Delikatne ciasto z dodatkiem marcepanu, którego aromat świetnie współgra ze śliwkami węgierkami. Ciasto upieczone między warstwami z kruchego ciasta czekoladowego i maślanego. CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki śmietany kwaśnej 3 duże żółtka 50g czekolady gorzkiej CIASTO MARCEPANOWE: 200g masła 1/3 szklanki cukru(...)200g masy marcepanowej 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki węgierki Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Za pomocą noża lub w rozdrabniaczu posiekać z zimnym masłem. Żółtka i śmietanę wmieszać w ciasto i szybko zagnieść. Podzielić na równe połówki. Do jednej z nich dodać rozpuszczoną
https:KKuchniaMniamunikam kakao i czekolady, nigdy nie próbowałam jej zrobić. Niedawno zobaczyłam przepis na konfiturę z karobem i uznałam, że to strzał w dziesiątkę. Najpierw wypróbowałam smak na niewielkiej ilości śliwek (wyszła mi nieduża szklanka końcowego produktu, ale za to wszyscy się nim zajadali :D). Później zrobiłam już całą porcję i mogę polecić śliwkę z karobem do naleśników, placków i przekładania(...)gotowałam jej nieco dłużej. Teraz już chyba ostatni dzwonek na śliwkowe przetwory - ja mam jeszcze w planach wypróbowanie jednego przepisu :) Karobśliwka (składniki na około 6 słoiczków) 3 kg śliwek 4 łyżki ksylitolu (lub więcej, moja wersja nie jest zbyt słodka) 4 łyżki sproszkowanego karobu Śliwki pozbawić pestek i umieścić w garnku, zasypać ksylitolem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym
FitKotstraganach ciągle możemy spotkać soczyste śliwki , które kuszą nas swoim wyglądem i smakiem. Robiłam już oczywiście ciasta z ich dodatkiem – ucierane i drożdżowe , robiłam krem zwany czekośliwką , muffinki i różne inne przetwory. Dziś zapraszam Was na pyszne knedle ze śliwkami. Ale nie takie zwykłe knedle, bo będą one dietetyczne oraz zdrowe i wskakują do działu BE FIT. Przygotowane(...)muszą. Polecam! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 15 szt ) * kasza jaglana – 3/4 szkl * chudy twaróg – 100 g * mąka żytnia – 2 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * śliwki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wypłukaną kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, całkowicie studzimy, a następnie miksujemy z łyżką wody na „krem”. Do kaszy wsypujemy mąki oraz
Ostra na Słodkowiórków kokosowych jajko 2 żółtka Masa kremowa 250 ml gęstej śmietany 100 ml cukru + 2 łyżki 150 g wiórków kokosowych cytryna 2 białka łyżka mąki ziemniaczanej ok. pół kilograma śliwek Śliwki umyć, przepołowić i usunąć z nich pestki. Do rondelka przełożyć śmietanę, dodać 100 ml cukru. Podgrzewać śmietanę z cukrem do momentu rozpuszczenia cukru. Mieszać. Wsypać wiórki do śmietany, wymieszać(...)mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Do masy kokosowej dodać czubatą łychę piany z białek. Wymieszać. Dodać resztę piany i dobrze wymieszać. Masę kokosową przełożyć na ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki miąższem do góry. Piec w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 30-40 ---------- Podobne: Kruche ciasto z nadzieniem Wegańskie ciasto ze śliwkami Rustykalna tarta ze śliwkami
Weekendy w domu i ogrodzieZapraszam na przepyszne dyniowe drożdżowki z figami i śliwkami w rozmiarze XXL, tak by połowa śliwki wypełniła jedną bułeczkę. Surowa figa nie specjalnie kusi, ale upieczona z odrobiną cukru z cynamonem to już prawdziwa poezja smaku. Dodatek dyni nie tylko pięknie barwi bułeczki, ale znacząco podnosi ich walory zdrowotne. Dynia w tym roku ma wyjątkowo suchy miąższ i nie wymaga(...)pełnoziarnistej) 1 jajko 40 g masła 40 g cukru 150 g mleka 200 g puree z dynii 2 łyżeczki drożdży instant dodatkowo: 3 figi 4 śliwki olbrzymie 1 żółtko+ 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru trzcinowego+ 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: przygotuj puree z dynii wg tego przepisu mleko podgrzać w rondelku, wkroić do ciepłego mleka masło. Odważyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zawsze, ale to zawsze , pijemy razem kawę) i drożdżówką, którą rano upiekłam. Zabrałam ją ze sobą jeszcze cieplutką! Mięciutkie, maślane ciasto drożdżowe, nadziane słodkim, waniliowym twarogiem i cudownie fioletowymi śliwkami. Wierzch posypałam migdałami i cukrem, który utworzył chrupiącą, lekko karmelową skorupkę. Ciasto zawinęłam w roladę, a następnie pokroiłam na plastry; wyszły zgrabne ślimaczki, które można od siebie odrywać bez konieczności(...)zacznie dobywać się słodki zapach, ciężko wytrzymać, aż będzie można sięgnąć po kawałek. Najlepiej jeszcze cieplutki, mmm... A Wy? Jakie jesienne smakołyki lubicie najbardziej? Drożdżowe ślimaczki z twarogiem i śliwkami Składniki: (na formę o wymiarach 30x22 cm) ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży 65 g cukru 60 g masła 1 jajko nadzienie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJedno z najsmaczniejszych ciast śliwkowych jakie kiedykolwiek upiekłam. Kwaskowaty smak śliwek idealnie pasuje do kremowego budyniu i słodkiej bezy. Śliwki można jeszcze oprószyć cynamonem, by ciasto nabrało jesiennego charakteru... Kruche ciasto: 4 żółtka 2/3 szklanki cukru pudru 1 płaska łyżeczka cukru migdałowego (można pominąć) 200 g zimnego masła ok. 2 szklanki mąki krupczatki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Budyń: 3 jasne budynie z cukrem 1 litr mleka Owoce i beza: oraz 600-700 g świeżych śliwek 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu lub soku z cytryny Składniki ciasta szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. Budynie ugotować w 1 litrze mleka, przykryć wierch folią
Czerwień i błękitKiedyś za knedlami nie przepadałam... tej jesieni natomiast, jak pojawiły się śliwki to bym robiła i jadła wszystko co można z nimi zrobić! I w tym miejscu pierwsze co mi przychodzi do głowy mówiąc "śliwki" to knedle! Jestem zachwycona tym przepisem! Ciasto jest mięciutkie, delikatne, nie jest gumowate ani twarde, a co również bardzo ważne... nie rozpada się podczas gotowania(...)pewne "ale" co do tych knedli. Nie użyłam tu ani grama cukru, dlatego po przekrojeniu knedli nie ma efektu "wypływającego syropu". Jeśli ktoś chce go uzyskać to przy wkładaniu śliwki w ciasto wystarczy dodać trochę cukru (1/4 - 1/2 łyżeczki cukru). Pomijając fakt cukru dodam również, że ja lubię knedle z przesmażoną bułeczka... oczywiście wszelakie wersje ze śmietaną czy masłem również
Jedzeniomaniateż dla wegan. Blok ma konsystencję bardziej wilgotną i lepką od klasycznej chałwy. Składniki : 300 g ziaren sezamu ok. 50 ml syropu klonowego 100 g suszonych (nie wędzonych!) śliwek 20 g nerkowców Ziarna sezamu uprażyć na raty na suchej patelni. Odstawić ziarna do ostygnięcia. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Zmielić porcjami sezam np. w młynku do kawy. Do zmielonego sezamu(...)dodać nerkowce i kawałki śliwek. Wlewać syrop klonowy do uzyskania konsystencji pozwalającej na zlepienie się bloku. Przełożyć masę do prostopadłościennej formy, dociskając ją do dna. Przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin. Kroić bardzo ostrym nożem. Dzięki zastosowaniu syropu klonowego można wykonać mniej słodki blok niż w przypadku chałwy. ----------- Podobne: Chałwa z żurawiną Wegańskie ciasto ze śliwkami Fale Dunaju
Weekendy w domu i ogrodzieMnóstwo śliwek nadal wisi na drzewach w ogrodzie. Mamy chyba z 10 odmian, owocujących przez całe lato, od lipca po październik. Właśnie dojrzały najlepsze - cudownie soczyste, słodkie, pyszne Dąbrowickie. Podzieliłam się grzecznie z dziećmi z przedszkola Malwisi, a resztę zjedliśmy i przerobiłam na powidła i wypieki. Niestety mamy tylko jedno drzewo tych fioletowych skarbów, które na dodatek bardzo szybko spadają(...)tarasie :) Składniki: (na blaszkę 20x20cm) CIASTO: 350g mąki 200g cukru ziarenka z 1 laski wanilii 200g masła 2 jajka 2 łyżeczko proszku do pieczenia MASA ŚLIWKOWA: 1 kg śliwek (po wypestkowaniu) 200g cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2 opakowania budyniu waniliowego + 100ml wody LUKIER: 120g cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: CIASTO: Składniki zagnieść szybko
Cakes By Kejtsuszone śliwki Przy swoim kalifornijskim kuzynie, wyglądają jak ubogi krewny, mniejsze, pomarszczone i brązowej barwy. Nasze wrażenie ulegnie zmianie, z chwilą kiedy tylko weźmiemy do ust, ten niepozorny owoc. Już jeden kęs wystarczy, abyśmy uznali wyższość, naszych rodzimych śliwek. Jeżeli na koniec suszenia, potraktujemy je jeszcze wędzarniczym dymem, to ich smak staje się wprost nie do opisania. Po prostu(...)nikt się nie oprze, takim delicjom. Składniki Dowolna ilość śliwek Sposób wykonania Owoce myjemy nacinamy nożem, usuwamy pestki i układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Blachę z owocami wystawiamy na słońce i suszymy. Jeżeli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami domowej wędzarni, to kiedy owoce wstępnie podsuszymy na słońcu ( powinny stracić, około połowy pierwotnej objętości). Układamy śliwki na odpowiednim ruszcie i wkładamy
Miód i pieprzCzas przygotowania 15 minut + 10 minut pasteryzacja. Nic skomplikowanego i mamy znakomity dodatek do deserów i ciast. Powidła śliwkowe (4 słoiki 0,2 l): 2 kg śliwek węgierek (dojrzałych i słodkich) 1 pomarańcza 100 g cukru (jeżeli śliwki będą słodkie to nie koniecznie) Cynamon (najlepiej kora) Przygotowanie: Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Pomarańczę myjemy, wyparzamy wrzątkiem, ocieramy skórkę(...)wyciskamy sok. Do rondla (lub garnka z szerokim dnem wlewamy sok z pomarańczy i wsypujemy śliwki na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania co jakiś czas mieszając. Gdy śliwki się rozpadną i zaczną gęstnieć wtedy częściej mieszamy. Pod koniec smażenia powideł dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i cynamon. Gorące powidła rozkładamy do słoików. Jabłka karmelizowane - 5 składników, trochę czasu i kolejny
SzczyptaSmaQwykorzystania czegoś, co zawsze lądowało w zlewie. Przygotowując ciasto cukiniowo-ziemniaczane, musiałam odcisnąć sok z cukinii. Tym razem cenne składniki cukinii zostały uratowane i wykorzystane w cieście kakaowym ze śliwkami :) Składniki : 300 ml mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao łyżka kawy rozpuszczalnej 150 ml cukru 50 ml oleju łyżka octu szklanka soku z cukinii esencja waniliowa(...)ciemnych śliwek Śliwki umyć i podzielić na połówki. Usunąć pestki. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. W misce umieścić wszystkie składniki (z wyjątkiem śliwek). Miksować na gładką masę. Przelać masę do foremki. Na wierzchu ułożyć śliwki miąższem do góry. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Zaraz po upieczeniu wyłożyć ciasto na kratkę. ---------- Podobne: Ciasto kakaowe bez jajek
Weekendy w domu i ogrodziedziś dla Was propozycję przygotowania powideł bez tych żmudnych czynności!"Sposób na powidła dostałam od Pani Doroty wczoraj, a dziś wprowadziłam jego realizację w życie. Najlepszym gatunkiem śliwek na powidła moim zdaniem oczywiście są węgierki tak, więc... SKŁADNIKI: 6 kg. śliwek węgierek 1-1,2 kg. cukru 6 łyżek octu 10% WYKONANIE: Śliwki myjemy, drylujemy, wkładadamy do miski przesypując(...)cukrem i polewamy, każdą warstwę łyżką octu, odstawiamy na noc, następnego dnia wkładamy śliwki do dużego garnka, wstawiamy na wolny ogień na około 3 godz., w tym czasie nie mieszamy(nie wolno nawet dotknąć śliwek łyżką), jeśli po 3 godz. powidła mają nadal dużo soku, dusimy kolejną godz. nie mieszamy
Kuchnia BeatyDzisiejszym przepisem rozpoczynam sezon na moje ulubione ciemne śliwki. Węgierek w tym roku na drzewach w naszym sadzie mało, więc trzeba się będzie ratować tymi z bazaru. Wyszłam dziś na pierwszy rekonesans i oto wyczarowane cudeńka na spotkanie z ludźmi, których nie widziałam od miesięcy. Pracy przy wiatraczkach bardzo dużo, ale czego się nie robi dla tych, których się lubi(...)być serek homogenizowany) skórka z cytryny 2 łyżki cukru łyżeczka cukru z wanilią 5 łyżek oleju 600 ml mąki pszennej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 8 śliwek lub moreli jajko łyżka mleka ewentualnie: łyżka śmietany lub jogurtu Opłukać i przepołowić śliwki. Ricottę wymieszać z cukrami, olejem i skórką z cytryny w dużej misce lub garnku. Mąkę wymieszać
Weekendy w domu i ogrodzie