Jaki jest smak najbardziej kojarzący się z jesienią? W moim wypadku to śliwki węgierki. Nie może więc zabraknąć tradycyjnego ciasta ucieranego ze śliwkami. CIASTO ZE ŚLIWKAMI Składniki: (forma 24 cm) ciasto: 125 g masła 125 g cukru250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 4 jaja 300 g śliwek szczypta cynamonu (według uznania) kruszonka(...)studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy ostudzone masło i składniki sypkie. Ciasto wylewamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy połówki śliwek bez pestek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 minut. Po tym czasie posypujemy je kruszonką i pieczemy jeszcze około 15 minut. (kruszonka: mieszamy cukier
Bon appetit mon amieNajważniejsze, żeby piekło się odpowiednio długo, rozsiewając wokół magiczny zapach. To dzięki niemu dom staje się domem ... Pewnej niedzieli, przed wyjazdem do szkoły, upiekłam ciasto. Aromatyczne i pyszne, pełne śliwek i fig. C. popatrzył, powąchał, spróbował. I spytał, czy jest bez glutenu. Spojrzałam na niego lekko spłoszona; nie - odpowiedziałam zgodnie z prawdą. Bo on by to ciasto zabrał do pracy(...)kajmakowa masa serowa, z odrobiną mąki kasztanowej dla konsystencji, ale przede wszystkim smaku. Połączenie kasztanów z kajmakiem już wcześniej wypróbowałam - jest znakomite. Tu te smaki doskonale się przenikają. Śliwki akurat miałam pod ręką, ale można je zamienić na przykład na świeże żurawiny ( już niedługo! ), może maliny albo gruszki, albo zupełnie pominąć. Soczyste owoce dodają ciastu wilgotności i wyrazistości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKruche zawsze najlepsze! Świetnie pasuje do sezonowych owoców :) Miękkie, aromatyczne i cudownie pachnące ciasto ze śliwkami - to coś czego nie może zabraknąć do kawy. Przepis prosty, zawsze się udaje :) Zapraszam! Kruche ze śliwkami Składniki: 2 szklanki mąki pół szklanki cukru 2 żółtka kostka margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu naturalnego około 20-25 sztuk śliwek kilka łyżek cukru(...)Przygotowanie: Mąkę, cukier, margarynę, żółtka, proszek, jogurt zagnieść w jednolite ciasto. Podzielić na dwie części a następnie włożyć obie na kilka minut do lodówki. Śliwki oczyścić, wypestkować i pokroić na plasterki. Mieszamy z 4 łyżkami cukru i odstawiamy. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem w małych odstępach. Wykładamy śliwki przykrywając całe
Tagebuch po polskuTartę ze śliwkami, na kruchym pełnoziarnistym cieście, piekłam po raz pierwszy, ale zapewne nie ostatni. Lubię szybkie ciasta z owocami i to właśnie takie jest. Jego przygotowanie nie zabiera zbyt wiele czasu, przygotowałam je w tzw międzyczasie podczas gotowania obiadu. Dodatkową zaletą tej tarty jest mała ilość użytego cukru i dodatek mąki pełnoziarnistej. Tarta jest przepyszna, owocowa niezbyt słodka(...)aromatyczna. Składniki: 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 80 g mąki pszennej typ 480 110 g masła 1 łyżka cukru 4 łyżki maślanki szczypta soli 500 g śliwek 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego do dekorowania ciasta: 1 jajko do posmarowania ciasta cukier do posypania ciasta Przygotowanie: Zimne masło pokroić na małe kosteczki, połączyć z pozostałymi składnikami ciasta
Codziennik Kuchennyniż przewidywał przepis. Całkowicie pominęłam dosładzanie owoców. Mimo to, clafoutis wyszło wystarczająco słodkie. Najsmaczniejsze lekko ciepłe, ale i drugiego dnia nie było najgorsze. Polecam! składniki: ok 500 g dojrzałych śliwek 1 i 1/4 szklanki mleka 1/4 - 1/3 szklanki ksylitolu lub cukru 3 jajka ziarenka z 1 laski wanilii 1/8 łyżeczki soli 1/2 szklanki mąki cukier do śliwek - opcjonalnie cukier puder(...)posypania przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180 st C. Śliwki umyć osuszyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Mozna posypać cukrem, ja nie sypałam. Odstawić. Mleko, ksylitol, jajka, ziarenka wanilii, sól mąkę umieść w mikserze kielichowym w kolejności w jakiej zostały wymienione. Przykryć i zmiksować na wysokich obrotach przez 1 minutę. (można zmiksować w dowolnym robocie) Naczynie do zapiekania wysmarować masłem
Stare GarySezonowe owoce powoli się kończą, właściwie już się skończyły, na dobrą sprawę. Jakieś nieliczne zostały. Ale wpadły nam jeszcze w ręce śliwki. U mnie pierwsza myśl jest zawsze ta sama: przerobić na nalewkę! Cokolwiek mi w ręce wpadnie to bym od razu na nalewkę przerabiał. I to w dodatku zwykle z pozytywnym skutkiem, zwykle dobrze się to kończy. Tak samo(...)się z wami recepturą. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 0,6 kg śliwek 0,5 litra spirytusu 95% 0,3 kg cukru 0,4 litra wody Cukier rozpuszczamy w wodzie (żeby było szybciej można wodę nieco podgrzać). Śliwki pozbawiamy pestek i układamy
Marder&Marder Manufacturesłodka sama w sobie. Cynamonu używa się prawie do wszystkiego; od ciast, ciasteczek i deserów do owoców, warzyw, na mięsach skończywszy. Jak nic innego podbija i wydobywa głębię smaku śliwek. I właśnie ten smak, cynamonowych śliwek, zamknęłam w słoiku, żeby móc delektować się jego słodyczą i ciepłem w deszczowe popołudnia jesieni i długie wieczory zimy. Zapach, jaki unosi się(...)smak pozwala rozmarzyć się o złotych promieniach wczesnojesiennego słońca :) Koniecznie zamknijcie kawałek śliwkowej przytulności w słoikach dla siebie! Dżem śliwkowy z cynamonem ok. 3 słoiczki Potrzebujesz: 1kg wypestkowanych śliwek 1 szklanka białego cukru 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu Sposób przyrządzenia: 1. Śliwki pokrój na połówki lub ćwiartki i umieść w garnku. 2. Owoce zasyp cukrem i gotuj pod przykryciem
Kuchnia w Słońcu Skąpanadojś 1 , że śliwki sōm 2 dobre we smaku, to jeszcze majōm kans 3 fetaminōw 4 : magnez, potas, żelazo i inksze 5 , ale- co dlo niyjednego je nojważniyjsze- sōm richtich 6 dobre na trołwiynie 7 . I żech sie tak pomyśloł, że jak tera mōmy jeszcze na nie sezōn, to trza to wykorzystać. Receptōw 8 na take ciasta je połno(...)masła 3 żōłtka 3 łeżki cukru ździebko 16 soli kapka 17 arōmatu mandlowego 18 Pianka: 3 biołka 19 4 łeżki cukru 2 łyżeczki kakao Wiyrch 20 : 500-800 g śliwek (nojlepi wyngierek) 20-50 g płatkōw ze mandli Rozgrzyjcie piec (abo i bratruła ) na 200 stopni. Wszyske składniki spodka wciepcie 21 do jaki miski i wyrōbcie. Tera niy bydymy tego
Chop w kuchnizależności od pory roku, natomiast zimą – makiem lub serem. Śląski pisarz Ernst Schenke napisał w gwarze Ziemi Kłodzkiej wiersz pt. „Pflaumakucha”, czyli o cieście z kruszonką i ze śliwkami. Ciasto to było bardzo popularne w przedwojennym Wrocławiu, o czym pisze Grzegorz Sobel w książce „Przy wrocławskim stole” – „Jednym ze śląskich przysmaków, które przypadło do smaku koronowanym głowom, było ciasto drożdżowe(...)SKŁADNIKI 500 g mąki pszennej typ 500 260 ml mleka 30 g świeżych drożdży 120 g cukru szczypta soli 120 g masła 2 jajka + 1 żółtko 1 kg śliwek dodatkowo mąka do podsypywania Kruszonka: 100 g mąki pszennej tortowej 60 g masła 50 g cukru WYKONANIE Mleko lekko podgrzać, tak żeby było ciepłe (ale nie gorące), rozkruszyć do niego
Passions hobbies lifeWilgotne, bardzo czekoladowe ciasto z niesamowitym zapachem wędzonych śliwek. Ciężkie, mokre jak typowe brownies. Bezglutenowe. Wzorowałam się na przepisie od Dorotuś, ale zmodyfikowałam nieco przepis. Najlepsze z całego ciasta są wędzone śliwki, ale zwykłe kalifornijskie tez mogą być. Dla czekoladoholików idealne :) SKŁADNIKI: 250 g wędzonych śliwek (można użyć suszonych kalifornijskich) 5-6 łyżek amaretto (można zastąpić brandy) 25 g kakao(...)gorzkiej czekolady (min. 70%) 50 g masła 175 g drobnego cukru 100 ml gorącej wody 4 białka 90 g mielonych migdałów 1 łyżeczka cynamonu Śliwki przekrój na pół i zalej likierem lub brandy. Odstaw na godzinę. W garnuszku umieść kakao, połamaną kawałki czekoladę, masło, 140 g cukru i 100 ml gorącej wody. Pogrzej do rozpuszczenia składników i wymieszaj. Lekko przestudź
Kuchnia bezglutenowaCiasto przelewamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. pieczemy przez ok. 30 – 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem z śliwkami: 500 ml mleka 300 g śliwek suszonych 2 żółtka 2 budynie waniliowe 250 g masła w temperaturze pokojowej ok. 120 ml alkoholu wykonanie: Śliwki zalewamy alkoholem i pozostawiamy pod przykrycie(...)gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia i odstawimy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładką masę. na koniec dodajemy śliwki i mieszamy z kremem. dodatkowo składniki na nasączenie ciast: 70 ml alkoholu 150 ml zimnej wody wykonanie: Alkohol mieszamy z wodą. wykonanie ciasta: W blaszce umieszczamy jeden biszkopt ciemny, nasączamy
Domowy Smak Jedzeniaroku... jednak znalazły działkowe słoneczniki i mają używanie:) Niech im wyjdzie na zdrowie:) A w kuchni zaczął się sezon ciast z jesiennymi owocami. Dzisiaj będzie to babka jogurtowa ze śliwkami. Prosta, pyszna i do upieczenia raz po raz, aż skończą się śliwki. Dobrze jest pamiętać, żeby składniki do ciasta wyjąć z lodówki na godzinę przed przygotowaniem. Babka nie wymaga użycia(...)wykorzystywana przy muffinach. Tutaj też się sprawdziła. Po wsypaniu zawartości jednej z misek do drugiej, ciasta nie mieszamy długo. Tylko tyle, aby składniki się połączyły. Prosta babka jogurtowa ze śliwkami keksówka dł. 32 cm 1,5 szkl. mąki* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szkl. cukru 1 kubeczek - 190 g jogurtu naturalnego 3 jajka
Posadzone i zjedzoneUwielbiam ciasta ze śliwkami,jak dla mnie są pyszne.Dziś polecam przepis na kruche z bezą i owocami,bardzo często robi je moja mamusia.To idealne połączenie słodkiej bezy i lekko kwaśnych śliwek - duet doskonały.Przepis prosty i nie drogi. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 4-5 łyżek cukru 25 dag masła bądź margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany Beza wiśniowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 kisiel wiśniowy Dodatkowo: ok 60 dag śliwek bułka tarta Wykonanie: Masło bądź margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem,dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto.Podzielić na dwie części i pozostawić w lodówce
Niespełnione zdolności kulinarneczekośliwkę, którą blogerzy często zgłaszali w moich akcjach (przetworowej i śliwkowej). Smaczna :) Składniki : 1,7 kg węgierek (masa po usunięciu pestek) 100 g cukru 50 g ciemnego kakao Śliwki obgotować ok. 20 minut w szerokim garnku o grubym dnie, ewentualnie dolewając odrobinę wody, by owoce się nie przypaliły. Gotowanie owoców powtórzyć jeszcze 2 razy. Za każdym razem gotować(...)minut od momentu zawrzenia. Pamiętajcie o mieszaniu, bo śliwki pod wpływem swojego ciężaru łatwo przywierają do dna. Przy czwartym gotowaniu dosypać do śliwek cukier i kakao. Zagotować, mieszając. Zagotować jeszcze raz po kilku godzinach. Wkładać bardzo gorące śliwki do wyparzonych słoików i mocno zakręcać. Słoiki odstawić do powolnego studzenia. Przechowywać w piwnicy w dolnych szafkach w kuchni. ----- Podobne: Ciasto śliwkowo
Weekendy w domu i ogrodziePopularny "pleśniak", kruche ciasto z pianką, w tradycyjnym przepisie dwukolorowe warstwy kruchego ciasta przełożone są dżemem. Aż szkoda nie wykorzystać sezonowych owoców, dlatego zamiast dżemu proponuję śliwki. Ciasto bardzo łatwe do przygotowania i zawsze się udaje. Nie wymaga podpiekania spodu. Będzie wyjatkowo kruche, gdy użyjesz mąki pszennej - krupczatki. Aby jeszcze wzmocnić efekt chrupkości część masła zastąp smalcem. Jest pyszne. Polecam(...)Składniki : 400 g mąki krupczatki 200 g masła 4 jajka 4 łyżki cukru pudru 3/4-1 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 80 dkg śliwek cynamon Wykonanie: zrobić kruche ciasto: szerokim nożem posiekać mąkę z zimnym masłem, zagnieść z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!