tajemnica polega na tym, aby powidła gotowały się przez 5-6 godzin, zupełnie bez naszego udziału! Składniki: 10 kg śliwek, najlepiej węgierek 1 kg cukru 10 łyżek octu 10 % 1. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i wrzucamy do dużego garnka. Na wierzch wsypujemy cukier, wlewamy 10 łyżek octu i odstawiamy na 24 godziny, (nie mniej!).2. W dniu następnym
Apetyczna babeczkamałych dżemowych słoiczków ) - 3 kg śliwek węgierek - 40 dag cukru - 3 łyżki octu 10 % Wykonanie Umyte, przekrojone na połówki i wypestkowane śliwki przekładam do dużego garnka. Do śliwek dodaje cukier i ocet, dokładnie mieszam. Garnek przykrywam pokrywką i odstawiam w chłodne miejsce ( u mnie spiżarnia ) na 24 godziny. Po tym czasie garnek ze śliwkami stawiam na średnim gazie, odkrywam pokrywkę
Kuchnia z widokiem na ogródwspaniały urlop. Przedstawię tu kilka miejsc gdzie możemy zatrzymać się na dłużej, przenocować, zobaczyć, spróbować. Sezon na śliwki i przetwory z nich trwa. Do najpopularniejszych przetworów należą śliwki w occie i powidła. Pierwszym punktem naszej wyprawy była wizyta w Strzelcach Dolnych, w gospodarstwie Państwa Iwanowskich. Pan Jan jest pomysłodawcą „ Święta Śliwki”, które w tym roku odbyło
królestwo garówczosnku niedźwiedziego pomidorki koktajlowe w oliwie pomidory suszone w oliwie powidła z zielonych pomidorów powidła śliwkowe soliród sól sosnowa syrop miętowy syrop z fiołków śliwki w occie winogrona w occie wiśnie w słoikach, bez cukru wiśnie w occie
królestwo garówtego mięska są podzielone. 1 podwójna pierś z kurczakakilka łyżek oleju rzepakowegosól, pieprz2 łyżki mioduok. 1/2 kg śliwek1 łyżka octuŚliwki pozbawić pestek. Na dno naczynia wlać 1 łyżkę octu. Włożyć śliwki, garnek przykryć i postawić na najmniejszym ogniu na 30 minut, nie mieszać. Zdjąć z ognia, dodać miód, wymieszać. Mięso pokroić na kilka kawałków, przyprawić solą i pieprzem, zrumienić
Praktyczna plzawiedzeni – skórka wychodzi mięciutka, a nie chrupiąca – przynajmniej u mnie taka wyszła;) 1 kg udek z kurczaka (ja wykorzystałam tylko 500g) 2 cebule około 8 suszonych śliwek 1 łyżeczka octu 1/2 szkl. ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szkl. powideł śliwkowych 3 łyżeczki cukru słodka papryka mielona sól Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą oraz mieloną słodką(...)rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Dodajemy udka i smażymy na średnim ogniu do czasu, aż skórka się przyrumieni. Cebulę drobno siekamy. Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki. W garnuszku mieszamy ketchup, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, cukier, ocet oraz 3/4 szkl. wody. W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy śliwki oraz przygotowaną wcześniej mieszankę. Całość doprowadzamy
Smaki Na Talerzuawokado Składniki: 1 awokado 2 ciemne śliwki 4 połówki brzoskwiń z puszki (spokojnie, taka połówka to tylko 36 kcal:) 3 liście sałaty lodowej 3 suszone śliwki 4 łyżki gruszkowego octu balsamicznego (ostatnio na wystawce w Lidlu:) Śliwki namoczyć w wodzie. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, połówki obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry, które następnie podzielić(...)pół. Wrzucić go na gorącą, suchą patelnię i prażyć około 2 minut, dodać 2 łyżki octu i mieszając prażyć do jego odparowania/wchłonięcia w owoc. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki. Ciemne śliwki podzielić na pół, wyjąć pestki i pokroić w plastry. Śliwki suszone odsączyć z wody,w której się moczyły, pokroić na miejsze kawałki. Brzoskwinie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDzisiaj opisze mój , sprawdzony . Skład 7 płatów śledzi ( ja używam zwykłych w orginale są marynowane) 2 cebule garść porządna grzybów suszonych puszka ananasa 4-5 śliwek suszonych ocet balsamiczny sos rybny pieprz sol Wykonanie Płaty płuczę i moczę (porady babci) kilka godzin , następnie marynuję je octem balsamicznym. Płuczę grzyby i zalewam wodą(...)wrzucam do cebuli cały czas mieszam . Zmniejszam ogień do minimum i dodaje 1/2 szklanki soku z ananasa,lekko mieszam . Po ok 10-15 minutach ,dodaje pokrojone w drobna kostkę śliwki i ananasa. i jeszcze duszę 5 minut . płaty śledziowe kroję w kostkę ok 1 cm i gdy . Gdy grzyby trochę przestygną łącze je z śledziem . Doprawiam pieprzem , w moim przypadku
Eli Gotowanieekstra i pasty pomidorowej, to niewątpliwie strzał w dziesiątkę! Kulinarnym smakoszom ceniącym w kuchni oryginalność, polecamy zapiekankę warzywno-mięsną z wykorzystaniem kiełbasy żywieckiej i sosu na bazie skarmelizowanych śliwek i octu. Dania jednogarnkowe, niezwykle sycące i aromatyczne to wyróżnik kuchni kresów wschodnich. Unikatowość tych dań, ich regionalna specyfika, a także bogactwo smaków i aromatów stanowi najwyższą, autentyczną i wyjątkową wartość
CodogaraZimą śliwki w occie to moje ulubione jedzenie. Z jednej strony ich korzenny smak z mocnym akcentem goździka kojarzy się z piernikami i świętami, z drugiej
Ugotowane pozamiatanesmaku, soczyste, polecam. Do mięsa delikatne pieczone ziemniaki w ćwiartkach i pyszny obiad na stole, aha jeszcze jakaś surówka obowiązkowo. Goście i domownicy będą zachwyceni. Ja dodatkowo podałam śliwki w occie, rewelacyjnie pasują. Bitki z szynki z dzika. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNieodłącznym elementem wigilijnego menu jest barszcz z uszkami . Nie ma tutaj miejsca na konserwanty czy mrożone produkty. Barszcz powinien być przygotowany ze świeżych buraków, z dodatkiem jabłek, suszonej śliwki i octu balsamicznego, które zapewnią mu niepowtarzalny aromat. Uszka najlepiej aby zawierały w sobie grzyby zebrane parę miesięcy wcześniej w lesie. Pierogi wigilijne Bardzo ważną potrawą na wigilijnym stole są pierogi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!octem winnym aby nabrała ładnego fioletowego koloru. Tak przygotowaną kapustę wrzucamy do miski, dodajemy starte na tarce jabłko i pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko doprawiamy pieprzem, solą i octem ze śliwek (kapusta powinna mieć słodko kwaśny smak). Na koniec skrapiamy wszystko oliwą z oliwek
Qchnia po prostuMarynowane owoce są moim ulubionym dodatkiem do pieczonych mięs i wędlin. Najbardziej lubię gruszki w occie , ale śliwki są zaraz za nimi. Tak, zdecydowanie wolę takie owoce niż grzybki co niektórym może wydawać się dziwne bo skoro jestem taka grzybnięta to przecież grzyby powinnam jeść 3 razy dziennie. No cóż, lubię marynowane grzyby , ale z owocowymi marynatami nie wygrały nigdy
Smaczna Pyza