śliwkami - 2500 przepisów (strona:54/167)

Śledzie z kapustą kiszoną i śliwkami wędzonymi 149

płaty śledzi, 200 g kapusty kiszonej, 80 g śliwek wędzonych, 1 ogórek kiszony, 1 mała słodka cebula, olej rzepakowy (tłoczony na zimno nierafinowany), Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie. Pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobna kostkę. Kapustę kiszoną pokroić na drobniejsze kawałki. Ogórka pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w paski. Wymieszać kapustę, śliwki, ogórka i cebulę. W słoiku ułożyć warstwami

królestwo garów
Kluski z kapustą 233

moim rodzinnym domu kapustę z grzybami i suszonymi śliwkami mama podawała z panierowanymi filetami z ryby. Ja najczęściej podaję ją do kaszanki, pieczonego lub duszonego schabu, ale również lubimy wymieszaną z ugotowanym makaronem Składniki: 250 g makaronu - świderki, fale, krótkie wstążki lub łazanki 500 g kapusty kwaszonej (może być z marchewką) garść suszonych borowików lub podgrzybków 50 g śliwek kalifornijskich(...)ilością wody (1,5 l), dodać kminek, pokruszone na kawałki grzyby i nieco soli. Gotować aż kapusta będzie miękka, a wody około 2/3 szklanki, wtedy dodać pokrojone na kawałki śliwki. W tym czasie posiekać cebulę i poddusić ją na maśle. Dodać mąkę i chwilę smażyć. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody i rozprowadzić mąkę. Wlać do gotującej się kapusty. Gotować jeszcze

Czerwień i błękit
Świąteczne pierogi z wędzoną kiełbasą 168

czekam tylko na okazję by zasiąść do świątecznego stołu z kubkiem gorącego barszczu w jednej ręce i pasztecikiem (koniecznie mięsnym w drugiej. Nadzienie zrobione z wędzonej kiełbasy i suszonych śliwek wyszło przepyszne. Jest bardzo aromatyczne i zadowoli nawet najbardziej wybredne kubki smakowe. Jest to ciekawa alternatywa dla osób, które chcą trochę odbiec od tradycyjnych przepisów i zaserwować nieco odmienne menu(...)jajko do posmarowania białko do zlepienia pierożków farsz: 50 dag wędzonej kiełbasy (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów") 1 duża cebula szklanka suszonych grzybów (namoczonych przez noc) garść suszonych śliwek łyżeczka mielonego jałowca sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby gotujemy do miękkości. Masło podgrzewamy na małym ogniu. Czekamy aż się rozpuści. Studzimy. Do mleka dodajemy łyżkę cukru. Podgrzewamy

Pobite gary Barbary
Bigos wigilijny z suszonymi grzybami i wędzonymi śliwkami 450

jada się tylko raz w roku, na kolację wigilijną. Aby smakował równie dobrze jak świąteczny z mięsem, należy go napakować dużą ilością grzybów suszonych i śliwek wędzonych. Muszą być koniecznie wędzone, a nie suszone. W każdym domu robi się go inaczej, ale mój robi się praktycznie sam, bo piekę go bez mieszania(...)propozycja na co dzień dla wegan i wegetarian. Składniki: – 1 kg kapusty białej – 1 kg kapusty kiszonej – duża garść suszonych grzybów – 200 g śliwek wędzonych – 4 cebule – 1 łyżeczka majeranku – 1/2 łyżeczki papryki wędzonej – sól, pieprz do smaku – 5 liści laurowych – po 10 ziaren ziela angielskiego

To co kocham
Świąteczny gulasz 170

menu padł na gulasz. Bardzo lubię gulasz z ogórkiem konserwowym , jednak teraz chciałam spróbować czegoś bardziej aromatycznego i świątecznego. Do wykorzystania miałam spory kawałek karkówki . Znalazły się też suszone śliwki, które od zawsze kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Tak powstał przepis na wspaniałe świąteczne danie.  Polecam nie koniecznie tylko na świąteczny obiad. Podoba Ci się ten przepis(...)konkursie tutaj Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej   50 dag kiełbasy wędzonej (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów") 2 czerwone cebule (im większe tym lepiej) 2 garście suszonych śliwek 5 ziaren jałowca 5 goździków szklanka czerwonego wina (najlepsze będzie wytrawne) sól, pieprz mąka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę obieramy z łupin i kroimy w cienkie piórka. Szklimy na tłuszczu

Pobite gary Barbary
Rustykalny chleb świąteczny z suszoną śliwką 174

Pieczywo na drożdżach i ciemnym piwie, z dodatkiem miodu, aromatycznych przypraw korzennych , wędzonej śliwki i pachnącej pomarańczy Grudniowa Piekarnia Amber tym razem mierzy się z fińskim chlebkiem bożonarodzeniowym - Ruiskuorinen olutlimppu . Przepis osobiście wypraktykował i podrzucił autor bloga Kuchnia Gucia . Z braku niekt ó rych sk ł adników trochę z przepisem eksperymentowa łam i posiłkowałam si ę zamien nikami , ale efekt(...)bynajmniej mnie nie rozczarował :) Chlebek jest niebywale aromatyczny korzennymi przyprawami oraz obłędnie pachnący pomarańczą i wędzoną śliwką . P iwo porter i ciemny miód gryczany nadały mu ciepłego, br ązowego koloru, a chrupiąca skórka piwna - niepowtarzalnego, rustykalnego wyglądu.  Przyznam, że ogromnie dumna byłam z efektów mojego pieczenia, sk órka na chlebie wyszła mi bajecznie wprost popękana i aż żal

Grunt to przepis!
Keks - najlepszy! 350

przepis. Keks mojej mamy jest wilgotny, nieco ziarnisty no i przede wszystkim bogato nadziany bakaliami. Nie jakąś tam mieszanką bakaliową we wszystkich kolorach tęczy, ale dobrymi suszonymi śliwkami, figami, rodzynkami, morelami, orzechami i migdałami. Dlo tego kapka aromatycznego rumu, która nadaje ciastu niepowtarzalny zapach... Składniki (na dwie formy 25x11 cm): 5 dużych jaj (zważyć surowe w skorupkach) odważyć tyle samo(...)mąki, cukru, tłuszczu ile ważyły jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1łyżka cukru waniliowego 3 łyżki złotego rumu po garści orzechów włoskich, rodzynek, suszonych śliwek i morel, fig, migdałów Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek Figi sparzyć wrzątkiem. Śliwki, morele, figi orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Z całości mąki odsypać jedną łyżkę i oprószyć nią wszystkie bakalie. Masło ucierać

Kulinarne Inspiracje
Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną 145

Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną. Idealne do barszczu czerwonego. Z tej porcji otrzymamy około 40 pierogów. Ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa z gęsi, 90 g ugotowanej fasoli (jaś), 80 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 - 100 ml bulionu, sól, pieprz, 4-5 łyżek oleju Mięso zemleć(...)Fasolę i śliwki drobno pokroić. Dodać bulion, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego nałożyć trochę farszu. Zlepiać

królestwo garów
SCHAB ZE ŚLIWKĄ 178

Doskonała potrawa, w której kruchość mięsa łączy się z soczystym... Artykuł SCHAB ZE ŚLIWKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Piernik gryczany ze śliwką - bez glutenu, bez cukru, bez jajek 167

zawierającymi gluten czy laktozę. I właśnie dla tych osób przeznaczony jest pochodzący z książki Moniki Mrozowskiej " Słodko, zdrowo, świątecznie " przepis na bezglutenowy, bezjajeczny, bezcukrowy i bezmleczny piernik gryczany ze śliwką. PS. Recenzję książki "Słodko, zdrowo, świątecznie" możecie przeczytać na naszym blogu   To czytają Saudyjskie Wielbłądy . Książka, jest aktualnie dostępna m.in. w księgarni internetowej platon24.pl Składniki 140 g mąki gryczanej(...)11/3) szklanki) miodu wielokwiatowego 100 g suszonych śliwek 1 średnia cukinia 4 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka octu 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie Cukinie obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki. Przesiana mąkę gryczaną łączymy w misce z pozostałymi składnikami, na samym końcu dodajemy ocet

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 182

solą i pieprzem. Następnie całość mieszamy i wykładamy na pieczywo. Ozdabiamy gałązkami koperku.  4. Bruschetta ze śledziem i konfiturą cebulową z demi glace z octu balsamicznego z rodzynkami, śliwką i żurawiną  6-8 filetów śledziowych a’la Matjas SEKO  1 bagietka  2 czerwone cebule  ⅓ szklanki octu balsamicznego  1 łyżka miodu  5 suszonych śliwek(...)smaku  Cebulę kroimy w cienkie piórka (najlepiej na szatkownicy). Na patelni rozgrzewamy miód, następnie dodajemy cebulę i ocet balsamiczny. Całość dusimy na małym ogniu wraz z rodzynkami, pokrojonymi śliwkami i żurawiną, aż ocet się zredukuje. Śledzie kroimy na pól i delikatnie skrapiamy octem spirytusowym. Bagietkę kroimy na kromki, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i podpiekamy 2-3 minuty

SMYKWKUCHNI
Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” - część 2 160

deserowi stać się monotonnie słodkim. 10. deser: jałowiec, plaster miodu, węgierka, pigwa, drożdże i wino Gewurztraminer Feinherb 2011 Jałowcowo piwne lody, krówka z miodu  zawinięta w papier ze śliwki,  plaster miodu, beza,  kandyzowana pigwa. Gewuerztraminer feinherb 2011, winnica Rappenhof Wino wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron. Różano-korzenny aromat z miodowymi akcentami. W ustach egzotycznie korzenne(...)dominującymi aromatami liczi i rodzynek. . Plaster miodu podkręcony jałowcem i przełamany śliwką węgierką i pigwą współtworzył z korzennym gewuerztraminerem całość idealną. Miodowe nuty wina wtopiły się w miodowe elementy deseru. Kwasowość wina grała ze śliwką i pigwą zapewniając doskonały finał, pozostający długo w pamięci kubków smakowych. Wszystkie dania przygotowane z jedną przyprawą – solą. Mimo to, wszystkie potrawy były idealnie doprawione

królestwo garów
Jesienna sałatka owocowa 116

wierzyć, że będzie to złota polska jesień, taka pomarańczowa z babim latem i słońcem, czego wszystkim życzę. Ale jak jesień to jabłka, gruszki, śliwki, winogrona i orzechy. Czyli wszystko to, co znajduje się w mojej jesiennej sałatce, która jeszcze pachnie latem. Polecam taką mega dawkę witamin każdemu i na każdy(...)dzień. Składniki: • 1 gruszka • 1 jabłko • 1 brzoskwinia • 10 śliwek • garść zielonych winogron, najlepiej bezpestkowych • garść ciemnych winogron • 3 łyżki orzechów włoskich • sok z 1/2 cytryny • 3 łyżki miodu Wykonanie: • Gruszkę, jabłko i brzoskwinię bez gniazd nasiennych (ale ze skórką) pokroić w kostkę lub plastry. Skropić sokiem z cytryny. • Śliwki pokroić w ćwiartki

To co kocham
tort z musem śliwkowo-cynamonowym 160

prezencie urodzinowym dla jego żony - prawda, jaki miły prezent? W środku jasny biszkopt, przełożony musem śliwkowym, pachnącym cynamonem i krem na bazie serka mascarpone. Do musu można użyć śliwek z kompotu, wówczas nie trzeba już raczej dosładzać. składniki: ciasto: 8 jaj 2 łyżki zimnej wody 2 szkl cukru 1,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia mus: ok 500 g śliwek (mogą być z kompotu) 2 łyżki cukru łyżka żelatyny krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki (30%) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny do dekoracji: krem maślany masa cukrowa (zrobiona wg tego przepisu ) Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie

6niebo

Proponowane wyszukiwania