Dzień 6 Bardzo syty odżywczy koktajl ze śliwką,gruszką i bananem 2 czerwone śliwki 2 gruszki 2 banany woda mineralna Gruszki i banany obrać,pokroić na cząstki i umieścić w kielichu.Śliwki dokładnie umyć,wyjąć pestki i dodać do pozostałych owoców. Zmiksować,dolać wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ja dałam 1/2 szklanki),przelać do szklanek. Smacznego
Kolorowa kuchnia ElkiSernik powstał z kilku moich ulubionych przepisów, a chcąc zamknąć w nim moje ulubione smaki jak pierników,śliwek czy pomarańczy, to musiała powstać jeden jedyny sernik w swoim rodzaju.Muszę przyznać , że w tym roku moje wypieki smakowo zajęły wysokie miejsce.Mam nadzieję ,że kolejne będą tak wyrafinowane w smaku jak te.Sernik puszysty , kremowy,idealny!!!Gorąco polecam. Masa: *********** 1 kg.sera(...)mielonego ( ja używam z Piątnicy bo jest przepyszny) 20 dag.cukru pudru 1 duża garść suszonych śliwek Starta skórka z 1 dużej pomarańczy 8 jajek 1 torebka budyniu śmietankowego 1 cukier marcepanowe 1 cukier z prawdziwą wanilią Czekolada do polania Spód: *********************** 25 dag.pierniczków zmielonych 10 dag.miękkiego masła ******************************** Zmielone pierniczki zagnieść z masłem i wyłożyć nim dno tortownicy (średniej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipełnym:). Chciałoby się już tej złotej polskiej jesieni, ale na razie pozostaje czekać... Gdzie się podziewasz, Złociutka??? Może niedługo przyjdziesz z ostatnimi jesiennymi darami? Na straganach królują jabłka, orzechy, śliwki. Kupiłam parę kilo węgierek na śliwkowe przetwory. Powstały z nich powidła i dżem. Właśnie taki dżem ze śliwek lubimy najbardziej. Nieprzesłodzony, z całymi kawałkami owoców i przyjemną nutą rumu - smakuje(...)absolutnie wyjątkowo. Składniki: 1 kg węgierek 200g cukru 50ml rumu Śliwki umyć, każdą przekroić na pół, usunąć pestkę. Owoce umieścić w szerokim rondlu, zasypać cukrem i odstawić na ok godzinę, żeby puściły sok. Następnie podgrzewać, aż się zagotuje i smażyć ok 15 minut. Podczas smażenia nie należy zbyt często mieszać owoców, żeby się nie rozpadły. Wlać rum, smażyć
Obiad gotowyupieczenie. Ale dziś przychodzę do Was z keksem marcepanowym, który po kilku dniach leżakowania smakuje jeszcze lepiej. Do jego przygotowania użyłam dużej ilości różnych bakalii: kilku rodzajów rodzynków, śliwek, moreli, żurawiny oraz orzechów włoskich. I choć aranżacja na zdjęciach jest świąteczna, można go upiec o każdej porze roku - u nas zawsze jest zjadany do ostatniego okruszka. Składniki: 250g mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 100g rodzynków (sułtanki, królewskie) 70g orzechów włoskich (dodałam orzechy włoskie Alesto, dostępne w sklepach Lidl ) 50g śliwek 30g moreli 30g żurawiny 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50ml rumu albo koniaku 70g masy marcepanowej do dekoracji: polewa czekoladowa połówki orzechów włoskich Przygotować bakalie: śliwki i moreli pokroić, orzechy
Obiad gotowySkładniki 150 ml mietanki 400 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 ml miodu odrobina brandy pół kubka śliwek 1/3 żurawiny, pestek dyni kilka migdałów Przygotowanie Śliwki, migdały, pestki dyni i żurawinę zmiksować i podlać brandy (ok 50 ml). Śmietankę podgrzać, roztopić w niej czekoladę, dodać miód, masło, śliwki, żurawinę i pestki. Kiedy masa zastygnie w lodówce formować kuleczki
Gaździnka warzypewno tak przygotowane śledzie będą mu smakować. Do przygotowania śledzi będziemy potrzebować: 400 g filetów śledziowych a`la Matias - solone 125 ml oleju 2 łyżki rodzynek około 10 szt śliwek wędzonych (bez pestek) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1 gwiazdka anyżu (można dodać anyż mielony) 1 listek laurowy 3 goździki 1/2 łyżeczki cynamonu(...)płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Przygotowanie marynaty: Śliwki oraz rodzynki kroję na mniejsze kawałki. Do miseczki wlewam olej, dodaję wszystkie przyprawy, miód, sok z cytryny, musztardę i dokładnie mieszam. Następnie dodaję pokrojone rodzynki i śliwki i jeszcze
Uwaga Babcia Gotujeobiad. Obecnie jada się je głównie na wigilię. Stąd głównym surowcem są jednak owoce suszone. Ja, korzystając z tego, że gruszki są jeszcze na drzewach, użyłem świeżych. Gruszek, bo śliwek już nie ma :) Składniki: - suszone śliwki - gruszki - kasza jęczmienna Wykonanie: Śliwki wrzucamy do wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut. Gruszki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wsypujemy kaszę
Kryzysowa Książka Kucharskazabraknie Wam pomysłu na śledzia, to nie wahajcie się - sięgnijcie po ten przepis. A świąt życzę pięknych, spokojnych i spędzonych w najlepszym towarzystwie! Składniki: 4 płaty śledzi wiejskich 8 śliwek suszonych kilka płatków marynowanego imbiru szczypiorek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 łyżeczki soku z cytryny świeżo mielony biały pieprz wino ryżowe lub białe Wykonanie: Śliwki przekroić(...)winem. Odsączyć. Śledzie wyjąć z zalewy, odsączyć i pokroić na 2 - 3 cm kawałki. Imbir również odsączyć z zalewy i podzielić na mniejsze części. Połączyć w miseczce śledzie ze śliwkami i imbirem. Podlać sosem sojowym wymieszanym z miodem i sokiem cytrynowym i bardzo delikatnie przemieszać. Posypać szczypiorkiem pokrojonym na około 2 cm kawałki i oprószyć pieprzem
zadanie-gotowanieNajprostszy przepis na kaczkę pieczoną :) kaczka, sól, 10 śliwek wędzonych, Kaczkę oczyścić z pozostałości piór, odciąć kuper, skrzydełka. Szyje i skrzydełka można dorzucić do bulionu. Kaczkę przeciąć wzdłuż na pół, wzdłuż mostka. Oprószyć solą z obu stron. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim ułożyć śliwki wędzone, na śliwkach ułożyć rozpłaszczoną kaczkę, skórą do góry. Wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć
królestwo garówWołowina np. goleń – 400 g Łopatka wieprzowa – 500 g Szynka – 250 g Boczek wędzony – 250 g Kiełbasa – 250 g Smalec – 40 g Grzyby suszone np. podgrzybki – 50 g Śliwki węgierki suszone – 80 g Ziele angielskie – 2 ziarenka Kapustę spróbować i jeśli nie jest zbyt kwaśna delikatnie odcisnąć z soku. Jeśli natomiast kapusta jest kwaśna to zalać ją letnia wodą(...)następnie odcisnąć. Kapustę przełożyć do jak największego garnka, aby było łatwo ją mieszać. Dodać grzyby i śliwki. Całość zalać zimną wodą na ok 2 cm ponad kapustę. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przed ok 1 godzinę. Następnie gotować pod przykryciem przez 30 minut. W tym czasie mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na tłuszczu i dodać do kapusty. Całość gotować
Ola la LCHFłyżki masła 250ml wody konfitura żurawinowa po pół łyżeczki z każdej przyprawy: sól morska, pieprz, kurkuma, papryka słodka, cynamon, gorczyca, imbir, kminek, majeranek nadzienie: 50g żurawiny suszonej 50g śliwek suszonych 4 kostki czekolady deserowej/gorzkiej 1 łyżeczka miodu Kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy skrzydełka, kuper oraz szyję. Przecinamy piersi wzdłuż, rozchylamy kości na boki i wycinamy każdą kostkę. Płat kurczaka formujemy(...)wszystkie przyprawy, rozbijamy gorczycę i kminek. Przygotowaną mieszanką przypraw nacieramy płat kurczaka, wystarczy tylko z jednej strony), odstawiamy do lodówki na godzinę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Żurawinę, śliwki i czekoladę blendujemy – może być gładki krem lub z widocznymi kawałkami śliwek suszonych. Płat kurczaka wyciągamy z lodówki, wzdłuż brzegu układamy farsz i rolujemy mięso. Roladę obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim
Gotowanie i blogowaniewielu z nas czas magiczny, pełen rodzinnych spotkań, zapachu choinki i wigilijnych potraw. Jedną i może najważniejszą z nich jest barszcz czerwony z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek, gorące, aromatyczne danie. Podany z uszkami lub krokietem doskonale sprawdzi się w wigilijny wieczór. składniki na 5 porcji 1 kg buraków włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek pora, selera i cebula(...)ząbki czosnku garść suszonych grzybów garść suszonych śliwek 2 kwaśne jabłka 4- 5 liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu sok z jednej cytryny sól przepis Pokrojoną w duże kawałki marchew, pietruszkę, kawałek pora, selera, cebulę oraz jabłka ze skórką wkładamy razem ze śliwkami, grzybami, czosnkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem do garnka. Całość zalewamy dwoma
Smakowite Dania300g wątróbki 400g boczku wędzonego surowego 200g surowej szynki wieprzowej 100g surowego schabu wieprzowego 1 duża marchewka (obrana) 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 3 łyżki majeranku 15 śliwek suszonych 2 jajka pęczek natki pietruszki czerstwa bułka sól, pieprz Śliwki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na godzinę. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy, zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut (w trakcie gotowania(...)Mięso miksujemy w rozdrabniaczu lub mielimy w maszynce, ale tylko jeden raz by zachować włókna mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majeranek. Do keksówki wkładamy połowę masy mięsnej, układamy śliwki, przykrywamy resztą pasztetu i delikatnie dociskamy. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180*C, środkowa półka, termoobieg
Gotowanie i blogowaniezwolenników mniej kwaśnego bigosu odpowiednia proporcja to 1,5 kg kapusty białej na 1,2 kg kapusty kiszonej. Dla głębszego smaku dodaję owoce jałowca, suszone borowiki i suszone polskie śliwki. Bigos gotuję przez 3 dni, na wolnym ogniu, 3-4 razy w ciągu dnia przez ok.1,5 godziny. Podczas gotowania dolewam 1/2 szklanki wody i często mieszam drewnianą łychą(...)świąteczny składniki: 1,5 kg kapusty białej 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa 30 dag wędzonego boczku 50 dag kiełbasy wiejskiej 4 cebule 8-9 suszonych śliwek 8-9 suszonych grzybów 6-7 ziarenek jałowca 10 ziarenek pieprzu 5-6 ziarenek ziela angielskiego 3-4 listki laurowe sól do smaku - ja daję 1/2 łyżki soli morskiej
Ekspansja smaku