warstwami. Zaczęłam od musu jagodowego, puddingu z tapioki, następną warstwą były świeże, całe jagody, pudding z chia, ponownie mus jagodowy i znów pudding. Całość zwieńczyłam świeżymi jagodami i pokrojonymi śliwkami. Jest to z pewnością śniadanie, które da Ci zastrzyk energii na resztę dnia! Polecam! Składniki (na 2 porcje): 1/4 szklanki tapioki 1 szklanka mleka migdałowego 1 łyżka nasion chia(...)gram jogurtu naturalnego 200 gram jagód + dodatkowo 100 gram jagód do dekoracji kilka świeżych śliwek 2-3 łyżki syropu klonowego Tapiokę gotuję w mleku migdałowym z syropem klonowym do momentu aż tapioka wchłonie płyn całkowicie. Studzę. Nasiona chia mieszam z jogurtem naturalnym i odstawiam na kilkanaście minut. Jagody miksuję na mus. W naczyniu układam warstwami kolejno mus jagodowy, pudding
Mango Papajamasła / margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany Pianka: 4 białka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Owoce: świeże morele i śliwki Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagniatamy jednolite gładkie ciasto. Dzielimy na 3 równe części, dwie schładzamy przez 30 minut w lodówce, a jedną wkładamy na taki sam czas(...)zamrażarki. 2. Owoce myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki. Morele i śliwki kroimy w plastry. 3. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy dokładnie. 4. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia: 1 ciasto z lodówki (nakłuwamy widelcem), na to plasterki śliwek, następne rozwałkowane ciasto z lodówki (znów nakłuwamy widelcem), plasterki moreli, piana ubita
Kuchnia domowa AniSkładniki : 1 kg dojrzałych śliwek węgierek 0,5 kg cukru 1 i 1/2 l przegotowanej wody ( najlepiej źródlanej ) 1 i 1/2 l spirytusu 95 % 100 ml koniaku lub brandy skórka otarta z 2 cytryn 1 laska wanilii 1 i 1/2 opakowania cukru waniliowego Sposób wykonania : Ś liwki dokładnie opłucz, osusz, przekrój na połówki, wydryluj. Wsyp do czystego, dużego słoja(...)wrzuć do słoja także półtorej lub dwie garści pestek ze śliwek, by nadać trunkowi lekkiej goryczki. Wlej spirytus, słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Po tym czasie przecedź nalewkę , śliwki i pestki wyrzuć. Wodę zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym, otartą skórką cytrynową i laską wanilii przekrojoną na połowę wzdłuż. Mieszaj, aż powstanie
Przepisy i porady kulinarneDziś drożdżowy kołacz ze śliwkami pod kokosową pierzynką. Składniki: -2 dkg drożdży -5 dkg cukru -30 dkg mąki -200 ml ciepłego mleka -5 dkg roztopionego masła -1 jajko i jedno żółtko -wanilia -kilkanaście śliwek Na masę wiórkową: -10 dkg wiórek kokosowych -2 jajka i jedno białko -5 dkg cukru oraz jajko do smarowania. Drożdże ucieramy(...)pozostawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy wiórki, mieszamy, dodajemy pianę z białka i mieszamy. Ciasto przekładamy do formy z papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy połówki śliwek. Przykrywamy masą wiórkową. Po ok. 10 minutach wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 20 minut. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyPyszna propozcyja na letni deser. Czyli mini serniczki ze śliwakmi. Pycha! Gorąco zachęcam do korzystania z letnich owoców. Mini serniczki ze śliwkami Składniki: (około 8-10 sztuk) spód: około 10 sztuk kakaowych herbatników/ ciastek 2 łyżki masła masa: 250 g twarogu / sera jak na sernik 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo : kilka sztuk śliwek cukier(...)foremek na babeczki ciastem.Następnie ser dokładnie miksujemy z jajkiem, cukrem i mąką ziemnaczaną, Po łyżce masy nakładamy do foremek. Na masę serową kładziemy kawałki śliwki. Pieczemy około 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Smaki Nataliiczas by zaprezentować wam czekoladową wersję tego deseru. Czekolada koniecznie ciemna w połączeniu z śmietanką i ekstraktem migdałowym...a na dodatek dla kontrastu i podbicia smaku domowa konfitura z śliwek węgierek. Co prawda sezon śliwkowy dopiero się rozpoczyna, ale z pewnością warto wykorzystać te owoce do domowych przetworów. Przyznam szczerze, że konfitura czy też powidła śliwkowe doskonale nadają drugiego wymiaru(...)wszelkim słodkością. Sama w przydomowym ogródku posiadam niewielką starą śliwkę Jerozolimkę. I powiem wam szczerze, że nie mogę się już doczekać na te słodkie śliwki. Koniecznie wypróbujcie to niezwykłe połączenie. Składniki : 250 ml śmietanki 30% 300 ml mleka 3,2% 3 łyżeczki (10-11 g) żelatyny 1 łyżka ekstraktu migdałowego opcjonalnie mały olejek migdałowy ok 50 g mlecznej
vaniliowoczekoladowaPrzepis na cukinię z grilla zaczęrpnęłam tutaj klik .Bardzo przepis mi się spodobał bo uwielbiam śródziemnomorskie klimaty.Jednak bym nie była sobą gdybym nie zmodyfikowała przepis dodając dymione śliwki polskie.Zapraszam. 5-6 cukini małych u mnie po 1 małej papryczce piri piri na słoik 1 główka czosnku- u mnie suszony czosnek w płatkach ( ma delikatniejszy smak ok.1 łyżeczka(...)słoik ) 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach - u mnie 5 śliwek wędzonych dymionych polskich i kilka suszonych pomidorów w oliwie 4 młode cebule - u mnie jedna duża cebula 2 łyżki zielonych oliwek - u mnie po jednej zielonych i czarnych pęczek bazylii, rozmaryn ,oregano sól - u mnie 1 łyżka soli morskiej olej do zalania 1 łyżka na słoik
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, masło lub margaryna 12,5 dag/stopione, mleko 250 ml, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, śliwki 10 sztuk/duże użyłam 6 jajek "M", jajka dobrze utrzeć do białości z cukrem,cukrem wanilinowym margaryna stopiona wystudzona, do margaryny wlać mleko, w trakcie miksowania pomału dolewać do masy wsypać(...)przesianą mąkę z proszkiem i zmiksować na nie za gęste ciasto niska forma silikonowa 26 cm z kominkiem, na dno formy (będzie wierzchem) poukładać gęsto ćwiartki śliwek, na śliwki wlać z 3/4 ciasta do reszty ciasta wsypać kakao, wlać 2 łyżki mleka, wymieszać, na jasne ciasto wylac ciemne ciasto piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto
W Mojej Kuchni LubięBarszcz, ugotowany z surowych tartych buraczków z dodatkiem dorodnych borowików, suszonych śliwek i kwaśnego jabłka. Harmonijnie doprawiony miodem, szczyptą majeranku oraz czosnkiem. Od razu po zagotowaniu, zahartowany sokiem z cytryny lub octem. Aby wyszedł bogaty w smaku, klarowny i intensywnie rubinowy, buraki muszą gotować się długo na minimalnej mocy palnika. Grzybki do barszczu najpierw moczymy w małej ilości wody(...)łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli ( lub więcej do smaku) 2 łyżeczki majeranku 4 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna czarnego pieprzu 2 suszone śliwki 3 ząbki czosnku 1-2 łyżki miodu lub cukru 2-3 łyżki soku z cytryny lub octu np. jabłkowego WYKONANIE GRZYBY płuczemy, wkładamy do rondelka, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy
cool and mintyramach konkursu zorganizowanego przez www.durszlak.pl i www.alma24.pl chciałabym zaprosić Was na pyszne szaszłyczki z kurczakiem, ananasem i suszonymi śliwkami. Czas przygotowania: 20 min. Czas pieczenia: 15 min. Czas marynowania: 1 godz. Dla 6 osób ● 6 filetów z piersi kurczaka ● 12 suszonych śliwek ● 1 mały ananas ● 1 cytryna ● 1 łyżeczka ziaren fenkułu lub kolendry Wykonanie: Filety(...)twardy środek i oczka, a następnie pokrój w dużą kostkę. Kawałki kurczaka lekko osącz z marynaty i nadziej na patyczki do szaszłyków na przemian z kawałkami ananasa i suszonymi śliwkami. Szaszłyki smaż na grillu* przez około 15 minut, co jakiś czas obracając i polewając marynatą podczas pieczenia. Podawaj szaszłyczki na przykład z sałatką tabbouleh. *Możesz również upiec szaszłyki w piekarniku
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskałyżeczka kolorowego pieprzu 2 łyżki soku z cytryny sól Sos winny 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka imbiru 50g suszonych śliwek ok. 10 łyżeczek cukru Instrukcje Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie (pół)talarki. Cebule obieramy i również kroimy w półtalarki, ale nieco szersze. Seler naciowy kroimy w cienkie poprzeczne paski(...)śliwki na niewielkie kawałeczki. Dzwonka szczupaka posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. Kolendrę i kolorowy pieprz lekko rozbijamy w moździerzu. W niewielkim rondlu na małym ogniu roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Przesmażamy powoli przez ok. 1 minutę często mieszając (uwaga, aby nie przypalić!). Dodajemy wino, imbir, cukier i śliwki. Gotujemy powoli przez 5-6 minut
Kulinarna PokusaWaniliowe ciasteczka z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi…cudownie kruche…przepyszne! Składniki: 2 szklanki maki pszennej 190 g masła 3/4 szklanki pokrojonej suszonej śliwki 2/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 1 budyń waniliowy 1 jajko + 1 żółtko 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać w kolejności: jajko(...)żółtko , przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i budyń. Miksować do połączenia składników. Na koniec dodać suszone śliwki i orzechy. Wymieszać. Uformować kulę i włożyć na 1/2 godz. do zamrażalki.Wyjąć i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wycinać szklanką krążki . Można również przed włożeniem do zamrażalki uformować wałek, po czym po wyjęciu, kroić na krążki grubości
WYSPA SZCZĘSLIWAszklanki, cukier 1 łyżeczka, sól - szczypta, jajka 1 sztuka, olej rzepakowy 2 łyżki, mleko 2-2,5 szklanki, woda gazowana 1 szklanka, serek twarogowy śmietankowy 25 dag, śliwki 10 sztuk, cukier wanilinowy 2 łyżeczki, cukier 1,5 łyżki mąkę tortową, mąkę graham, jajko, olej, mleko, wodę, cukier, sól wsypać do naczynia i mikserem dokładnie zmiksować na lejące ciasto, odstawić(...)minut patelnia naleśnikarka 22 cm - patelnię tylko raz posmarować olejem i mocno rozgrzać, kłaść porcję ciasta z chochelki i smażyć złociste naleśniki śliwki bez pestek z cukrem i cukrem wanilinowym w rozdrabniaczu zmielić dokładnie śliwki przełożyć do miski, dodać twaróg śmietankowy i dobrze łyżką rozetrzeć-wymieszać na jednolitą masę na każdy naleśnik nakładać porcję twarogu śliwkowego i składać na kwadraty
W Mojej Kuchni Lubiępiec ok. 30 minut w temp. 180 st. C. Deser kokosowo-śliwkowy Danie Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 500 g śliwki 75 g mąka kokosowa 1 szklanka mleko 1 łyżka erytrol lub inne słodziwo 1/2 łyżeczka proszek do pieczenia 2 białko jaja 1 łyżeczka esencja wanilii Sposób przygotowania Umyte śliwki kroimy(...)cząstki i wykładamy nimi formę do pieczenia. Pozostałe składniki mieszamy dokładnie i wykładamy na śliwki. Pieczemy w 180 st. C przez 30-35 minut
Kucharzycamąki pszennej • 150 ml ciepłego mleka • 2 jajka • 1 żółtko • 60 g cukru • szczypta soli • 25 g świeżych drożdży • 60 g stopionego masła Wierzch: • 1,2 kg niebieskich śliwek • 2-3 łyżki brązowego cukru Kruszonka: • 350 g mąki pszennej • 150 g cukru • szczypta soli • 1 łyżeczka cynamonu • 200 g masła Dodatkowo: • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżka ciepłego mleka Sposób przygotowania(...)zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. 5. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i rozwałkować na blasze o wymiarach 23x39 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Na wierzchu ułożyć wypestkowane połówki śliwek. Posypać cukrem. 7. Przygotować kruszonkę: mąkę zmieszać z cukrem i cynamonem, dodać szczyptę soli. Wyrobić z masłem aż powstaną grudki. 8. Śliwki posypać grubą warstwą kruszonki. 9. Wstawić do nagrzanego
W mojej kuchni