śliwkami - 2500 przepisów (strona:50/167)

Serniczek Dyniowy z Karmelizowaną śliweczką 176

400g) 2 jajka 1 kieliszek dobrej jakości mocnego alkoholu 0,5 kubka brązowego cukru 1 kubek puree z dyni 1 op ciasteczek owsianych 0,5 kostki masła 20 dkg śliwek  Przygotowanie: ciasteczka rozdrabniamy  piekarnik ustawiamy na temp 200*C śliwki kroimy w połówki,karmelizujemy z łyżką brązowego cukru dolewamy kieliszek whiskey,cherry lub brandy   masło rozpuszczamy, dolewamy(...)białka ubijamy na pianę,obie masy delikatnie łączymy przekładamy na przygotowany spód i pieczemy około 25- 30 minut na 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wykładamy karmelizowane śliwki Smacznego

Luźna Kuchnia
Ciasto siekane ze śliwkami 137

miski i siekać nożem, aż się ze sobą wymieszają i połączą. Na dno blaszki położyć papier do pieczenia, wyłożyć ciasto. Na górę ciasta rozłożyć wypestkowane i przecięte na pół śliwki. KRUSZONKA – szybko za pomocą dłoni ugnieść kruszonkę i rozsypać na śliwkach. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 40-50 minut Ciasto jest pyszniusie, mniam

Kuchnia Pokoleń
Ciasto BLACK&WHITE ze śliwkami i jabłkiem 282

sobie coś co z pewnością poprawi nam humor. Świeżo wypieczone ciasto z aromatyczną kawą czy herbatą to świetna myśl na odpędzenie jesiennej chandry. Kakao dobrze wpływa na samopoczucie a śliwki i jabłka świetnie regulują przemianę materii. Szybsza praca jelit to też lepszy nastrój i więcej energii. Nasz jesienny smakołyk nie dość że smaczny to i wartościowy :).  Na blaszkę: 30/40cm(...)masła roślinnego 5 jajek EKO L 8 łyżek mleka 2 duże łyżki kakao 1 płaska łyżka proszku do pieczenia Pokrojone drobno jabłka posłodzone i posypane cynamonem Wypestkowane połówki posłodzonych śliwek Małe opakowanie skórki pomarańczowej Przygotowanie: 1/ Cukier, żółtka, i masła utrzeć, dodawać stopniowo mąki z proszkiem do pieczenia i mleko. Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać

Kuchnia PROzdrowotna
Zupa dyniowa z pomarańczą, imbirem oraz zapiekanym kozim serem. 173

łyżeczki sproszkowanego 1/3 łyżeczki przyprawy garam masala ( można pominąć) 1 pomarańcza 3/4 szklanki soku pomarańczowego 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego 2 liśce laurowe 2 gałązki tymianku 4 suszone śliwki sól kozi ser 1 roladka koziego sera 2 cząstki pomarańczy olej z orzechów laskowych lub sezamowy ( może być również oliwa z oliwek) 1 gałązka świeżego tymianku 1 gałązka świeżego rozmarynu(...)zupa jest zbyt gęsta można dolać trochę wody. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą garam masala. 7. Pomarańczę obrać i pokroić na segmenty, każdy segment pokroić na trzy części. Suszone śliwki pokroić w cienkie paseczki. 8. W miseczce ułożyć kilka kawałków pomarańczy oraz suszonych śliwek, zalać zupą.  9. Na wierzchu ułożyć zapieczony kozi ser, można udekorowac startą skórką pomarańczową oraz

DefinicjaSmaku
Bigos 205

ramach wspierania produktów lokalnych do przygotowania bigosu użyliśmy śliwki suskiej sechlońskiej i kiszonej kapusty charsznickiej. Kilka razy mieliśmy okazję spróbować kapustę kiszoną charsznicką a że nam bardzo posmakowała to użyliśmy jej do bigosu Natomiast śliwkę suską dodawaliśmy do muffinek z jabłkami Oba składniki idealnie komponowały się w naszym bigosie Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej charsznickiej ( produkt lokalny ) - 1 główka kapusty(...)boczku wędzonego - przyprawy: pieprz kolorowy, sól, papryka słodka, kminek mielony i w całości - 5 liści laurowych - 10 ziarenek ziela angielskiego - 3 cebule - 3 łyżki masła - 5 suszonych śliwek suskiej sechlońskiej ( produkt lokalny ) - czerwone wino porzeczkowe ze Stacji Winiarskiej Kapustę kiszoną przepłukujemy wodą i wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Wodę z kapusty zostawiamy żeby była do smaku. Kapustę białą

Kuchenne Wariacje
Tradycyjny schab ze śliwką 198

danie świąteczno-nieświąteczne. Pyszny na gorąco, jako danie główne lub następnego dnia, jako zimna przekąska na kanapki. Prosto, acz wykwintnie. Pychota. 1kg świeżego schabu wieprzowego ok. 15 sztuk suszonych śliwek szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula pieprz, sól olej do smażenia Schab płuczemy i wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Jeśli jest na nim dużo tłuszczu, warto go nieco skroić(...)zdjęciu, nacinamy mięso cienkim nożem na całej długości. W otwór ciasno wkładamy suszone śliwki.  Jeśli, jak ja, kupiliście je bardzo duże, dobrze jest przekroić je na pół, będą łatwiej wchodzić w mięso. Oprószamy mięso dobrze solą i pieprzem z każdej ze stron. Następnie na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Delikatnie rumienimy na nim mięso, po czym przekładamy je do żaroodpornego naczynia

Kuchenna Kontrrewolucya
Tartaletki z suszonymi śliwkami 159

owsianych 2 łyżki otrębów pszennych 1/3 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki cynamonu 1 duże jajko kilka  kropel stewii firmy  SteviGold 2-3 łyżki mleka nadzienie: spora garść suszonych śliwek + cynamon wg. uznania Sposób przygotowania: Śliwki kroimy, na mniejsze kawałki i wrzucamy na teflonową patelnię z niewielką ilością wody i cynamonem  dusimy na małym ogniu, mieszając i co jakiś(...)czas dolewając wody, aż śliwki zmiękną, a z wody stworzy się coś na kształt syropu mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto, odstawiamy na około 5 minut rozsmarowujemy ciasto w dwóch silikonowych mini foremkach na tarty wstawiamy do piekarnik nagrzanego do około 180 stopni i pieczemy aż lekko się przypieką wyciągamy i nakładamy do każdej śliwkowy farsz lekko wciskając

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto ze śliwkami 171

Dzisiejsza propozycja to super prosty i super smaczny placek, do którego pasują wszystkie owoce! U nas skończyło się na śliwkach, bo w sezonie musi być chociażby jeden wypiek ze śliwkami! Prawda?  Przepis od niezawodnej  Doroty z Moich Wypieków ! Składniki: 160 ml oleju słonecznikowego, 1 szklanka drobnego cukru do wypieków, 1 duże jajko, skórka otarta i sok wyciśnięty(...)cytryny, 600 g jogurtu greckiego, 500 g mąki pszennej tortowej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 600 - 700 g dowolonych owoców ( u nas duże śliwki) Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej! W misce wymieszać trzepaczką do połączenia olej, cukier, jajko, skórkę i sok z cytryny. Następnie dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z sodą

Plate of Joy
Sernik z śliwka kalifornijską i bakaliami 131

doczekał się swej premiery, a już trochę czasu minęło od kiedy go zrobiłam, ale smak i tak jest niezapomniany. Polecam Wam sernik  w kolejnej odsłonie, tym razem ze śliwka kalifornijską i bakaliami, czyli mocno nadziany :) Składniki: 1 kg twarogu 8 jaj 2 opakowania budyniu 250 gram masła 1,5 szklanki cukru 150 g śliwki kalifornijskiej 1 opakowanie mieszanki bakaliowej(...)Wykonanie: Śliwki zalewam gorącą wodą i odstawiam by spęczniały. Wersji dla dorosłych możecie zalać je alkoholem. Żółtka ucieram z cukrem na puch, dodaję po trochu miękkie masło i twaróg przepuszczony przez maszynkę. na końcu ubijam białka i łączę delikatnie z masą serową, za pomocą łopatki.  Wsypuję osączone rodzynki i bakalie obtoczone w mące, wymieszam szybciutko i przekładam do blaszki

Ciasteczkowy Potwór
Kompot z czerwonych Mirabelek 178

litrowych słoiczków którymi będziemy się delektować zimą i jesienią;)  Kompot nie jest ani słodki ani kwaśny, dla nas taki w sam raz. Spróbujcie bo warto;) Składniki: Śliwki Mirabelki czerwone cukier  woda Wykonanie: Śliwki wymyć, poodrywać ogonki. Słoiki napełnić śliwkami do wysokości "szyjki". Następnie zasypać je cukrem (daje po 2-3 łyżki cukru na litrowy słoik) i odstawić

Krakowskie smaki Ani
Dżem z Renklody 191

roku robić z nich czegokolwiek. Jednak tak przyjacielsko na mnie "spoglądały" z tej michy, że postanowiłam się z nad nimi zlitować :) I tak oto,  powstał pyszny dżem z śliwek Renklod. Polecam;) Składniki: 4 kg śliwek Renkloda sok oraz skórka z cytryny 8 łyżek prawdziwego miodu 1,5 kg cukru Wykonanie: Śliwki wymyć, obrać, wydrążyć pestki i pokroić na mniejsze

Krakowskie smaki Ani
Schab wieprzowy, puree z batatów i chutney jabłkowy 196

Dzisiaj naszła mnie ochota na coś bardziej wykwintnego, a jednocześnie przypominającego minione Święta - jabłkowy chutney z wędzonymi śliwkami sprawdził się idealnie :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Akademia Kulinarna. Zapraszam do gotowania!Składniki na 4-5 porcji:700 g schabu wieprzowegoskórka z 1/2 cytrynyskórka z 1/2 pomarańczy3 ząbki czosnku3 łyżeczki tymiankusól, pieprzChutney jabłkowo-śliwkowy:1 jabłko Champion1 jabłko Rubinola50(...)śliwek wędzonych1/2 szklanki octu spirytusowego1/2 szklanki cukru1 szklanka wody1 gwiazdka anyżu2 goździki1 strączek kardamonu1/2 łyżeczki mielonego cynamonuPuree z batatów:500 g batatów100 ml śmietanki 30%1 łyżka masłaszczypta gałki muszkatołowejsól, pieprzCZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINCZAS MARYNOWANIA: 120 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY1. Schab oczyszczamy, oprószamy pieprzem i solą. W miseczce łączymy skórki z owoców, tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę oleju. Mieszanką

My Culinary Art
W stylu bydgoskim 165

świeżymi owocami (u nas soczyste gruszki), które nieco złagodzą cały ten cukier. Mimo to uważam, że przepis jest bardzo udany i godny polecenia - beza z dodatkiem daktyli, suszonych śliwek i orzechów włoskich smakuje wprost obłędnie! Tego trzeba po prostu spróbować.Dacquoise - torcik bezowy z kremem kawowymSkładniki:(na ciasto o średnicy 20-22 cm)beza:4 białka1/4 łyżeczki soli180 g cukru1(...)łyżka kakao1 łyżeczka octu jabłkowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej40 g suszonych daktyli40 g suszonych śliwek kalifornijskich40 g orzechów włoskichkrem:120 g miękkiego masła80 g cukru pudru2 łyżki Amaretto3 łyżki mocnej, zimnej kawydodatkowo:1 łyżka cukru pudru50 g daktyli25 g orzechów włoskichBiałka ubić z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami wsypywać cukier. Dodać kakao, mąkę i ocet, zmiksować. Wsypać drobno

Pożeraczka, czyli raz adobrze
W kolorze słońca. Morele 190

się okazało w trakcie przygotowań, nie wszystkie składniki miałam w szafkach w odpowiednich ilościach... Moreli i kokosu było za mało, ale to nie problem. Połowę moreli bowiem zastąpiłam suszonymi śliwkami, i wyszło mi dwukolorowe nadzienie, które prezentowało się bardzo ładnie. Kokosu dałam do kruszonki tyle, ile miałam, i podsypałam mąką do otrzymania właściwej konsystencji. Efekt - bardzo zadowalający. Ciacho jest bardzo(...)proszkiem do pieczenia mąkę, miksując na najniższych obrotach.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć równomiernie ciasto, dociskając palcami.Piec w 180 st. C. przez 25 minut.Ostudzić.Morele i śliwki posiekać (osobno). Do jednej miski włożyć morele, dodać Cointreau, 1 łyżkę cukru i 125 ml gorącej wody. W drugiej misce umieścić śliwki, wlać wódkę i wsypać 1 łyżkę cukru, zalać

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania