4 minuty. Pomidorki przekładamy do naczynia żaroodpornego, którego dno wcześniej smarujemy oliwą. Przyprawiamy i polewamy octem balsamicznym. Zapiekamy
Mania Gotowania