przystąpiliśmy wszyscy do testów , które t rwają do dziś . ;-) Oto jakie dodatki owoców do jogurtu naturalnego oferuje nam Activia: 1. z truskawkami 2. z malinami 3. z suszonymi śliwkami 4. z brzoskwiniami Dla mnie to zdecydowana nowość, nigdy nie jadłam podobnych jogurtów z owocami. Kilka razy na sklepowych półkach rzuciły mi się w oczy podobne produkty konkurencji, spojrzałam tylko(...)wariantów smakowych. Bardzo mi to odpowiada! Jadam je na drugie śniadanie, zaspokajają głód aż do obiadu. Spróbowałam już wszystkich smaków a moim zdecydowanym faworytem jest jogurt z warstwą suszonych śliwek. Nie pomyślałabym o takim połączeniu, cieszę się więc, że Activia zrobiła to za mnie. ;-) A opinie innych? Ile ludzi, tyle smaków. W podsumowaniu najmniej smakował degustującym jogurt z suszonymi
Szefowa kuchniMoje ulubione :), zdrowe żytnie ciasteczka bez dodatku cukru z pyszną suszoną śliwką. Składniki: - 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720 - 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000 - 1 jajo - 5 łyżek ksylitolu - 12,5 dag roztopionej margaryny - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 10 dag suszonych śliwek 1. Tłuszcz roztopić i ostudzić. Jajo ubić. Śliwki pokroić
Apetyczna babeczkaProporcje należy dostosować do swoich upodobań - jedni wolą słodsze mięso, inni - mniej. plastry surowego boczku wieprzowego suszone morele (po 1 sztuce na plaster boczku + kilka do namoczenia) suszone śliwki (po 1 sztuce na plaster boczku + kilka do namoczenia) przyprawy wg gustu Śliwki i morele zalać wodą (zostawiając po 1 sztuce do każdej roladki). Moczyć co najmniej(...)delikatnie rozklepać - tak jak na kotlety) i dokładnie natrzeć przyprawami. Odłożyć do lodówki na około 1 godzinę (nie obowiązkowo). Następnie na każdym plastrze boczku ułożyć po jednej śliwce i moreli, zwinąć w roladkę (w razie potrzeby spiąć wykałaczką) i ułożyć na blasze lub naczyniu żaroodpornym. Całość zalać wodą i owcami, które uprzednio się moczyły. Przykryć folią aluminiową (niezbyt szczelnie
Di gotujelaurowych 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren jałowca łyżkę ziaren pieprzu czarnego 0,5 litra czerwonego, wytrawnego wina 30 dkg suszonych grzybów 2 winne jabłka 0,3 kg suszonych śliwek 0,1 kg śliwek wędzonych – opcjonalnie Kiszoną kapustę przepłukuję zimną wodą i siekam. Do garnka z grubym dnem wlewam około 1 litra wody, dodaję przyprawy, chwilę gotuję i dorzucam kapustę(...)wodę i zalewam znowu, gotuję grzyby na wolnym ogniu około 10 min siekam je i dodaję do garnka, wodę też wlewam do kapusty. Dokładam wędzony boczek, dwa rodzaje posiekanych śliwek i wędzoną kiełbasę. Mięsa przesmażam partiami, żeby je zrumienić. Pamiętajcie, że jak wrzucicie całość mięsa na patelnię, to puści dużo soków i zacznie się gotować, a nie przysmażać. Na patelnię
ladykitchenmną i w mojej kuchni! ;-))) TARTALETKI ŚLIWKOWO- CZEKOLADOWE Z MALINAMI I PISTACJAMI! WYKONANIE: - 1 tabliczka czekolady Terravita 70% kakao - 6-8 sztuk pierniczków - 2 łyżki oleju kokosowego - 20 śliwek kalifornijskich - zamrożone maliny W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę Terravita, dodaj do niej kilka malin, tak aby się rozpadły i połączyły z czekoladą! Śliwki zalej wrzątkiem. Odstaw na 5 minut! Pierniki pokrusz(...)dodaj olej kokosowy, 1/2 czekolady rozpuszczonej i śliwki. Całość zmiksuj blenderem! Wylep masą dno foremki. Na wierzch polej resztą czekolady, udekoruj posypką, pokruszonymi pistacjami i malinami! Możesz schłodzić chwilkę w lodówce! Gotowe! SMACZNEGO
SMYKWKUCHNItorebki. Moje kiśle powstają na wiele sposobów, w zależności od owoców jakie mam pod ręką lub pory roku. Ten przygotowałam pod koniec jesieni jak były jeszcze nasze polskie śliwki (gdzieś mi się zapodziały zdjęcia). Jest kwaśny, taki jaki lubię najbardziej:) z mocno wyczuwalnymi śliweczkami. Nie dodawałam do niego cukru, gdyż wystarczyła mi słodycz jaką posiadają owoce, ale osoby(...)które lubią słodkości mogą do musu śliwkowego dodać z 2 łyżeczki cukru :) Potrzebne składniki: 200 gr śliwek 3 łyżeczki tapioki 290 gr wody pestki granatu do posypania Przygotowanie: Śliwki dokładnie myjemy drenujemy a następnie miksujemy na gładką masę. Wrzucamy do rondelka z grubym dnem i podsmażamy ciągle mieszając przez 10 min. Do musu śliwowego dodajemy tapiokę rozrobioną
Łycha smakówzawsze uwielbiałam naleśniki. Takie puszyste, lekkie… placuszki z dżemem, z serem białym i cynamonem, czy smażone z kawałkami jabłek bądź śliwek. Dlatego MUSIAŁAM przemycić je do mojej diety. I wiecie co? Te smakują mi jeszcze bardziej! A świadomość, że są zdrowe, wywołuje uśmiech na mojej buźce :D U mnie te naleśniki królują na stole w każdą wolną sobotę. Czasem(...)szczególnie w formie placuszków z kawałkami owoców :) Składniki: 50g mąki żytniej razowej typ 2000 100ml maślanki 1 jajko (może być samo białko) opcjonalnie: stewia/erytrol/ksylitol/fruktoza do smaku opcjonalnie: jabłko/śliwki Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w jednej misce, tak, by nie było grudek. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dodać trochę wody gazowanej, zwykłej
Jak gotować i nie zwariowaćUwielbiam dorsza. Dziś w towarzystwie jarzyn i śliwek suszonych. Składniki: 1 kg fileta z dorsza 1 pęczek włoszczyzny 25 dag suszonych śliwek liść laurowy ziele angielskie sól do smaku sok z cytryny pieprz do smaku Wykonanie: Filety skropić sokiem z cytryny i odstawić. W miedzy czasie warzywa umyć, pokroić, zalać wodą, włożyć śliwki, przyprawy do smaku i ugotować wywar
Tradycyjna Kuchniazaś którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować kaczki z jabłkami, obowiązkowo muszą nadrobić swoje zaległości. składniki dla dwóch ( głodnych) osób 1 kaczka 4 jabłka ( najlepiej kwaśne) 50 g suszonych śliwek sól, pieprz 1 łyżka majeranu 2 łyżki oleju sposób przygotowania Kaczkę luzujemy według tego przepisu ( możemy też nie luzować kaczki, ale wtedy trudniej ją będzie przekroić po upieczeniu(...)marynatę w kaczkę i odstawiamy ją w chłodne miejsce na co najmniej pięć, sześć godzin. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy je w ćwiartki, dodajemy do nich suszone śliwki, oraz resztę majeranku i mieszamy. Na desce układamy kaczkę i wkładamy do jej wnętrza jabłka wymieszane ze śliwkami. Spinamy tuszkę kaczki wykałaczkami, które obwiązujemy nicią. Tą samą nicią
Miód i pieprzkilogram karczku - 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu i soli - 1 płaska łyżka mielonego pieprzu - 3 ząbki czosnku - 0,5 szklanki słodkiego octu śliwkowego ( jeżeli macie taki spod tzw. śliwek w occie, warto go wykorzystać ) - 6-8 suszonych śliwek węgierek ( nie wędzonych ) - ok. 250-300 ml rosołu drobiowego( może być z kostki ) - 2 średnie cebule - 2 kulki ziela angielskiego - olej(...)tłuszczu po smażeniu poddusić cebulę pokrojoną w piórka. Zalać patelnię połową szklanki rosołu aby zebrać z niej wszystkie smaki. Przelać do mięsa. Do rondla dodać ziele angielskie i śliwki. Uzupełnić płynem aby mięso było ledwie przykryte. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu w razie potrzeby uzupełniając płyn. Podawać z chlebem i ulubioną surówką. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek
kawawszklancerazu. Do podgrzanej kapusty dodajemy mięso przesmażone i upieczone razem z pozostałym w naczyniu po pieczeniu płynem, ugotowane grzyby i przesmażoną cebulę, podsmażoną i suszoną kiełbasę. Dorzucamy całe śliwki, z pestkami, podlewamy kapustę 2 łyżkami wazowymi wywaru pozostałego z gotowania grzybów. Całość bardzo dokładnie mieszamy i gotujemy razem ok. 2-3 godzinki na malutkim ogniu. Zostawiamy bigos do wystygnięcia(...)kolejny i sprawdzamy jego smak. Jeśli jest za bardzo kwaśno, można dodać starte na grubej tarce słodkie jabłko, jeszcze jedną przesmażoną cebulę albo jeszcze 3-4 suszone śliwki. Jeśli kapusta za bardzo straciła swoją charakterystyczną kwasowość – dodajemy po 2-3 łyżki odciśniętego soku z kiszenia, aż do uzyskania odpowiedniego smaku. Bigosu raczej nie solimy – z każdym kolejnym odgrzewaniem będzie się
Karo in the Kitchenfiletów śledzia w oleju, 110 g kapusty kiszonej, 20 g imbiru marynowanego, 7 śliwek wędzonych (u mnie suska sechlońska), 1 cebula czerwona, 20 ml octu jabłkowego, 40 ml cukru, 60 ml wody, 1 goździk, 1 ziele angielskie, 2 ziarna pieprzu czarnego, olej rydzowy, Cebulę pokroić w piórka (wzdłuż na pół i następnie w wzdłuż na plasterki). Wodę, cukier i ocet(...)zagotować z przyprawami, dodać cebulę i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Kapustę kiszoną i imbir pokroić, wymieszać. Śliwki pokroić w cienkie paski. Śledzie wyjąć z oleju, osuszyć, pokroić. Na półmisku ułożyć kapustę z imbirem, na niej śledzie. Na wierzchu ułożyć cebulę i śliwki. Polać olejem rydzowym. zastawa
królestwo garówPyszne mięsko idealne na świąteczny stół i nie tylko. Schabik ze śliwką można podać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako pyszną wędlinkę na kanapki. składniki: 1,5 kg schabu środkowego 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka czosnku granulowanego ostra papryka do smaku 2-3 łyżki oleju rzepakowego 250 g suszonych śliwek Kresto(...)wody lub bulionu Schab oczyścić z błonek, ewentualny tłuszczyk zostawić. Długim nożem zrobić nacięcie na wylot przez środek schabu, ja nacinam nożem z obu stron. W nacięcie upchnąć suszone śliwki. Przyprawy wymieszać z olejem i dokładnie natrzeć mięso. Przyprawiony i nafaszerowny schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Po tym czasie do naczynia wlać
Monia miesza i gotujestole zawsze pojawiał się ugotowany kompot z suszu. Ugotowany oczywiście przez Mamę, bo jakby inaczej :) Ten przygotowałam już sama i żeby nie było- zrobiłam to "po swojemu" :) Prócz suszonych śliwek, jabłek i gruszek obowiązkowym elementem były plastry pomarańczy. Pijcie na zdrowie! Składniki: 100g suszonych jabłek 100g suszonych śliwek np. kalifornijskich 100g suszonych gruszek 2 laski cynamonu ok 10 goździków(...)Studzimy pod przykryciem. Wigilijny kompot można przygotować nawet wcześniejszego wieczoru, a przecedzić tuż przed podaniem i - jeśli chcemy- lekko podgrzać. Na spód dzbanka możemy także wrzucić kilka śliwek, które pozostały z gotowania
Kuchnia w czekoladzieKochani dzisiaj zapraszam Was na wspólne pieczenie, wyśmienitej tarty z masą makową , śliwkami moczonymi w rumie i przepięknymi sercami z czekoladą! Jest to cudowny pomysł na ciasto na Święta Bożego Narodzenia, bardzo aromatyczne, wilgotne, o zapachu skórki pomarańczowej, rumu i czekolady! Bardzo gorąco Wam polecam! Zapraszam! SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 120 g masła - 240 g mąki krupczatki - 1 jajko - 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia - cukier waniliowy Delecta - łyżka kwaśnej śmietany - 80 g cukru pudru MASA MAKOWA: - puszka gotowej masy makowej - opakowanie skórki pomarańczowej - 3 łyżki rumu - 15 śliwek kalifornijskich - 10 daktyli - 3 łyżki miodu PONADTO: -posypka Delecta kuleczki zbożowe z belgijskiej czekolady - czekolada biała - czerwony barwnik -czekolada mleczna WYKONANIE: 1. CIASTO: Wszystkie składniki zagniatamy bardzo szybko. Ciasto schładzamy w lodówce
SMYKWKUCHNI