śliwkami - 2500 przepisów (strona:44/167)

Kopertki z jabłkiem lub śliwką 173

Wspaniała kompozycja smaków, owoce w kruchym cieście, a teraz ich mnogość: śliwek, jabłek, dlatego proponujemy wykorzystać je teraz w tej słodkiej przekąsce do poobiedniej kawki czy herbatki, bardzo szybko się je robi, a smakują wybornie! Na pewno atrakcyjniejsze niż z ciasta francuskiego, spróbujcie sami, polecamy! Składniki: 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki tortowej 1 mała kwaśna śmietana 1 łyżeczka soku(...)cytryny 2 jabłka lub kilka sztuk śliwek cukier puder, szczypta cynamonu Wykonanie: Z podanych produktów zagniatamy ciasto, chowamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na ok. 3 mm  grubości, wykrawamy kwadraty. Na każdym kwadracie układamy kawałek obranego jabłka lub połówkę śliwki. Łączymy ze sobą rogi cista aby powstała "koperta". Układamy kopertki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około

kgwjanczewo
Czekoladowe ciasto jaglane ze śliwkami 230

Ciasto na bazie kaszy jaglanej jest zaskakująco delikatne i wilgotne. Obłędnie czekoladowe, więc śliwki świetnie się z nim zgrały. Najlepsze jest w dniu pieczenia, wtedy jest najbardziej puszyste. Takie ciasto jest też dobrym sposobem na przemycenie kaszy do diety dzieci. SKŁADNIKI: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 1/2 szklanki mleka 1 szklanka wody 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 2 łyżki oleju 1/4 szklanki kakao śliwki najlepiej węgierki Kaszę jaglaną należy wypłukać w zimnej wodzie, a następnie sparzyć na sicie wrzątkiem. W ten sposób kasza nie będzie gorzka. W garnku zagotować szklankę wody i 1 1/2 szklanki mleka. Dodać kaszę i gotować około 15min, aż będzie miękka i wchłonie płyn. Może się nawet lekko rozgotować. Wlać szklankę mleka

https:KKuchniaMniam
Francuskie ciasteczka z budyniem i śliwkami 196

ludzi. Z pewnością kiedyś sama pokuszę się o samodzielne wykonanie ciasta francuskiego. Dzisiaj jednak wykorzystałam gotowy arkusz, który podzieliłam na 15 mniejszych prostokątów, nadziałam waniliowym budyniem i poukładałam połówki śliwek. Dodatkowo posmarowałam rozbełtanym jajkiem i posypałam wiórkami kokosowymi. Po spędzeniu ok. 20 minut w piekarniku nabrały pięknego, złocistego koloru - niczym prawdziwe, jesienne ciasteczka!  Składniki: 1 arkusz świeżego ciasta francuskiego(...)śliwek węgierek (po jednej na jedno ciastko) budyń z prawdziwą wanilią 2 niepełne szklanki mleka 3 łyżki cukru 2 łyżki wiórek kokosowych jajko Przygotowanie:  Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy tylko się zagotuje, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. W razie potrzeby można dodać odrobinę masła, będzie wtedy bardziej kremowy. :)  Piekarnik nastawić na 180 stopni

Kuchnia Ellie
Tartaletki ze śliwkami i kremem migdałowym 170

Tartaletki ze śliwkami - zapraszam na przepyszny deser. Nie potrzebujesz wiele czasu, by je przygotować. Tym razem zamiast jednej dużej tarty, sympatyczne małe, zgrabne tartaletki, bardzo podzielne. Ciasto kruche jest wyjątkowo delikatne i bardzo maślane, a soczyste śliwki zatopione w migdałowym kremie i otulone migdałową kruszonką to gwarancja dobrego smaku. Składniki na ciasto: na 4 foremki o średnicy(...)soli 100 g zimnego masła+ do foremek 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Nadzienie: 100 g mielonych migdałów 80 g ksylitolu lub cukru 60 g masła 1 jajko 10-12 śliwek Kruszonka: 1 łyżka masła 3 łyżki ksylitolu lub cukru 3 łyżki mielonych migdałów lub mąki   Wykonanie:     mąkę, cukier i sól wymieszać. Dodać masło i zmiksować kilkoma pulsami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bananowe pancakes z płatkami owsianymi i śliwkami 165

więc, że wykorzystam moje ulubione płatki w placuszkach. Chyba przemyciłam w nich wszystko, co zdrowe, pożywne i przede wszystkim bogate w witaminy. Użyłam mąki pełnoziarnistej, bananów i dodałam kawałki śliwek. Nie smażyłam ich na oleju, ale dodałam niewielką ilość do ciasta. Zawsze tak robię przy wszelkiego rodzaju naleśnikach, czy innych placuszkach. Wychodzą wtedy takie delikatne i nieprzesiąknięte tłuszczem, są wspaniałe(...)cały dzień. ;) Placuszki smakują świetne także na zimno, więc bez problemu można je zapakować na wynos do pracy czy szkoły. Oczywiście z powodzeniem można użyć innych owoców niż śliwek. Z bananów radzę nie rezygnować, bo nadają ciastu naturalnej słodkości i ciekawe konsystencji. Zapraszam! Składniki: inspiracja 3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 4-5 łyżek płatków owsianych 2 średniej wielkości banany

Kuchnia Ellie
Ciasto śliwkowe na weekend. 147

zniknęło tak szybko, że nawet zdjęć nie zrobiłam.  Zostawiam Was zatem z pysznym ciastem i pięknym słońcem za oknem, a sama zmykam do pracy.   Ciasto migdałowe ze śliwkami składniki na spód: 25 g brązowego cukru 80 g serka homogenizowanego 150 g mąki 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli składniki na masę(...)śliwek węgierek 50 g brązowego cukru 100 g mielonych migdałów 1 żółtko  2 całe jajka cukier puder do posypania  wykonanie:  Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. W misce łączymy wszystkie składniki na spód ciasta. Mieszamy, a następnie zagniatamy ręką. Ciasto należy rozwałkować tak by wyłożyć nim dno i boki na wysokość około 2cm. Rozwałkowane ciasto

Przysmaki Karolki
Domowe drożdżówki ze śliwkami 111

Cześć Wam moi Kucharze! Zapewne większość z Was w dzieciństwie traktowała drożdżówkę ze śliwką jako coś niezbyt lubianego, przyznam się -tak też było ze mną. Na szczęście teraz je uwielbiam, a dzisiaj zdradzę Wam przepis na niezawodne, pyszne i delikatne drożdżówki. Na puszyste drożdżowe ciasto potrzeba nam: 600-700 g mąki pszennej (przesianej) 25-30 g świeżych drożdży szklanka ciepłego(...)roztopionego masła 100g cukru 1 łyżeczka soli Kruszonka : 1/3 kostki masła 1/2 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru Około 1/2 kg wydrylowanych i przeciętych na pół, słodkich i dojrzałych śliwek. Mąkę przesiewamy do miski, drożdże rozrabiamy w mleku z odrobiną cukru i soli, odstawiamy na bok w ciepłe miejsce żeby zapracowały. My w tym czasie dodajemy do miski roztrzepane z cukrem

Kuba Gotuje
Powidła węgierkowe 179

Sezon śliwkowy w pełni. Od suszenia, przez nalewki, do powideł mam już śliwek powyżej uszu... Wśród pomysłów na wykorzystanie tych owoców są właśnie domowe powidła. Pracy przy nich sporo, bo od mieszania szybko zrobią nam się odciski, ale smak jest tego wart. śliwki węgierki odrobina wody ew. cukier (ja nie dodaję) dużo cierpliwości i najlepiej garnek z grubym dnem Śliwki(...)garnka z kilkoma łyżkami wody (na 1kg wystarczą dwie łyżki) i stawiamy go na małym ogniu. Teraz uzbrajamy się w cierpliwość i stale mieszając czekamy aż wszystkie śliwki rozpadną się na papkę. Kwintesencja powideł to smak zawarty w skórkach, więc to im musimy poświęcić najwięcej uwagi. Powidła są gotowe, gdy przy mieszaniu zawartość garnka przy dnie nie zleje się

Kuchenna Kontrrewolucya
Nutella ze śliwek / Czekośliwka 206

ubiegłym roku już nie zdążyłam Wam pokazać przepisu na nutellę ze śliwek więc przedstawiam ją dziś :) Moja mama robi ją już od dobrych kilku lat i od niej też mam na nią przepis. Składniki: 3 kg śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu) 1 kg cukru domowy cukier waniliowy lub 2 paczki kupnego 10 dag ciemnego kakao Sposób wykonania: 1. Umyte(...)wypestkowane śliwki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub blenderujemy. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu ok 2 godzin (w zależności od śliwek, masa ogólnie powinna trochę zgęstnieć). 2. Dodajemy cukier waniliowy oraz kakao, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. 3. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut

Kuchnia domowa Ani
Śniadanie do pracy, czyli jogurt, granola i śliwki 207

śniadanie. Zapewniam Was, że kolejnego dnia wstaniecie znowu wcześniej, by przygotować kolejną porcję słoiczkowego śniadanka. Składniki: 120-150 ml jogurtu naturalnego 3-4 łyżki granoli lub musli 8-10 śliwek węgierek  szczypta cynamonu ( u mnie cynamon  Appetita ) 1 łyżeczka cukru trzcinowego ( nie koniecznie ) odrobina wody Wykonanie: Przygotować sobie nieduży słoiczek z zamknięciem. Im bardziej  nietuzinkowy słoiczek(...)fajniej śniadanko wygląda ;) Śliwki umyć, wypestkować. Na dno rondelka wlać odrobinę wody, nie więcej niż 50 ml. W garnku umieścić śliwki, dodać cukier i smażyć aż owoce zaczną się rozpadać. Odstawić do wystygnięcia. Owoce można przygotować wieczorem, dnia poprzedniego. Do słoiczka wlać jogurt, na jogurt wsypać granolę/musli, na wierzch wyłożyć duszone śliwki. Zamknąć słoiczek i zabrać ze sobą . gdziekolwiek

kolorowotorcikowo
Naleśniki ze śliwkami 141

Można je podawać jako samodzielne danie, lub z ulubionymi lodami jako deser. Polecam. Składniki: 1 garść migdałów w płatkach kilka naleśników 3 łyżki cukru 40 g masła 500 g śliwek 40 ml brandy lub śliwowicy Wykonanie: Migdały wsypać na rozgrzaną suchą patelnie, prażyć aż migdały zbrązowieją. Naleśniki usmażyć według dowolnego przepisu np. tego . Śliwki umyć, przekroić na połówki lub ćwiartki(...)usunąć pestki. Cukier skarmelizować, dodać śliwki, wymieszać i zagotować. Przyprawić alkoholem i cynamonem. Dodać masło pokrojone w kostkę i wymieszać. Nadzienie przełożyć do naleśników i zwinąć je w rulon. Podawać posypane prażonymi migdałami i polane resztą nadzienia ze śliwek

Mama Gotuje
Placek ze śliwkami - drożdżowo francuski placek ze śliwkami 114

Pycha :) 500 g mąki krupczatki, 80 g cukru, 15 g drożdży, 170 ml mleka, 2 jajka, 60 g masła, 160 g masła, 1 jajko do smarowania ciasta, 700 g śliwek (u mnie węgierki), 300 g cukru, cynamon, Mąka powinna być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, dodać trochę mąki i ciepłego mleka – powinna powstać masa o konsystencji(...)miejsce. Jajka ubijać z cukrem a następnie dodać roztopione masło i dalej ubijać. Dodać rozczyn, stopniowo mąkę, mleko. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić przykryte ściereczką na około 30 minut. Śliwki umyć, osuszyć, wyjąć pestki przekrawając śliwki wzdłuż na pół. Następnie ciasto chwilę wyrabiać a następnie rozwałkować na grubość około 1 cm. Na cieście rozłożyć plasterki masła – nie układamy masła przy

królestwo garów
Tarta ze śliwkami i kruszonką 198

śliwki na kruchym cieście przykryte chrupiącą kruszonką... poezja :) Składniki: (na formę do tarty o średnicy 30cm) -śliwki -bułka tarta *ciasto kruche -270g mąki pszennej -150g margaryny -1 jajko -3 łyżki cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia *kruszonka -50g mąki pszennej -50g margaryny -50g cukru Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Powinno zagnieść się dość(...)szybko, być gładkie i elastyczne. Owijamy je w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na pół godziny. Śliwki płuczemy, usuwamy pestki i kroimy na 4 części-podłużne łódki. Składniki na kruszonkę mieszamy w miseczce, aż się ładnie połączą. Schłodzone ciasto wałkujemy, nadajemy okrągły kształt i przekładamy do wyłożonej papierem formy (polecam formy silikonowe, które nie wymagają używania papieru ani natłuszczania

KasiekGotuje
Knedle ze śliwkami. 157

Składniki: 730g obranych ziemniaków, 350g mąki pszennej, 2 jajka, 18 śliwek, 3 duże łyżki masła, bułka tarta, sól. Opcjonalnie zamiast masła i bułki tartej: śmietana,  cukier. Przygotowanie: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłe ziemniaki zmielić przez maszynkę. Dodać do nich mąkę, jajka i troszkę soli. Zagnieść ciasto. Ze śliwek usunąć pestki(...)przekrajać ich do końca, pozostawić tak by się lekko obie połówki razem trzymały. Gdyby śliwki były kwaskawe posypać ich środek cukrem. Ciasto podzielić na pół, Z każdej części zrobić wałek i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek uformować mniej więcej w kulkę, rozpłaszczyć, położyć na środek śliwkę, zawinąć, dobrze skleić brzegi i uformować kulkę. Zagotować wodę, posolić. Wrzucać partiami knedle

W kuchni u Moniki
Ciasto ze śliwkami! 194

Jest pysznie! Sezon w pełni, śliwek do wyboru do koloru, ciemnofioletowe, szaro-fioletowe, żółte, pomarańczowe. Uwielbiam ten czas, i ten smak!  Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 200 g mąki pszennej - 100 g masła - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajo  - 50 g cukru - kilka kropel soku z cytryny - płaska łyżka jogurtu - mąką do podsypywania Ciasto szybko zagnieć(...)włóż do lodówki na minimum 20 minut. NA MASĘ: - śliwki węgierki około 1 kilograma Śliwki myjemy i drylujemy, kroimy na połówki. - 2 jaja - 1 białko - 100 ml mleka - serek mascarpone - 4 czubate łyżki cukru Z w/w składników, za pomocą trzepaczki, robimy płynną masę. Wyciągamy ciasto z lodówki, wylepiamy nim dużą tortownicę, układamy połówki śliwek dość ciasto. Zalewamy masą, wstawiamy

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania