Witajcie:) zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką. Łatwe w przygotowaniu i szybko znika z talerzyków :) Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki maki typ 550 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g kwaśnej śmietany około 1 do 1 i 1/2 kg śliwek węgierek kruszonka: 200 g mąki 1 cukier(...)cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel.Następnie dodajemy kwaśną śmietanę i olej, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem. Śliwki myjemy i przecinamy na pół usuwając pestkę.Ciasto oprószamy mąką i układamy na nim śliwki brzuszkiem do dołu. Z mąki masła, cukru, cukru waniliowego,żółtek, zmielonych migdałów i szczypty
Sama słodycz i szczypta chiliprzepisie Marzenki śliwki czuły się naturalnie jak w domu, tzn. w pradawnym bretońskim sadzie, o tyle w moim są to śliwki w czasach popkultury ;) Jest bardziej słodko, amerykańsko i do tego te manewry z odwracaniem sprawy do góry nogami... Nie myślcie sobie, że to przekazuje jakąś prawdę o nas - co to to nie! ;) Zawsze gdy robię ciasto (czyli naprawdę nieczęsto(...)innymi owocami. Polecam! Składniki: Część owocowa: 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 150 g brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka rumu 1/4 łyżeczki soli 500 g śliwek (np. renklod) Ciasto: 200 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 80 g cukru 2 duże jajka
zadanie-gotowaniemoje drugie podejście do ciasta drożdżowego. Za pierwszym razem był widowiskowy zakalec. Teraz poszło mi znacznie lepiej :) Zapraszam na wersję ze śliwkami :) Składniki: 1 szklanka kefiru 50 g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru łyżka cukru z wanilią 1/3 kostki masła 2 duże jajka 500 g mąki ok. 800 g śliwek Kruszonka: 1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru 1/2 kostki(...)chwilę jeszcze wyrabiamy dłonią, przekładamy na blaszkę o wymiarach 24 x 34 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło możemy lekko zwilżyć dłonie. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Połówki śliwek układamy na cieście drożdżowym i lekko dociskamy. Ciasto ze śliwkami posypujemy pokruszonym w palcach ciastem na kruszonkę. Pieczemy ok. 40 minut
Na Ciasteczkowych PapierachDrożdżówka bez wyrabiania i długiego czekania na wyrośnięcie, a do tego z pysznymi śliwkami węgierkami i chrupiącą kruszonką. Przyznam się, że wyrabiać ciasta zazwyczaj mi się nigdy nie chce, a taka sypana wymaga tylko po około 2 - 3 godzinach wymieszania. Mój przepis jest na niezbyt słodką drożdżówkę, więc osoby lubiące bardzo słodkie buły, powinny dodać więcej cukru. Drożdżówka po upieczeniu(...)masła (roztopić) 4 jajka (roztrzepać) 3 1/2 szklanki mąki pszennej (przesiać) szczypta soli kruszonka: 100 g masła (schłodzić) 100 g cukru 150 g mąki pszennej dodatkowo: 600 g dojrzałych śliwek węgierek 5 - 6 łyżek cukru pudru lub trzcinowego (kupiłam tutaj ) Przygotowanie: Do dużej miski wkładać jeden po drugi składniki (bez soli), w podanej powyżej kolejności. Nie mieszać! Przykryć
Kuchcik gotujeUwielbiam smak czekolady i śliwek. Uwielbiam jaglankę. Nie miałam wyjścia. Musiałam w końcu połączyć wszystko co dobre i w ten sposób powstał przepyszny, lekko kwaskowy i słodki zarazem bezglutenowy pudding jaglany. Ponieważ do jego przygotowania możemy użyć mrożonych śliwek, wiem ,że będę się nim cieszyć również zimową porą. Spróbujcie go koniecznie. POTRZEBUJEMY (na około dwie porcje): kilka łyżek płatków jaglanych(...)szklanka ugotowanej kaszy jaglanej kilkanaście śliwek pół tabliczki gorzkiej czekolady 1 szklanki ulubionego mleka roślinnego cukier brązowy cynamon Śliwki myjemy, przekrawamy na 4, zasypujemy cukrem (ilość zależy od odmiany śliwek i naszych upodobań) i gotujemy kilkanaście minut, mieszając. Pod koniec dodajemy 1/2 łyżeczki cynamonu. Po ugotowaniu i lekkim przestygnięciu rozdrabniamy blenderem. Płatki jaglane zalewamy gorącą wodą. Możemy leciutko
WYSPA SZCZĘSLIWAJeden z lepszych przepisów na znakomity deser!.Naprawdę wart jest wypróbowania.Jeśli nie macie wędzonych w dymie ŚLIWEK to użyjcie śliwki suszone kalifornijskie.Deser ma konsystencję musu.Niebo za życia!.Tak bym opisała te pyszności.Zapraszam. 20 dag.SUSZONYCH ŚLIWEK bez pestek 2 łyżki miodu 1 łyżeczka żelatyny Do dekoracji: bita śmietana z kremówki 30% Orzechy włoskie w połówkach *********************************************** Śliwki opłukać(...)Odstawić namoczone w odrobinie wrzątku na kilka godzin, a następnie zagotować w tej samej wodzie (ma być 0.5 litra) i gotować do miękkości.Wodę odlać do osobnego naczynia , a śliwki zmiksować blenderem z dodatkiem miodu.W odwarze śliwkowym rozpuścić żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać że zmiksowanymi ślimakami.Rozlać do pucharków i schłodzić.Udekorował po środku połówką orzecha , a na nim położyć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiTrochę za sprawą miłej paczki niespodzianki którą dostałam zaraz po świętach. A znalazły się w niej same pyszności które postanowiłam wykorzystać do tego dania —>KLIK. Z suszonymi śliwkami najlepszej jakości, wędzoną kiełbaską i pysznym winem bigos smakował obłędnie. Mój mąż stwierdził, że gdyby był podawany w restauracji trzeba by było za niego sporo zapłacić ;) Polecam! 1 kg kiszonej(...)kapusty bez konserwantów duża cebula czosnkowa łyżka masła 150 g wędzolnej kiełbasy myśliwskiej 12 sztuk suszonych śliwek (użyłam śliwek suska sechlońska; obłędny zapach, polecam!) poł butelki dobrego czerwonego wytrawnego wina 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego łyżka musztardy dijon 4 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego łyżeczka mielonego kminku łyżeczka majeranku łyżeczka lubczyku łyżeczka pieprzu mielonego Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy
Mienta blogKompot z suszonych wędzonych śliwek to nieodzowny element wigilijnej kolacji. To jedno z obowiązkowych dwunastu dań wieczerzy. Doskonale smakuje jako deser, bo obfitej kolacji, ponieważ śliwki wspaniale wpływają na trawienie. Na blogu znajdziecie również kompot z suszonych owoców z cytrusami . Kompot z suszonych wędzonych śliwek Czas przygotowania: 20 minut + czas moczenia Składniki: 300 g suszonych wędzonych śliwek(...)wody 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Wykonanie: Śliwki wkładamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą, przykrywamy i odstawmy na 4 godziny. Po tym czasie garnek stawiamy na kuchence, dodajemy cukier, przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Kompot odstawiamy do całkowego wystudzenia
Kulinarne przygody Gatityoraz kremem zrobionym z masy kajmakowej i śmietany kremówki. Całość jest fajnie skomponowana, lekko słodka, rurki są bardzo kruche, delikatnie rozpływają się w ustach pod wpływem pysznego wypełnienia. Kwaśne śliwki fajnie smakują ze słodkim kremem kajmakowym. Warstwa ciasta jest dość cienka więc rurki nie są zapychające, ani mdłe. Serdecznie zapraszam! Niech was nie zrazi długi opis. Chciałam po prostu dokładnie(...)termoobiegiem przez 15 min. (bez termoobiegu 20 min w 200 st.) Wystudzić na kratce. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta. Mus śliwkowy: 1500 gr śliwek lub 1050 gr dżemu/powideł śliwkowych 150 gr cukru Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, wyjąć pestki, poukładać na blaszce rozcięciami do góry, każdą śliwkę posypać cukrem. Piec w 110 st. z termoobiegiem przez
moj przepis naKolejny przepis na święta - razowe pierogi ze śliwkami. Nie są typowe, pod względem sklejania raczej przypominają włoskie ravioli. Nie mam wprawy w lepieniu pierogów, dlatego robię to po swojemu - nakładam na siebie dwa wycięte kółka (jedno z farszem), po czym łączę palcami. Można też spróbować innego sposobu, który pozwoli na uzyskanie podobnego efektu - ciasto wałkujemy, dzielimy na pół. W równych(...)swoją technikę, ale najważniejsze żeby smakowało i wyglądało ;) Składniki (40 sztuk): 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia) 1 szklanka ciepłej wody Farsz i sos 300 g śliwek bez pestek (użyłam mrożonych) 1/3 szklanki wody 3 łyżki płatków migdałowych lub pokruszonych migdałów bez skórek 2 czubate łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 0,5 cm startego imbiru 1. Mąkę zagnieć
Powiedz dietom niezmielonych migdałów 10 dkg masła lub margaryny dobrej jakości 1 łyżka cukru pudru 1 ł yżka śmieta ny 18% kilka łyżek zimnej wody lub mleka Dekoracja : około 30 dojrzałych śliwek ( najlepiej węgierek ) cukier brązowy cynamon Sposób wykonania : M ąkę wymieszaj z mielonymi migdałami i cukrem pudrem, dodaj masło lub margarynę posiekane na małe kawałki, oraz śmietanę i kilka(...)łyżek wody lub mleka. Zagnieć ciasto, gdyby było zbyt twarde dodaj jeszcze troszkę wody. Foremki ( duże ) wylep ciastem. Śliwki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą na sitku lub cedzaku. Do każdej babeczki poukładaj wydrylowane i pokrojone w ćwiartki śliwki jedna obok drugiej. Posyp po wierzchu cukrem i odrobiną cynamonu. Piecz w nagrzanym piekarniku 190 C przez około 35 minut
Przepisy i porady kulinarnekwestii, mam nadzieję, dojść w końcu do wprawy. Dzisiaj mam dla Was proste ciasto, które uda się szybko upiec nawet po ciężkim dniu. Najprostsze ciasto ucierane ze śliwkami, które powoli się kończą. Na wierzchu migdałowo-cukrowa skorupka, która cudownie chrupie, kontrastując z miękkim jak gąbeczka ciastem i rozpływającymi się w ustach owocami. I nie mówcie, że nie macie już siły(...)postaci aromatycznego ciasta warta jest tych kilkunastu dodatkowych minut w kuchni. Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 4/2014, ale pozmieniałam po swojemu. Migdałowo-waniliowe ciasto ze śliwkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 125 g miękkiego masła 125 g cukru ziarenka z 1 laski wanilii 1 jajko 100 ml mleka 175 g mąki pszennej 100 g mielonych
Pożeraczka, czyli raz adobrzepotrawa bardzo uniwersalna i można je przyrządzić na wiele sposobów. Poniższe knedle nie zawierają mąki i ziemniaków! Za to biały ser ;-) Nadzienie zależy od smaków... ja użyłam śliwek węgierek. Czyli dziś na słodko! Składniki na około 10 szt. knedli 400 g twarożku / Ja zamiast twarożku użyłam półtłustego sera. 30 g masła 2 jajka 60 g cukru 1/2 laski wanilii(...)aromat waniliowy sok z połowy cytryny 200 g bułki tartej Nadzienie 10 śliwek węgierek / moreli Panierka: 150 g orzechów włoskich 100 g masła 70 g cukru Ser zmieliłam. W misce wymieszałam go z dwoma jajkami. Dodałam cukier, masło i aromat waniliowy. Wlałam wyciśnięty sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszałam. Wsypałam bułkę tartą. Wymieszałam i odstawiłam na pół
potrawyregionalneŚliwki i ciasto drożdżowe z kruszonką , do tego pachnąca, gorąca kawa i czego trzeba więcej? Śliwek jest teraz pod dostatkiem. Polecam zamrozić ich parę kilo, w zimowe dni jak znalazł. Miałam upiec tartę z tym fioletowym owocem. Stwierdziłam jednak, że mam jednak większą ochotę na ciasto drożdżowe. I nie zawiodłam się! Wyszło pyszne i pulchne. Jadłam jeszcze ciepłe(...)drożdży parę kropli zapachu waniliowego cukier puder do posypania Składniki na kruszonkę: 150 g mąki pszennej 50 g cukru 125 g masła dowolna ilość śliwek ;-) Drożdże rozkruszyłam do miseczki. Wlałam do nich ciepłe mleko i szczyptę cukru. Rozmieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W czasie gdy drożdże rosły, wydrylowałam śliwki. Do miski wsypałam mąkę
potrawyregionalneNiezwykle pyszna tarta rustykalna ze śliwkami, cynamonem i mielonym migdałami, którą musicie koniecznie zrobić w tym sezonie śliwkowym :) Jej niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania - składniki zagniata się na jednolite ciasto, schładza się je, a potem tylko "nadziewa" owocami. Tartę przygotowałam z mąki orkiszowej, dzięki czemu jest na pewno zdrowsza(...)fajny, lekko orzechowy posmak. Słodycz jest w niej idealnie wyważona, a spód nie nasiąka od wilgoci śliwek, dzięki migdałom, którymi go wysypałam. Ja i moja Rodzina nie mogliśmy się od niej oderwać, i zniknęła od razu, zdążyliśmy napić się po kubku kawy, a Dzieci mleka :) Od razu chciałam Was przeprosić za jakość zdjęć tej tarty, wiem, że nie jest
Słodko-Słony Świat Ilony