śliwkami - 2500 przepisów (strona:52/167)

Dżem śliwkowy z rumem 173

pełnym:). Chciałoby się już tej złotej polskiej jesieni, ale na razie pozostaje czekać... Gdzie się podziewasz, Złociutka??? Może niedługo przyjdziesz z ostatnimi jesiennymi darami? Na straganach królują jabłka, orzechy, śliwki. Kupiłam parę kilo węgierek na śliwkowe przetwory. Powstały z nich powidła i dżem. Właśnie taki dżem ze śliwek lubimy najbardziej. Nieprzesłodzony, z całymi kawałkami owoców i przyjemną nutą rumu - smakuje(...)absolutnie wyjątkowo.  Składniki: 1 kg węgierek 200g cukru 50ml rumu Śliwki umyć, każdą przekroić na pół, usunąć pestkę. Owoce umieścić w szerokim rondlu, zasypać cukrem i odstawić na ok godzinę, żeby puściły sok. Następnie podgrzewać, aż się zagotuje i smażyć ok 15 minut. Podczas smażenia nie należy zbyt często mieszać owoców, żeby się nie rozpadły. Wlać rum, smażyć

Obiad gotowy
Keks marcepanowy z bakaliami 163

upieczenie. Ale dziś przychodzę do Was z keksem marcepanowym, który po kilku dniach leżakowania smakuje jeszcze lepiej. Do jego przygotowania użyłam dużej ilości różnych bakalii: kilku rodzajów rodzynków, śliwek, moreli, żurawiny oraz orzechów włoskich. I choć aranżacja na zdjęciach jest świąteczna, można go upiec o każdej porze roku - u nas zawsze jest zjadany do ostatniego okruszka.   Składniki: 250g mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 100g rodzynków (sułtanki, królewskie) 70g orzechów włoskich (dodałam orzechy włoskie Alesto, dostępne w sklepach Lidl ) 50g śliwek 30g moreli 30g żurawiny 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50ml rumu albo koniaku 70g masy marcepanowej do dekoracji: polewa czekoladowa połówki orzechów włoskich Przygotować bakalie: śliwki i moreli pokroić, orzechy

Obiad gotowy
Trufelki czekoladowe z migdałami, śliwką, żurawiną i odrobiną brandy 145

Składniki 150 ml mietanki 400 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 ml miodu odrobina brandy pół kubka śliwek 1/3 żurawiny, pestek dyni kilka migdałów Przygotowanie Śliwki, migdały, pestki dyni i żurawinę zmiksować i podlać brandy (ok 50 ml). Śmietankę podgrzać, roztopić w niej czekoladę, dodać miód, masło, śliwki, żurawinę i pestki. Kiedy masa zastygnie w lodówce formować kuleczki

Gaździnka warzy
Śledzie w Marynacie Korzennej 213

pewno tak przygotowane śledzie będą mu smakować. Do przygotowania śledzi będziemy potrzebować: 400 g filetów śledziowych a`la Matias - solone 125 ml oleju 2 łyżki rodzynek około 10 szt śliwek wędzonych (bez pestek) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1 gwiazdka anyżu (można dodać anyż mielony) 1 listek laurowy 3 goździki 1/2 łyżeczki cynamonu(...)płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Przygotowanie marynaty: Śliwki oraz rodzynki kroję na mniejsze kawałki. Do miseczki wlewam olej, dodaję wszystkie przyprawy, miód, sok z cytryny, musztardę i dokładnie mieszam. Następnie dodaję pokrojone rodzynki i śliwki i jeszcze

Uwaga Babcia Gotuje
Siuśpaj 172

obiad. Obecnie jada się je głównie na wigilię. Stąd głównym surowcem są jednak owoce suszone. Ja, korzystając z tego, że gruszki są jeszcze na drzewach, użyłem świeżych. Gruszek, bo śliwek już nie ma :) Składniki: - suszone śliwki - gruszki - kasza jęczmienna Wykonanie: Śliwki wrzucamy do wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut. Gruszki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wsypujemy kaszę

Kryzysowa Książka Kucharska
Ekspresowa sałatka śledziowa w stylu japońskim. 192

zabraknie Wam pomysłu na śledzia, to nie wahajcie się - sięgnijcie po ten przepis. A świąt życzę pięknych, spokojnych i spędzonych w najlepszym towarzystwie! Składniki: 4 płaty śledzi wiejskich 8 śliwek suszonych kilka płatków marynowanego imbiru szczypiorek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 łyżeczki soku z cytryny świeżo mielony biały pieprz wino ryżowe lub białe Wykonanie: Śliwki przekroić(...)winem. Odsączyć. Śledzie wyjąć z zalewy, odsączyć i pokroić na 2 - 3 cm kawałki. Imbir również odsączyć z zalewy i podzielić na mniejsze części. Połączyć w miseczce śledzie ze śliwkami i imbirem. Podlać sosem sojowym wymieszanym z miodem i sokiem cytrynowym i bardzo delikatnie przemieszać. Posypać szczypiorkiem pokrojonym na około 2 cm kawałki i oprószyć pieprzem

zadanie-gotowanie
Kaczka pieczona 142

Najprostszy przepis na kaczkę pieczoną :) kaczka, sól, 10 śliwek wędzonych, Kaczkę oczyścić z pozostałości piór, odciąć kuper, skrzydełka. Szyje i skrzydełka można dorzucić do bulionu. Kaczkę przeciąć wzdłuż na pół, wzdłuż mostka. Oprószyć solą z obu stron. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim ułożyć śliwki wędzone, na śliwkach ułożyć rozpłaszczoną kaczkę, skórą do góry. Wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć

królestwo garów
BIGOS ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo) 317

Wołowina np. goleń – 400 g Łopatka wieprzowa – 500 g Szynka – 250 g Boczek wędzony – 250 g Kiełbasa – 250 g Smalec – 40 g Grzyby suszone np. podgrzybki – 50 g Śliwki węgierki suszone – 80 g Ziele angielskie – 2 ziarenka Kapustę spróbować i jeśli nie jest zbyt kwaśna delikatnie odcisnąć z soku. Jeśli natomiast kapusta jest kwaśna to zalać ją letnia wodą(...)następnie odcisnąć. Kapustę przełożyć do jak największego garnka, aby było łatwo ją mieszać. Dodać grzyby i śliwki. Całość zalać zimną wodą na ok 2 cm ponad kapustę. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przed ok 1 godzinę. Następnie gotować pod przykryciem przez 30 minut. W tym czasie mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na tłuszczu i dodać do kapusty. Całość gotować

Ola la LCHF
Świąteczna rolada z kurczaka 186

łyżki masła 250ml wody konfitura żurawinowa po pół łyżeczki z każdej przyprawy: sól morska, pieprz, kurkuma, papryka słodka, cynamon, gorczyca, imbir, kminek, majeranek nadzienie: 50g żurawiny suszonej 50g śliwek suszonych 4 kostki czekolady deserowej/gorzkiej 1 łyżeczka miodu Kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy skrzydełka, kuper oraz szyję. Przecinamy piersi wzdłuż, rozchylamy kości na boki i wycinamy każdą kostkę. Płat kurczaka formujemy(...)wszystkie przyprawy, rozbijamy gorczycę i kminek. Przygotowaną mieszanką przypraw nacieramy płat kurczaka, wystarczy tylko z jednej strony), odstawiamy do lodówki na godzinę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Żurawinę, śliwki i czekoladę blendujemy – może być gładki krem lub z widocznymi kawałkami śliwek suszonych. Płat kurczaka wyciągamy z lodówki, wzdłuż brzegu układamy farsz i rolujemy mięso. Roladę obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim

Gotowanie i blogowanie
Barszcz wigilijny bez zakwasu + film 1456

wielu z nas czas magiczny, pełen rodzinnych spotkań, zapachu choinki i wigilijnych potraw. Jedną i może najważniejszą z nich jest barszcz czerwony z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek, gorące, aromatyczne danie. Podany z uszkami lub krokietem doskonale sprawdzi się w wigilijny wieczór.     składniki na 5 porcji 1 kg buraków włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek pora, selera i cebula(...)ząbki czosnku garść suszonych grzybów garść suszonych śliwek 2 kwaśne jabłka 4- 5 liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu sok z jednej cytryny sól przepis Pokrojoną w duże kawałki marchew, pietruszkę, kawałek pora, selera, cebulę oraz jabłka ze skórką wkładamy razem ze śliwkami, grzybami, czosnkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem do garnka. Całość zalewamy dwoma

Smakowite Dania
Mięsny pasztet z suszoną śliwką 149

300g wątróbki 400g boczku wędzonego surowego 200g surowej szynki wieprzowej 100g surowego schabu wieprzowego  1 duża marchewka (obrana) 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 3 łyżki majeranku 15 śliwek suszonych 2 jajka pęczek natki pietruszki czerstwa bułka sól, pieprz Śliwki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na godzinę. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy, zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut (w trakcie gotowania(...)Mięso miksujemy w rozdrabniaczu lub mielimy w maszynce, ale tylko jeden raz by zachować włókna mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majeranek. Do keksówki wkładamy połowę masy mięsnej, układamy śliwki, przykrywamy resztą pasztetu i delikatnie dociskamy. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180*C, środkowa półka, termoobieg

Gotowanie i blogowanie
Bigos staropolski najlepszy na święta 223

zwolenników mniej kwaśnego bigosu odpowiednia proporcja to 1,5 kg kapusty białej na 1,2 kg kapusty kiszonej. Dla głębszego smaku dodaję owoce jałowca, suszone borowiki i suszone polskie śliwki. Bigos gotuję przez 3 dni, na wolnym ogniu, 3-4 razy  w ciągu dnia przez ok.1,5 godziny. Podczas gotowania dolewam 1/2 szklanki wody i często mieszam drewnianą łychą(...)świąteczny składniki: 1,5 kg kapusty białej 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa 30 dag  wędzonego boczku 50 dag kiełbasy wiejskiej 4 cebule 8-9 suszonych śliwek 8-9 suszonych grzybów 6-7 ziarenek jałowca 10 ziarenek pieprzu 5-6 ziarenek ziela angielskiego 3-4 listki laurowe sól do smaku - ja daję 1/2 łyżki soli morskiej

Ekspansja smaku
Śledzie z kapustą kiszoną i śliwkami wędzonymi 182

płaty śledzi, 200 g kapusty kiszonej, 80 g śliwek wędzonych, 1 ogórek kiszony, 1 mała słodka cebula, olej rzepakowy (tłoczony na zimno nierafinowany), Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie. Pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobna kostkę. Kapustę kiszoną pokroić na drobniejsze kawałki. Ogórka pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w paski. Wymieszać kapustę, śliwki, ogórka i cebulę. W słoiku ułożyć warstwami

królestwo garów
Świąteczne pierogi z wędzoną kiełbasą 194

czekam tylko na okazję by zasiąść do świątecznego stołu z kubkiem gorącego barszczu w jednej ręce i pasztecikiem (koniecznie mięsnym w drugiej. Nadzienie zrobione z wędzonej kiełbasy i suszonych śliwek wyszło przepyszne. Jest bardzo aromatyczne i zadowoli nawet najbardziej wybredne kubki smakowe. Jest to ciekawa alternatywa dla osób, które chcą trochę odbiec od tradycyjnych przepisów i zaserwować nieco odmienne menu(...)jajko do posmarowania białko do zlepienia pierożków farsz: 50 dag wędzonej kiełbasy (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów") 1 duża cebula szklanka suszonych grzybów (namoczonych przez noc) garść suszonych śliwek łyżeczka mielonego jałowca sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby gotujemy do miękkości. Masło podgrzewamy na małym ogniu. Czekamy aż się rozpuści. Studzimy. Do mleka dodajemy łyżkę cukru. Podgrzewamy

Pobite gary Barbary