śliwkami - 2500 przepisów (strona:43/167)

Borówkowy sernik na zimno 222

łyżkach zimnej wody 1/4 – 1/2 szklanki cukru drobnego (u nas 1/4) 2 galaretki zielone rozpuszczone w 500 ml wrzątku, ostudzone i schłodzone owoce do dekoracji: borówki amerykańskie, śliwki różnokolorowe, winogrona W misie malaksera zmielić ser, cukier, 250 gr borówek (można też użyć blendera). W drugiej misie ubić śmietanę na sztywno. Do ubitej śmietany delikatnie wmieszać masę serową. Żelatynę delikatnie(...)ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki na 3-5 godzin do całkowitego stężenia. Następnie po tym czasie, na serniku poukładać owoce. Ja najpierw na samym brzegu sernika ułożyłam borówki, następnie śliwki (2-3 z każdego koloru) pokroiłam na 10 półksiężyców, ułożyłam, na masie serowej jasne następnie ciemne, następnie borówki, połówki winogron, śliwki i na środeczku winogrono. Wszystkie owoce należy lekko wcisnąć

moj przepis na
Młoda kapusta z suszonymi śliwkami i koperkiem 115

Biała kapusta z dodatkiem suszonych śliwek i koperku, bez dodatku mąki czy zasmażki, jednak długo gotowana by uzyskać odpowiednią konsystencję. Dodatek śliwki powoduje, że kapusta ma słodki smak, dodatek koperku dodaje jej świeżości. Jest to świetna opcja na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia oraz na inne okazje jako alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa lub unikają glutenu i tłustych(...)potraw. Danie mimo swej prostoty jest bardzo wykwintne. Składniki (na 4-6 porcji): 1/2 główki białej kapusty (w sezonie może być młoda) 100 gram suszonych śliwek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej cebuli 1/2 pęczka koperku 2 szklanki bulionu + 2 szklanki wody sól i pieprz W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy

Mango Papaja
"Piernik" z cukinii. 170

mile mnie zaskoczyło, zarówno smakiem jak i konsystencją. Za sprawą cukinii jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Ciasto jest także nie za słodkie. Przepis zmodyfikowałam do własnych potrzeb, zamiast śliwek w czekoladzie dodałam suszone śliwki, bo stwierdziłam, że ponad szklanka cukru to i tak wystarczająca ilość, ale i piernik jest oblany polewą czekoladową. I zamiast olejku migdałowego dałam amaretto, które(...)orzechów nerkowca 5 łyżek naturalnego kakao 2 łyżeczki sody  1 łyżka przyprawy do piernika 250 g startej na dużych oczkach cukinii (bez skórki) 6 - 8 sztuk posiekanych suszonych śliwek Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany kremówki           Sposób przyrządzania:             W misce utrzeć cukier, olej

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Trufle śliwkowo-kakaowe (z czekoladą) 177

cudownej, jakże teraz na topie - Francji. Są ekskluzywnym i niebiańsko pysznym (i kalorycznym :( )deserem! Dlatego postanowiłam stworzyć ich tańszą, zdrowszą i dość ciekawą wersję.  Jako dzieciak uwielbiałam śliwki w czekoladzie. Żadnych żelek, galaretek w czekoladzie czy galaretek, tylko właśnie te suszone owocki oblane gorzką, ciemną czekoladą (lub niestety wyrobem czekoladopodobnym). Skończyło się dobre, jedzonko zaczęło iść w boczki więc(...)powstały trufle śliwkowo-czekoladowe. Mocne, słodziuteńkie i bardzo sycące. Dwa wystarczą aby zabić porządnie głoda i apetyt na słodkie. Ale uwaga.. wszystko z głową :) czasem można pochłonąć te śliwki w czekoladzie, nic nam się nie stanie :) Trufle można równie dobrze zapakować i dać komuś w prezencie. Będzie to super pomysł dla każdego łasucha :) Jedna trufla ma ok.: 115kcal

Czarnawisienka
Sernik ze śliwkami 135

przepis na ten pyszny serniczek natknęłam się w gazetce "Serniki i ciasta francuskie" nr 1-2/2015 i poczułam nieodpartą ochotę na ciasto ze śliwkami - postanowiłam dłużej nie zwlekać i je upiekłam :) Dodatkowo zachęciło mnie apetyczne zdjęcie i mała ilość składników potrzebna do jego wykonania. Jak na dobry sernik przystało ciasto jest wilgotne i odpowiednio słodkie, a zarazem lekko kwaśne(...)sprawą owoców). Poza sezonem oczywiście użyjcie śliwek mrożonych lub możecie dodać inne, Wasze ulubione owoce :) Składniki: 600 g twarogu sernikowego (lub zwykłego twarogu trzykrotnie zmielonego) 4 jajka 1 czubata szklanka cukru pudru 1 op. budyniu smietankowego (ja użyłam waniliowego) 100 g masła (lub margaryny) śliwki cukier puder do posypania Wykonanie: Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać

MyCookBook.pl
Rozmarynowa polędwiczka wieprzowa z sosem śliwkowym 121

porcje): 1 polędwiczka wieprzowa (moja była całkiem spora - waga ok. 450 g) 3 gałązki świeżego rozmarynu 1-2 łyżki oleju sól pieprz Sos śliwkowy: ok. 400 g śliwek (waga owoców z pestkami) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego (użyłam ostrej odmiany) 1-2 łyżki miodu (ilość zależy od stopnia „słodkości” śliwek :)) 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta pieprzu(...)Obtaczamy w nich naszą polędwiczkę. Mięso zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc lub przynajmniej (jeśli nie mamy zbyt dużo czasu) na 2 godziny. Śliwki myjemy, kroimy je na pół i usuwamy pestki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i podsmażamy na nim owoce, układając je miąższem do dołu, aby jak najszybciej puściły

MyCookBook.pl
Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów 146

Zainspirowana przepisem Pyzy na Tartę śliwkową z cynamonem (patrz tutaj) postanowiłam zrobić swoją wersję z mąki razowej i otrębów. Dodatkowo do śliwek dołączyłam jeszcze figi. Wyszło smakowicie :) Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów Składniki 200 gram mąki (pól na pół żytniej razowej i pszennej) 50 gram otrębów 150 gram zimnego masła 6 łyżek cukru szczypta soli(...)kefiru 10 śliwek 4 figi cynamon Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów Wykonanie Siekamy mąkę i otręby z masłem, cukrem, kefirem i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na grubość ok 1/2 cm. Przekładamy ciasto do dużej blaszki na tartę i dociskamy do brzegów. Nadmiar

Pyza i Surówka
Przepiórki na trzy sposoby 198

swoich domach! Ogólna uwaga: przepiórkę należy oczyścić z resztek piór i sprawdzić, czy nie ma w niej pozostawionych np. serc. Przepiórka confit w maśle z szafranem, przyprawami korzennymi, śliwkami oraz puree z borowikami 1 przepiórka 300-400 g masła 200 g ziemniaków 500 g świeżych borowików 50 ml mleka kilka śliwek ziele angielskie, szafran, cynamon, goździki pieprz i sól Topicie(...)ubijacie, dodajecie trochę masła, w którym gotowała się przepiórka, mleko i robicie puree. Borowiki kroicie w paski, smażycie na odrobinie masła i dodajecie do puree. Na pozostałym – smażycie śliwki. Wykładacie puree na talerz, a na nim kładziecie śliwki i przepiórkę. Przepiórka z ziołami, masłem i pieczonymi warzywami 1 przepiórka 100 g masła por młody seler z nacią korzeń pietruszki

GRUBY WAŁEK
Orzechowe racuchy ze smażonymi śliwkami. 128

szkl. jogurtu naturalnego 1 łyżeczka sody 2 łyżki cukru 10 dag zmielonych orzechów włoskich (ja zmieliłam w młynku do kawy) 20 dag maki 2 jajka ok 25 dag śliwek 3 łyżki cukru orzechy do dekoracji Przygotowanie; Wszystkie składniki należy ze sobą zmiksować na gładką masę. Śliwki wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnie. Wsypać cukier, a jeśli(...)początku śliwki się przypalają to wlać odrobinkę wody (2-3 łyżki). Smażyć około 20 min. aż nasze "powidła" będą gęste. Należy je mieszac dość często aby się nie przypaliły. Patelnie delikatnie spryskać olejem. Na rozgrzaną wykładać porcje ciasta i smażyć racuchy z obu stron aż będą przyrumienione. Racuchy podawać ze smażonymi śliwkami lub innym dżemem czy powidłem. Można także posypać

Radość kipiąca uśmiechem.
ciasto "rewelka" 156

ciasto zawiera takie bogactwo smaków, że na pewno każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Śliwki, powidła, kawowy budyń, pianka, orzechy i kruche ciasto- prawdziwa rewelka. Wbrew pozorom te smaki bardzo do siebie pasują, a ciasto jest po prostu przepyszne. Tym razem przepis wymyśliła moja mama. *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki 250 g masła(...)kokosu 5 łyżek mielonych orzechów włoskich na krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki cukru 1/2 kostki masła dodatkowo: 2 szklanki śliwek 1 słoiczek powideł śliwkowych Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki. Na jedno ciasto ułożyć śliwki skórkami do dołu. Piec 30 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto ucierane ze śliwkami 95

Kiedy nie mam czasu na pieczenie skomplikowanych ciast, sięgam po sprawdzone domowe przepisy. Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką to smak mojego dzieciństwa.  *foremka 24*24 cm Składniki: 125 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru torebka cukru waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżka gęstej śmietany kwaśnej 300 g śliwek 1 łyżka bułki tartej na kruszonkę(...)cukru Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ucierając dodawać partiami przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wlać masło i śmietanę. Wymieszać. Śliwki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem. Na wierzchu ułożyć śliwki. Składniki kruszonki zagnieść i posypać ciasto. Piec w 170*C przez około 45 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Powidła śliwkowe z pomarańczą 138

karobśliwce czas na bardziej orzeźwiającą i aromatyczną wersję powideł. Zobaczyłam ten przepis kilka dni temu i wiedziałam, że muszę spróbować. Śliwki są jeszcze w sprzedaży, więc śmiało można jeszcze zamykać pyszności w słoiczkach :) Te powidła mne zaskoczyły - myślałam, że pomarańcza po długim czasie przegotowywania straci smak i aromat, ale byłam w błędzie! Konfitura jest lekko kwaśna, przełamana słodyczą i wyróżnia(...)tych powideł do świątecznych ciasteczek. Dodatkowym atutem jest piękny kolor, jaśniejszy niż tradycyjnych powideł śliwkowych. Mam tylko nadzieję, że ten kolor przetrwa dłużej :) Powidła śliwkowe z pomarańczą 2 kg śliwek (u mnie duża odmiana, prawdopodobnie President) skórka otarta i sok z 2 dużych pomarańczy 1 szklanka wody 110 g ksylitolu + 2 łyżki (można dosłodzić, jeśli wolicie słodsze konfitury, ja dodałam

FitKot
Puszyste drożdżowe bułeczki ze śliwkami 196

Śliwki węgierki są wprost idealne do połączeń z ciastem drożdżowym. Te śliwkowe bułeczki są mięciutkie, bardzo puszyste i pysznie drożdżowe – wyrastały na świeżych drożdżach. Sezon śliwkowy w pełni – korzystajcie! Zaczyn drożdżowy to podstawa przygotowania każdego drożdżowego ciasta. Drożdże suche, których używam najczęściej, nie wymagają dodatkowej pracy – wystarczy wymieszać je z mąką i resztą składników oraz ciepłym płynem – mlekiem lubo wodą(...)pieczenia. Zostawiamy je na 20-30 minut w cieple żeby znowu podrosły i się napuszyły. Dnem szklanki robimy w podrośniętych bułeczkach wgłębienia, w które wkładamy kawałki pociętych na ósemki śliwek. Śliwki mocno dociskamy, posypujemy przyprawą korzenną. Bułki smarujemy przy użyciu pędzla rozmąconym jajkiem – pięknie się zarumienią i wybłyszczą. Piekarnik rozgrzewamy w trybie góra-dół do 200⁰C, pieczemy bułki

Karo in the Kitchen
Knedle z czerstwych bułek ze śliwkami 208

knedli ze śliwkami chyba nikogo nie trzeba przekonywać:) Te, które dzisiaj proponuję to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Takie knedle są równie pyszne jak klasyczne( z gotowanych ziemniaków), ale ich przyrządzenie zajmuje dużo mniej czasu. Polecam:) Składniki na ok. 14 sztuk: 3 czerstwe bułki (około 18 dkg) 3/4  szklanki ciepłej wody(...)jajka szczypta soli jeśli pieczywo nie było solone  około 5 łyżek mąki pszennej + trochę mąki do podsypywania w czasie formowania knedli śliwki przekrojone na połówki 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła szczypta imbiru mielonego szczypta cynamonu mielonego cukier do posypania Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, pozostawić na 10 minut. Po tym czasie odcisnąć i zemleć w maszynce

Maślane ciasteczko
Orkiszanka z karmelizowanymi śliwkami 229

Kiedy u Eweliny zobaczyłam owsiankę z karmelizowaną gruszką , już wiedziałam do czego zużyję moje śliwki. Do przygotowania tej potrawy użyłam płatków orkiszowych. Składniki: 1 szklanka płatków orkiszowych 2 szklanki mleka 1 szklanka wody szczypta sol 4 śliwki (bez pestek, przekrojone na pół) 2 łyżki masła 2 łyżki miodu szczypta cynamonu Zagotuj wodę z solą i płatkami orkiszowymi. Gotuj całość przez(...)minut, mieszając od czasu do czasu , by nie przywarła do dna) Dodaj mleko i gotuj do zgęstnienia. Na maśle lekko zrumień połówki śliwek. Dodaj miód i cynamon. Podgrzewaj, ciągle mieszając, do zgęstnienia sosu. Delikatnie wyjmij śliwki, połóż je na owsiance i polej sosem po wierzchu

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania