śliwkowe w moim wykonaniu opierają się co prawda na tradycyjnej recepturze, ale wykorzystałam tez kilka swoich pomysłów. Powidła śliwkowe w trzech smakach Do ich zrobienia będziemy potrzebować: 3 kg śliwek ok. 0,5 kg cukru dużą paczkę lub dwie mniejsze cukru waniliowego (u mnie była to paczuszka XXL - 43 g) 0,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki naturalnego kakao(...)powideł można sobie rozłożyć na kilka dni, chyba że mamy do dyspozycji cały dzień, wtedy może się udać jednego. Znaczenie ma też rodzaj owoców i stopień ich dojrzałości. Jeśli śliwki są bardzo miękkie, pójdzie zdecydowanie szybciej. Owoce starannie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Jeśli możemy zrobić to dzień wcześniej, tym lepiej. Połówki śliwek umieszczamy w dość dużym garnku
Ratunku obiadzasmakuje ;) Piękny zapach, idealny kolor, niepowtarzalny smak! Znakomity do serów, wędlin, mięs, kanapek... na śniadanie, obiad i kolację. Niezastąpiony i ulubiony chutney z sezonowych owoców - na pierwszy rzut śliwka z chilli, cebulką, czosnkiem i miodem. Chutney śliwkowy z chili - 1 kg świeżych śliwek węgierek - 3 cebule (najlepiej delikatne szalotki) - 2 duże ząbki czosnku - 1/4 świeżo(...)pieprz - 400 ml octu winnego z jabłek - 2 łyżki octu balsamicznego - 100 ml czerwonego wytrawnego wina - odrobina wody (2-3 łyżki maksymalnie) PRZYGOTOWANIE: Kilogram śliwek węgierek myjemy... .... po czym usuwamy z nich pestki. Śliwki wrzucamy do garnka, dorzucamy czosnek i szalotkę pokrojone w kosteczkę. Dodajemy przyprawy: cynamon, sól, pieprz, chilli
Sajkofanka smakuwada - na zakupach wkładam do koszyka różne rzeczy a dopiero potem zastanawiam się, co mogę z tego zrobić... Sałatka z awokado Składniki: 1 awokado 2 ciemne śliwki 4 połówki brzoskwiń z puszki (spokojnie, taka połówka to tylko 36 kcal:) 3 liście sałaty lodowej 3 suszone śliwki 4 łyżki gruszkowego octu balsamicznego (ostatnio na wystawce(...)Lidlu:) Śliwki namoczyć w wodzie. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, połówki obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry, które następnie podzielić na pół. Wrzucić go na gorącą, suchą patelnię i prażyć około 2 minut, dodać 2 łyżki octu i mieszając prażyć do jego odparowania/wchłonięcia w owoc. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki. Ciemne śliwki podzielić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaspodziewamy się gości. Moim zdaniem najlepiej smakuje krojone na cienkie kawałki (cieńsze niż widać u mnie na początkowych zdjęciach). Mus śliwkowy jak dla mnie super sprawa – czuć było śliwki, a jednocześnie posmak galaretki (truskawkowej, w moim przypadku). Choć mnie ciasto nie powaliło, bardzo smakowało mojej Mamie – myślę więc, że wszystko to rzecz gustu;) Ciasto I: 200 g masła(...)białek 1 szkl. cukru 1 i 1/2 szkl. mąki 1/2 szkl. mleka (w temp. pokojowej) 100 g masła, roztopionego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus śliwkowy: 1,2 kg śliwek węgierek 3 galaretki czerwone opcjonalnie cukier do smaku Krem śmietankowy: 500 ml śmietany 36% 3 łyżeczki żelatyny 100 g wiórków kokosowych cukier puder do smaku Miękkie masło ucieramy wraz
Smaki Na Talerzudomu zaroiło się od śliwek - tegoroczne zdobycze z ogrodu są naprawdę spore, piękne, zielone śliwki, niepryskane i w dodatku zero robaków! Lwia część została zjedzona, kolejna przerobiona przez rodzicielkę na dżemy i kompoty. Ale nie mogło zabraknąć też ciasta z owocami! Przepis banalnie prosty, szybki. Użyjcie owoców, które macie, najlepiej sprawdzą się lekko kwaskowate, które będą kontrastowały ze słodyczą ciasta(...)Mniam! Ciasto ze śliwkami Przepis na średniej wielkości keksówkę Potrzebujemy: Składniki suche: 2 szklanki mąki (przesianej przez sito) 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru z wanilią szczypta soli Składniki mokre: 1 szklanka mleka roślinnego (u nas ryżowe) 1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub innego o neutralnym smaku) + ok. 8-10 śliwek
Bananowe PolePolecam takie szaszłyki, smaki idealnie się skomponowały, biała kiełbasa, boczek, śliwka suszona...pyszne, polecam! *przepis powstał specjalnie na akcję na Durszlaku: Akcja kulinarna: Szaszłykowa Wielkanoc 2018 - "Szaszłykowy zawrót głowy" 2-3 kiełbasy białe parzone 12-14 plastrów boczku wędzonego parzonego 12-14 sztuk śliwek suszonych kalifornijskch Marynata: Olej smakowy z czosnkiem Przygotowuje składniki(...)Białą kiełbasę kroję w grubsze plastry, boczek kroję po długości, mają być paski. Na patyki do szaszłyków nabijam kolejno kiełbasę, śliwkę owiniętą boczkiem znowu kiełbasa, dociskam nią boczek ze śliwką, i tak na przemian. Każdego szaszłyka smaruję olejem czosnkowym. Piekę w piekarniku 25 minut w 200 st.C, można grillować
Takie tam pichceniejest również chudsze, niskokaloryczne (idealne dla osób dbających o linię ) i nie naszpikowane chemią. Szynkę marynowałam przez noc w czerwonym winie i przyprawach, a na drugi dzień nafaszerowałam suszonymi śliwkami i upiekłam. Podałam z puree w kolorach jesieni z pieczonej papryki i batata. Całość posypałam uprażonymi orzechami włoskimi. Składniki: Pieczeń z dzika: 1 kg szynki z dzika 200 g suszonych(...)śliwek 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka ziaren jałowca (drobniutko posiekanych) 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki cynamonu 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 pełna łyżeczka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Puree z pieczonej papryki: 2 czerwone papryki 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz Puree z batata
Oryginalny smakmąki pszennej – 2 jajka – 1/2 szklanki mleka – 1/2 szklanki cukru – 1 cukier wanilinowy – 1/2 szklanki oleju – 5 dag świeżych drożdży – 70/80 dag śliwek świeżych lub mrożonych – szczypta soli – tłuszcz do wysmarowania foremki o wymiarach 25 x 30 cm Kruszonka – 1 3/4 szklanki mąki pszennej – 3/4 szklanki cukru(...)elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny, aby wyrosło. Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Śliwki umyć pozbyć się pestek i pokroić na mniejsze kawałki. Rozłożyć na cieście. Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Wszystko ucierać palcami aż powstaną grudki. Posypać ciasto równomiernie
I LOVE LIFEJOINT OF PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES Dosyć tych delikatnych i zdrowych past do warzyw i chleba – chcę mięsa! Dawno nie jadłam pieczeni, a już schabu ze śliwką mniej więcej wieki… Ale schab ze śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną i pestkami słonecznika. W pieczeniu czegokolwiek bardzo(...)have to do some preparations, but after the meat goes into the oven, you are free. SKŁADNIKI (3 porcje): 550 g schabu 40 g suszonych moreli 50 g suszonych śliwek 20 g suszonej żurawiny 20 g pestek słonecznika 150 g zielonej papryki 200 g czerwonej papryki 60 g czerwonej cebuli 200 g pieczarek sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi olej szklanka bulionu
Martyna Cooksprzygotowywać wg przepisu z książki " W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Marii Lemnis i Henryka Vitry. Ilość owoców jest w nim mocno ograniczona - tylko figi i śliwki. Z przypraw tylko cynamon i skórka cytrynowa. Autorzy dodają do owoców po łyżce cukru, ja daję znacznie mniej - maksymalnie połowę porcji. Myślę, że najlepiej zacząć od małej ilości i dosłodzić(...)Wesołych Świąt! składniki 250 g suszonych fig 1 łyżka cukru (daję 1/2) sok z 1/2 cytryny lub do smaku kawałek cienko okrojonej skórki z cytryny 250 g suszonych śliwek bez pestek 1 łyżka cukru (daję 1/2) laska cynamonu przygotowanie Figi i śliwki, opłukać szybko w letniej wodzie i zalać w dwóch osobnych garnkach zimną wodą tak aby przykryła
Stare GaryPyszne knedle ze śliwkami z nutką bakaliowo-korzenną. Idealne na Wigilię. Składniki: • 1 kg ugotowanych ziemniaków • 300 g mąki pszennej • 100 g mąki ziemniaczanej • 2 jajka • mrożone śliwki – 1 opakowanie • sól do smaku Nadzienie dla śliwek • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 1/2 szklanki migdałów • 1/2 szklanki rodzynek Sos • 1/2 litra kompotu z suszu Hortex(...)limonki. • Migdały zalać wrzątkiem i obrać ze skórki. • Uprażyć na suchej patelni orzechy i migdały, zmiksować je z rodzynkami. • Nadzienie wkładać między 2 połówki śliwek, następnie oblepić ciastem formując knedle. • Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię. • Knedle podawać z sosem i posypane kruszonką bakaliową.{jcomments
To co kochamDelikatny ser i czekoladowa śliwka! W sezonie śliwkowym koniecznie pieczemy sernik z musem śliwkowym. Sernik ten powstał na bazie przepisu Senika z malinami i wyszedł równie pyszny. To, że nie jest wysoki, było celowe. Miał to być bardziej cieniutki batonik sernikowy i taki właśnie wyszedł. Kwaskowy i aromatyczny! Składniki(...)mielonego, u mnie Piątnica • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1,5 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 5 jajek • 1/3 szklanki śmietanki 30% Wzorek śliwkowy • 1,5 szklanki dojrzałych śliwek • 1 łyżka kakao Wykonanie: • Obrane z pestek śliwki zmiksować blenderem z kakao. • Wymieszać ser z mąką mikserem na małych obrotach, stopniowo dodając cukier z cukrem
To co kochamrewelacyjny, bo wrzuca się wszystko warstwami do jednej miski, czeka 4 godziny, miksuje i piecze z dowolnymi owocami i kruszonką. Ja upiekłam drożdżowe ze śliwkami, ale można z innym owocami. np. jabłkami, jagodami, wiśniami. Można też zrobić samo, bez dodatków, albo dodać rodzynki do środka. Przepis godny zapamiętania. Składniki: Ciasto drożdżowe(...)drożdzy • 1 szklanka cukru • 5 jajek • 1 szklanka mleka • 1 szklanka oleju • 5 szklanek mąki pszennej • szczypta soli • 1 kg śliwek węgierek Kruszonka • 1 szklanka mąki pszennej • 1 szklanka cukru pudru • cukier waniliowy • ok. 1/4 szklanki oleju Wykonanie: Ciasto drożdżowe • Wszystkie składniki ciasta wsypać warstwami do miski w kolejności: – pokruszone drożdże – cukier – roztrzepane jajka
To co kochamMiał być sernik na zimno i ciasto ze śliwkami. Wyszło, jak wyszło, a wyszło idealnie ;) Sernik z dodatkiem puree z dyni, na kokosowym spodzie. Pyszny! {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Sernik ze \u015bliwkami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-10-10 12:55:56","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/10\/PA100003.jpg","description":null,"recipeYield":"10 ","recipeIngredient(...)u0142adnikami. Mas\u0119 wylewamy na przygotowany sp\u00f3d.","CIasto pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 170 st. C z termoobiegiem."],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Sernik ze śliwkami Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Składniki masa serowa 825 g twaróg chudy 150 g erytrol 150 g puree z dyni 2 szt jajko 300 g śliwki
Kucharzyca