Ostatnio dostałam kawałek schabu,który postanowiłam zrobić inaczej niż w postaci kotletów schabowych. Ponieważ akurat miałam świeże śliwki węgierki, powidła i czerwone półwytrawne wino (choć bardziej nadaje się wytrawne), zdecydowałam się wykorzystać je do upieczenia mięsa. Schab wyszedł świetnie. Do tak przyrządzonego schabu można również wykorzystać suszone śliwki, wcześniej namoczone co najmniej pół godziny w winie. Składniki: schab śliwki węgierki(...)przekroić wzdłuż na wysokości ⅓ mięsa, rozłożyć go a następnie wykonać jeszcze jedno nacięcie żeby powstał długi cienki kawałek. Mięso posolić i popieprzyć a następnie posmarować powidłami. Na powidła ułożyć śliwki i zwinąć mięso jak roladę jak najciaśniej. Mięso związać. Na patelni lub w naczyniu w którym będziemy piec schab rozgrzać olej a następnie obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Do mięsa
Mama Gotujecharakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, kcal a sporo białka! Więc jako alternatywę dla filetów z kurczaka proponuję: Składniki: -> 1 kotlet schabowy ( około 200g) -> 5-6 Śliwek [ użyłem takich z nalewki co mi zostało] -> 5-6 plasterków szynki -> niewielka ilość śliwowicy -> Przyprawy: sól, pieprz, chili, Wykonanie: Schab rozbijamy na dość kawałek. Następnie(...)przyprawiamy z każdej strony, dodatkowo skropiłem go kilkoma kroplami swojskiej śliwowicy;). Śliwki zawijamy w szynkę i układamy na środku kotleta. Zawijamy w postać roladki i stabilizujemy wykałaczkami. Smażymy na dużym ogniu z każdej strony po 2-3 minuty. Dolewamy wody i dusimy pod przykryciem aż do miękkości. Oczywiście kotlety smażymy bez panierki :) ** dla niektórych "moc" śliwek może być zbyt mocna
Jedz zdrowo żyj zdrowo!spróbujcie koniecznie :) Składniki na duży półmisek: 400 g śledzi marynowanych (ja użyłam "Wiejskich" pewnej znanej firmy ;) ) 1 słoik powideł śliwkowych, najlepiej własnej produkcji 1 duża cebula Duża garść suszonych śliwek 2 łyżki koncentratu pomidorowego płaska łyżeczka cynamonu sól, pieprz, chili Cebulę obieramy i kroimy w jak najcieńsze półplasterki. Filety śledziowe i suszone śliwki kroimy na drobniejsze kawałki. Przygotowujemy "marynatę": Cebulę(...)podsmażamy na rozgrzanej patelni uważając, aby się nie przypaliła. Gdy jest już zeszklona dodajemy powidła, koncentrat pomidorowy i pokrojone śliwki. Możemy dodać troche gorącej wody, aby cebula i śliwki fajnie zmiękły. Wszystko razem smażymy przez kilka minut na dużym ogniu często mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i chili. Nie powinno być zbyt słone, ma być raczej słodkie. Moje powidła były
Zawsze głodna!Kiedy jesień w pełni czaruje swoimi barwami, a wspomnieniem zarysowuje się przeszłe lato delektujemy się tym soczystym owocem na naszych stołach. Tak... tak.... nasza smaczna śliwka gości w pełnym wydaniu! Jest dość niedocenionym owocem. Tym czasem zapraszam wszystkich na pyszne ciasto ze śliwkami w roli głównej :) Nuta kokosu nada ciekawy smak ... Śliwkowe ciasto z nutą kokosu SKŁADNIKI: 1 szklanka(...)mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru pudru 4 jajka 1 kostka margaryny - 250 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki - około 500 g cukier puder do posypania posypka 4 łyżki czubate mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1/3 kostki masła 2-3 łyżki kokosu (wiórki kokosowe) PRZYGOTOWANIE: Na początku przygotowujemy posypkę. Do miseczki przekładamy mąkę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDani Vincek - Fotolia.com Składniki : 4 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek 2 kg cukru Sposób wykonania : Śliwki dokładnie opłukać, usunąć pestki, wsypać do garnka o grubym dnie, postawić na małym ogniu. Można ewentualnie wlać 1/3 szklanki wody, aby śliwki się nie przypaliły. Rozgotować śliwki na papkę mieszając je od czasu do czasu. Następnie wsypać cukier, wymieszać i gotować przez 30 minut(...)lelka z dużym otworem, a do nabierania powidła nalewki do zup ) szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut. Pamiętajmy przy sporządzaniu powideł z owoców, aby owoce były dojrzałe ( skórka śliwki powinna być lekko pomarszczona wokół ogonka ) wtedy nie trzeba będzie dodawać dużo cukru i długo smażyć
Przepisy i porady kulinarneDżemik ze śliwek jest bardzo słodki dlatego nie wymaga słodzenia :) Jednak, gdyby komuś było za mało słodyczy bądź śliwki były kwaśne - można dodać stewię bądź ksylitol :) Odrobina agaru zagęściła lekko konsystencję powideł. Dżemik nie jest mocno gęsty ani też lejący, taki "w sam raz" :) Idealnie sprawdza się do polania twarożku na kanapce, jako dodatek do owsianki czy wyjadania prosto(...)słoiczka :) Pycha! Pomyślcie sobie tylko, kiedy w zimowe dni otworzycie aromatyczny słoiczek i poczujecie odrobinkę lata :) Składniki: - 3 kilogramy śliwek węgierek - 2 łyżeczki agaru (można pominąć) Przygotowanie: Śliwki należy oczyścić i wypestkować. Przełożyć do garnka i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 1,5 - 2h - do momentu uzyskania średnio gęstej konsystencji, kiedy woda odparuje a śliwki całkowicie się rozpadną
Zdrowie na języku :Pśliwkowych. Domowe są przepyszne, a te kupne w niczym nie przypominają tych własnoręcznie robionych. Z podanej porcji wyszły mi 5 słoiczków po 150 ml. Polecam! Najlepiej powidła robić ze śliwek węgierek z października (nie zawierają zbyt dużo soku, który i tak trzeba odparować).Składniki:2 kg śliwek węgierek (po wypestkowaniu)ewentualnie cukier do smaku+ można dodać odrobinę cynamonu, czekolady, goździków(...)uzyskania ciekawego aromatu(ja robię bez takich dodatków)Sposób przygotowania:1. Śliwki umyć, wypestkować.2. Wypestkowane śliwki przełożyć do rondla z grubym dnem, smażyć na małym ogniu. Gdy puszczą sok, spróbować jak słodki on jest i ewentualnie dodać cukru do smaku.3. Powidła smażyć do uzyskania odpowiedniej gęstości. Można to zrobić jednego dnia, lub podzielić smażenie (ja gotowałam pierwszy
Kuchnia domowa Anipróbująca być nastolatką. Na blogach kulinarnych też obserwuję trend ku zachodnim przede wszystkim nazwom, nie zawsze koniecznym. Moja dusza polonistki z zamiłowania, płacze... :)Dlaczego o tym piszę? Z powodu...śliwek, które ostatnio królują w mojej kuchni. Przygotowałam z nich chutney i miałam niemały problem, jak to coś nazwać. Może wytrawnymi powidłami? może konfiturami? Chciałoby się po polsku(...)śliwkowo-cebulowego. I mam nadzieję, że nikt nie obrazi się za pierwsze zdania tego wpisu :)Chutney zrobiłam przy okazji robienia powideł śliwkowych. Wykorzystałam do tego celu zmielone przez maszynkę śliwki, które są świetną bazą do tego typu przetworów. Proporcje, jakie podaję są na mniej więcej 1 litr takiego przecieru śliwkowego.Składniki:zmielone śliwki,8-10 średnich cebul
Codzienna kuchnia niecodziennaJesień to obok dyni, jabłek, gruszek i innych skarbów natury, to również czas śliwek, a co obok ciast, przetworów z tych owoców może sprawić nam większą przyjemność niż nalewka? :) Ja się nie zastanawiam długo i przystępuję do działania!Składniki: 2 kg śliwek (najlepiej węgierek) 1 kg cukru 1 l spirytusu 2 łyżki miodu kilka goździków(...)kory cynamonu Wykonanie:Śliwki myjemy, kroimy na ćwiartki i przekładamy do słoja. Owoce zasypujemy cukrem, zakrywamy naczynie i odstawiamy na 24 godziny. W tym czasie owoce zaczną puszczać sok co widać na zdjęciach :) Po upływie doby do słoja dodajemy goździki oraz spirytus, potrząsamy i odstawiamy w zacienione miejsce na tydzień. W kolejnym etapie (po upływie 7 dni) z naszej mikstury
Taste Of My Dayjedna z nielicznych potraw kuchni polskiej, która jest naturalnie bezglutenowa i nie wymaga zmian receptury. Ugotowałam wielki gar bigosu, który można chyba nazwać wersją myśliwską: z grzybami, suszonymi śliwkami i jałowcem. Jeśli dysponujemy odpowiednio dużym garnkiem ciśnieniowym, to znacznie szybciej i łatwiej przeprowadzimy kapustę w stan bigosu. Wbrew pozorom nie jest to wcale nowoczesna metoda, nasi przodkowie też(...)tradycji kulinarnych wybaczą mi dodatek koncentratu pomidorowego, którego brak w staropolskich przepisach ;) Składniki: kiszona kapusta 2 kg świeża kapusta 1 główka około 2 kg grzyby suszone około 50 g śliwki suszone 200 g kiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około 400 g pieczona wieprzowinalub wołowina (ew. surowe) około 300 g czosnek 1 ząbek koncentrat pomidorowy (niekoniecznie
głodny alergikWigilijno świąteczny chleb na miodzie, wypełniony suszonymi śliwkami, orzechami włoskimi i bakaliami jakie tylko lubicie. Można go z powodzeniem robić przez cały rok, a tuż przed świętami aż kusi żeby go zrobić:) Składniki na jedną dużą keksówkę; 40 dag suszonych lub wędzonych śliwek 1/2 litra letniej wody (do zalania śliwek) 75 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka(...)sody oczyszczonej 200 ml gorącej wody do ciasta sok z połowy cytryny 25 dag miodu płynnego 2 jajka 10 dag orzechów włoskich lub innych bakali Śliwki zalej letnią wodą, osącz bardzo dokładnie i posiekaj. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz gorącą wodę, sok z cytryny, miód i jajka. Powoli dodawaj suchą mieszankę
Apetyczna babeczkaprzysłany do mnie przepis przez stałego czytelnika. Mąż sprawdził w małych proporcjach... Śliwowica wyszła wyśmienita.Składniki: 20 kg śliwek cukier drożdże winne Sposób przyrządzenia: 20 kg śliwek pestkujemy, zalewamy wodą w której jest rozpuszczony cukier 5-7 kg. Na 1/3 śliwek 2/3 wody. Roztwór słodkiej wody powinien mieć temperaturę około 30°C - 35°C. Po zalaniu i wymieszaniu dodajemy(...)Wszystko co miało powyżej 40% mieszamy, bierzemy małą próbkę i dajemy do laboratorium najlepiej przy zakładach spirytusowych ( wynik będzie bardzo dobry ). Sposoby doprawienia śliwowicy: 1. Dorabiamy nalewką ze śliwek zasypanych cukrem. 2. Dorabiamy poprzez dodanie nalewki wykonanej z suszonych śliwek zalanych alkoholem. 3. Dobieramy czystą wodą. 4. Dobieramy lekką zapalankę z cukru, kolor lekko złoty 5. Dobieramy do mocy
Proste Potrawyśliwkowe w moim wykonaniu opierają się co prawda na tradycyjnej recepturze, ale wykorzystałam tez kilka swoich pomysłów. Powidła śliwkowe w trzech smakach Do ich zrobienia będziemy potrzebować: 3 kg śliwek ok. 0,5 kg cukru dużą paczkę lub dwie mniejsze cukru waniliowego (u mnie była to paczuszka XXL - 43 g) 0,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki naturalnego kakao(...)powideł można sobie rozłożyć na kilka dni, chyba że mamy do dyspozycji cały dzień, wtedy może się udać jednego. Znaczenie ma też rodzaj owoców i stopień ich dojrzałości. Jeśli śliwki są bardzo miękkie, pójdzie zdecydowanie szybciej. Owoce starannie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Jeśli możemy zrobić to dzień wcześniej, tym lepiej. Połówki śliwek umieszczamy w dość dużym garnku
Ratunku obiadzasmakuje ;) Piękny zapach, idealny kolor, niepowtarzalny smak! Znakomity do serów, wędlin, mięs, kanapek... na śniadanie, obiad i kolację. Niezastąpiony i ulubiony chutney z sezonowych owoców - na pierwszy rzut śliwka z chilli, cebulką, czosnkiem i miodem. Chutney śliwkowy z chili - 1 kg świeżych śliwek węgierek - 3 cebule (najlepiej delikatne szalotki) - 2 duże ząbki czosnku - 1/4 świeżo(...)pieprz - 400 ml octu winnego z jabłek - 2 łyżki octu balsamicznego - 100 ml czerwonego wytrawnego wina - odrobina wody (2-3 łyżki maksymalnie) PRZYGOTOWANIE: Kilogram śliwek węgierek myjemy... .... po czym usuwamy z nich pestki. Śliwki wrzucamy do garnka, dorzucamy czosnek i szalotkę pokrojone w kosteczkę. Dodajemy przyprawy: cynamon, sól, pieprz, chilli
Sajkofanka smakuwada - na zakupach wkładam do koszyka różne rzeczy a dopiero potem zastanawiam się, co mogę z tego zrobić... Sałatka z awokado Składniki: 1 awokado 2 ciemne śliwki 4 połówki brzoskwiń z puszki (spokojnie, taka połówka to tylko 36 kcal:) 3 liście sałaty lodowej 3 suszone śliwki 4 łyżki gruszkowego octu balsamicznego (ostatnio na wystawce(...)Lidlu:) Śliwki namoczyć w wodzie. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, połówki obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry, które następnie podzielić na pół. Wrzucić go na gorącą, suchą patelnię i prażyć około 2 minut, dodać 2 łyżki octu i mieszając prażyć do jego odparowania/wchłonięcia w owoc. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki. Ciemne śliwki podzielić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała