Powstało więc kilka równych jabłkowych nalewek, kilka dżemów, musów i powideł, a także ocet jabłkowy. Na to wszystko przepisy znajdziecie na naszym blogu. A nawet jeśli jeszcze nie ma, to niebawem się pojawią. Tę nalewkę nazwaliśmy staropolską, bo użyte składniki tak jakoś nam się kojarzyły. Suszone śliwki, rodzynki, lawenda, cynamon... Jak nic stary polski szlachecki dwór. Zresztą musieliśmy jakoś
Marder&Marder Manufactureprzepisem na jedną z moich ulubionych sałatek i biegnę robić dżem ze śliwek ;) SKŁADNIKI: 2 kg ogórków 3 małe cukinie 3-4 czerwone papryki 3 marchewki 2 średnie cebule ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty gorczyca czosnek koper olej zalewa 4 szkl wody 3/4 szkl octu 10 % 1 łyżka soli 2 łyżki cukru A jak to zrobić: Ogórki umyć
Kuchnia w opałachSkładniki na 8 porcji: 1,5 kg schabu bez kości suszone śliwki suszone morele sól, pieprz parę listków szałwi i rozmaryn tłuszcz do smażenia Marynata: 1 cebula 3 młode cebulki 2 ząbki czosnku 1,5 szklanki wytwanego wina( u mnie białe) 0,5 szklanki białego octu winnego 2 listki laurowe 4 goździki pokruszone kawałki kory cynamonu po kilka
Mia Cucina Sofietamoreli bio (sa niestety ciemne)1 marchewkakawalek selera i pora1 lyzka bulionu warzywnego w proszku swieze morele 10-12 sztuklistek laurowy5-6 ziarenek ziela angielskiegolyzka masla gheesol,pieprzlyzeczka bialego octu balsamicznegopol lyzeczki miodugalazka rozmarynupol kubeczka smietany kremowkiWykonanie:Umyty,osuszony,obrany z blonek schab nadziac suszonymi morelami.Jak to zrobic? Polozyc schab na przecietym boku,formujac go odpowiednio i z gory(...)ostry,cienki noz.Dwa razy na krzyz,zeby zrobic miejsce dla moreli.W wyciete miejce wciskamy gesto suszone morele.Moje morele sa ciemne,poniewaz uzylam moreli bio,nie konserwowanych siarka.Wiem,wygladaja jak sliwki,ale zapewniam Was,ze smakuja wybornie. Nazrzec teraz schab przyprawa warzywna i przyrumienic na rozgrzanym masle ghee. Podlac mieso goracym bulionem i dodac obrane warzywa i przyprawy.Dorzucic wypestkowane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bigos à la staropolski – z suszonymi grzybami i z suszonymi śliwkami, oraz oczywiście z mięsem to idealne danie na Święta, jako dodatek do domowej białej kiełbasy na wielkanocne śniadanie. A czy wiecie że oryginalny bigos staropolski nie zawierał kapusty?! Odpowiednikiem słowa bigosowanie we współczesnym języku polskim jest szatkowanie. Kiedyś bigosem więc były potrawki z drobno krojonych mięs(...)Wspólnym mianownikiem pomiędzy staropolskim bigosem, a tym przygotowywanym współczesnym są słodko-kwaśne smaki. Kuchnia staropolska była przesycona przyprawami, wszystko było mocno doprawione octami, miodem oraz przyprawami korzennymi, głównie po to aby zamaskować nieświeże składniki wykorzystane do sporządzania potraw! Ale w tym przepisie wszystkie składniki są świeże, a Bigos à la staropolski jest po prostu przepyszny, aromatyczny, do tego bardzo sycący
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki na dwa słoiki po ok 250 ml: - 12 suszonych śliwek wędzonych - 1 główka czosnku - mały kawałek chili lub sproszkowane chili w małej ilości - 3 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 3 goździki - 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej - 1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej - 5 cm świeżego imbiru - 1 łyżka octu spirytusowego - 1 łyżka musztardy - 1 łyżeczka sosu sojowego - 6 łyżek
Apetyczna babeczkaSkładniki na dwa słoiki po ok 250 ml: - 12 suszonych śliwek wędzonych - 1 główka czosnku - mały kawałek chili lub sproszkowane chili w małej ilości - 3 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 3 goździki - 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej - 1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej - 5 cm świeżego imbiru - 1 łyżka octu spirytusowego - 1 łyżka musztardy - 1 łyżeczka sosu sojowego - 6 łyżek cukru
Apetyczna babeczkaPyszne śliwki w lekkiej zalewie octowej z dodatkiem cynamonu i goździków. Składniki: 2 kilogramy śliwek Zalewa: 2 szklanki wody 0,5 szklanki octu 2 szklanki cukru
Bajeczna Kuchniakapusty kiszonej (najlepiej tej domowej, nie może pachnieć octem!)2 duże cebule lub 3 średnie50 g suszonych grzybów (najlepiej połowa borowików)2 łyżki masła2 łyżki oliwy2 ząbki czosnku3 suszone liście laurowe (lub 5 świeżych)8 ziaren jałowca8 ziaren ziela angielskiego3/4 szklanki czerwonego (pół)wytrawnego wina100 g suszonych śliwek lub moreli (można pominąć)szczypta mielonego kminkusól, świeżo mielony pieprz, cukier Grzyby
Poezja smakuOwoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest , mirabelki , brzoskwinie , czereśnie z imbirem , mirabelki , wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. 2 kg czereśni, 600 ml octu 10%, 400 ml wody, 750 g cukru, liście laurowe, goździki
królestwo garówsól, pieprz - 1 liść laurowy - mogą być dwie suszone śliwki lub 2 plasterki suszonego jabłuszka suszone i dwa plasterki suszonej gruszki - 2 ziarenka ziela angielskiego - 1/2 łyżeczki majeranek - 1/4 łyżeczka ziół prowansalskich - mniej niż połowę kostki rosołowej - 1 marchewka - 1/4 selera - pół białej części pora - 1 pietruszka - łyżka mąki - ocet do smaku ( ja wlałam 1/2 łyżki) - 2 łyżki śmietany Wykonanie
Tanio szybko zdrowoLondon's plum, marinated in Earl Grey Składniki. 30 dag śliwek suszonych 300 ml wody 7 łyżeczek herbaty Earl Grey czarnej 25 dag cukru 250 ml
Kulinarny karnet Christopheradomowy, bo był pyszny (z tych przepisów: ketchup ze śliwkami, ketchup z mango). Dojrzałych, słodkich węgierek jeszcze nie uświadczyłam na targach, więc trzeba było wymyślić coś innego i dlatego też w najbliższym czasie na blogu będzie mnóstwo pomidorowych przetworów. Będzie kolejna propozycja ketchupu, koncentrat, dżem na słodko, galaretka, może nawet ocet (jeśli wyjdzie :-) ). Mam nadzieję, że lubicie pomidory i przepisy
Pora coś zjeśćPamiętam przyjęcia rodzinne, czy to imieniny, czy to spotkania świąteczne na których nie mogło zabraknąć śliwek w occie. Ja jako dzieciak uwielbiałam te śliwki choć nie
Moje Małe Czarowaniesłoików, a tam daktyle, śliwki i morele. Śliwek nie użyłam, bo wydały mi się zbyt kwaśne, ale pozostałe owoce zgrały się idealnie ze smakiem kapusty. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty (moja miała 750 g) 1 średnia czerwona cebula 5 suszonych daktyli 5 suszonych moreli 1 łyżka miodu 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki oliwy ½ łyżeczki przyprawy do pierników sól
Gosia gotuje