Sałatka z serem halloumi, śliwką i figą Sałatka z serem halloumi, śliwką i figą. Sałatka z serem halloumi, śliwką i figą. To jak to u mnie bywa, szybka do przygotowania i łatwa do zabrania do pracy sałatka. Dlaczego tak, bo kocham sałatki przełamane fajnym owocowym smakiem. Lubię efekt zaskoczenia, gdy nagle trafiam na coś słodkiego, owocowego. A dlaczego halloumi(...)spakować tak jak ja do pudełka i zabrać z sobą do pracy i cieszyć się jej smakiem w czasie przerwy lunchowej. Sałatka z serem halloumi, śliwką i figą. ( dla jednej osoby ) dwie garści mieszanki sałat ( lub sałatka z grządki jeśli taką masz : ) ) 2 figi 4 śliwki 2 nieduże pomidory lima 3 plasterki halloumi ćwiartka czerwonej cebuli oliwa
Kuchnia na wzgórzuKnedle ze śliwkami, truskawkami lub morelami. Każdy z nas ma swoje ulubione, ja zapraszam Was dzisiaj na pyszne knedle ze śliwkami podane ze śmietaną i odrobiną powideł śliwkowych. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Knedle ze śliwkami Składniki 500 g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 250 g mąki pszennej brązowy cukier bułka tarta Instrukcje Ziemniaki gotujemy w osolonej(...)wodzie, gorące przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia. Do ziemniaków dodajemy mąki, jajka i szybko zagniatamy ciasto, jeśli zbyt mocno się klei możemy dodać jeszcze odrobinę mąki. Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek, do każdej śliwki wsypujemy szczyptę cukru, zamykamy i obtaczamy w bułce tartej. Z ciasta formujemy wałek średnicy 5 cm i kroimy na cienkie plasterki, rozpłaszczamy
To co lubię - gotuję i polecamPowidła śliwkowe – przepis na najlepsze powidła ze śliwek . Idealnie gęste, idealnie głęboki smak! Wypróbujcie koniecznie ten tradycyjny przepis na powidła śliwkowe . Do wykonania powideł śliwkowych najlepiej wybrać bardzo dojrzałe śliwki, czyli takie, które już zaczynają się marszczyć przy ogonkach, ponieważ są one na tyle słodkie, że nie wymagają już dodawania cukru do powideł. Jeśli zaś po 3 dniach smażenia(...)śmiało dodać do nich nieco cukru do smaku, aczkolwiek zaleca się, by nie było to więcej niż 150g cukru. Uwierzcie mi jednak na słowo, że jeśli wybierzecie jednak dojrzałe śliwki, to obędzie się bez używania cukru, a powidła wyjdą bardzo gęste i pyszne :) Z racji tego, że poniższy przepis jest przepisem tradycyjnym, w którym powidła smaży się przez kolejne
Kulinarne PrzebojeCześć. Dziś mam dla Was przepis na moją ulubioną jesienną owsiankę z dodatkiem śliwek pieczonych z miodem i cynamonem. Mają one niesamowity aromat, który podczas pieczenia – roznosi się po całym domu. Kocham jesień za śniadanie takie jak to! Składniki (1 duża lub 2 malutkie porcje): Owsianka: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka miodu kawałeczek masła(...)około 1 łyżeczki Pieczone śliwki: kilka wydrylowanych i pokrojonych na ćwiartki śliwek 2 łyżki miodu 1 łyżka brązowego cukru odrobina cynamonu 1 łyżka domowego ekstraktu z wanilii 1 łyżka pokrojonego na kawałki masła Wykonanie: Pieczone śliwki: Rozgrzej piekarnik do 220 C. Połącz ze sobą miód, cukier, odrobinę cynamonu oraz ekstrakt z wanilii w naczyniu żaroodpornym. Dodaj śliwki i dobrze wymieszaj
Moja pasja smakuDawno nie było żadnego deseru w kubeczku, więc dzisiaj zaserwuję wam pyszną porcję zdrowia w słoiczku. Łatwy i dość szybki deser na bazie kaszy jaglanej oraz naszych polskich śliwek. Moja śliwka w tym roku chyba zrobiła sobie odpoczynek i niestety nie nacieszyłam się jej smakiem, toteż skorzystałam z oferty miejscowego sklepu i kupiłam kilka ładnych iście fioletowych śliwek. Użyłam dojrzałych(...)względu na jego wartości odżywcze i dość niską kaloryczność nawet jeśli użyjecie serka wiejskiego zwykłego. Do dzieła . Składniki na 4 porcje : 50 g kaszy jaglanej 250 g śliwek Renkloda 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki płatków owsianych 250 ml wody szczypta soli 150 g serka wiejskiego typu light Wykonanie
vaniliowoczekoladowaCiasto ze śliwkami i bezą! Chodziło za mną ciasto ze śliwkami, długo myślałam, jakie zrobić, chciałam wymyślić coś nowego, zależało mi aby ciasto było lekko wilgotne w smaku, o korzennym aromacie, z dużą ilością konfitury ze śliwek. Postanowiłam, że zrobię ciasto, które wyglądem będzie przypominać tort. I tak powstało, bardzo proste, ale pięknie się prezentujące ciasto, z obłędną masą śliwkową(...)przy samym dnie ciągle, aż masy się połączą), dodaj przyprawy, cukier, mleko i jogurt. Mąkę wymieszaj z proszkiem i sodą. Dodaj masę z olejem całość wymieszaj. Dodaj konfiturę ze śliwek i wymieszaj. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Wprowadź do masy. Całość wylej do małej bardzo wysokiej tortownicy ( bądź do zwykłej średniej) Ciasto pieczemy 1 godzinę i 10 minut
SMYKWKUCHNImąż pochodzi z Iranu, więc my pielęgnujemy obie tradycje i Nowy Rok świętujemy podwójnie. Z tej okazji przyrządzamy wiele irańskich potraw. Proponuję dzisiaj pałki z kurczaka w sosie ze śliwek. Oryginalna nazwa tej potrawy to khoresht aloo. Bardzo lubię mięso z owocami. Śliwki użyte w tym daniu smakiem przypominają polskie mirabelki. Są to śliwki suszone podobnie jak węgierki czy morele(...)Oprócz perskich śliwek to danie wymaga szafranu. Szafran jest jedną z moich ulubionych przypraw. Marynuję pałki z kurczaka w szafranie ale i dodaję go do sosu. Oczywiście podaję danie z szafranowym ryżem ugotowanym na sypko. Lubię pałki z kurczaka. Mięso jest delikatne i soczyste. To danie można również przyrządzić z odfiletowanych udek kurczaka. Sądzę jednak, że sos ugotowany na mięsie
codojedzeniaroladkach drobiowych z mozzarellą w sosie śliwkowym jest też nieco egzotyczny akcent, bo w sosie mamy odrobinę cynamonu i goździków, co daje sosowi delikatną korzenną nutę i przełamuje słodycz śliwki. Oczywiście zamiast szynki parmeńskiej możecie wykorzystać inny rodzaj suszonej szynki – serrano, szwarcwaldzką, francuską – każda z nich będzie pasować nadając nieco inną nutę. Roladki drobiowe z mozzarellą w sosie(...)pozorom proste i szybkie w przygotowaniu, a w połączeniu z kaszą czy ryżem są obiadem, którym możecie poczęstować także gości. Sos śliwkowy możecie przygotować nie tylko latem ze świeżych śliwek (polecam dojrzałe węgierki), ale także poza sezonem z mrożonych śliwek Hortex. Składniki (na 6 porcji): 6 piersi z kurczaka (pojedynczych) ok. 200 g szynki suszonej w cienkich plastrach
Pociąg Do Kuchninajlepsze . Niech będzie słodko :) A na dobry początek tego roku proponuję Wam przepis na roladę . Czekoladowa , z pysznym kremem budyniowym . Wzbogacona jeszcze nieco świątecznym aromatem suszonych śliwek. Składniki : 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka) pół szklanki cukru (110 g) 1/3 szklanki mąki (60g) 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju 1,5 szklanki mleka 1 budyń czekoladowy(...)łyżeczka mąki pszennej pół kostki miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki nutelli 200 g suszonych śliwek pół szklanki wódki lub rumu pół szklanki herbaty Wykonanie : Przygotowanie tego ciasta zaczynamy najlepiej dzień wcześniej . Suszone śliwki kroimy na drobniejsze części . Wódkę lub rum zagotowujemy i gorącą zalewamy śliwki. Odstawiamy aby owoce wchłonęły większość płynu. Wódki
Malinowa Kawiarenkafiksacji funkcjonalnej drużyny przystąpiły do boju. W efekcie starań czterech ekip powstały takie oto przepisy. Niektórych tak poniosła atmosfera, że zrobili więcej niż jedno danie:) Składniki: - ziemniaki - musztarda - śliwki - drożdże Wykonanie: Ziemniaki wydrążyć. Położyć musztardę, kawałek śliwki, i posypać pokruszonymi drożdżami. Całość zapiec w piekarniku. Składniki: - kasza gryczana - ogórek kiszony - mak - śliwki - cukier - margaryna - mąka Wykonanie: Z mąki i margaryny(...)ugniatamy ciasto którym wykładamy formę. Na to dajemy ugotowaną kaszę gryczaną zmieszaną z pokrojonymi w kostkę ogórkami. Mak smażymy ze śliwkami i cukrem. Tak przygotowaną masą przykrywamy kaszę i wkładamy do piekarnika na godzinę. Składniki: - makaron - kasza jaglana - jabłka - marchewki - czekolada - mąka ziemniaczana Wykonanie: Makaron i kaszę jaglaną gotujemy osobno i mieszamy. Marchewkę i jabłka trzemy i podsmażamy z cukrem
Kryzysowa Książka KucharskaPieczona karkówka ze śliwkami kojarzy mi się z rodzinnym domem. Lubię karkówkę , kiedy jest chuda, lekko przerośnięta tłuszczem. Taka najbardziej nadaje się do pieczenia. Tłuszcz powoli się wytapia i sprawia, że mięso jest delikatne i soczyste. Pieczona karkówka to idealny pomysł na obiad . Na zimno, pokrojona na plastry świetnie nadaje się też na kanapki. Z wytopionych soków i tłuszczu można(...)przyrządzić aromatyczny sos. Pieczona karkówka polana sosem to rozkosz dla smakowych kubków. Do sosu dodałam śliwki, te same, którymi nafaszerowałam karkówkę. Z czym lubicie jeść pieczeń z karkówki . Ja z ziemniakami lub kaszą. Pieczona karkówka Składniki: 1,4 kg karkówki bez kości 100 g wędzonych śliwek kalifornijskich 4 ząbki czosnku zmiażdżone sól, pieprz i majeranek do natarcia Sos śliwkowy
codojedzeniaKruche ciasto, budyń, śliwki i beza posypana migdałami. Najlepsze będą śliwki węgierki. Nie można używać zbyt soczystych odmian, bo ciasto może podejść wodą. Nieco zmodyfikowany przepis ze strony kwestiasmaku.com Kruche ciasto: 250 g mąki + ok. 1 łyżka do podsypywania 50 g cukru 4 żółtka 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 4 białka 150 g cukru 3 łyżeczki(...)mąki ziemniaczanej Dodatkowo: budyń waniliowy (40 g) przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu (500 ml mleka, 2 łyżki cukru) 900 g śliwek + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej garść płatków migdałowych Kruche ciasto: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia rozetrzeć palcami z pokrojonym zimnym masłem. Dodać żółtka jaj i zagnieść ciasto. Piekarnik nagrzać do 170°C. Blachę o wymiarach
Bulliojuż ostatni dzwonek na zrobienie pysznego ciasta ze śliwkami. Nie idźcie dziś na łatwiznę i sięgnijcie po bardziej wymagający przepis. Wymagający, nie zawsze oznacza trudny, ale zawsze oznacza - "coś pysznego". Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)cytryny Krem patissiere: 3 żółtka w temperaturze pokojowej 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki 30% 4 łyżki mąki pszennej około 10-12 śliwek + 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, obie mąki wymieszać razem z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i zagniatać szybko ciasto, dodając w razie potrzeby
kolorowotorcikowoŚliwek zatrzęsienie teraz wszędzie, więc korzystajmy ile się da! Bardzo je lubię i dodaję do dań słodkich jak i do słonych, są bardzo uniwersalne. Tym razem proponuję je w wersji słodkiej w postaci szybkiej tarty na cieście kruchym, duszone w słodkim winnym syropie i zapieczone pod słodką owsiano-migdałową kruszonką na oleju. Zrobiłam ją w kilka chwil(...)też odczekać z krojeniem aż tarta wystygnie, ja nie miałam czasu i efekty widać, ale i tak była obłędna! Polecam:) Scroll down for recipe in English Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką (8 porcji) Składniki: 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu 1 kg śliwek węgierek, bez pestek i przekrojonych na połówki 3/4 szklanki
karmelowySezon na śliwki pomału się kończy, więc dzisiaj już chyba ostatni w tym roku przepis z użyciem tych owoców (choć nie obiecuję, gdyż w zamrażalce mam jeszcze troszkę śliweczek). Lody na bazie jogurtu naturalnego, czyli zdrowsza, mniej kaloryczna wersja tradycyjnych lodzików. Smacznie śliwkowe, kremowe i z pyszną nutą cynamonu. Częstujcie się! Składniki: (na nieco ponad(...)litr lodów) 600 g śliwek 6 łyżek wody 10 łyżek cukru (w zdrowszej wersji cukier trzcinowy) 1,5 łyżeczki cynamonu 600 g jogurtu naturalnego Przygotowanie: Śliwki umyć, przekroić w pół, wyjąć pestki. Pokroić na mniejsze części i umieścić w garnuszku. Śliwki zasypać cukrem oraz cynamonem i wlać wodę. Całość gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut
Nastoletnie WypiekanieCiasto ryżowe ze śliwkami to słodki wypiek, który smakiem przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Ryż ugotowany na mleku i owoce to połączenie lubiane nie tylko przez dzieci. Mnie to ciasto kojarzy się również z ryziokiem (patrz tutaj ), tyle że ryziok pieczony jest w cieście drożdżowym, a ciasto ryżowe w cieście kruchym. Co do owoców, wybrałam śliwki, bo jeszcze jest(...)sezon, ale piekłam to ciasto również z malinami i truskawkami. Można użyć zarówno owoców świeżych, jak i mrożonych. Składniki na blaszkę 25x35 cm: Owoce: 1 kg śliwek 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu Ryż: 1200 ml mleka 500 g białego ryżu 150 g cukru 2 łyżki masła 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Trzeci talerzKaczkę z jabłkami wszyscy znają i kochają, a dlaczego by nie upiec jej ze śliwkami... Kaczka ze śliwkami jest też pyszna :) 1 kaczka, 1000 g śliwek, 2 łyżki miodu 5 rozgniecionych goździków, 2 rozgniecione torebki kardamonu, 1 łyżeczka do kawy cynamonu, sól, 100 ml miodu pitnego trójniaka, Śliwki przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki. Połowę śliwek wymieszać(...)wylewać), ułożyć kaczkę na blasze do góry grzbietem i piec aż się zrumieni. W tym czasie z wytworzonego sosu zlać tłuszcz, a resztę przelać do garnuszka, dodać resztę śliwek, tymianek i gotować aż śliwki zmiękną. Podawać kaczkę z sosem. zastawa
królestwo garówWrzesień- bez dwóch zdań- smakuje świeżymi, dojrzałymi, soczystymi i słodkimi śliwkami (oczywiście nie tylko), a skoro trwa sezon na śliwki, to również i na knedle :) A jak przygotować idealne ciasto na knedle ziemniaczane, to odsyłam Was do tego posta- tam znajdziecie kilka cennych wskazówek :) Każdy z Was zapewne lubi inne dodatki, ale jeżeli chodzi o knedle ze śliwkami(...)mamy obiad jak za wspaniałych, dziecięcych lat... około 26 szt. * surowe ziemniaki- 800 g * jajko- 1 szt. * mąka pszenna- 1 i 1/2 szklanki * mąka ziemniaczana- 1 łyżka * sól- szczypta * śliwki węgierki- 26 szt. Śliwki przekroić zostawiając jedną krawędź nieprzeciętą i usunąć pestkę. Ugotowane ziemniaki odparować, całkowicie ostudzić i przecisnąć przez praskę/dobrze ubić tłuczkiem/zmielić w maszynce. Wbić jajko
Kraina Miodem Płynącaroku nie robię przetworów, bo jeszcze z zeszłego stoją w piwnicy nie zjedzone, ale siła wyższa... trochę jednak zrobić muszę, bo nie byłabym sobą ;-) No więc padło na śliwki, bo lubię je w każdej wersji :-) Trochę zamroziłam - będą w zimie do knedli albo do ciasta, a trochę przesmażyłam, ale nie na takie klasyczne powidła, tylko rzadkie śliwki, przypominające bardziej konfiturę(...)rewelacyjne! Nie za słodkie, z delikatnym posmakiem cynamonu. W zimie będą idealne na śniadanie. SKŁADNIKI 1,5 kg śliwek (najlepiej prawdziwych węgierek) 1,5 szklanki cukru 2 kawałki kory cynamonu (po ok. 8 cm długości) 3 - 4 łyżki wody Śliwki drylujemy, wkładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier, cynamon i wodę (to po to żeby śliwki nie przywarły
Czary - gary w kuchniOstatnio moje śniadania to najczęściej kombinacje wszystkich owsianek, jaglanek czy komosanek z przeróżnymi dodatkami. Pamiętacie przepis na czeko- śliwkę, który dwa lata temu zawojował cały Internet? Smażone długo śliwki z dodatkiem gorzkiej czekolady lub kakao, bez cukru i innych dodatków. Idealny fit krem czekoladowy, na kanapki, jako nadzienie naleśników lub jako dodatek do... owsianki! Polecam wypróbować przepis, szczególnie(...)zbliżające się chłodne, jesienne poranki. Składniki (na 2 porcje): 7 łyżek płatków owsianych 3/4 szklanki wody 1 łyżka siemienia lnianego 1 szklanka wypestkowanych śliwek 4-5 kostek czekolady deserowej 2-3 łyżki syropu klonowego 100 ml jogurtu naturalnego dodatki: świeże śliwki, maliny, płatki migdałów Siemię lniane i płatki owsiane moczę przez noc w podanej ilości wody. Kolejnego dnia gotuję
Mango PapajaSierpień to mój ukochany miesiąc. Poza urodzinami cieszę się latem jak tylko mogę. Sierpień to nie tylko pomidory, ale i śliwki, na które czekam przez cały rok. Najczęściej przygotowuję crumble lub wcinam na surowo, tak bardzo je lubię. Dzisiaj pogoda nieco się popsuła, zrobiłam pyszne, chrupiące, wilgotne w środku muffinki ze śliwkami, przepis koniecznie do wykonania właśnie teraz, kiedy mamy(...)wyboru sporo śliwek w dobrych cenach. Muffinki już same w sobie smakują wyśmienicie, ale zawsze można jeszcze wzbogacić ich smak posypując wiórkami kokosowymi lub podać z gałką lodów waniliowych, śmietankowych czy np. cynamonowych. Muffinki ze śliwkami Składniki: kilkanaście śliwek węgierek 300 g mąki pszennej szczypta soli 140 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml mleka
Moja smaczna kuchniaMuffiny makowe ze śliwkami to kolejna propozycja na szybkie i smaczne babeczki z sezonowymi owocami. Tym razem skorzystałam z sezonu na śliwki, choć i inne owoce sprawdzą się w tym przepisie. Z podanych składników można przyrządzić 12 babeczek . Muffiny makowe ze śliwkami Składniki: 240g mąki pszennej 250g kefiru 100ml oleju (u mnie kokosowy) 100g cukru 2 jajka 50g suchego maku(...)łyżka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g śliwek (10-12 sztuk) Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - śliwki umyć, pozbawić pestek - do miski przełożyć jajka, cukier, olej, kefir i ekstrakt z wanilii, wszystko razem roztrzepać widelcem lub ręczną trzepaczką - w drugiej misce wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i suchym makiem - do składników
Smakołyki BerenikiDziś proponuję Wam jesienny, puszysty i delikatny tort śliwkowy. Przełożyłam go kremem na bazie śmietany kremówki i słodkich, karmelizowanych śliwek z dodatkiem cynamonu oraz siekanej czekolady z orzechami, a na koniec gęsto obsypałam orzechami laskowymi. Całość smakuje niezwykle lekko i bardzo owocowo. Do tortu(...)użyjcie koniecznie dojrzałych i słodkich śliwek, żeby smak był intensywny, moje były lekko kwaskowe i krem jest bardziej delikatny. Do upieczenia biszkoptu wykorzystałam niezawodny przepis na biszkopt rzucany, jednak tym razem nie rzucałam nim o podłogę :D Pozostawiłam
Słodko-Słony Świat Ilonyśliwka w kompot Wpaść jak śliwka w kompot to znaczy znaleźć się w niezręcznej sytuacji, znajdować się w kłopocie, wpaść w pułapkę. Myślę, że bohater dzisiejszego przepisu jest zadowolony z własnego położenia. Bo kto nie lubi klusek, pyz, knedli? A o kim mowa? O śliwce (mam nadzieję, że nie robaczywce.) Jej złocisty miąższ jest doskonałym źródłem błonnika. A konfitura(...)śliwek ma piękny nasycony kolor, od razu zachęca do spróbowania. Przecież najpierw je się oczami? A smak? Nie sposób go opisać...Zapraszam do przepisu na tradycyjne knedle ze śliwkami na słono bo z gulaszem mięsnym. Tak robiła moja babcia. W kolorach śliwkowych czyli violet WESTWING home and living ma piękne dodatki. Zobacz ich piękne aranżacje! (zdjęcia poniżej) Składniki
Bon Appetit Małgorzatywyjęła i odwróciła Jak się okazało efekt był pysznie zaskakujący, a podana na ciepło okazała się strzałem w dziesiątkę Obecnie wariacji na temat tej tarty jest mnóstwo (z jabłkami, śliwkami, morelami czy gruszkami, z ciastem kruchym czy też z francuskim) i jedną z takich wersji za sprawą wspomnianej Merry Berry dzielimy się dzisiaj z Wami – tarta tatin ze śliwkami(...)marcepanem na cieście francuskim Składniki: - 125g ciasta francuskiego - 120g marcepanu - 600g śliwek - 70g drobnego cukru trzcinowego - 1/4 łyżeczki cynamonu Forma o średnicy 24cm. Zaczynamy od śliwek. Myjemy, kroimy na pół i wyciągamy pestki. Na dnie naszej formy (my użyliśmy patelni Woll Logic ) wysypujemy równomiernie cukier i układamy skórką do góry śliwki – w miarę ciasno – a następnie posypujemy
Kuchenne Wariacjezostają po zrobieniu np. bezy? Faworki? Pączki? Nie... i nie... Miałam ochotę na sernik, a zarazem na jakąś tartę... summa summarum zrobiłam z tego Galette z masą serową i śliwkami. Niebo w gębie! Zniknęło zanim zdążyło ostygnąć :) Ciasto to zaliczam do tych typu "mam dość, ale z łakomstwa zjem". Jeszcze w gwoli wyjaśnienia czym jest galette - jest to po prostu(...)Robi się je bardzo szybko, nie powinno sprawiać żadnych problemów, a dodatkowo (według mnie przynajmniej) takie "schowane" nadzienie naprawdę świetnie wygląda! :) Dzisiejsze galette to wersja z masą serową i śliwkami. Masa jest bardzo kremowa, delikatna, lekko ściągnięta (miłośnicy suchych, trocinowatych serników mogą się nie odnaleźć przy jedzeniu tego ciasta). Zamiast śliwek można użyć również innych owoców - ja, jako, że jest
Jedzeniomaniamojej mocy by go nie oddać! A teraz to po co wszyscy przybywacie, przepis na pyszny rodzinny obiad pełen aromatów, smaków i zapachów! Cudowny soczysty i kruchy schab nadziewany śliwkami nasączonymi w półsłodkim winie, z purée selerowym. No to zaczynamy! Do przygotowania dania potrzeba nam: schab w całości - oczywiście bez kości (około 0,5 kg) 250 g suszonych śliwek(...)gałka muszkatołowa 2-3 liście laurowe świeżo mielony czarny pieprz, sól Na purée z selera potrzeba nam: 2 selery 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki miodu sól Połowa śliwek musi moczyć się w szklance wina, przynajmniej 3-4 godziny (moje śliwki spędziły w winie całą noc). Resztę można zostawić w opakowaniu. Schab należy dokładnie wymyć i oczyścić, wydrążyć
Kuba GotujeCiasto kruche ze śliwkami i bezą to połączenie trzech warstw - kruchego spodu, aromatycznych śliwek oraz słodkiej, chrupkiej bezy. Najlepiej jest użyć śliwek lekko kwaskowatych, o wyraźnym smaku, który będzie wyróżniał się spomiędzy słodkiej bezy i dość słodkiego ciasta kruchego. Ilość bezy na wierzchu wypieku jest niezbyt duża, więc idealnie współgra z resztą składników, nie przytłaczając ich swoim smakiem. Jest(...)więc ciasto nie tylko dla wielbicieli bezy, ale też osób sceptycznie podchodzących do tego rodzaju wypieku (jak ja) :-) Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm. Ciasto kruche ze śliwkami i bezą Składniki: ciasto kruche 160g mąki pszennej 80g masła 50g cukru pudru 2 łyżki domowego cukru z wanilią 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Smakołyki BerenikiLato obdarzyło nas kolejnymi owocami, pięknie dojrzały już śliwki. Więc śliwkowego szaleństwa czas zacząć. Połączenie makaronu ze słodką śliwką i jej charakterystyczną kwasowością, nutą miodu i mięty....pycha a na dodatek bardzo szybko się to robi. A w taki upał to bezcenne ! :) SKŁADNIKI : makaron świderki (lub nasz ulubiony po ok 100 g na osobę ) śliwki ok 1 garść(...)porcję 2 łyżki masła 2 łyżki miodu garść liści mięty SPOSÓB WYKONANIA : Makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Śliwki myjemy, osuszamy, wyciągamy pestki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy śliwki, chwilę podsmażamy do miękkości. Na tak przygotowane śliwki polewamy miód (możemy również posypać brązowym cukrem) i je chwilę karmelizujemy. Ugotowany makaron łączymy z naszą śliwką
Basia w kuchniprzygotowania śliwek w occie potrzebujemy twardych lecz dojrzałych węgierek, kilka goździków, odrobinę cukru i ocet spirytusowy. Domowe marynowane śliwki możemy dodawać do sałatek jarzynowych i śledziowych, pasztetów, serwować do pieczonych zimnych mięs czy deski serów. Ocet ze śliwek jest bardzo aromatyczny i smaczny. Możemy wykorzystać go do marynowania mięs przed pieczeniem ( zamiast octu balsamicznego ) lub użyć go do ponownego marynowania(...)gruszek, dzięki któremu zyskają piękny różowy kolor. Wspaniale również podkreśli smak wigilijnego barszczu. 1 kg śliwek węgierek 125 ml octu spirytusowego 10% 25 dkg cukru 0,75 l wody kilka goździków laska cynamonu ewent. kilka ziaren kardamonu Śliwki umyć, po nakłuwać wykałaczką w kilku miejscach, włożyć do garnka. Zagotować wodę z octem i przyprawami, przestudzić. Zalać śliwki, zostawić na jedną
Atlas SmakówTakie powidła robiłam też w zeszłym roku, a że rewelacyjnie nadają się nie tylko do chleba ale i do naleśników i innych placuszków, w tym roku również je usmażyłam. Śliwki węgierki są słodkie, a mnie odpowiada wersja powideł bardziej kakaowa niż słodka, więc nie dodawałam dużo cukru. Oczywiście każdy może je dosłodzić według własnego gustu. Śliwki po usunięciu pestek można(...)zmielić w maszynce do mięsa, ja jednak zmiksowałam je blenderem gdy już były miękkie Z podanej ilości składników wyszło mi 11 słoiczków. Składniki: 6 kg śliwek węgierek ½ kg cukru 300 g kakao 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią Wykonanie: Śliwki umyć i usunąć z nich pestki a następnie smażyć na małym ogniu co chwile mieszając. Gdy śliwki zrobią się miękkie
Mama GotujeKolejny przepis z mojego "czarodziejskiego" zeszytu z przepisami:) Ładne, efektowne ciasto z sezonowymi owocami, których jest jeszcze sporo: śliwkami. Szkoda czasu na zbędne słowa. Trzeba się wziąć za pieczenie:) Składniki: ok. 1/2 kg śliwek 400 gramów mąki 100 gramów masła 150 ml mleka 20 gramów świeżych drożdży 60 gramów cukru + 2 łyżki do posypania śliwek sól 1 jajko(...)żółtko Najpierw rozpuścić masło i odstawić do wystygnięcia - czeka na swoją kolej Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy w ćwiartki - czekają na swoją kolej posypane cukrem :) Mleko podgrzać. Niedużo. Tak, żeby było po prostu ciepłe Przygotować większą miskę. Taką, w której będziemy docelowo mieszać składniki na ciasto Do przygotowanej miski włożyć drożdże, dodać ciepłe mleko, cukier, sól - wymieszać i odstawić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtakie szczególne dni w roku, kiedy na stole musi pojawić się ciastko tortowe.Jednym z naszych ulubionych jest torcik z suszonymi śliwkami.Musimy zacząć od przygotowania śliwek. Należy to zrobić w przeddzień pieczenia.20 dkg suszonych śliwek układamy ciasno w słoiku i zalewamy je wódką.Zakręcamy i pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc. Składniki na biszkopt:-6 jajek(...)dalszej zabawy. W trakcie pieczenia i studzenia ciasta przygotowujemy krem.Składniki kremu:-kostka masła lub margaryny-opakowanie 400 g kremu czekoladowego-odsączone z alkoholu przygotowane wcześniej suszone śliwki-5-10 dkg orzechów włoskichDo nasączania biszkoptu przygotowujemy szklankę mocnego naparu z herbaty, którywymieszamy z pozostałym po śliwkach alkoholem. Orzechy rozdrabniamy. Śliwki kroimy w drobną kostkę
Maminek kulinarnyWrześniowe smakołyki. Koniec lata i coraz krótsze dni skłaniają do wieczornego kucharzenia. Sezon na śliwki w pełni więc pora napełniać słoiczki smakołykami.Składniki: dojrzałe śliwki węgierki Śliwki przebieramy, przerywamy na pół żeby wyjąć pestki. Wybieramy tylko te śliwki, których miąższ jest pomarańczowo-czerwony a więc na tyle słodki by nie było potrzeby używania cukru.W głębokiej patelni smażymy śliwki przez(...)godzinę aż puszczą sok. Odstawiamy do ostygnięcia (lub do następnego dnia). Znów podgrzewamy śliwki tym razem dłużej, nawet 2-3 godziny, mieszając co jakiś czas by się nie przypaliły. Studzimy i powtarzamy czynność jeszcze raz. Podczas ostatniego smażenia skórki śliwek są już rozgotowane a powidła robią się bardzo gęste.Przekładamy powidła do wyparzonych słoiczków. Przetwory pasteryzujemy 20 minut, przechowujemy
prawdziwe jedzenieMuszę przyznać, że z tego „sernika” jestem najbardziej dumna. Uwielbiam połączenie śliwek i czekolady, dodać do tego kremową „pierzynkę” i mamy ideał. Ten „sernik” jest z dnia na dzień coraz lepszy,jest świetną propozycją na zbliżające się święta Bożego Narodzenia, bo spokojnie można go zrobić 2 dni wcześniej Składniki na tortownicę o średnicy(...)tłoczenia) 2 banany (u mnie był 1 bo Nina zjadła podczas sesji ) 250-300 g cukru (ja dwa banany to o 50-100 g można mniej) 300 g suszonych śliwek 2 torebki herbaty (u mnie był to śliwkowy grzaniec) 2 łyżki mąki kukurydzianej (może być skrobia) lub ziemniaczanej , czyli około 50 g (może być nawet opakowanie budyniu czekoladowego) Spód sernika
greenscarfprzed nami jeszcze i luty, więc kto wie… Zapiekanka z wieprzowiną, na którą podaję dziś przepis to prawdziwie zimowe danie – ciężkie, pożywne, jednogarnkowe. Smaku nadaje mu suszona śliwka i słodkie czerwone wino a całość dopełnia i wypełnia pęczak. Do tego warto oczywiście dodać lekkie surówki, żeby nie było za ciężko no i żeby dodać witamin – ja zrobiłam(...)poniżej 2 roku życia. Starsze mogą jeść, a dla tych co boją się dodatku alkoholu – cały alkohol się ulatnia się podczas gotowania, zostaje tylko aromat. Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem Drukuj Prep time 25 min Cook time 60 min Total time 1 godzina 25 min Zimowa, pożywna zapiekanka z wieprzowiną, suszoną śliwką i pęczakiem z dodatkiem
Cooking for EmilyJeśli jeszcze, mimo mroźnej aury, nie znudziły wam się śliwki i korzystacie z sezonu na nie do momentu, aż znikną ze sklepów, zapraszam na pyszny sernik z tymi owocami. Sernik ze śliwkami to połączenie klasycznego smaku sernika z aromatycznymi owocami. W tym przepisie nie ubijam osobno piany z białek, ale sernik i tak jest dość lekki. Do wykonania sernika użyłam(...)przepisie na np. kwaśną śmietanę (kilka łyżek) lub słodką śmietankę. Wpłynie to na delikatniejszą konsystencję sernika po upieczeniu. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Sernik ze śliwkami Składniki: 1kg gęstego twarogu z wiaderka (Piątnica lub inny gęsty bez dodatków) 6 jajek 200g cukru pudru 100g masła 30g mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii około 400g śliwek
Smakołyki BerenikiMoże znana wam jest szarlotka z budyniem, a jeśli nie... no cóż, może zaczniecie od innej wersji tego ciasta ? Śliwki równie dobrze pasują do owego wypieku. Kruche maślane ciasto, waniliowy budyń i winne śliwki. Chyba nie muszę kusić, bo od razu wiadomo, że to połączeniu musi smakować ! A dla szukających nieco więcej szaleństwa, mam drugą propozycję: kruche ciasto ze śliwkami(...)zimnego masła 1 jajko + 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 2 budynie waniliowe ( mogą być też śmietankowe ) 700 ml mleka około 1 kg śliwek szczypta cynamonu 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, dodać jajko, cukier i przesianą mąkę. Posiekać składniki nożem i szybko zagnieść
kolorowotorcikowostraganach jest sporo śliwek. Jest w czym wybierać. Przetwarzamy je na dżemy, powidła. A przede wszystkim jemy na surowo. Duża część tych pysznych owoców trafia też do piekarnika razem z ciastem, którym potem się zajadamy. Moje śliwki trafiły do ciasta, konkretnie do sernika zrobionego na zimno. Pyszny sernik, ciekawie udekorowany był trafionym deserem dla moich gości(...)Składniki: 200 g okrągłych biszkopcików "amaretti" 100 g miękkiego masła 1 kg śliwek miękkich 3 pełne łyżeczki żelatyny 600 g serka do serników , np. „mój ulubiony” mały kubeczek (180 g) gęstego jogurtu naturalnego sok wyciśnięty z 1 cytryny 70 g (4 łyżki) cukru 330 ml kremówki (30%) Dodatkowo do dekoracji: 1/2 szklanki kremówki (30%) 1 łyżeczka cynamonu
Kuchnia u Krysiwciepnie na niego trocha dżymu , ślagzana 2 i fertich 3 . Jak już fto jednak poświyńci te połra godzin, to efekt je richtig 4 zaskakujōncy. Ciymno szokolada, beza, mascarpōne i śliwki moczōne we kōniaku… Robiōłech go 2 razy i za kołżym razem goście go raz-dwa wmōciyli 5 Co potrza? Ciymny biszkopt: 5 jajec 4 łeżki 6 mōnki pszynny(...)likieru cytrynowego abo kōniaku trocha soli Kryjma: 500 g mascarpōne 2 gorzke szokolady (po 100 g) Ślagzana: 125-150 ml śmiytōnki 30 abo 36 % 1 łeżka pudecukru 1 śmiytanfix Śliwki: 100 g suszōnych śliwek bez pestkōw keliszek kōniaku abo brandy, abo whisky keliszek wody Pieczynie trza sie rozłożyć na 2 dni- nojprz ōd biszkopt i beza, a na drugi dziyń
Chop w kuchniLubicie śliwki w czekoladzie ? Jeśli tak, to te zrobione w domu polubicie jeszcze bardziej :) Można je przygotować dosłownie w pół godziny (plus czas zastygania czekolady), a efekt wyśmienity. Gwarantuję, że i Wy i Wasi goście będziecie zachwyceni. Składniki 500 g śliwek suszonych wg tego przepisu - klik po przepis lub śliwek kalifornijskich (nie wędzonych !) 250 ml rumu (najlepiej ciemnego(...)brandy lub porto 400 gramów czekolady deserowej 15 gramów masła 4-5 kilka łyżek mleka Przygotowanie Śliwki zalać alkoholem i pozostawić na 24 godziny, żeby napęczniały i nabrały aromatu. Następnego dnia przełożyć na sito i pozostawić na 30 minut do odsączenia. Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i mleko i mieszać do całkowitego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDrożdżowy chlebek czekoladowy ze śliwkami można inaczej nazwać drożdżową roladą czekoladową ze śliwkami. Najlepszy jest w dzień upieczenia. Można go przygotować w bardziej świątecznej wersji i dodać cynamonu lub przyprawy do piernika. W związku z tym, że w chlebkach nie ma żółtek, to chlebek na następny dzień i w kolejne szybko staje się suchy. To właśnie śliwki i siekana czekolada(...)kakao 50 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/4 łyżeczki soli 50 g masła 1 jajko opcjonalnie 1 łyżka mleka w proszku 100 g gorzkiej czekolady 200 g suszonych śliwek cukier puder do posypania mąka ziemniaczana do posypania blaszki WYKONANIE Do miseczki wlać 100 ml mleka, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić
Passions hobbies lifePrzepis na proste ciasto ucierane z kwintesencją jesiennych darów czyli śliwek i orzechów laskowych. Kto wpada na kawałek ? Zapraszam :) Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm: 125 g masła 1 szkl cukru brązowego 1 szkl mąki pszennej tortowej 160 g zmielonych orzechów laskowych 3 jajka 500 g śliwek 40 g posiekanej, deserowej lub gorzkiej czekolady(...)płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1. Śliwki myjemy i wypestkujemy. Cztery śliwki kroimy na ćwiartki, resztę w kawałki. 2. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania. Mąkę mieszamy z orzechami i proszkiem do pieczenia, partiami wsypujemy do utartej masy i miksujemy do połączenia. 3. Następnie dodajemy pokrojone śliwki bez tych czterech które wcześniej pokroiliśmy
Gotowanie...to proste !chłodno na dworze - jednak w każdej kuchni nadszedł najwspanialszy czas! To właśnie teraz trwa sezon na najsłynniejsze polskie owoce i warzywa :) Co za tym idzie - ceny spadają! Śliwki kosztują ok 3-4 zł za kilogram, a jeśli poszukamy źródła bliżej dostawcy ta cena spadnie do ok 2zł. Podczas sezonu kupowanie takich owoców jak gruszki, śliwki czy jabłka(...)dlatego, że nie dojrzały na drzewie tylko w magazynie lub dopiero na domowym parapecie - zwyczajnie "nie zdążyły". Naprawdę warto jest znać źródło pochodzenia swojego jedzenia. Kiedy kupuję - przykładowe śliwki - u człowieka, który dbał o nie, hodował je i rwał z drzewa - mam głębokie poczucie, że wspieram go w tym, żeby za rok znów mógł się swoim plonem ze mną
Gary Bez dnaSave Print Schab ze śliwkami Składniki Schab bez kości śliwki suszone nie wędzone 4 ząbki czosnku łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu 3 łyżki suszonego majeranku. 1 łyżka tłuszczu do smażenia najlepiej łyżka masła klarowanego Przygotowanie Na początku nacinamy kieszeń na śliwki w schabie. Potrzebujemy do tego maksymalnie cienki i długi nóż. W zależności od upodobań możemy wyciąć jedną kieszonkę(...)śliwki przez środek lub dwie obok siebie. Z jedną na pewno będzie łatwiej. Jeśli nóż jest krótszy od schabu musimy przebić go z jednej i drugiej strony tak by zrobił się jeden tunel przez cały schab. Wpychamy śliwki w kieszeń schabu. Ząbki czosnku siekamy na małą kostkę albo przeciskamy przez praskę. Teraz solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem nacieramy schab
zjem to blog kulinarnyniektórzy nawet nazywają je śliwkową nutellą. Jedno jest pewne, są bardzo pyszne, idealne nadają się do wszelkiego rodzaju wypieków, naleśników, ciasteczek,bułeczek,rogalików czy na kanapki. Sezon na śliwki trwa, więc bardzo zachęcam do zrobienia sobie kilku słoiczków na nadchodzącą zimę :) SKŁADNIKI -2 kg śliwek (najlepiej węgierki)-waga z pestkami -0,5 szkl cukru-szklanka 250ml -100g czekolady gorzkiej(...)czekolady mlecznej -2 łyżki kakao Śliwki myjemy, kroimy na połówki i wyciągamy pestki. Następnie tak przygotowane śliwki możemy albo zblendować blenderem, albo przepuścić przez maszynkę albo rozdrobnić w malakserze. Powstałą masę dajemy do garnka o grubym dnie i zaczynamy smażyć na małym ogniu. ***do powideł najlepsze są śliwki z małą zawartością soku. Takie krócej się smażą. Ja swoje powidła smażyłam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPanna Cotta ze śliwkami i koniakiem Przepyszny włoski deser ze świeżymi śliwkami. Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Zrobiłam go pierwszy raz, ale i nie ostatni, bo zachwycił gości. Składniki: śmietana kremówka 36% - 500 ml mleko -125 ml 15 g żelatyny cukier 2 łyżki Sos śliwkowy : śliwki - 15 szt koniak -2 łyżki cukier - 3 łyżki woda -3 łyżki Dodatkowo śliwki(...)małym ogniu doprowadzić do podgrzania. Zestawić rondel z ognia, dodać do śmietanki napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać. Przelać całość do szklanek i odstawić do lodówki na 2 godziny. Sos śliwkowy: Śliwki umyć, osączyć, wypestkować, pokroić w plastry. Przełożyć śliwki do rondla, podlać wodą, dodać cukier i na wolnym ogniu lekko przesmażyć, zdjąć z ognia rondel, dodać koniak, wymieszać. Na zastygniętą panna
Kuchnia Danusiporcje: pudding z tapioki 1/2 szklanki tapioki (90 g ) 1 szklanka mleczka kokosowego 1 szklanka zwykłego mleka 2 łyżeczki zwykłego cukru mus śliwkowo-piernikowy 250 g śliwek węgierek 1 łyżka rumu 1 łyżka zwykłego cukru 3 pierniki Uszatki 1/2 łyżeczki cynamonu do dekoracji 1 piernik nadziewany w białej czekoladzie 2 pierniki Uszatki 3-4 śliwki Przygotowywanie musu śliwkowo-piernikowego(...)samym początku przygotować mus śliwkowo-piernikowy. Śliwki obrać z pestek i owoce pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone śliwki przełożyć do rondelka, dodać do nich pierniki, wlać rum i wsypać cukier oraz cynamon. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu. Masę co jakiś czas przemieszać. Gdy śliwki rozpadną się to zdjąć pokrywkę i gotować kilka minut bez przykrycia. Gdy mus lekko się
UgotowaćLato to czas na chłodnik. Najlepsza jest klasyczna wersja z botwinką, ogórkiem i koperkiem. Niecodziennym dodatkiem do niego może być wędzona śliwka. Mam ją zawsze w domu, bo to mój ulubiony dodatek do paschy i słodkich twarożkowych deserów. Robiąc chłodnik możemy podgotować buraczki, ale dużo szybciej i zdrowiej jest użyć surowej botwinki i zakwasu na barszcz, który można kupić(...)przepis) . Składniki na 4 porcje: pęczek botwinki – dokładnie umytej pół pęczka koperku, drobno posiekanego pęczek rzodkiewek, startych na tarce duży ogórek – drobno pokrojony garść suszonych wędzonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz mały ząbek czosnku przetarty przez praskę (opcjonalnie) litr kefiru schłodzonego w lodówce 100 ml kupnego soku z kiszonych buraków lub zakwasu na barszcz schłodzonego
Ugotowane pozamiatanesezonie pojawiło się na blogu kilka nowych ciast ze śliwkami: puszyste i delikatne, na oleju, z żółtymi śliwkami - klik chrupiące i kruche plum pie - klik delikatnie słodkie, z kruszonką, na drożdżach - klik jednak najczęściej przez Was odwiedzanym postem jest ten przepis - klik Dla mnie nie ma znaczenia, jakie dokładnie jest ciasto, ważne, że są w nim śliwki! Szczerze mówiąc(...)duże, więc wystarczy dla każdego. Polecam! Składniki Ciasto 200 g masła 500 g mąki pszennej 125 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka ok. 15 śliwek Z wszystkich składników szybko zagnieść ciasto (ew. gdyby nie chciało się skleić dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Rozwałkować lekko podsypując mąką i wyłożyć dno formy o wym. ... wyłożonej uprzednio
Słodkie inspiracjelubicie fasolę? ja bardzo, podobnie jak wszystkie rośliny strączkowe. Pastę = pasztet z fasoli łatwo przygotować i smakuje naprawdę świetnie! Śliwkowa Pasta z fasoli zwana inaczej pasztetem fasolowym ze śliwką 1 szklanka ugotowanej białej fasoli 1 cebula garść śliwek suszonych majeranek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa Fasolę wkładamy do pojemnika blendera. Śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Cebule siekamy(...)smażymy na łyżce oleju. Powinna stać się miękka i lekko zacząć się rumienić. Do pojemnika z fasolą przekładamy namoczone, odcedzone śliwki i cebulę. Całość blendujemy na pastę. Możemy nie dodać śliwek. Zblendować fasolę z cebulą a śliwki posiekać i dodać do już gotowej pasty. Ja tak zrobiłam. Całość doprawiamy do smaku majerankiem, gałką, solą i pieprzem. Ja majeranku i pieprzu
Dzieje kuchennej Wiewiórymazurek nie jest może zbyt oryginalnym pomysłem, ale muszę się podzielić tym przepisem. Wystarczy zmienić dekorację, upiec ciasto w prostokątnej formie - i już mamy pyszną rewelacyjną krajankę o smaku śliwki w czekoladzie do popołudniowej kawy. Pamiętacie śliwki w czekoladzie z marcepanem ? Ten mazurek właśnie tak smakuje! Nasz tegoroczny hit świąteczny;) Składniki: ciasto: 180g mąki 120g masła 1 żółtko(...)obkrojonych kawałków ciasta zrobić ozdobny rant, środek nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 12 minut w temp. 180stC na złoty kolor. Upieczony spód ostudzić. Nadzienie: 200g śliwek kalifornijskich 3 łyżki rumu 200g marcepanu 150g gorzkiej czekolady Śliwki pokroić na ćwiartki, zalać wrzącą wodą, żeby tylko je przykryła. Gotować na małym ogniu, aż owoce wchłoną płyn. Śliwki
Obiad gotowyPrzemycam w nich musli lub otręby. Ostatnio używam tych z firmy Kupiec. Są bardzo dobrej jakości i bardzo smaczne. Wczoraj zjedliśmy bardzo smaczny, lekki deser z musem jabłkowym, otrębami, śliwką i kosteczką twarogową. Zobaczcie sami... Deser jabłkowy z otrębami i śliwką (4 osoby) 400 ml musu jabłkowego lekko słodzonego 200 g krajanki twarogowej 4 łyżki otrębów granulowanych o smaku śliwki(...)firmy Kupiec 8 śliwek suszonych 2 kostki czekolady listki mięty do dekoracji Do pucharków nałóż mus jabłkowy. Pokrój twaróg w drobną kosteczkę a śliwki suszone w paseczki. Na porcje musu rozłóż kostkę twarogową, a na niej po jednej łyżce otrębów granulowanych o smaku śliwki firmy Kupiec. Udekoruj desery paseczkami sliwek i listkami mięty. Posyp górę odrobiną startej czekolady
Gotuj Sam!aromatem wanilii oraz cynamonu i oczywiście soczysta polędwica wieprzowa tworzą trio doskonałe. Jeśli zaś wolicie bardziej wytrawne połączenia, to bataty zamieńcie na ryż — też fajnie będzie się komponował ze śliwkami. Zachęcam do wypróbowania. ;) * SKŁADNIKI Polędwiczki: 500 g polędwiczek wieprzowych gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka klarowanego masła czarny pieprz sól morska Purée z batatów: 2 duże bataty 3 łyżki śmietanki kokosowej(...)szczypta gałki muszkatołowej sól Sos śliwkowy: 1 kg śliwek węgierek 1 laska wanilii 1 laska cynamonu szczypta płatków chili 1 łyżka octu winnego 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka klarowanego masła * PRZYGOTOWANIE Sos śliwkowy Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pozbawiamy pestek. W rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę klarowanego masła, wrzucamy przepołowioną wzdłuż laskę wanilii, korę cynamonu i płatki chili
Food Squaremoje pierwsze samodzielnie upieczone ciasto. Dlatego mam do niego szczególny sentyment. Z biegiem lat dopracowałam przepis do swoich preferencji smakowych i piekę je z różnymi dodatkami. Dziś podałam ze śliwkami, które rano znalazłam jeszcze w sprzedaży na miejscowym bazarze. Składniki (na blachę 24 cm x28 cm): 500 g mąki pszennej 1 g soli 9 g proszku do pieczenia (kopiasta łyżeczka(...)cukru waniliowego 200 g zimnego masła 6 jajek z lodówki łyżka kakao 8 łyżeczek cukru ok. 600 g śliwek Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Masło pokroić na drobne kawałki i dodać do suchych składników. Do składników ciasta dodać 5 żółtek i całe jajko
Weekendy w domu i ogrodziechochlik i szepcze: Małgośka, rusz się! gary trzeba pozmywać! kurze zetrzeć! No i ruszam się, bo Samosie u mnie nie mieszka i nie zrobi tego za mnie... Sezon na śliwki przeleciał mi jakoś koło nosa. Jeszcze czas, mówiłam sobie. Najpierw ogórki, papryka, pomidory... I kończą się śliwki, a ja nie zdążyłam z większymi zapasami. Zdążyłam jednak upiec kilka razy pyszne(...)drożdżowe ciasto. (No i kilka słoiczków powideł, które pokażę Wam niebawem. Może zdążycie łapiąc ostatnie śliwki też przygotować odrobinę powideł na zimowe wieczory.) To ciasto jest z myślą właśnie o zabieganych. Trzeba tylko dać mu czas na wyrastanie. Dzień wcześniej szybko zagnieść, wstawić do lodówki, a reszta robi się sama. Nie trzeba pilnować, zbijać. Wystarczy wyjąć około 2 godzin przed
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś Kulinarne przygody Gatity polecają Wam pyszny jesienny deser - oto rozmarynowa panna cotta z pieczonymi śliwkami. Swego czasu przygotowałam ten deser z wersji z bazylią , była obłędna. Bazylia w wersji na słodko jest wyśmienita. Tym razem postanowiłam poeksperymentować z rozmarynem... i udało się. Deser smakował. Możecie(...)podawać na dwa sposoby, czyli ze śliwkami na ciepło lub na zimno, Rozmarynowa panna cotta z pieczonymi śliwkami Czas przygotowania: 45 minut + czas oczekiwania Składniki: 340 ml śmietanki 36% 100 ml mleka 2,5 łyżeczki żelatyny 2 gałązki rozmarynu 1/4 filiżanki cukru 500 g śliwek węgierek 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki kardamonu Wykonanie
Kulinarne przygody Gatitychyba ostatnie śliwki tego roku :( Nie wiem, czy już się tak stęskniłam za ich smakiem, czy naprawdę takie są - dorwałam się do nich i gdyby nie rozsądek, pewnie zjadłabym wszystkie - słodkie, soczyste, pyszne! Połączyłam je z gotową masą makową z dużą ilością skórki pomarańczowej, która kojarzy mi się z chłodami na dworze i ciepełkiem w mieszkaniu. Składniki (na formę(...)mąki pszennej + 1 łyżka do podsypania 3 g proszku do pieczenia 7 g cukru waniliowego 90 g masła 2 duże jajka puszka (900 g) masy makowej ok. pół kilograma śliwek ok. pół łyżeczki mielonego kardamonu Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Masło pokroić na kawałki i dodać do suchych składników. Jajka rozbełtać widelcem i dodać
Weekendy w domu i ogrodziebiałka + 1 szklanka zmielonego ksylitolu Kłos Pol 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g gęstego jogurtu naturalnego typu grecki Dodatkowo: 1 kg śliwek węgierek 150 g orzechów włoskich ( zmielonych) 150 d ksylitolu Kłos Pol Krok 1 Mąkę przesiewam i wsypuje do misy, dodaje żółtka, ksylitol ,margarynę,jogurt oraz proszek do pieczenia i miksuje(...)połączenia składników.Przekładam na matę sylikonową i zagniatam już ręcznie ciasto.Połowę ciasta biorę na dno i boki formy prostokątnej ( najpierw wykładam papierem do pieczenia). Krok 2 Śliwki wkładam do garnka i prażę na małym ogniu, przy końcu dodaję ksylitol.Przecieram przez sito i zostawiam do ostygnięcia.Moje ciasto składa się z dwóch rodzai śliwek węgierek i mirabelek ( robiłam pół
Różowa kuchniasezonie śliwkowym nie może zabraknąć ciast z udziałem tych owoców. Dziś mam dla Was propozycję wypieku, który odróżnia od innych ciast kruchych dodatek sporej ilości maku. Całość uzupełniają aromatyczne śliwki. Ciasto można przygotować w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto makowe ze śliwkami Składniki: 300g mąki pszennej 150g masła 120g cukru pudru 1 jajko 50g suchego maku 3/4 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii 500-600g śliwek Wykonanie: - masło i jajko do ciasta powinny być zimne - mąkę przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i suchy mak, składniki wymieszać - masło posiekać na mniejsze kawałki, dodać do składników suchych, posiekać razem - do ciasta dodać jajko oraz ekstrakt z wanilii, wszystko wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto podzielić
Smakołyki BerenikiJesień sprawia, że apetyt na słodkie desery ma inny wymiar. Teraz poszukujemy innych owoców do ciast niż latem. Dzisiaj mam dla Was zdecydowanie jesienne ciasto. Jesienne, bo ze śliwkami węgierkami, bo z gruszkami... Kiedy indziej takie ciasto może tak wspaniale smakować, jak nie jesienią? Składniki: 450 g mąki pszennej 300 g zimnego masła 150 g cukru pudru(...)żółtka Ponadto: 900 g śliwek węgierek 3 duże miękkie gruszki cynamon Wykonanie: Na deskę przesiałam mąkę, wyłożyłam pokrojone w kostkę masło. Wsypałam cukier. Posiekałam. Na koniec dodałam żółtka. Wszystko posiekałam do połączenia składników. Następnie szybko wyrobiłam na elastyczne ciasto. Podzieliłam na dwie części ¾ i ¼. Obie zawinęłam w folię i wstawiłam, większą część do lodówki, a mniejszą do zamrażarki
Kuchnia u Krysiowsianki czy białego sera. Poza tym nie ma w nich ani grama dodatkowego cukru, za co chyba lubię je jeszcze bardziej. Składniki na ok. 3 słoiki po 230ml: 70dag śliwek (waga bez pestek) 50g gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) 1 łyżka gorzkiego kakao Opcjonalnie cukier (ja nie daję) 2-3 łyżki wody Przygotowanie: Śliwki umyć i wypestkować. Przełożyć do rondelka(...)Podlać ciut wodą. Dusić do momentu gdy nie puszczą soku i nie zaczną się lekko rozpadać (jakieś kilkanaście minut). Następnie śliwki zblendować na jednolitą masę. Dodać do nich połamaną gorzką czekoladę i kakao. Mieszać do momentu, w którym czekolada i kakao się nie rozpuszczą i nie połączą ze śliwkami. Gotowe gorące powidła przełożyć do suchych i wyparzonych
Fabryka pomysłówJesień to czas śliwek, ale dość krótko możemy cieszyć się tymi świeżymi, pysznymi owocami. Co roku trochę śliwek mrożę żeby zimą móc zrobić prawdziwe knedle ze śliwkami . Zamrażarkę jednak mam małą więc część śliwek pakuję do słoików zasypując cukrem i zalewając wodą. Później z takiego przetworu można zrobić kompot a same owoce ułożyć na placku drożdżowym . Ja do przetwarzania wybieram(...)przeważnie śliwki węgierki bo takie najbardziej lubię a poza tym w słoikach zachowują kształt i nie rozpadają się. Cukrem zasypcie takie dojrzałe, ale niezbyt miękkie. Dojrzałe mocniej i marszczące się przy ogonku węgierki będą doskonałe na powidła bo są wtedy bardzo słodkie i nie trzeba dosypywać do powideł dodatkowego cukru. Pamiętajcie też o zrobieniu kilku słoików śliwek marynowanych
Smaczna Pyzapoczątek sezonu śliwkowego super proste, super szybkie i oczywiście super pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Śliwki możecie oczywiście zastąpić dowolnymi sezonowymi owocami, których teraz nie brakuje. Ja zachęcam Was jednak do wykorzystania śliwek, bo z nimi ciasto jest mega pyszne! Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki(...)gęstego jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 80 g masła 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu około 1 kg śliwek Przygotowanie: Śliwki myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki, kroimy w ćwiartki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy, aby się połączyły. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym
Smakowity Blog KulinarnyRozpoczął się sezon na śliwki więc obowiązkowo na obiad musiały być pierogi :) Nie wiem jak Wy ale my bardzo je lubimy. Nawet moja córka, która nie przepada za śliwkami zajada te pierogi ze smakiem ;) Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki oleju jajko (można pominąć) ok 1 szkl gorącej wody Nadzienie: ok 400g śliwek domowy cukier waniliowy(...)posypania Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać olej i zamieszać. Wlać tyle wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Pokroić na połówki. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty (łatwiej będzie zlepiać pierogi z większymi kawałkami śliwek). Nakładać połówkę śliwki, posypać odrobiną cukru
Smakołyki AsiKnedle ze śliwką to najbardziej lubiane przez nas kluchy. Nic im się nie równa - żadne kopytka, kluski śląskie, pierogi nawet te na słodko z jagodami (choć też je bardzo lubimy). Cały rok czekam by móc przygotować właśnie takie domowe knedle, ze śliwkami zerwanymi z własnego ogródka. Dzieci się cieszą, że zjedzą śliwki robaczywki w pysznym cieście a przy okazji spróbują(...)Składniki na około 25 knedli: Ciasto: 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 250 g mąki pszennej 2 duże jaja Pozostałe składniki: śliwki węgierki - około 25 szt. cukier olej kokosowy do podsmażenia tartej bułki bułka tarta płaska łyżeczka cynamonu mąka pszenna do podsypywania Wykonanie: Ziemniaki ugotować na miękko z dodatkiem soli. Jeszcze ciepłe (ale nie gorące by się nie poparzyć) przecisnąć
Poezja Smaków - blog kulinarnyChodziło za mną ciasto ze śliwkami, takie bardzo domowe, po wizycie na ryneczku miałam do wyboru albo śliwki typu węgierki, bądź małe renklody. Wymyśliłam sobie, że przygotuje drożdżowe ciasto z połączeniem tych dwóch rodzaju śliwek. Bardzo dawno już nie piekłam drożdżowego ciasta, ze względu na dietę, ale raz na jakiś czas trzeba spróbować i zjeść to na co ma się(...)paczuszki drożdży instant - 80 g margaryny lub masła - 130 g mleka - 110 g cukru - 1 opak. cukru waniliowego - 2 jajka z wolnego wybiegu lub eko - około 15 śliwek węgierek i renklod WYKONANIE: Mąkę wymieszaj z drożdżami. Cukier wymieszaj z roztopionym ciepłym masłem i mlekiem. Jajka roztrzep trzepaczką. Wydryluj śliwki. Mąkę, łączymy, z ciepłym mlekiem, masłem i roztrzepanymi jajkami. Całość wyrabiamy
SMYKWKUCHNIwidać, a przecież nie zapowiadał się tak męcząco. Przynajmniej piec można prawie bez zakłóceń. Choć lepiej wybierać jakieś proste pomysły. Należy do nich prosty placek ze śliwkami, który zawsze się udaje i znika prawie zawsze tak szybko, że nie zdąży prawie wystygnąć. To przepis obecny w naszej rodzinie od dawna, wypełnia dużą blachę, moja ma około(...)duża jest :) Potrzebne składniki to: - 5 dużych jajek - 250g masła lub margaryny - 200g cukru - ok. 460 do 500g mąki - duży proszek do pieczenia 30g - ok. 15-20 szt. dużych śliwek - ew. 2-3 łyżki śmietany - cukier puder do posypania - masło do blaszki - bułka do wysypania blaszki Masło najlepiej wcześniej wyjąć, żeby szybko dało się rozetrzeć. Ucieram od razu żółtka, cukier
I tu będę miała takie tePonad miesiąc temu podzieliłam się z Wami przepisem na szybki pyszny placek owsiano-jogurtowy z malinami i rabarbarem . W zeszłym tygodniu dostałam od sąsiadki swojskie śliwki. Od razu przyszło mi na myśl zrobienie ciasta ucieranego. Pomyślałam, jak smakowałoby połączenie ciasta czekoladowego ze śliwkami, bo nigdy takiego nie jadłam. Do tego zwiększyłam ilość płatków owsianych. Wyszło rewelacyjnie. Jak się Zuzia zajadała(...)Pół ciepłego jeszcze kawałka zjadła w mgnieniu oka. Sama zjadłam jeszcze więcej i już niestety nie ma po placku ani śladu. Polecam wypróbować przepis. Niekoniecznie ze śliwkami. Fajnie skomponuje się też z malinami. Ciasto proste i szybkie, byle mieć przygotowane miękkie masło. I nie polecam zamiany masła na margarynę. Odeszłam już od tego, bo smak ciasta z masłem jest
Anioszek w kuchniCiasto orzechowe ze śliwkami to ciasto, które świetnie sprawdzi się teraz, ale i w nadchodzące jesienne wieczory. Przygotowuje się je jak klasyczne ciasto ucierane, choć jego smak wzbogacają mielone orzechy włoskie. A jeśli wykorzystacie do niego wyjątkowo aromatyczne śliwki, całość będzie pięknie pachniała już podczas pieczenia. Przepis możecie wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto orzechowe ze śliwkami Składniki: 160g(...)120g cukru trzcinowego (lub nieco mniej, ciasto jest dość mocno słodkie) 3 jajka 3-4 łyżki domowego cukru waniliowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300-350g śliwek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - śliwki umyć, przekroić na pół, pozbawić pestek - masło utrzeć z cukrem na puszystą masę - do utartego masła dodawać pojedynczo jajka
Smakołyki BerenikiPoświęcicie troszkę czasu i będziecie mieć niezły zapas na zimowe wieczory. Naprawdę warto, te powidła są wyśmienite. My mamy już kilka słoiczków zabezpieczonych. Teraz kolej na Was. 2 kg śliwek węgierek (dojrzałych i słodkich) 1 pomarańcza 100 g cukru (jeżeli śliwki będą słodkie to nie koniecznie) kora cynamonu Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Pomarańczę myjemy, wyparzamy wrzątkiem(...)ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Do szerokiego garnka wlewamy sok z pomarańczy i wkładamy śliwki. Gotujemy na małym ogniu mieszając co jakiś czas, żeby się nie przypaliło. Jak śliwki zaczną się rozpadać i gęstnieć wówczas mieszamy częściej, tutaj już łatwo o przypalenie. Dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i mieszamy aż śliwki zupełnie się rozpadną. Wówczas gorące przekładamy do słoików
Marder&Marder Manufacturesernika i mogę odrazu po skosztowaniu się zakochać w smaku jeśli jest on trafiony w mój gust. Ten który dziś widzicie jest po prostu mega obłędny z czekoladą i śliwką oraz kruchym spodem stanowi rewelacyjny smak. Sernik jest mazisty i rozpływa się w ustach. Zapraszam... Składniki: spód 400 g ciasteczek digestive (czyli ciasteczek pełnoziarnistych) 150 g rozpuszczonego masła Masa: (wszystkie(...)pół z mleczną 2 szkl. cukru pudru - można dać mniej 8 jajek 1 łyżeczka przyprawy do piernika 400 g. jogurtu greckiego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g suszonych śliwek 1/4 szkl. amaretto 1. Ciasteczka rozkruszyć na drobne okruszki i połączyć z jeszcze ciepłym, rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć spód blachy 26x37. Wyrównać i docisnąć masę i wstawić do lodówki na przynajmniej
Kubki smakumarchewkowego; wiadomo, to najlepsze, co nas może spotkać w pochmurny, jesienny dzień. Zaostrzyłam je imbirem, nadałam czaru kruszonką, ale ciągle czegoś mi brakowało... Sięgnęłam więc po sezonowe, intensywnie fioletowe śliwki. I to był, moi drodzy, strzał w dziesiątkę! Ciasto jest cudownie wilgotne, ale nie mokre, ze słodkimi, rozpływającymi się w ustach, pieczonymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Imbir nadaje całości charakteru(...)kruszonkę, wymieszać składniki suche z mokrymi, poukładać na cieście owoce, posypać kruszonką i upiec. Każdy da sobie radę. Gwarantuję, nikt nie poprzestanie na jednym kawałku! Ciasto marchewkowo-imbirowe ze śliwkami i kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 90 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 ml mleka 75 ml oleju
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTakie śliwki zimą możemy wykorzystać na wiele sposobów, do ciast,kompotu, deserów. Są bardzo smaczne, polecam. Składniki: 2 kilogramy śliwek 1 kilogram cukru sok z jednej cytryny 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego kora cynamonu 6 goździków Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem, mieszamy i zostawiamy na noc. Następnego dnia śliwki wyjmujemy(...)soku, przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Sok powstały z śliwek przelewamy do garnka, dodajemy goździki, cynamon i kwasek cytrynowy, zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut. Z syropu wyjmujemy goździki i cynamon, zalewamy śliwki poukładane w słoikach. Pasteryzujemy prze 15 minut od momentu zagotowania
Bajeczna KuchniaSmaczne drożdżowe ciasto ze śliwkami i orzechami. Ułożone w taki sposób, że nadzienie jest w każdym kęsie. CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 12,5g drożdży 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 2 żółtka 50g masła NADZIENIE: 400g śliwek 2 łyżki cukru szczypta cynamonu 50g orzechów włoskich jajko do posmarowania Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Odstawić zaczyn(...)przestudzić. Dodać resztę składników do ciasta poza masłem. Zagnieść, a pod koniec wlać masło. Wyrabiać, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty przez ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Śliwki pozbawić pestek i podgrzewać w garnku na małym ogniu często mieszając. Można podlać odrobiną wody. Kiedy owoce puszczą sok zmiksować blenderem, wsypać cukier i cynamon. Gotować, aż cukier się rozpuści
https:KKuchniaMniamŚliwki i migdały a do tego chrupiące kruche ciasto. Tarta z masą migdałową i śliwkami musi koniecznie zagościć na Waszych stołach. Naprawdę polecam! Polecam również tarty: z jabłami z truskawkami z warzywami z owocami lata ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 125g cukru pudru 125g masła 1 jajko 2 łyżki(...)mleka szczypta soli Składniki na masę migdałową: 140g migdałów 50g płatków migdałów aromat waniliowy 125g masła 120g cukru (ja dałam brązowy) 2 jajka Składniki do śliwek: około 15 sztuk śliwek węgierek 20g mąki ziemniaczanej skórka cytrynowa z 1 cytryny Zacznijmy od tarty. Przesiałam przez sitko mąkę. Dodałam do niej pokrojone na kawałki miękkie masło. Wsypałam cukier puder. Wbiłam jajko,wlałam
potrawyregionalnePyszne, mięciutkie knedle nadziane śliwkami węgierkami. Wspaniały pomysł na słodki obiad:) Z podanych składników przygotujecie około 20-22 knedli - w zależności jak duże śliwki wybierzecie i jak cienkie ciasto lubicie. Przepis pochodzi z listopadowego wydania magazynu KUCHNIA. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 20-22 knedle: 20-22 śliwki tej samej wielkości 1 kg ziemniaków 300 g mąki pszennej(...)jajko szczypta soli Dodatkowo: mąka do podsypywania masło bułka tarta cynamon cukier CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Śliwki drylujemy, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do wyschnięcia na durszlaku. Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugniatamy na gładkie puree i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. Ostudzone ziemniaki zagniatamy z mąką i jajkiem
My Culinary ArtRewelacyjne drożdżowe ciacho pełne pysznego, waniliowego twarożku i słodkich śliwek - to jeden z ostatnich hitów wśród internetowych przepisów. Musiałam więc i ja go wypróbować :) Zaczerpnęłam recepturę z bloga "100 smaków" - dziękuję bardzo za przepis :) Ciasto okazało się banalnie proste(...)pozorom jest naprawdę niewiele. Wszystkie składniki wyrobiłam hakiem miksera na gładkie i elastyczne ciasto, a w czasie gdy ono rosło, wypestkowałam śliwki i wymieszałam twarożek ze śmietanką i cukrem. Samo rozwałkowywanie ciasta, a następnie jego zwijanie to świetna zabawa, chwilę później
Słodko-Słony Świat Ilonyprzestały być passé! Domowe powidła, dżemy i marmolady to uniwersalna forma upominku, którą doceni nawet najbardziej wymagający smakosz. Przyrządzone przez gwiazdę „Gruszki Muszki” kuszą zapachem cynamonu, dżem z włoskich śliwek zachwyca słodyczą, a złoty napar z imbiru rozgrzewa na samą myśl o nim. Anna Mucha: Złoty napar z imbiru Czas przygotowania: 1h Pozom trudności: łatwe Złoty napar z imbiru (źródło(...)cytryny i połowy pomarańczy oraz przyprawiamy do smaku. Opcjonalnie dodajemy maliny (mrożone, świeże lub ze słoiczka) i suszone żurawiny. Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-zloty-napar-z-imbiru Anna Mucha: Dżem z włoskich śliwek Czas przygotowania: 3h Pozom trudności: łatwe Dżem z włoskich śliwek (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: śliwki włoskie cukier cynamon Sposób przygotowania: Przygotuj garnek z grubym dnem, słoiczki z zakrętkami. Śliwki myjemy, pozbawiamy
WojnaNaSmaki.plKochani, sezon na śliwki w pełni, teraz są najsłodsze i najpyszniejsze! Na dniach zabieram się z mamą za robienie konfitur śliwkowych i czeko-śliwki, na które przepisy na pewno dla Was wrzucę, ponieważ do ich zrobienia nie używamy w ogóle cukru. Dzisiaj natomiast, chciałam Was zachęcić do ugotowania w weekend knedli, takich pysznych, jesiennych i niedzielnych. Najlepiej zrobić je całą(...)Dzieci uwielbiają zabawę w gotowanie, a ciasto knedlowe idealnie nadaje się do ugniatania, międlenia i przeciskania przez palce. Rodzinne spędzanie czasu i sensoryczna zabawa, czegóż chcieć więcej :) Knedle ze śliwkami 1kg ziemniaków ~330g mąki pszennej jajko 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (tylko do młodych ziemniaków) ~30 średnich śliwek cynamon + ew. cukier kokosowy śmietana 18% syrop klonowy (jeśli ktoś lubi słodsze
Przepysznik - BLW i nie tylkoKruche ciasto dyniowe ze śliwkami wydaje się być klasycznym ciastem, które co sezon króluje w naszych domach. Zapewniam Was jednak, że dodatek dyni nadaje temu wypiekowi nie tylko piękny żółty kolor, ale i niepowtarzalny smak. Jestem uzależniona od dyni, zwłaszcza hokkaido, która ma intensywnie pomarańczowe, smaczne purée. Najchętniej jem ją w kawałkach, prosto z piekarnika lub w postaci purée właśnie(...)napisałam na wstępie, niemal klasyka, ale właśnie purée z dyni sprawia, że jest wyjątkowe. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, zwłaszcza, że sezon na dynie i śliwki w pełni. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm. Kruche ciasto dyniowe ze śliwkami Składniki: 380g (ok. 2 i 1/3 szklanki) mąki pszennej 150g masła 150g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu
Smakołyki Berenikiprzeciwieństwie do nalewki śliwkowej, którą zrobiłam w zeszłym roku. Popełniony błąd numer jeden - rozdrabnianie owoców. Tragicznie odbiło się to na klarowności trunku. Błąd numer dwa - PRZYPRAWY. Pyszny smak śliwek zabiłam poleconymi w innym przepisie goździkami, skórką pomarańczową i cynamonem. FUJ! Nigdy więcej. Mieszanie cukru, owoców i alkoholu na raz to kolejny kategoryczny błąd, a wszystko to polecał mi przepis znaleziony(...)internecie. Naprawdę więcej nie będę polegać na stronach typu "krzak". Na mnie całe szczęście możecie polegać. Nigdy nie wrzucam losowych przepisów, zawsze wyłącznie sprawdzone na sobie. ;) 0,8kg świeżych śliwek kilka suszonych śliwek 0,5l wódki lub rozcieńczonego spirytusu 400g cukru kryształu (zależnie od gustu można dać mniej lub więcej) Śliwki pozbawiamy pestek (przekrawając na połowę) i przepłukujemy delikatnie. Pozwalamy
Kuchenna KontrrewolucyaCzas na śliwki! A jak śliwki to ciasta, ciasteczka, knedle, powidła, itd. Dziś proponuję kruche ciasto z wykorzystaniem pysznych śliweczek, ze słodką bezą z kisielem wiśniowym. Mniaaam! Ciasto ze śliwkami i kisielem Składniki: Ciasto: 1/2 kostki zimnej margaryny, łyżka smalcu, 2 łyżki masła, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 4 łyżki mleka(...)mąki, beza: 5 białek, niepełna szklanka cukru, kisiel wiśniowy, dodatkowo: śliwki (ok. 800 g). Wykonanie: Wszystkie podane składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy ciasto. Odkładamy trochę ciasta na kruszonkę a pozostałe rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto na kruszonkę wkładamy do lodówki. Śliwki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, pozbywamy się pestki i układamy na cieście. Białka ubić
paapilotkaaKruche, rozpływające się w ustach ciasto. Soczyste słodkie śliwki z jesiennym aromatem goździków i cynamonu. Pianka waniliowa lżejsza i delikatniejsza niż ta w ptasim mleczku. I to wszystko w jednym, nieskomplikowanym i niedrogim cieście. Mąkę mieszamy razem z cukrem i proszkiem do pieczenia. Mocno schłodzone masło (najlepiej przetrzymane przez ok. 2 godziny w zamrażalce) kroimy w drobną kostkę. Dodajemy(...)ciasta. Spód wkładamy do już nagrzanego piekarnika na 15-25 minut do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy i studzimy. Gdy spód już ostygnie, szykujemy piankę i owoce i znowu rozgrzewamy piekarnik. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i kroimy śliwkę w zależności od wielkości – na ćwiartki bądź ósemki. Białka ze szczyptą soli ubijamy dokładnie jak na bezę – w czystej
Karo in the Kitchenmasła 3/4 łyżeczki (3,5 g) proszku do pieczenia 25 g cukru 1 żółtko 4 g kakao Beza: 5 białek 250 g cukru wanilia cytryna Śliwki: 560 g śliwki (mogą być zarówno, mrożone jak i świeże) 80 g cukru brązowego cynamon Przygotowanie: Ciasto kruche ścierane kakaowe: Wszystkie produkty sypkie należy połączyć w misce. Wlać(...)włożyć na 30 min do lodówki do wychłodzenia. Beza: Białko ubić i cały czas ubijając dosypywać stopniowo cukier. Na koniec ubijania dodać wanilię i sok z cytryny. Śliwki: Cukier skarmelizować na sucho, wrzucić do niego śliwki i smażyć do miękości na koniec posypać cynamonem. Na przygotowane schłodzone ciasto poukładąć śliwki, na śliwki rękawem cukierniczym nałożyć bezę wysoko
Lili w kuchniMój Mąż uwielbia powidła śliwkowe. I chociaż, jak wcześniej pisałam, dziwił się, że chce mi się w ogóle zajmować przetworami, to jak pojawiły się śliwki sam rwał i przywoził mi codziennie pełne siaty śliwek :) i tak wieczory spędzałam na ich przetwarzaniu - oczywiście pomagał mi :) i właśnie tych dżemów i kompotów mamy najwięcej :) Składniki: śliwki węgierki (dowolna ilość) cukier (dowolna ilość(...)Sposób przygotowania: Śliwki dokładnie myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestkę. Przekładamy do garnka ze stali nierdzewnej i zasypujemy kilkoma łyżkami cukru i odstawiamy na 20-30 minut, aby puściły sok. (Ja w jednej porcji odlałam mały słoiczek soku, w drugiej smażyłam łącznie). Ustawiamy garnek na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień tak, aby powidła tylko lekko bulgotały i smażymy
Kolorowy PrzepisownikDziś chciałabym Was zaprosić do skosztowania pysznego, puszystego czekoladowego orzechowca ze śliwkami. Pomysł na ciasto powstał w związku z piękną rodzinną uroczystością. Smaki i nietypowe połączenie orzechów, czekolady smakowej i śliwek doskonale się sprawdziły, tworząc niepowtarzalne i niebanalne ciasto. Po prostu zapraszam Was serdecznie do spróbowania. Ciasto przed oprószeniem cukrem pudrem - widać wyraźnie część czysto orzechową i czekoladową oraz wierzch(...)przepełniony śliwkami. ... ciasto jest puszyste, delikatne i wilgotne za sprawą śliwek. A orzechy i orzechowa czekolada nadają mu niepowtarzalnego, indywidualnego charakteru. Składniki: orzechy laskowe 60 g 5 kostek czekolady Goplana Złoty orzech 1 łyżeczka śmietanki 30% 3 całe jajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 8 g 200 g margaryny 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku
Słodkie okruszkiczekośliwce. Przepis znalazłam na jednym z blogów (trochę go zmodyfikowałam i uprościłam, bo nie miałam tyle czasu stać przy garach), zrobiłam i byłam w niebie :) Jeżeli ktoś lubi śliwki w czekoladzie to powidła ze śliwek z dodatkiem kakao będą dla niego. Na dobry początek dnia... Na śniadanie potrzebujemy: garść musli 2 łyżki czekośliwki 2 łyżki jogurtu naturalnego Jak przygotować czekośliwkę(...)śliwki węgierki gorzkie kakao ewentualnie cukier Nie podaję ilości ponieważ połączenie śliwek i kakao trzeba dobrać do siebie. Warto teraz kupić jeszcze węgierkę na powidła, ta z pomarszczoną skórką jest najlepsza i najsłodsza. Śliwki powinny być miękkie i słodkie. Usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka i z grubym dnem i smażymy aż płyn prawie wyparuje. Dodajemy kakao
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/maku, 8 jajek, 230 g cukru, 60 g bułki tartej, 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, krem: 500 g serka mascarpone 300 g śliwek suszonych/wędzonych* do nasączenia: 50 ml naparu z mocnej herbaty z goździkiem, 25 ml miodu pitnego, miód do smaku polewa: 300 g czekolady deserowej * W zależności jaki smak chcemy uzyskać powinniśmy wziąć odpowiednie(...)śliwki. Jeżeli krem ma być lekko śliwkowy, to możemy użyć śliwki kalifornijskie. Natomiast jeżeli wolimy bardziej śliwkowy to proponuję suskę sechlońską lub inne śliwki wędzone. Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i zemleć. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę
królestwo garówDziś proponuję muffiny na chandrę- w pięknym, optymistycznym kolorze i słodko pachnące mirabelkami. To takie kolejne danie firmowe bloga- z dodatkiem naszych śliwek, które wciąż jeszcze wiszą na gałązkach. Są teraz nieziemsko słodkie i aromatyczne- jeśli macie okazję spróbować takich wrześniowych mirabelek zróbcie to koniecznie! Wszystko zaczęło się od musu. Musu, żeby zrobić mus. Pojawił się, kiedy praca zaczęła(...)się za bardzo wżerać w życie prywatne i potrzebowałam medytacji. Dlatego poszłam do ogródka, wykopałam dołek na goździka, a w drodze powrotnej zobaczyłam śliwki. I miałam zajęcie na pół wieczoru- w sam raz jako tło do intensywnych rozmyślań. Zebrałam kilogram śliwek, które dokładnie wymyłam i usunęłam z nich pestki. Następnie dodałam do nich 200 gram cukru, pół laski wanilii
les mirabellesśmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix 100 g gorzkiej czekolady POZOSTAŁE: 1 kg śliwek 40 ml wódki powidła śliwkowe cukier 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 60 g gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE Ciasto: Tortownicę o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Piekarnik nagrzać do temperatury(...)tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Z łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzyć pół filiżanki kawy i wystudzić. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, ułożyć na blaszce (rozcięciem do góry) i posypać cukrem. Piec w 150°C (z termoobiegiem w 110°C) przez godzinę. Gotowe śliwki ostudzić, następnie przełożyć
Passions hobbies life