Pamiętam mój pierwszy raz, gdy postanowiłam zrobić ciasto marchewkowe. Wszyscy początkowo nastawieni negatywnie, zmienili zdanie po jednym kęsie! Dziś ciasto marchewkowe przełożyłam do papilotek i wyszły z tego pyszne babeczki. Składniki (8 babeczek) 3 duże marchewki 1 szklanka mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka cynamonu(...)jajka z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy olej oraz startą marchewkę. Mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy drewnianą łyżką krótko, niezbyt dokładnie, aż do połączenia składników. Wykładamy babeczki do papilotek i pieczemy w temp. 180"C przez 19minut. Polewa: Przygotowujemy kąpiel wodną. Do połamanej, białej czekolady dodajemy łyżkę mleka i pokrojoną w kostkę pomarańczę bez skórki. Wyciągamy
Kitchens AlphabetMiałam w domu kruche babeczki, które kiedyś kupiłam i tak sobie leżały. Postanowiłam w końcu zrobić jakieś babeczki, ale kremówki nie miałam... zajrzałam do lodówki i był tam serek śmietankowy... no to serniczki :) Składniki: 18 małych kruchych babeczek, 250 g serka śmietankowego, 1 jajko, 1 żółtko, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki budyniu śmietankowego, 3 łyżki oleju(...)kolei włożyłam: serek śmietankowy (u mnie kaliski), jajko, żółtko, cukier biały, cukier waniliowy, budyń śmietankowy oraz olej. Włączyłam robot i miksowałam przez 3 minuty. Następnie masę serową przełożyłam do babeczek (użyłam kupnych, gotowych babeczek). Ułożyłam je na blaszce i piekłam 20 minut w 180 stopniach. Wyjęłam, gdy ostygły polałam żółtym lukrem i posypałam posypką. Deser jest tak prosty, że wyjdzie
Aga w kuchnigłodni. Najadamy się do syta, a produkty dobieramy według indeksu glikemicznego, im niższa jego wartość, tym lepiej. Dziś jeden z przepisów wyżej wymienionej diety, bardzo proste w wykonaniu babeczki jarzynowe bez grama tłuszczu. Można je przygotować z 2 porcji, zamrozić i wyjmować na bieżąco do zjedzenia. Babeczki jarzynowe quiche w wersji light Składniki na 12 sztuk: 3 duże(...)mieszamy. Masę jajeczną przekładamy łyżką do formy i pieczemy około 180 minut. Ja po około 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni. Gdy babeczki ostygną przekładamy je do pojemnika lub zamrażamy
Kulinarne przygody GatityWilgotne czekoladowe babeczki z cukinią. Lubicie babeczki? Moja rodzina i znajomi je uwielbiają. Często słyszę „Mamusiu, upieczemy babeczki?” Dziś zapraszam Was na babeczki, w których składzie znajdziecie cukinię. Tak, tak dobrze czytacie Gdy pierwszy raz je przygotowywałam obawiałam się smaku, ale pozytywnie się zdziwiłam, choć od tamtego czasu udoskonaliłam przepis. Cukinia w babeczkach dodaje im wilgotności. Jeśli(...)powiecie rodzinie co dodaliście do babeczek nawet jej nie wyczują. Mogą się założyć, że mało kto zgadnie, że to właśnie cukinia jest jednym ze składników Szczerze Wam polecam spróbować takich babeczek. U mnie znikają w kilka chwil. Zobaczcie sami na pierwszym zdjęciu jak mała łapka zamierza się na jedną podczas, gdy mama próbuje zrobić zdjęcia Ostatnio dostałam dużą ilość cukinii
Słodkie okruszkiistnieje jakikolwiek powód, dla którego moglibyśmy nie kochać babeczek? Myślę, że nie :) Na bazie własnych doświadczeń postanowiłam zebrać 10 porad/zasad dzięki którym pieczenie babeczek stanie się nie tylko łatwiejsze, ale także przyjemniejsze. Zapraszam do lektury. 1. MASŁO! Pamiętaj aby masło, które dodajesz do ciasta lub polewy nie było solone. Nie używaj również zamienników masła, zepsują one nie tylko smak babeczek(...)również ich konsystencję. 2. MĄKA! Do wypieku babeczek używaj mąki pszennej i tortowej. Mąka pszenna sprawia, że ciasto z niej upieczone jest bardzie zwięzłe, natomiast dzięki mące tortowej uzyskujemy delikatniejsze i bardziej puszyste ciasto. 3. JAJKA! Łatwiej oddzielić żółtka od białek kiedy jajka są zimne - żółtko jest wówczas jędrniejsze. Jeśli ubijasz pianę z białek, zwróć uwagę aby nie pozostał
Kolejny blog o gotowaniuDzisiaj zapraszam na babeczki z kremem. Przepis na kruche babeczki znalazłam na blogu Moje kuchcikowo , a krem wykonałam według własnego przepisu. Składniki: Babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 200 g schłodzonego masła 1/2 szklanki drobnego cukru 1 cukier waniliowy szczypta soli Krem: 1/2 l mleka 200 g masła 3/4 szklanki cukru 2 kopiaste łyżki mąki pszennej 2 kopiaste łyżki(...)mieszamy, aż całość zgęstnieje. Schładzamy. 4. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy, dodajemy partiami wystudzony budyń. Wszystko dokładnie miksujemy. 5. Krem przekładamy do rękawa lub szprycy i wyciskamy na kruche babeczki. 6. Gotowe babeczki można dodatkowo udekorować wedle uznania. Smacznego
Kuchnia domowa Animałych „cudów” na Instagramie od razu pomyślałam: „muszę takie zrobić dla Jacha.” Tym razem nie z nim, a dla niego. Na deser, podwieczorek, przekąskę, do podjadania. Jako bazę wykorzystałam babeczki pomarańczowe z drobinkami czekolady , ale mogą to być jakiekolwiek inne babeczki. Samo zdobienie to była czysta przyjemność. Potem szybkie fotki z Jerzym u boku i już mogłam biec po Jacha(...)przedszkola z muffinkami pod pachą J Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: upieczenie babeczek około 35 minut + 10 minut na zdobienie Ilość porcji: 12 babeczek Składniki: Około 24 precelków 24 białe draże (smak jest obojętny byleby były w białej czekoladzie) 12 małych biszkoptów 12 kropelek czekoladowych 1,5 tabliczki ciemnej czekolady (gorzkiej lub mlecznej) Łyżeczka masła
Kolizje SmakówŚwiąteczne, pachnące babeczki z cynamonem i miodem. Mięciutkie i wilgotne, puszyste. Do ich ozdoby przygotowałam krem maślany, cynamonowy i Mikołaje z lukru, z prezentami. Dzieci i nie tylko one, bardzo się ucieszyły z takich słodkich prezentów. Do babeczek użyłam naturalnego miodu i pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam… Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze(...)funkcji termoobieg w temperaturze 160oC) przez około 24-27 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 5. Po wyjęciu blaszki z piekarnika odstawić ją na 10 minut. Następnie wyciągnąć babeczki i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 6. Masło utrzeć (ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 3-4 minuty) i stopniowo dodawać do niego cukier puder, miksować, aż składniki połączą się
Mała CukierenkaDzisiaj przed wami przepyszne babeczki. Postanowiłam dzisiaj na coś małego i słodkiego, więc takie właśnie babeczki, do mojego postanowienia jak najbardziej pasują. Babeczki wyszły bardzo dobre i pulchniutkie. I są bardzo proste do zrobienia. Nazwałam je "Liryczne babeczki", bo dodałam do nich cukierki Liryki z Mieszanki Wedlowskiej (moje ulubione :). Znakomite połączenie. Składniki: (na 12 babeczek) pół kostki masła
Moje pyszne gotowanieBabeczki można wypełnić dowolnym farszem. My dziś wykorzystamy farsz grzybowy. Składniki na ciasto: -3 szklanki mąki -10 dkg margaryny -2 solidne łyżki kwaś nej śmietany -2 żółtka i jedno całe jajko -rozczyn z 2 dkg drożdży, 1/4 łyżeczki cukru i 2 łyżek ciepłej wody -szczypta soli Składniki na farsz: -40 dkg odciśniętych, obgotowanych grzybów ( my wykorzystaliśmy ubiegłoroczne, zamrożone opieńki(...)odsączeniu zostanie ok. 40 dkg ) -30 dkg surowych pieczarek -2 cebule -2 jajka -2 czerstwe bułki -bułka tarta -warzywko, pieprz -olej Jeszce 1 roztrzepane jajko do smarowania babeczek. Do mąki dodajemy 2 żółtka i jedno jajko, margarynę, śmietanę, szczyptę soli, przygotowany rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki
Maminek kulinarnySpaghetti z jajkami, szpinakiem i pieczarkami zmieszałam i do foremek powkładałam. Serem żółtym je pozakrywałam i ciekawe babeczki uzyskałam. Sos ze śmietany, czosnku i koperku przygotowałam i gotową przekąskę otrzymałam. Składniki na 6 babeczek: 100 g makaronu spaghetti, 2 jajka, garść świeżego szpinaku, 10 małych pieczarek, 6 plasterków sera żółtego, 100 ml śmietany 18%, 1 ząbek czosnku(...)paski szpinak, pieczarki i makaron. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Foremki smarujemy olejem i wypełniamy je makaronem z dodatkami. z sera wycinamy krążki o średnicy naszych babeczek i po jednym plasterku układamy na wierzch makaronu. Babeczki pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C. W czasie pieczenia przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę
Moniki SmakołykiNajczęściej piekę babeczki biszkoptowe. Dzisiaj proponuję kruche babeczki - kwiatuszki . Już ich wygląd zachęca do skosztowania. Nie tylko przyciągają nasz wzrok, ale również cieszą nasze podniebienie. Składniki (35 babeczek): 1/5 kg mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 1 margaryna 1 jajko 3 żółtka cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto dość(...)cienko rozwałkowujemy i wycinamy kwiatuszki (jeśli nie mamy gotowej foremki możemy wyciąć szablon z kartonu). Foremki do babeczek smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu babeczki ozdabiamy według uznania: owocami, bitą śmietaną, galaretką itp. Smacznego
Salonik smakówtemu odkryłem, że dynia to jest idealny dodatek lub baza do ciast i każdego roku kiedy jest dużo dyni staram się robić ciasta z jej dodatkiem, ale babeczki dyniowe są o niebo lepsze niż ciasta, nie wiem czemu, ale dla mnie smakowały na dużo lepiej niż ciasta, może dlatego, że dopełniał je krem na bazie białek, a może dlatego(...)zawsze bardziej lubiłem malutkie babeczki na jeden kęs niż ciasta. No nie wiem, ale uwieżcie mi, że babeczki dyniowe są przepyszne. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki: 400 g wydrążonej i oczyszczonej dyni 3 jaja 8 łyżek oleju 1.5 szklanki cukru 0.5 szklanki mleka 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu barwnik pomarańczowy (opcjonalnie) Krem: 3 białka
Kuchnia ŁukaszaAkcja z babeczkami skończyła się dawno temu..a ja podsumowania nie zrobiłam..aż wstyd...no , ale tak to czasem bywa..Akcja odbyła się po raz trzeci i znów razem zebraliśmy mnóstwo "babkowych" przepisów..co rok jest ich coraz więcej...i mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie jeszcze więcej...Dziękuję bardzo za udział w akcji i zapraszam ponownie(...)Babki i babeczki-2012 Babki i babeczki-2013 A'la kuchnia Zielona babka czyli ciasto z cukinią Amanda Ricci-Butik z Przepisami Babka wielkanocna z bakaliami Apetyt i smak Babka orzechowa Babka trójkolorowa Arnikowa kuchnia Babka orzechowa z nutellą Babeczka Muffinki z prince polo Babeczki-motylki BasJulowe pasje Wielkanocna babka czekoladowa Bitter Honey Dekadenckie muffiny śliwkowe z soczewicy Brunetka
Moje domowe kucharzenieKeto babeczki z owocami leśnymi. Niskowęglowodanowe babeczki są szybkie w przygotowaniu, smakują rewelacyjnie i są bardzo łatwe do zrobienia. Babeczki wypełnione owocami leśnymi są miękkie i delikatne w środku. Keto babeczki są deserem, który z łatwością zapakujesz i będą Ci zawsze towarzyszyć, nieważne czy jesteś w pracy czy na pikniku. Te babeczki są bez nabiału , bez glutenu, o niskiej zawartości(...)węglowodanów, wypełnione owocami i masłem orzechowym . Są to smaczne babeczki, które zachwycą każdego. Masło orzechowe zrobione jest z orzeszków ziemnych, które są skarbnicą kwasów oleinowych, które obniżają poziom cholesterol we krwi. Korzystnie wpływa na pracę serca. Poprawia kondycję paznokci, skóry i włosów. Ma działanie przeciwzapalne. Posiada właściwości przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Wspiera układ nerwowy i poprawia naszą pamięć. Witaminy jakie
Zdrowy Styl Joanny