Knedle ze śliwkami Tak jak obiecałam dziś kolejny przepis na danie ze śliwkami – tym razem to będą knedle. Knedle ze śliwkami kojarzą mi się z dzieciństwem i z wakacjami. W sadzie mojej babci rosło kilka śliw a knedle, które przygotowywała były przepyszne. Od tamtych wakacji minęło już trochę czasu a ja jakoś zapomniałam(...)czasie weekendowej wycieczki zobaczyłam śliwkowe stragany w Szydłowie od razu przypomniałam sobie o knedlach. W poniedziałek mieliśmy więc podwójny debiut – ja przygotowywałam knedle ze śliwkami po raz pierwszy a mój syn po raz pierwszy je jadł :). Wyszły znakomite, o czym świadczą nakładane na talerze dokładki. Spróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania knedli ze śliwkami (wyszło
Gotuj Się Kto Możeminut. Odstaw do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny. Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkuj ciasto i przełóż je na wytłuszczoną blachę z piekarnika. Ułóż na nim połówki śliwek, jeśli lubisz, posyp cynamonem/cukrem. Piecz 50-60 minut. Przepis bierze udział w akcjach: Zniewolony. 12 years a slave (2013, Steve McQueen). Oscarowa produkcja warta obejrzenia. Połowa
Qlinarnie i QlinarnieŚliwki - polecane kobietom po trzydziestce ! Sezon na nie trwa krótko. Znane są głównie z tego,że zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie rakiem jelita grubego. Działają w ten sposób dzięki dużej zawartości pektyn ( rodzaj błonnika ). W brew powszechnej opinii wcale nie są kaloryczne. 100 g tych owoców to zaledwie 45 kcal. Zawierają dużo przeciwutleniaczy i witamin z grupy
Przepisy i porady kulinarnemielenia mięsa. Do masy dodać jajka i starannie wyrobić, aż masa będzie gładka i lśniąca. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Dodać wyciśnięty czosnek. Napełnić połówkę foremki , ułożyć suszoną śliwkę. nakryć pozostałym farszem. Piec ok. 1,5 godz. w temperaturze 180 C.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyskładniki* 5 dużych jajek* 2/3 szklanki cukru* 1/2 szklanki oleju* kilka kropli aromatu śmietankowego* 2 szklanki mąki pszennej* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* śliwki, borówki amerykańskie (mogą tez być dowolne ulubione owoce)Sposób wykonaniaBiałka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka, wlać olej i ubijać do momentu
Mix smakuniedzielę mieliśmy mielone. Tym razem była to szybka improwizacja na temat wołowiny i śliwek suszonych. Troszkę, żałowałam, że nie ugrillowałam ich zamiast smażyć ale co tam! następnym razem tak zrobię :)Wolowe kotleciki ze sliwka600 g wołowiny1 ząbek czosnku15 suszonych śliweksól, pieprzpo 1 łyżeczce wędzonej papryki i musztardy Diyon2 łyżki bułki tartejjajkoMięso mielimy
Dzieje kuchennej WiewióryPiekarnik nastawić na 180 stopni.Formę wysmarować masłem i obsypać byłką.Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą wyłożyć na dno foremki (u mnie była to tortownica), następnie wyłożyć śliwki. Przykryć drugą częścią ciasta.Do piekarnika i piec ok. 50 min. Do suchego patyczka.Po wyjęciu z piekarnika obsypać cukrem pudrem.Smacznego
Moje pyszne gotowaniełyżki rumu.Następnie herbatniki kruszymy do miski i dodajemy do nich czekoladę. Jeżeli masa będzie za sucha to dodajemy jeszcze rumu.Następnie dobrze ugniatamy, aby wszystko dokładnie połączyć.Bierzemy śliwkę i obklejamy masą. Kiedy nasze trufelki stwardnieją to obtaczamy w mlecznej czekoladzie, którą rozpuszczamy nad parą.Smacznego :)*zamiast rumu można dodać mleko, lub mleczka kokosowego, migdałowego.A oto moje weekendowe
Moje pyszne gotowanieciasto owocowe, które jest proste, szybkie i zawsze się udaje. Można piec je przez cały rok, gdyż świetnie udaje się ze wszystkimi chyba owocami. Dzisiaj piekłam je ze śliwkami które w tym roku obrodziły niesamowicie. A do tego wyjątkowo nie są robaczywe.Na ciasto potrzebujemy:4 jajka3/4 szklanki cukru2 szklanki mąki1 kostka margaryny2 łyżeczki proszku do pieczeniadowolne owoce sezonoweUbić
Codzienna kuchnia niecodziennaSezon na zapiekane owoce trwa u mnie w najlepsze. Ostatnio zapiekałam owoce mieszane zasypane płatkami owsianymi z dodatkiem kokosu, a dzisiaj proponuję zapiekane śliwki w trzech konfiguracjach. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowySezon na śliwki trwa dlatego postanowiłam przygotować szybkie ciasto wg przepisu jaki znalazłam u Doroty. Wykorzystałam do tego budyń czekoladowy zamiast śmietankowego, co zarówno dla kontrastu jak i dla smaku było dobrą decyzją. Ciasto jest szybkie, pyszne, idealnie jesienne, polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmąki pół kostki masła 1/3 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego jajo płaska łyżeczka proszku do pieczenia Zagniatamy ciasto, wykładamy blaszkę do tarty, układamy na cieście pokrojone na ćwiartki śliwki, tak aby pokryły całą powierzchnię. Pieczemy w piekarniku około 30 minut w temp. 180 stopni C. Składniki na mus czekoladowy: 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 tabliczka czekolady gorzkiej 200 ml śmietany
SMYKWKUCHNINigdy nie jadłam takiej ilości śliwek, co w tym sezonie; codziennie są na tapecie, aż się zastanawiam czy mi to nie zaszkodzi;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyjuż ostatnie podrygi, kiedy można zrobić pyszne, proste ciasto ze śliwkami. Takie ciasto to zwieńczenie pięknej jesieni. Jest łatwe i uda się każdemu. Przepis od Doroty, dopasowany do wymiarów mojej blaszki. Zresztą u niej na blogu można znaleźć fajny przelicznik foremek, jeśli macie blaszkę o innych wymiarach a nie wiecie, jakie ilości składników powinny być na wasza blaszkę. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBułeczki drożdżowe, pachnące cynamonem, a w środku dojrzałe, słodkie śliwki . . . Czy może być coś lepszego na drugie śniadanie albo deser do popołudniowej herbaty ?Już sam zapach podczas pieczenia zniewala obiecując wspaniały smak gdy tylko nieco przestygną. Ja obiecuję, że są pyszne a przy tym wcale nie takie trudne do zrobienia więc nie będziecie żałować jeśli je upieczecie :) ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyza