najdzie mnie ochota na coś słodkiego to szybko mieszam w miskach składniki i piekę babeczki. I wiecie co ? Takie babeczki bez przemyśleń a zrobione w chwilkę są najsmaczniejsze. Bierzemy co mamy pod ręką i pieczemy. Ja użyłam dżemu z czereśni ale nie kupnego a domowego na który przepis znajdziecie tutaj . Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDziś testowałam kutię i owoce suszone od Helio. Wykorzystałam je do babeczek i choć są to zwykłe babeczki to jednak po dodaniu tych produktów wyszły bardzo świąteczne. Czyli nietypowe wykorzystanie kutii a jakie smaczne. Warto jednak nie trzymać się zasad a eksperymentować. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniAromatyczne, niezwykle charakterystyczne w smaku babeczki lawendowe z nutą cytrynową i migdałową. Muffinki idealne dla koneserów oryginalnych smaków i poszukiwaczy nowych, ciekawych składników w kuchni. Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami - Składniki : (ok. 20 babeczek) Ciasto: 6 gałązek lawendy 70 g zmielonych migdałów 250 g mąki pszennej 200 cukru pudru 160 g masła 4 jajka skórka starta z jednej cytryny
Słodka StronaMoje dzieciaki uwielbiają babeczki. Czasem jeszcze gorące jakimś dziwnym cudem znikają mi z tylko co wyjętej blachy ;). Rzadko kiedy jestem w stanie położyć na nie krem, ale tym razem dziwnym trafem na połowę udało mi się ozdobić kremem. 3 jajka 160 g masła/margaryny 160 g mąki pszennej 100 g cukru 1,5 łyżeczki proszku(...)każdym dodaniu. Do masy dodajemy mąkę, proszek delikatnie posiekane i uprażone orzechy włoskie i mieszamy całość tylko do momentu połączenia się składników. Mi z tej porcji wyszło 12 normalnych babeczek i 8 małych. Ciasto przekładamy do papilotek ok 2/3 wysokości i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min. Grzanie góra dół. Dekorujemy dowolnym kremem
Malinowe PocałunkiSkładniki na 12 babeczek: 1 szkl. mąki pełnoziarnistej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 słodzików (stewia) 1/2 szkl. cukru brązowego lub 1/4 szkl. stewi w proszku 3 łyżki jogurtu greckiego 100 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu Szczypta soli 200 g śliwek węgierek Przygotowanie: Masło rozpuścić razem z pastylkami stewii, następnie ostudzić. Mąkę i proszek przesiać razem(...)jogurtem. Wymieszać z suchymi składnikami. Śliwki umyć, wyjąć pestkę i pokroić wedle uznania. Przełożyć ciasto do foremek i piec ok. 25-30 min w 180 stopniach. Śniadaniowe fit babeczki ze śliwkami Przepis bierze udział w konkursie Veggieola
CzarnawisienkaKilka dni temu dostałam silikonową foremkę z otworami w kształcie serc. Po jej przetestowaniu mogę szczerze powiedzieć, że jest rewelacyjna. Nie wymaga natłuszczania przed pieczeniem, babeczki bardzo łatwo się wyciąga, nie uszkadzając ich przy tym. Ważna zaletą tej foremki jest to, że można jej używać do pieczenia w piekarniku oraz mikrofalówce, zamrażania, a także mycia w zmywarce. Po pieczeniu(...)wystarczy przemyć ją wilgotną gąbeczką i foremka wygląda jak nowa. Postanowiłam w niej upiec kruche babeczki, które można samemu udekorować dobrowolnie, np. bitą śmietaną czy kremem oraz kolorowymi posypkami. Składniki: 1/2 margaryny, 0,5 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 4 żółtka. Przygotowanie: Margarynę siekamy i wraz z żółtkami, mąką i cukrem zagniatamy ciasto. Ciasto musi być dobrze wyrobione
Aga w kuchniTrochę wspomnień z lata... babeczki z owocami leśnymi... Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 4 żółtka, 150 g margaryny, Krem: 200 ml kremówki, 150 g malin, 100 g jeżyn. Przygotowanie: Z margaryny, mąki, cukru i żółtek zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy na 30 min do lodówki(...)bułką tartą. Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy garść malin i rozgniatamy widelcem. Mieszamy, bitą śmietanę umieszczamy w kruchych babeczkach. Dekorujemy owocami. Schładzamy w lodówce
Aga w kuchniBabeczki owocowe z kawałkami jabłek – babeczki na soku Dziś zapraszam Was na owocowe babeczki z kawałkami jabłek. Babeczki przygotowałam na pysznym tłoczonym soku. U mnie tym razem sok jabłko-malina. Oczywiście śmiało można zmieniać smak soku Moje dzieci uwielbiają te babeczki. Zawsze znikają w mgnieniu oka Proste, a tak pyszne. Dodatek soku nadaje im nie tylko fajnego smaku(...)też zmienia ich konsystencję (są inne niż babeczki na mleku). Spróbujcie, polecam A jaki sok najlepiej użyć? Ja polecam naturalne soki tłoczone. U mnie soki od Fabryka Soków . Oferta Fabryki Soków obejmuje aż kilkanaście smaków soku w różnych pojemnościach, a także inne dobre produkty, jak żywe, niepasteryzowane octy owocowe czy miody. Soki dostępne są w dużych 3 l kartonach
Słodkie okruszkiKruche babeczki z kremem toffi i pistacjową posypką Dziś mam dla Was przepis na pyszny deser do kawy lub herbaty. Kruche babeczki z kremem toffi i pistacjową posypką, to wyborne połączenie smaków. Słodki krem, kruchy spód i chrupiąca posypka z pistacji. Dla mnie i moich znajomych coś cudownego. Jeśli jeszcze nigdy nie dodawaliście pistacji do słodkich deserów, to koniecznie spróbujcie(...)orzechy zawierają luteinę i zeaksantynę . Ponadto ze wszystkich orzechów to właśnie pistacje zawierają najwięcej potasu . Są też doskonałym źródłem białka, błonnika czy witamin z grupy B . Przepis na kruche babeczki z kremem toffi i pistacjową posypką Składniki: Na kruche babeczki: 150 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko mała szczypta soli Na krem toffi
Słodkie okruszkiWarzywne babeczki to danie zarówno na podwieczorek, jak i zdrową kolację. Babeczki są pełne warzyw, więc dostarczamy do organizmu sporą ilość potrzebnych witamin. Samo przygotowanie jest dość szybkie, jednak babeczki muszą się piec ok. 20 minut. Sprawdźcie listę zakupów i do dzieła :) Składniki (na ok. 6 babeczek) 4 jajka 20g parmezanu 1/2 cukini 1/2 papryki odrobina szczypioru 1 mała cebula(...)łyżki mąki garść liści szpinaku Warzywne babeczki – przepis Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Podobnie postępujemy z cukinią i papryką. Szpinak rwiemy na mniejsze kawałki. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Szczypiorek drobno siekamy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy pokrojone warzywa, parmezan, szpinak, szczypiorek, mąkę i dokładnie mieszamy. Możecie użyć miksera, ale nie jest to konieczne. Masę przelewamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mięciutkie i bardzo aromatyczne babeczki piernikowe z marmoladą są idealnym deserem nie tylko na święta. Prostota wykonania i dowolność, jeśli chodzi o dekorację, powinna zachęcać do ich zrobienia. Babeczki długo zachowują świeżość i nie tracą smaku przez długi czas od ich zrobienia. Babeczki piernikowe są o umiarkowanej słodyczy, a ich korzenny smak i piękny aromat pochodzi od przyprawy do piernika(...)wypełniona jest mąką i cukrem. Najlepiej, aby nie zawierała mąki ani cukru tylko same przyprawy korzenne, np.: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, kolendra, pieprz, ziele angielskie. Marmolada do babeczek powinna być twarda, aby pod wpływem temperatury zbyt mocno się nie rozpływała. Zamiast marmolady mogą być również dobrej jakości gęste powidła. Babeczki można udekorować dowolnie, lukrem, polewą i orzechami
Kuchcik gotujeJuż niejednokrotnie widzieliśmy na różnego rodzaju przyjęciach, spotkaniach babeczki z kruchego ciasta podane w postaci wytrawnej. Tym razem Madzia postanowiła przygotować domową wersję babeczek z pastą jajeczną i łososiem. Ponieważ potrzeba sporo czasu na przygotowanie samych babeczek, skorzystaliśmy z gotowych wytrawnych babeczek. Być może są odrobinę droższe, aniżeli te przygotowane w domu, ale pozwala to zaoszczędzić odrobine czasu. Babeczki(...)pastą jajeczną i łososiem – składniki 10 babeczek z kruchego ciasta 100-150g wędzonego łososia 4 jajka 1/2 pęczku szczypiorku łyżka majonezu łyżeczka musztardy sól pieprz Babeczki z pastą jajeczną i łososiem – przepis Jajka gotujemy na twardo, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Łososia kroimy w mniejsze kawałki, szczypiorek drobno siekamy, ostudzone jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Babeczki bakaliowe to małe, kruche miseczki wypełnione po brzegi kremem czekoladowym z dużą ilością bakalii i mocno wyczuwalnym aromatem pomarańczy. Choć wydawałoby się, że czekolada i bakalie dadzą połączenie bardzo słodkie, babeczki nie są przesłodzone i jeśli ktoś nie liczy kalorii, śmiało może zjeść na raz więcej niż jedną. Babeczki można przygotować jednego dnia lub etapami - zafoliowane ciasto kruche można(...)przechować w lodówce przez 1-2 dni, a upieczone babeczki wytrzymają tyle samo, z tym że poza lodówką i pod przykryciem. Przyrządzenie kremu czekoladowego nie trwa długo, a najdłuższą czynnością jest posiekanie wszystkich bakalii. Z podanego przepisu można przyrządzić 12 niedużych babeczek (moje foremki mają 7,5cm średnicy i 3cm wysokości). Babeczki bakaliowe Składniki: ciasto kruche 165g mąki pszennej 100g
Smakołyki Bereniki