Domowe babeczki kakaowe z dodatkiem tartej gorzkiej czekolady, zrównoważone masą serową i owocami leśnymi. Posiekana gorzka czekolada przyjemnie rozpływa się w babeczkach po upieczeniu, jest delikatnie wyczuwalna. Babeczki są niezwykle miękkie, tak wilgotne że nawet nie trzeba ich popijać kawą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Babeczki czekoladowe z twarożkiem i owocami leśnymi 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki(...)Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 15 sztuk Przygotowanie 20 min. Pieczenie 25 min. Kalorie 130 kcal Babeczki kakaowo – czekoladowe z nadzieniem twarogowym z dodatkiem jagód leśnych. Miękkie, wilgotne, przepyszne! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO NA BABECZKI 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki gorzkiego kakao z wiatrakiem 1 tabliczka gorzkiej czekolady Milka Dark
ProstePesto.plwstępie winien jestem małe wyjaśnienie: choinki miały być w założeniu, jednak chyba bliżej im do bożonarodzeniowych kaktusów. :D W każdym razie te urocze babeczki mogą stać się piękną ozdobą na świątecznym stole. Dekoracja jest szalenie prosta do wykonania i myślę, że całkiem efektowna. Podaję dwa przepisy na babeczki do wyboru: jedne z makiem i marcepanem, aromatyzowane skórką pomarańczową(...)korzennymi. Jeśli jednak już macie swoje ulubione muffinki, to nie zastanawiajcie się i skorzystajcie z własnego przepisu. W arto jednak wybrać te, które zbyt mocno nie rosną, by wierzch babeczki był raczej dość płaski. Mam nadzieję, że w pis stanie się dla Was inspiracją do stworzenia takich małych cudeniek. ;) Babeczki makowo-marcepanowe (12-15 sztuk) : 150 g masła w temperaturze
Food SquareDziś coś słodkiego. Upieczemy babeczki o różnych smakach. Bazą do wszystkich jest kruche ciasto, które znacie już z przepisu na szarlotkę z bezą. Ponieważ babeczek będzie więcej, podwajamy porcję produktów, czyli: -3 szklanki mąki -1 szklanka cukru pudru -2 jajka -20 dkg margaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy Zanim zagnieciemy ciasto, musimy przygotować wiórki kokosowe na masę kokosową(...)kawałki orzechów to lepiej łuskane rozgnieść wałkiem. Orzechy wkładamy w dwie torebki foliowe i wałkujemy aż do uzyskania drobnych kawałków. Mamy wszystko do przygotowania nadzienia babeczek. Pora zagnieść ciasto. Do miski wkładamy wszystkie wymienione wcześniej produkty i zagniatamy. Jeśli po zagnieceniu nadal klei się do rąk musimy dodać troszkę mąki
Maminek kulinarnyBabeczki majonezowe do wielkanocnego koszyczka... Delikatnie wilgotne, puszste i mięciutkie. Oblane słodkim, białym lukrem. Niezastąpione w wielkanocnym koszyczku. Wesołych Świąt i smakowitej Święconki! Składniki: 4 jaja; 1 szklanka białego cukru; 1 szklanka mąki pszennej, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 2,5 łyżki majonezu; Margaryna do wysmarowania foremek na babeczki(...)masę. Do ubitych jajek, stale miksując, dodawać powoli mąkę, następnie proszek do pieczenia, a na końcu majonez. Dokładnie wszystko wymieszać mikserem. Tak przygotowane ciasto przelać do natłuszczonych foremek na babeczki i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 minut. Wystudzić. Wyjąć z foremek. W międzyczasie przygotować lukier. Białko wraz z cukrem
Gospodyni Miejskapodsmażamy na patelni, aż się zarumieni. Razem z wodą, oliwą i jajkiem dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wypełniamy silikonowe foremki na babeczki (lub klasyczną formę wyłożoną papierowymi papilotkami) do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 35 min. Po wyciągnięciu z pieca(...)można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu z twarożku i pesto. Po dokładnym wymieszaniu krem przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy, wyciskamy na babeczki i dekorujemy pomidorkami. Babeczki
CiastkozercyBabeczki to jedne z moich ulubionych ciastek. Są one trochę pracochłonne, ale za to bardzo wdzięczne jako produkt. Ładnie wyglądają na stole, a za sprawą różnych dodatków można nadać im za każdym razem inny smak. Najbardziej tradycyjna wersja babeczek to chyba babeczki z bitą śmietaną i owocami. Ja dziś jednak postawiłam na trochę cięższy i słodszy smak i zrobiłam babeczki(...)masą kajmakową/krówkową, orzeszkami ziemnymi i kremem budyniowym. Takie babeczki to pyszne małe, słodkie co nieco do kawy czy herbaty. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruche babeczki: 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 2 żółtka 1/3szkl. cukru pudru 100g zimnego masła szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadzienie: ok. 0,5 puszki masy kajmakowej/krówkowej kilkanaście orzeszków ziemnych niesolonych
Waniliowe ImprowizacjeHALLOWEENOWE BABECZKI - MÓZGI Halloween już za kilka dni, dlatego dziś prezentuję babeczki-mózgi z przepisu na muffinki, który już jest na blogu, z tą małą różnicą, że nadziałam babeczki truskawkowym dżemem imitującym wnętrzności:) Górę zrobiłam z serka ricotta utartego z cukrem pudrem. Całość polałam zagęszczonym sokiem wiśniowym z odrobiną czerwonego barwnika. Babeczki może nie wyglądają apetycznie, ale są naprawdę(...)bardzo smaczne i mogą stanowić fajną dekoracje na halloweenowym przyjęciu. Proste i szybkie w przygotowaniu, gorąco polecam! SKŁADNIKI na 9 babeczek: 120 g mąki pszennej 120 g masła 2 jajka 90 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej DO NADZIANIA: dżem truskawkowy lub z innych czerwonych owoców SKŁADNIKI NA KREM: 250 g serka ricotta
Słodko-Słony Świat IlonyBabeczki Króliczki (lub Zajączki) to idealna propozycja dla dzieci na wielkanocny stół. Maluchy będą mieć zarówno wiele zabawy podczas ich tworzenia jak i... jedzenia. Spód babeczek może być dowolny, możemy użyć naszego ulubionego przepisu na muffinki lub skorzystać z tego poniżej. Kokosowe Muffinki - Babeczki Króliczki na Wielkanoc - Składniki: (ok. 10 muffinek) ciasto: szklanka mąki 110 g masła 1/3 szklanki(...)ubijania śmietany 3 łyżki cukru pudru ok. 10 łyżek wiórek kokosowych masa marcepanowa (gotowa lub z tego przepisu ) odrobina różowego/czerwonego barwnika posypka cukrowa kawałek czekolady Kokosowe Muffinki - Babeczki Zajączki na Wielkanoc - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ubijamy na puszystą masę i powoli ciągle miksując dodajemy cukier. Następnie wbijamy jajka. Do całości dodajemy mleko
Słodka StronaBiszkoptowe babeczki są pyszne, idealne i piękne w swojej prostocie. Jedne z najprostszych muffinek, a przy tym delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach. Ich sercem może być nasza ulubiona konfitura, pudding lub nawet owoce. Biszkoptowe Babeczki, Muffinki - Składniki: Babeczki: 4 jajka (osobno żółtka i białka) cukier waniliowy 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej(...)łyżeczka proszku do pieczenia budyń waniliowy (lub w innym ulubionym smaku) Biszkoptowe Babeczki, Muffinki - Sposób przygotowania: Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu. (masy pozostanie dość dużo, więc może warto proszek budyniowy podzielić na dwie części i przygotować jedynie z połowy opakowania). Studzimy. Babeczki: Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera
Słodka StronaMini-Szarlotki - to urocze, pięknie prezentujące się na stole babeczki z jabłkowym nadzieniem. Poniższy przepis na Mini-Szarlotki, to tradycyjna receptura na klasyczną szarlotkę z aksamitnym mocno jabłkowym nadzieniem i domieszką aromatycznego cynamonu oraz delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem. Szarlotki w postaci słodziutkich tartaletek to oryginalnie, ciekawe podanie klasycznego jabłecznika będącego powiewem dzieciństwa, babcinych wypieków i zbliżającej się jesiennej(...)aury. Proste, a jednocześnie przepyszne babeczki których nie sposób sobie odmówić... Mini - Szarlotki (Babeczki z Jabłkami) - Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła (schłodzonego) 1/3 szklanki cukru 2 żółtka łyżeczka śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli nadzienie: ok. 1 kg jabłek łyżeczka cynamonu cukier ok. łyżeczka margaryny Mini - Szarlotki (Babeczki z Jabłkami) - Sposób
Słodka StronaBabeczki Ferrero Rocher to muffinki z mocno czekoladowym ciastem stworzonym na wzór brownies, którego środek stanowi przepyszny krem Nutella, a serce tworzy orzech laskowy. Wierzch babeczek stanowi masa czekoladowa na bazie delikatnej, puszystej kremówki, aksamitnego serka mascarpone oraz Nutelli. Babeczki Ferrero Rocher - Składniki: Ciasto: 165 g masła 170 g czekolady gorzkiej 3 jajka niepełna szklanka cukru cukier(...)całych) Krem: 150 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej) 125 g serka mascarpone gorzka czekolada (100g) 150 g Nutelli pralinki Ferrero Rocher lub kolejne ok. 50 g orzechów laskowych Babeczki Ferrero Rocher - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie łączymy z ostudzoną i rozpuszczoną czekoladą. Następnie
Słodka StronaPrzepyszne, mocno czekoladowe babeczki z kakaowym kremem - klasyka wśród łakoci. Mało kto jest w stanie się nim oprzeć, a fani czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie. Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji. Czekoladowe Babeczki z Kremem(...)szklanki śmietany 12 lub 18% cukier waniliowy szczypta soli krem: 300 ml śmietanki kremówki 30% 200 g serka mascarpone 2 czubate łyżki kakao ok. 4 łyżki cukru pudru Czekoladowe Babeczki z Kremem Kakaowym - Sposób przygotowania: Ciasto: W niewielkim rondelku roztapiamy masło razem z połamaną czekoladą (60g). Następnie ściągamy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników. Studzimy
Słodka StronaPrzepyszne, mocno czekoladowe babeczki z kakaowym kremem i przepysznymi aromatycznymi jagodami oraz jeżynami. Mało kto jest w stanie się nim oprzeć, a fani czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie. Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji idealnie współgra(...)ciemnymi owocami. Czekoladowe Babeczki z Jagodami i Jeżynami - Składniki: ciasto: 2 duże jajka 140 g masła 60 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki kakao 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietany 12 lub 18% cukier waniliowy szczypta soli krem: 300 ml śmietanki kremówki 30% 200 g serka mascarpone 2 czubate łyżki
Słodka StronaChoinka to chyba jeden z najlepiej rozpoznawanych symboli Świąt Bożego Narodzenia. Dlaczego więc nie wykorzystać by jej jako ozdoby na świątecznych babeczkach? Efektowne (i nietrudne!) choinki można stworzyć z kremu wykorzystując rękaw cukierniczy (lub mocny foliowy worek) i dziubek do szprycy w kształcie dowolnej gwiazdki. Do upieczenia babeczek możecie użyć jednego z przepisów ze strony, np.: ten lub ten . Przestudzone(...)babeczki dekorujemy najpierw śnieżnym białym lukrem ( tu przepis ) i posypujemy cukrem. Do gęstego maślanego kremu (np. takiego jak tu ) dodajemy zielony barwnik spożywczy i przekładamy do worka cukierniczego z dziubkiem w kształcie gwiazdki. Wyciskamy na babeczkach dowolnej wielkości kremowe choinki i dekorujemy cukrowymi koralikami. Babeczki choinki Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyKolejna z trzech zapowiedzianych świątecznych ozdób na dziś to miś. Podobnie jak przy pingwinie także tutaj potrzebujemy trzech okrąglych foremek lub szklanek. Pierwsza wielkości Waszej babeczki, druga nieco mniejsza - na głowę zwierzątek i trzecia o połowę mniejsza od drugiej. Ja wykorzystałam kieliszek i foremki o średnicach: 6cm, 4cm, 2cm. Wystudzone babeczki (możecie wykorzystać np. ten przepis ) pokrywamy masą cukrową(...)zrobić? ). Z brązowej masy cukrowej wycinamy dwa kółeczka (średnia i najmniejsza foremka). Przyklejamy je na babeczkę, doczepiamy czarne oczka i nos. Środkową foremką wycinamy wąski półksiężyc na mikołajową czapkę i przyczepiamy na babeczkę. Z białej masy formujemy rulonik na brzeg czapki i pompon. Z dwóch małych brązowych kulek robimy uszy. Pyszczek można odcisnąć za pomocą małej foremki lub wyciąć nożem
CiastkozercyStroiki i wieńce adwentowe ze świeżych gałązek choinki prezentują się świetnie nie tylko w salonach, równie dobrze wyglądają jako świąteczna dekoracja na babeczkach. Do upieczenia babeczek możecie użyć jednego z przepisów ze strony, np.: tego Wystudzone babeczki pokrywamy masą cukrową lub białym lukrem ( przepis znajdziecie tu ) Do gęstego maślanego kremu (np. takiego jak tu) dodajemy zielony barwnik spożywczy i przekładamy(...)worka cukierniczego z dziubkiem w kształcie gwiazdki. Wyciskamy malutkie różyczki wzdłuż brzegu babeczki i dekorujemy cukrowymi koralikami. Możemy również dołożyć na środek ozdoby z masy cukrowej - kokardkę lub gałązkę ostrokrzewu. Babeczki ze świątecznym wieńcem Smacznego
CiastkozercyBabeczki migdałowo pomarańczowe Dzisiejsze babeczki to idealne połączenie orzeźwiającego smaku pomarańczy i chrupiących migdałów. Z dodatkiem kremu z serka mascarpone będą szybką i elegancką przekąską na przyjęcie, bez kremu z powodzeniem można zabrać je ze sobą na drogę na drugie śniadanie. Składniki na babeczki: 100 g migdałów 1 szklanka mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pieczenia, posiekane migdały i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 30 min w 180 stopniach. Czas, kiedy babeczki są w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie kremu . Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy nim przestudzone babeczki. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercy