babeczki - 15371 przepisów (strona:9/1025)

Wielkanocne babeczki z pomadą i bakaliami 215

Ostatni przepis na tegoroczne Święta Wielkanocne jaki byśmy chcieli Wam polecić to są śliczne i pyszne babeczki. Wielkanocne babeczki są delikatne, kruche, idealne do pochrupania przy wielkanocnym stole, a zapakowane w folię mogą być słodkim prezentem dla gości. Spody babeczek bazują na przepisie na ciasteczka wielkanocne czy ekspresowe mazurki . Babeczki idealnie komponują się z bakaliami, które stanowią zarazem ładną dekorację(...)środku babeczek znalazła się pomada śmietanowa i pomada kakaowa. Wielkanocne babeczki z pomadą i bakaliami:   Przepis na 24 babeczki:. Składniki: 1 szklanka* mąki pszennej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g masła lub margaryny 1/3 łyżeczki sody * szklanka ma pojemność 250 ml Do wypełnienia babeczek przygotowałam pomadę białą i kakaową, a do dekorowania babeczek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spody do Babeczek 352

Prosty, podstawowy przepis na kruchutkie, delikatne i wręcz rozpływające się w ustach spody do babeczek.  Mając tak przygotowane bazy możemy puścić wodze fantazji i przygotować do nich dowolne nadzienia, kremy, polewy czy posypki - tak, aby w domowym zaciszu powstały słodkie mini arcydzieła w postaci uroczych babeczek. Spody do Babeczek - Składniki: (ok. 20 babeczek(...)mąki pszennej 150 g masła (powinno być lekko schłodzone) 3 żółtka 65 g cukru pudru cukier waniliowy szczypta soli Spody do Babeczek - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut.  Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem metalowych foremkach.  Pieczemy

Słodka Strona
Babeczki Kajmakowe 184

Kuszące babeczki kajmakowe dla fanów krówki i wszelkich łakoci na jej bazie. Babeczki o dość "sypkich" spodach których serce stanowi czysty kajmak. Idealnie komponują się z wilgotnym delikatnym, rozpuszczającym się w ustach śmietanowo-kajmakowy kremem posypanym orzechami i polanym niczym innym jak... kajmakiem.   Babeczki Kajmakowe - Składniki: Ciasto: 2 jajka 200 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)śmietanki kremówki (30%) 2 fixy do ubijania śmietany ok. 140 g kajmaku  Dekoracja: ok. 2 łyżki kajmaku do polania ok. 50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich lub migdałów Babeczki Kajmakowe - Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól. W osobnym naczyniu ucieramy masło z brązowym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo

Słodka Strona
Babeczki z gruszką i grapefruitem 132

formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy formki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy(...)wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. babeczki z gruszką i grapefruitem Smacznego

Ciastkozercy
Babeczki migdałowe z wiśniami 169

wysokości około 1 cm od brzegu i układamy jeszcze jedną warstwę wiśni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić(...)góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Wystudzone babeczki dekorujemy lukrem z cytryny i cukru pudru oraz płatkami migdałowymi. Babeczki migdałowe z wiśniami Smacznego

Ciastkozercy
Babeczki z granatem 192

formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Posypujemy pestkami granatu i kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki napewno są upieczone za pomocą drewnianego(...)patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Babeczki z granatem Smacznego

Ciastkozercy
Babeczki zimowy domek 122

Zimowy krajobraz na babeczkach? Idealnie! Do zrobienia tej dekoracji potrzebujecie białego lukru, domków z pierniczków i trochę cukrowych koralików. Do przygotowania babeczek możecie użyć jednego z przepisów ze strony, np. tego Biały lukier ( przepis tu ) przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy nim przestudzone babeczki. Zanim zastygnie układamy na nim piernikowe domki ( przepis na pierniczki znajdziecie tu ) i posypujemy(...)cukrowymi koralikami. Babeczki zimowy domek Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Babeczka świąteczny renifer 180

dzisiejszego kompletu świątecznych dekoracji brakuje już tylko renifera. Podobnie jak przy pozostałych dekoracjach (misiu i pingwinie) potrzebujemy trzech okrągłych foremek lub szklanek. Pierwsza wielkości Waszej babeczki, druga nieco mniejsza - na głowę zwierzątek i trzecia o połowę mniejsza od drugiej. Ja wykorzystałam kieliszek i foremki o średnicach: 6cm, 4cm, 2cm. Wystudzone babeczki (możecie wykorzystać np. ten przepis ) pokrywamy masą cukrową(...)zrobić? ). Z brązowej masy cukrowej wycinamy średnią foremką jedno kółeczko i ścinamy je nieco z dołu przy pomocy największej foremki. Przyklejamy na babeczkę. Z czerwonej masy najmniejszą foremką wycinamy nos i ścinamy z dołu podobnie jak głowę. Doklejamy oczy i uszy. Brązową masę rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy nożem paseczki na rogi. Babeczki świąteczny renifer, pingwin i miś Smacznego

Ciastkozercy
Jabłkowe babeczki z bakaliami 122

Jabłkowe babeczki z bakaliami Babeczki jabłkowe są nieco innym wariantem ciasta jabłkowego , które już kiedyś pojawiło się na blogu. W przeciwieństwie do ciasta mają tę zaletę, że nie trzeba ich kroić na kawałki, więc zawsze prezentują się tak samo dobrze. Po upieczeniu moich zdecydowałam się zrobić cukrową dekorację i w myśl zasady wyznawanej przez mojego męża, że każde ciasto jest(...)muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Jabłkowe babeczki możemy podawać posypane cukrem pudrem, możemy też dodać pasujące ozdoby. Ja połowę zostawiłam bez dekoracji, drugą ozdobiłam kremem

Ciastkozercy
Babeczki dyniowe 251

Sezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i "kotletów" po wypieki - bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami - delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza(...)zbyt gorąca dodajemy jajko i mieszamy. Łączymy masę dyniową z wyrośniętymi drożdżami i mąką. Dokładnie mieszamy - masa powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu. Nakładamy po łyżce ciasta do foremek na babeczki (wyłożone papilotkami lub wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą). Odstawiamy do wyrośnięcia. Przez około pół godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy

Ciastkozercy
Babeczki z duszkami 125

idealna, jeśli po pieczeniu nie zostało nam już dużo czasu. Potrzebna będzie końcówka do szprycy z dużym okrągłym otworem, trochę czarnej masy cukrowej (lub ciemnych cukrowych koralików), krem i babeczki. Składniki na babeczki czekoladowe lub dyniowe Składniki na krem Składniki na masę cukrową   Upieczone babeczki odstawiamy do przestudzenia. Końcówkę z dużym okrągłym otworem wkładamy do worka cukierniczego lub szprycy(...)Można użyć także zwykłego woreczka strunowego - jeśli krem jest bardzo gęsty końcówkę przyczepiamy dodatkowo kawałkiem taśmy klejącej, żeby nie wypadła podczas dekorowania. Na zimnych babeczkach wyciskamy krem formując duszki. Z kawałka czarnej masy cukrowej robimy małe kulki na oczy. Jeśli nie mamy masy cukrowej oczy można zrobić z czekoladowych koralików. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Robaczywe babeczki 247

Słodyczy na Halloween ciąg dalszy. Dziś przedstawiam Wam przepis na robaczywe babeczki! Zapewniam, że dekoracja zaskoczy każdego, a ich wykonanie jest banalnie proste. Nie trzeba nawet miksera. Miłej zabawy! Składniki: 200 g mąki 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml maślanki 1 łyżeczka sody 1 opakowanie cukru wanilinowego 5-6 szt. ptasiego mleczka o smaku karmelowym(...)jajka 2 łyżki kakao szczypta soli żelki dżdżownice  dżem lub krem do posmarowania babeczek Wykonanie: Suche składniki wsypać do miski, następnie kolejno dodawać "mokre" i wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać pokrojone w małą kostkę ptasie mleczko i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i każdą z nich napełnić do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 st.C przez

Pasja Smaku
Kruche jeżynowe babeczki 217

zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok 1 godzinkę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm. Małą foremką do babeczek wykroić z ciasta koła i wylepić nimi foremki. Ja mam tylko 10 małych foremek na kruche babeczki więc aby było szybciej i aby zapełnić całą blaszkę część babeczek upiekłam(...)foremce metalowej od muffinek. Wyciełam koła małą foremką do babeczki i wylepiłam nim dno foremki od muffinki. Po upieczeniu kształt przypomina malutkie tarty. Wylepione foremki wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 10 minut aż ciasto się zarumieni. Upieczone babeczki wyłożyć na deskę do wystudzenia. Przygotować krem. Jeżyny zmiksować z cukrem waniliowym. Żelatynę zalać mlekiem aby napęczniała

Monia miesza i gotuje
Urodzinowe czekoladowe babeczki z różanym kremem 191

Urodzinowe czekoladowe babeczki z różanym kremem. Dziś przychodzę do Was nie tylko z pysznym przepisem na urodzinowe czekoladowe babeczki z różanym kremem, ale też z moimi sprawdzonymi sposobami na dekoracje. Dlaczego czekoladowe babeczki z różanym kremem? Czekoladowe babeczki, to u nas niepokonany hit każdego przyjęcia czy to tego dla dorosłych czy tego dla dzieci. Pyszne, mocno czekoladowe babeczki i słodki(...)krem. Babeczki najczęściej przygotowuję z posiekaną gorzką czekoladą, ale możecie też użyć czekolady mlecznej. Do tego prosty różany krem. Możecie go przygotować w dowolnym kolorze. Wystarczy odrobina barwnika. Może być delikatnie różowy (tak jak dzisiejszy) lub mocno czerwony. Możecie tu też zostawić naturalny kolor kremu. Wszystko zależy od Was i od uroczystości na jaką przygotowujecie babeczki. Kilka minut przygotowań

Słodkie okruszki
Pająki, posypka do ciast, tortów i babeczek 139

Post z cyklu ,,Zrób to Sam,,. Własnoręcznie wykonane pająki do zdobienia ciast, tortów, muffinek i różnych deserów. Wykonanie ok. 50-80 pająków kosztuje nie więcej niż

Apetyczna babeczka
Muffinki, babeczki, pralinki 231

Babeczki kajmakowe   Babeczki z jabłkami   Babeczki z borówkami Babeczki z malinami i jeżynami Małe szarlotki Mini serniczki Muffinki marchewkowe Muffinki czekoladowe Muffinki orzechowe Muffinki piernikowe Muffinki serduszka Muffinki z colą Muffinki jogurtowe z konfiturą malinową Muffinki z kurczaka Serowe babeczki z konfiturą Szybkie babeczki- serniczki Kokosowo- owsiane trufelki Pralinki raffaello Trufle rumowe

Aga w kuchni