Babeczki z budyniem to mój sprawdzony pomysł na spotkania ze znajomymi oraz niejedno przyjęcie. Takie babeczki świetnie sprawdzą się na urodzinach, imieninach czy przyjęciu sylwestrowym. Podstawową babeczek jest kruche ciasto. Przepis na kruche spody do babeczek jest bardzo prosty, a przygotowanie i pieczenie bardzo szybkie. Przygotowane spody możemy wypełnić dowolnymi dodatkami. Może to być krem budyniowy, bita śmietana, owoce(...)coś co uwielbiają dzieciaki – galaretka. Spora ilość masła w cieście sprawa, że babeczki nie pękają i się nie rozpadają. Są idealne na jeden czy dwa kęsy. Babeczki możemy przygotować każdą porą roku, jednak wybitnie smakują przygotowane latem, kiedy dostępne są sezonowe owoce. Tak przygotowane babeczki nie tylko wyśmienicie smakują, ale również pięknie prezentują się na stole. Na moim blogu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Serek wiejski to nie tylko dobry dodatek do kanapki, przygotuj te proste i wyjątkowo smaczne babeczki z serkiem wiejskim, a przekonasz się, że może mieć on zupełnie inne oblicze. Muffinki z tego przepisu wręcz idealnie sprawdzą się w roli wytrawnego, weekendowego śniadania lub sycącej przekąski, którą możesz zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub na piknik. var stamp = parseInt(...)script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=551519&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4451&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Czy babeczki można przygotować z wyprzedzeniem? To jeden z tych przepisów, które idealnie nadają się dla zabieganych kucharzy. Jeśli planujesz podać babeczki na śniadanie, masę na nie możesz przygotować już dzień wcześniej
okolicepalnika.plBabeczki tiramisu. Tym wilgotnym, puszystym babeczkom tiramisu nie można się oprzeć! Każda babeczka jest wypełniona espresso i pysznym kremem z mascarpone . Czy potrzebujemy specjalnej okazji by wykonać te babeczki ? Oczywiście, że NIE! Możemy cieszyć się nimi każdego dnia. Babeczki są kremowe i aromatyczne, a krem mascarpone dobrze komponuje się z kawą i miękkim biszkoptem . Babeczki to obowiązkowa propozycja dla każdego(...)osobnej misce łączymy suche składniki, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sól, erytrytol. Mieszamy. Następnie łączymy zawartość dwóch misek. Gdy ciasto wyjdzie zbyt gęste dolewamy trochę mleka kokosowego. Ciasto na babeczki powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Foremkę do babeczek wypełniamy papilotkami i umieszczamy w nich ciasto do połowy wysokości. Foremkę wkładamy do piekarnika i pieczemy babeczki
Zdrowy Styl JoannyBabeczki z masą budyniową i owocami to jedne z bardziej popularnych mini wypieków w naszych domach. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto na babeczki z budyniowym, przepysznym kremem i do tego nasze ulubione owoce to propozycja dla każdego łasucha. Kochają je szczególnie dzieci, które można zachęcić do ich udekorowania. Zabawa gwarantowana, i ten smak... Babeczki z Masą Budyniową(...)Owocami- Składniki: spody do babeczek: 300 g mąki pszennej 150 g masła (powinno być lekko schłodzone) 3 żółtka 65 g cukru pudru cukier waniliowy szczypta soli masa: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła cukier waniliowy ok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp. Babeczki
Słodka Stronacukrowa pozwala na wykonanie najbardziej wymyślnych i efektownych jadalnych ozdób na wypieki. Służy także do powlekania tortów w tzw. "stylu angielskim". Łatwo można wykorzystać ją także do pokrycia domowych babeczek. Efekt gwarantowany! Po wyciągnięciu z opakowania kulkę masy cukrowej ugniatamy chwilę w dłoniach, żeby stała się bardziej plastyczna. W naczyniu do fondue roztapiamy czekoladę (jeśli chcemy pokryć babeczkę białą masą(...)spod spodu nie prześwitywał ciemny kolor). Blat posypujemy cukrem pudrem i wałkujemy masę cukrową na cienki placek (około 2-3 mm). Szklanką lub foremką o średnicy zbliżonej do średnicy babeczek wycinamy kółka z masy. Babeczki smarujemy cienką warstwą roztopionej czekolady i przykładamy na nią kółko z masy cukrowej. Wygładzamy wierzch i brzegi babeczki dłonią. Masa cukrowa na babeczkach Smacznego
CiastkozercyBabeczki z fetą i cukinią Połączenie cukinii i fety to kombinacja rodem z śródziemnomorskich sałatek - świetnie pasują do nich oliwki i świeże, chrupiące pieczywo. Alternatywną odsłoną tych słonecznych klimatów mogą być wytrawne babeczki. Składniki bez trudu znajdziecie w każdym sklepie, jeśli macie więc ochotę zaskoczyć swoich gości nową przystawką/przekąską babeczki z cukinią nadadzą się w sam raz. Składniki(...)masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Foremki smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 30 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić
CiastkozercyBabeczki stokrotki Wiosenna propozycja na dziś to klasyczne czekoladowe muffinki z nutą pomarańczy i dużą ilością mlecznej czekolady - takie połączenie chyba nigdy mi się nie znudzi :) Do tego delikatny krem z twarożku w stosownym kolorze i cukrowe stokrotki. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao(...)muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie ozdób z masy cukrowej i kremu . Do gotowego kremu dodajemy zielony
CiastkozercyBabeczki z motywem przewodnim z ulubionej gry lub kreskówki to dla niejednego małego smakosza urodzinowe marzenie. Ozdoby, które chciałabym Wam dziś zaproponować w całości zrobione są z masy cukrowej. Pokryte masą babeczki (jeśli potrzebujecie małego przypomnienia jak to zrobić możecie zajrzeć tutaj ) wystarczy uzupełnić o charakterystyczne elementy jak dzioby czy ryjek. Do upieczenia babeczek możecie wykorzystać dowolny przepis (np. taki(...)macie jeszcze w domu świąteczną mieszankę do wypieków ? :) Do wykonania tych dekoracji nie potrzebujecie żadnych specjalnych akcesoriów, wystarczy szklanka lub kieliszek o średnicy zbliżonej do średnicy babeczki i mały nożyk Babeczki pokrywamy masą cukrową przyczepiając ją na krem lub rozpuszczoną czekoladę. Białą masę cukrową wałkujemy na placek o grubości kilku milimetrów i przy użyciu szklanki wycinamy z niego łezki
CiastkozercyBabeczki duszki to kolejna baardzo prosta propozycja na halloweenowe słodkości. Duszki posadziłam na prostych babeczkach waniliowych, jeśli wolicie jednak bardziej jesienne klimaty możecie skorzystać z przepisu na babeczki dyniowe , potrzebny będzie także krem, masa cukrowa (domowa lub nie) i okrągłe czekoladki, pralinki lub duże draże. Ja kupiłam swoje w sklepiku Ikei, na pewno można znaleźć odpowiedni rozmiar na stoiskach(...)słodyczami na wagę w marketach. No Notify! Przepis na babeczki waniliowe lub dyniowe Przepis na krem Przepis na masę cukrową Po upieczeniu babeczki odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Kiedy są już zimne nakładamy warstwę kremu na tyle grubą, żeby dało się przyczepić do niej czekoladową kulkę. Nie trzeba specjalnie wygładzać kremu, bo i tak nie będzie go widać. Masę cukrową ugniatamy
CiastkozercyBabeczki dynie to kolejna bardzo prosta propozycja na halloweenowe wypieki. Ja jako bazy wykorzystałam przepis na babeczki czekoladowe, dyniową dekorację można zrobić jednak na dowolnych babeczkach, cieście czy torcie. Przepis na babeczki dyniowe lub czekoladowe Przepis na krem Przepis na domową masę cukrową +barwniki spożywcze Po upieczeniu babeczki odstawiamy, żeby przestygły. Do gotowego kremu dodajemy kilka kropel żółtego i czerwonego(...)barwnika. Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego koloru. Końcówkę w kształcie dużej otwartej gwiazdki wkładamy do worka cukierniczego, szprycy lub zwykłego woreczka strunowego. Na babeczkach wyciskamy duże różyczki z kremu. Masę cukrową ugniatamy przez chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. Rozwałkowujemy na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną i wycinamy listki. Jeśli nie mamy odpowiedniej foremki
CiastkozercyBabeczki snickersy to wbrew pozorom dziecinnie prosta propozycja. Dowolne babeczki czekoladowe (u mnie z przepisu na mocno czekoladowe ) można w kilka chwil zamienić w mini snickersowe przekąski nakładając różyczki z kremu. Składniki na babeczki mocno czekoladowe Składniki na krem snickers: 500 g serka mascarpone 0,5 tabliczki czekolady 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka kremu czekoladowego (np. Nutelli) Babeczki przygotowujemy(...)worek możemy wszystko zrobić za jednym razem lub podzielić krem na dwie tury i dwa razy napełnić worek - nie szkodzi, że kolory trochę się zmieszają. Krem nakładamy na ostudzone babeczki. Kolory będą się mieszać różnie, więc każda babeczka będzie jedyna w swoim rodzaju :) Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercypiękne, delikatne, subtelne....i pyszne:) Babeczki, które zostały moim logo:). Spójrzcie na przepis na te małe cudeńka:) Składniki na ciasto; 2 szklanki mąki 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 12 dag margaryny 8 dag masła Margarynę i masło posiekać z mąką. Dodać cukier puder i żółtka. Zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodówce przez ok.30 min. Następnie rozwałkować(...)cukru kryształu 3 łyżki miodu Masło, miód i cukier roztopić, dodać orzechy i smażyć na wolnym ogniu do czasu zgęstnienia masy. Gotowy karmel delikatnie nakładać na wysuszoną bezę upieczonej babeczki. źródło,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkaochotę na wilgotne i aromatyczne marchewkowe babeczki ze śmietankowym kremem ? Jeśli tak, to jeszcze jest pora, żeby zagościły na Waszym sylwestrowym stole ! Krem do babeczek wypatrzyłam u Doroty na blogu Moje wypieki . Nie dodawałam nigdy mascarpone do bitej śmietany, a okazuje się, że to doskonały pomysł. Mascarpone doskonale "usztywnia" śmietanę. A dekoracją babeczek zajęło się moje starsze dziecię :). Babeczki(...)silikonowe foremki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, ustawiamy je na blaszce do pieczenia Pieczemy około 15-20 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, babeczki są gotowe. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie będziemy przygotowywać krem. Pamiętajmy, że wszystkie składniki kremu powinny być dobrze schłodzone. Umieszczamy je w misce i ubijamy do momentu
Kulinarne przygody GatityBabeczki z ciasta kruchego to klasyka, którą warto przygotować na każdą okazję. Takie babeczki można nadziać różnymi kremami. Zobacz przepis na pyszne kruche babeczki! Jak długo można przechowywać kruche babeczki po upieczeniu? Upieczone kruche babeczki bez nadzienia możesz przechowywać nawet przez kilka tygodni. Należy je szczelnie zamknąć i przechowywać w suchym miejscu. Czym można nadziać kruche babeczki? Do nadziania kruchych(...)babeczek możesz użyć różnych kremów. Oto kilka propozycji: krem z białą czekoladą z musem truskawkowym – zobacz przepis krem z mlekiem w proszku – zobacz przepis nadzienie z kajmakiem – zobacz przepis Przepis na babeczki z ciasta kruchego Przepis na kruche babeczki Blog Via Gusto Babeczki z ciasta kruchego to klasyka, którą warto przygotować na każdą okazję. Takie babeczki można
Via GustoDomowe babeczki kakaowe z dodatkiem tartej gorzkiej czekolady, zrównoważone masą serową i owocami leśnymi. Posiekana gorzka czekolada przyjemnie rozpływa się w babeczkach po upieczeniu, jest delikatnie wyczuwalna. Babeczki są niezwykle miękkie, tak wilgotne że nawet nie trzeba ich popijać kawą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Babeczki czekoladowe z twarożkiem i owocami leśnymi 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki(...)Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 15 sztuk Przygotowanie 20 min. Pieczenie 25 min. Kalorie 130 kcal Babeczki kakaowo – czekoladowe z nadzieniem twarogowym z dodatkiem jagód leśnych. Miękkie, wilgotne, przepyszne! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO NA BABECZKI 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki gorzkiego kakao z wiatrakiem 1 tabliczka gorzkiej czekolady Milka Dark
ProstePesto.plwstępie winien jestem małe wyjaśnienie: choinki miały być w założeniu, jednak chyba bliżej im do bożonarodzeniowych kaktusów. :D W każdym razie te urocze babeczki mogą stać się piękną ozdobą na świątecznym stole. Dekoracja jest szalenie prosta do wykonania i myślę, że całkiem efektowna. Podaję dwa przepisy na babeczki do wyboru: jedne z makiem i marcepanem, aromatyzowane skórką pomarańczową(...)korzennymi. Jeśli jednak już macie swoje ulubione muffinki, to nie zastanawiajcie się i skorzystajcie z własnego przepisu. W arto jednak wybrać te, które zbyt mocno nie rosną, by wierzch babeczki był raczej dość płaski. Mam nadzieję, że w pis stanie się dla Was inspiracją do stworzenia takich małych cudeniek. ;) Babeczki makowo-marcepanowe (12-15 sztuk) : 150 g masła w temperaturze
Food SquareDziś coś słodkiego. Upieczemy babeczki o różnych smakach. Bazą do wszystkich jest kruche ciasto, które znacie już z przepisu na szarlotkę z bezą. Ponieważ babeczek będzie więcej, podwajamy porcję produktów, czyli: -3 szklanki mąki -1 szklanka cukru pudru -2 jajka -20 dkg margaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy Zanim zagnieciemy ciasto, musimy przygotować wiórki kokosowe na masę kokosową(...)kawałki orzechów to lepiej łuskane rozgnieść wałkiem. Orzechy wkładamy w dwie torebki foliowe i wałkujemy aż do uzyskania drobnych kawałków. Mamy wszystko do przygotowania nadzienia babeczek. Pora zagnieść ciasto. Do miski wkładamy wszystkie wymienione wcześniej produkty i zagniatamy. Jeśli po zagnieceniu nadal klei się do rąk musimy dodać troszkę mąki
Maminek kulinarnyBabeczki majonezowe do wielkanocnego koszyczka... Delikatnie wilgotne, puszste i mięciutkie. Oblane słodkim, białym lukrem. Niezastąpione w wielkanocnym koszyczku. Wesołych Świąt i smakowitej Święconki! Składniki: 4 jaja; 1 szklanka białego cukru; 1 szklanka mąki pszennej, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 2,5 łyżki majonezu; Margaryna do wysmarowania foremek na babeczki(...)masę. Do ubitych jajek, stale miksując, dodawać powoli mąkę, następnie proszek do pieczenia, a na końcu majonez. Dokładnie wszystko wymieszać mikserem. Tak przygotowane ciasto przelać do natłuszczonych foremek na babeczki i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 minut. Wystudzić. Wyjąć z foremek. W międzyczasie przygotować lukier. Białko wraz z cukrem
Gospodyni Miejskapodsmażamy na patelni, aż się zarumieni. Razem z wodą, oliwą i jajkiem dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wypełniamy silikonowe foremki na babeczki (lub klasyczną formę wyłożoną papierowymi papilotkami) do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 35 min. Po wyciągnięciu z pieca(...)można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu z twarożku i pesto. Po dokładnym wymieszaniu krem przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy, wyciskamy na babeczki i dekorujemy pomidorkami. Babeczki
CiastkozercyBabeczki to jedne z moich ulubionych ciastek. Są one trochę pracochłonne, ale za to bardzo wdzięczne jako produkt. Ładnie wyglądają na stole, a za sprawą różnych dodatków można nadać im za każdym razem inny smak. Najbardziej tradycyjna wersja babeczek to chyba babeczki z bitą śmietaną i owocami. Ja dziś jednak postawiłam na trochę cięższy i słodszy smak i zrobiłam babeczki(...)masą kajmakową/krówkową, orzeszkami ziemnymi i kremem budyniowym. Takie babeczki to pyszne małe, słodkie co nieco do kawy czy herbaty. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruche babeczki: 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 2 żółtka 1/3szkl. cukru pudru 100g zimnego masła szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadzienie: ok. 0,5 puszki masy kajmakowej/krówkowej kilkanaście orzeszków ziemnych niesolonych
Waniliowe ImprowizacjeHALLOWEENOWE BABECZKI - MÓZGI Halloween już za kilka dni, dlatego dziś prezentuję babeczki-mózgi z przepisu na muffinki, który już jest na blogu, z tą małą różnicą, że nadziałam babeczki truskawkowym dżemem imitującym wnętrzności:) Górę zrobiłam z serka ricotta utartego z cukrem pudrem. Całość polałam zagęszczonym sokiem wiśniowym z odrobiną czerwonego barwnika. Babeczki może nie wyglądają apetycznie, ale są naprawdę(...)bardzo smaczne i mogą stanowić fajną dekoracje na halloweenowym przyjęciu. Proste i szybkie w przygotowaniu, gorąco polecam! SKŁADNIKI na 9 babeczek: 120 g mąki pszennej 120 g masła 2 jajka 90 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej DO NADZIANIA: dżem truskawkowy lub z innych czerwonych owoców SKŁADNIKI NA KREM: 250 g serka ricotta
Słodko-Słony Świat IlonyBabeczki Króliczki (lub Zajączki) to idealna propozycja dla dzieci na wielkanocny stół. Maluchy będą mieć zarówno wiele zabawy podczas ich tworzenia jak i... jedzenia. Spód babeczek może być dowolny, możemy użyć naszego ulubionego przepisu na muffinki lub skorzystać z tego poniżej. Kokosowe Muffinki - Babeczki Króliczki na Wielkanoc - Składniki: (ok. 10 muffinek) ciasto: szklanka mąki 110 g masła 1/3 szklanki(...)ubijania śmietany 3 łyżki cukru pudru ok. 10 łyżek wiórek kokosowych masa marcepanowa (gotowa lub z tego przepisu ) odrobina różowego/czerwonego barwnika posypka cukrowa kawałek czekolady Kokosowe Muffinki - Babeczki Zajączki na Wielkanoc - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ubijamy na puszystą masę i powoli ciągle miksując dodajemy cukier. Następnie wbijamy jajka. Do całości dodajemy mleko
Słodka StronaBiszkoptowe babeczki są pyszne, idealne i piękne w swojej prostocie. Jedne z najprostszych muffinek, a przy tym delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach. Ich sercem może być nasza ulubiona konfitura, pudding lub nawet owoce. Biszkoptowe Babeczki, Muffinki - Składniki: Babeczki: 4 jajka (osobno żółtka i białka) cukier waniliowy 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej(...)łyżeczka proszku do pieczenia budyń waniliowy (lub w innym ulubionym smaku) Biszkoptowe Babeczki, Muffinki - Sposób przygotowania: Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu. (masy pozostanie dość dużo, więc może warto proszek budyniowy podzielić na dwie części i przygotować jedynie z połowy opakowania). Studzimy. Babeczki: Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera
Słodka StronaMini-Szarlotki - to urocze, pięknie prezentujące się na stole babeczki z jabłkowym nadzieniem. Poniższy przepis na Mini-Szarlotki, to tradycyjna receptura na klasyczną szarlotkę z aksamitnym mocno jabłkowym nadzieniem i domieszką aromatycznego cynamonu oraz delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem. Szarlotki w postaci słodziutkich tartaletek to oryginalnie, ciekawe podanie klasycznego jabłecznika będącego powiewem dzieciństwa, babcinych wypieków i zbliżającej się jesiennej(...)aury. Proste, a jednocześnie przepyszne babeczki których nie sposób sobie odmówić... Mini - Szarlotki (Babeczki z Jabłkami) - Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła (schłodzonego) 1/3 szklanki cukru 2 żółtka łyżeczka śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli nadzienie: ok. 1 kg jabłek łyżeczka cynamonu cukier ok. łyżeczka margaryny Mini - Szarlotki (Babeczki z Jabłkami) - Sposób
Słodka StronaBabeczki Ferrero Rocher to muffinki z mocno czekoladowym ciastem stworzonym na wzór brownies, którego środek stanowi przepyszny krem Nutella, a serce tworzy orzech laskowy. Wierzch babeczek stanowi masa czekoladowa na bazie delikatnej, puszystej kremówki, aksamitnego serka mascarpone oraz Nutelli. Babeczki Ferrero Rocher - Składniki: Ciasto: 165 g masła 170 g czekolady gorzkiej 3 jajka niepełna szklanka cukru cukier(...)całych) Krem: 150 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej) 125 g serka mascarpone gorzka czekolada (100g) 150 g Nutelli pralinki Ferrero Rocher lub kolejne ok. 50 g orzechów laskowych Babeczki Ferrero Rocher - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie łączymy z ostudzoną i rozpuszczoną czekoladą. Następnie
Słodka StronaPrzepyszne, mocno czekoladowe babeczki z kakaowym kremem - klasyka wśród łakoci. Mało kto jest w stanie się nim oprzeć, a fani czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie. Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji. Czekoladowe Babeczki z Kremem(...)szklanki śmietany 12 lub 18% cukier waniliowy szczypta soli krem: 300 ml śmietanki kremówki 30% 200 g serka mascarpone 2 czubate łyżki kakao ok. 4 łyżki cukru pudru Czekoladowe Babeczki z Kremem Kakaowym - Sposób przygotowania: Ciasto: W niewielkim rondelku roztapiamy masło razem z połamaną czekoladą (60g). Następnie ściągamy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników. Studzimy
Słodka StronaPrzepyszne, mocno czekoladowe babeczki z kakaowym kremem i przepysznymi aromatycznymi jagodami oraz jeżynami. Mało kto jest w stanie się nim oprzeć, a fani czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie. Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji idealnie współgra(...)ciemnymi owocami. Czekoladowe Babeczki z Jagodami i Jeżynami - Składniki: ciasto: 2 duże jajka 140 g masła 60 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki kakao 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietany 12 lub 18% cukier waniliowy szczypta soli krem: 300 ml śmietanki kremówki 30% 200 g serka mascarpone 2 czubate łyżki
Słodka StronaChoinka to chyba jeden z najlepiej rozpoznawanych symboli Świąt Bożego Narodzenia. Dlaczego więc nie wykorzystać by jej jako ozdoby na świątecznych babeczkach? Efektowne (i nietrudne!) choinki można stworzyć z kremu wykorzystując rękaw cukierniczy (lub mocny foliowy worek) i dziubek do szprycy w kształcie dowolnej gwiazdki. Do upieczenia babeczek możecie użyć jednego z przepisów ze strony, np.: ten lub ten . Przestudzone(...)babeczki dekorujemy najpierw śnieżnym białym lukrem ( tu przepis ) i posypujemy cukrem. Do gęstego maślanego kremu (np. takiego jak tu ) dodajemy zielony barwnik spożywczy i przekładamy do worka cukierniczego z dziubkiem w kształcie gwiazdki. Wyciskamy na babeczkach dowolnej wielkości kremowe choinki i dekorujemy cukrowymi koralikami. Babeczki choinki Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyKolejna z trzech zapowiedzianych świątecznych ozdób na dziś to miś. Podobnie jak przy pingwinie także tutaj potrzebujemy trzech okrąglych foremek lub szklanek. Pierwsza wielkości Waszej babeczki, druga nieco mniejsza - na głowę zwierzątek i trzecia o połowę mniejsza od drugiej. Ja wykorzystałam kieliszek i foremki o średnicach: 6cm, 4cm, 2cm. Wystudzone babeczki (możecie wykorzystać np. ten przepis ) pokrywamy masą cukrową(...)zrobić? ). Z brązowej masy cukrowej wycinamy dwa kółeczka (średnia i najmniejsza foremka). Przyklejamy je na babeczkę, doczepiamy czarne oczka i nos. Środkową foremką wycinamy wąski półksiężyc na mikołajową czapkę i przyczepiamy na babeczkę. Z białej masy formujemy rulonik na brzeg czapki i pompon. Z dwóch małych brązowych kulek robimy uszy. Pyszczek można odcisnąć za pomocą małej foremki lub wyciąć nożem
CiastkozercyStroiki i wieńce adwentowe ze świeżych gałązek choinki prezentują się świetnie nie tylko w salonach, równie dobrze wyglądają jako świąteczna dekoracja na babeczkach. Do upieczenia babeczek możecie użyć jednego z przepisów ze strony, np.: tego Wystudzone babeczki pokrywamy masą cukrową lub białym lukrem ( przepis znajdziecie tu ) Do gęstego maślanego kremu (np. takiego jak tu) dodajemy zielony barwnik spożywczy i przekładamy(...)worka cukierniczego z dziubkiem w kształcie gwiazdki. Wyciskamy malutkie różyczki wzdłuż brzegu babeczki i dekorujemy cukrowymi koralikami. Możemy również dołożyć na środek ozdoby z masy cukrowej - kokardkę lub gałązkę ostrokrzewu. Babeczki ze świątecznym wieńcem Smacznego
CiastkozercyBabeczki migdałowo pomarańczowe Dzisiejsze babeczki to idealne połączenie orzeźwiającego smaku pomarańczy i chrupiących migdałów. Z dodatkiem kremu z serka mascarpone będą szybką i elegancką przekąską na przyjęcie, bez kremu z powodzeniem można zabrać je ze sobą na drogę na drugie śniadanie. Składniki na babeczki: 100 g migdałów 1 szklanka mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pieczenia, posiekane migdały i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 30 min w 180 stopniach. Czas, kiedy babeczki są w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie kremu . Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy nim przestudzone babeczki. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyBabeczki Hello Kitty Jedną z prostszych dekoracji, jaką można sprawić przyjemność maluchom (cóż, podejrzewam, że dla chłopców raczej się nie nadaje...) jest cukrowy kotek Hello Kitty. Proste babeczki waniliowe pokryłam masą cukrową (jak to zrobić można zobaczyć tutaj ). Reszta to proste geometryczne kształty, które można wyciąć za pomocą małego kieliszka i noża. Babeczki przygotowujemy według przepisu. Czekamy aż ostygną(...)przyczepienia można wykorzystać roztopioną czekoladę lub krem. Nie nakładamy zbyt grubej warstwy kremu, żeby nie wypłynął po bokach, dokładnie rozprowadzamy, żeby przykryć ewentualne nierówności i pęknięcia na babeczce. Z ciemno różowej masy wycinamy kwiatki, które będą dekoracją pod głowę kotka. Za pomocą kieliszka wycinamy białe kółka i obcinamy je lekko z dwóch stron, żeby uzyskać lekko owalny kształt (można też
CiastkozercyBabeczki miodowe Niemal każde ciasto przy odrobinie dobrych chęci nadaje się na babeczki. Dzisiejsze miodowe muffinki powstały z przepisu na popisowe ciasto mojej cioci - piernik ze śliwkami. W oryginale piecze się go na blasze, przekłada konfiturą i polewa czekoladą - wersja jak najbardziej godna polecenia! Mogę jednak zaręczyć, że miodowe babeczki uzupełnione pasującym kremem smakują równie dobrze :) Składniki: 70 g masła(...)delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 25 min. w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu i pszczółek z masy cukrowej. Do przygotowania kremu potrzebujemy miękkiego masła i budyniu. Budyń rozpuszczamy z miodem w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka
Ciastkozercypowstały dzisiejsze jeże. Dekorację przy odrobinie dobrych chęci można zrobić także z czekolady plastycznej ( tu przepis ) lub z masy cukrowej ( np. tej domowej ). Moje jeże posadziłam na prostych czekoladowych babeczkach z dodatkiem kremu z twarożku, świetnie nadadzą się jednak także na dekorację jesiennego tortu czy ciasta. Składniki na babeczki Składniki na krem +zielony barwnik spożywczy Do dekoracji: marcepan czekolada czekoladowa(...)posypka Babeczki przygotowujemy według przepisu . Ważne, żeby całkiem ostygły przed nałożeniem kremu. Z marcepanu kulamy różnej wielkości kulki - na mniejsze i większe jeże. Spłaszczamy je nieco w dłoniach z jednej strony, tak żeby uzyskać kształt łezki. Czubek łezki lekko wyginamy do góry. Tak przygotowane korpusy jeży odkładamy na papier do pieczenia. W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce roztapiamy czekoladę. Każdego
CiastkozercyBabeczki Pająki na pewno zrobią dobre wrażenie na każdym halloweenowym przyjęciu. Wbrew pozorom ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Potrzebne będą babeczki i krem, do tego przyda się "włochata" końcówka do szprycy lub zakończona gwiazdką, roztopiona czekolady i trochę masy cukrowej. Składniki na babeczki dyniowe lub waniliowe Składniki na krem Składniki na masę cukrową +czekolada, barwniki spożywcze Po upieczeniu odstawiamy(...)babeczki do przestudzenia - nie mogą być ciepłe, kiedy zaczniemy robienie dekoracji, bo rozpuszczą krem. Do zrobienia dekoracji możemy użyć dowolnej tylki zakończonej gwiazdką lub "włochatej" - z małymi otworami na końcu. Ważne, żeby nałożony krem wyglądał na trochę rozczochrane futerko. Oprócz tylki potrzebne będą worki cukiernicze i zwykłe woreczki strunowe. Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia - musi być ciągle jeszcze ciekła
Ciastkozercyrobią świetne wrażenie. Takie są dzisiejsze pajęczynki - z rozpuszczonej czekolady możemy narysować je od szablonu w ilościach hurtowych i po kilku-kilkunastu minutach są gotowe do nałożenia na babeczki. Składniki na babeczki waniliowe lub dyniowe Składniki na krem +czekolada do rozpuszczenia Po upieczeniu babeczki odstawiamy, żeby przestygły. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i odstawiamy do przestudzenia – musi być(...)ciągle jeszcze ciekła, ale nie za gorąca. Na kartce rysujemy szablon pajęczyny, jej średnica powinna być mniej więcej taka sama jak średnica babeczki. Rozpuszczoną czekoladę przekładamy do woreczka strunowego i obcinamy mały rożek. Na szablon nakładamy czystą foliową koszulkę. Odrysowujemy pajęczynki i odstawiamy na zastygnięcia. Dobrze jest zrobić sobie kilka zapasowych, bo są bardzo delikatne i mogą się połamać przy
Ciastkozercyczekoladową ze strony Moje Wypieki . Moje dziecko pokochało jej smak do tego stopnia, że przepis zadomowił się u nas na stałe. Często zamiast jednej babki piekę w formie małych babeczek, które są bardziej reprezentacyjne, a poza tym to takie porcje na raz. Tym razem to ciasto czekoladowe pojawiło się w formie babeczek z bitą śmietaną i mango z wanilią(...)syropie firmy Eterno . Jeśli chodzi o wspomniane mango, po prostu szkoda mi było wrzuci go tak po prostu do herbaty. Świeży smak świetnie przełamał czekoladowy smak babeczki i słodycz bitej śmietany. Babeczki jak szybko pojawiły się na stole, równie szybko zniknęły z niego :) Składniki na ok. 10 sztuk: 125 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka
Blondynka Gotuje