Sałatka śledziowa.Składniki dla 2 -3 osób:4 filety śledziowe (w oleju);5 - 6 pomidorków suszonych;1/2 puszki kukurydzy;100 g oliwek; szczypiorek;cebulka;2 - 3 łyżki majonezu;pieprz, sól. Śledzie, pomidorki i cebulkę kroimy w kostkę. Oliwki dzielimy na pół. Szczypior siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy majonez, przyprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (zależy od śledzi).Smacznego
MiksturownikNastępnie pokroić na małe kawałki, ja kroję takie na jeden kęs. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W słoiku ułożyć kawałki śledzia na przemian z pokrojoną cebulką. Dodać listki laurowe i ziarenka angielskiego ziela. Wszystko zalać olejem. Odstawić na 1-2 dni do lodówki aby wszystko się przegryzło
Monia miesza i gotujestronie Kwestia Smaku zaciekawił mnie sposób na śledzia z przyprawą curry, cebulką i ogórkiem konserwowym więc nie czekając zbyt długo również takie śledzie przygotowałam. Nie za bardzo lubię takie śledzie tylko moczone, więc najpierw przygotowałam śledzie tak jak zawsze - mocząc je w wodzie z octem, który lekko je zamarynował. Resztę zrobiłam zgodnie z przepisem :) Składniki: 250 g filetów śledziowych(...)Cebulę pokroić w piórka i sparzyć wrzątkiem na sicie. Sok z cytryny wymieszać z cukrem aż się rozpuści, dodać przyprawę curry i olej, wymieszać. Włożyć do tej zalewy śledzie i wymieszać. W słoiku na dnie ułożyć pokrojoną cebulkę, następnie śledzie oraz pokrojone ogórki konserwowe, zalać resztą zalewy. Przy większej ilości można ułożyć kilka warstw w jednym słoiku. Słoiki ze śledziami
Kocham..lubię..gotuję..Pyszna i łatwa w przygotowaniu sałatka śledziowa z dodatkiem ogórków konserwowych i rodzynek! Składniki: filet śledziowy cebulka rodzynki ogórek konserwowy keczup pieprz Sposób przygotowania: Śledzie wymoczyłam w mleku żeby puściły sól, pokroiłam na kawałeczki. Cebulkę podsmażyłam na oleju z małą ilością cukru (tylko chwilkę żeby lekko cebula zmiękła). Dodałam rodzynki oraz ogórek konserwowy i wszystko razem wymieszałam ze szczyptą pieprzu
Wasze Przepisyktóre dodajemy do cebuli , mieszamy. Możemy dodać odrobinę cukru jeśli będą zbyt kwaśne. Ostudzamy podstawę do naszych śledzi. Następnie w szklance rozrabiamy olej rzepakowy i ocet. Wlewamy na dno słoika.Będziemy warstwami układać śledzie i cebulkę.Pierwsza warstwa cebulka, następnie pokrojone na kawałki śledzie. Znowu cebulka i tak na zmianę. Taka porcja wystarcza na słoik 1,25 litra
W kuchennym oknie EwyWyjąć je i osączyć na sicie Polać sokiem z cytryny i ponownie osaczyć na sicie, podzielić na dzwonka Ułożyć w słoju i zalać olejem słonecznikowym, dołożyć przyprawy pomiędzy śledzie .Najlepsze po 24 godz. Podane ze świeżą cebulką, pyszne
Proste PotrawyWarto spróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po sułtańsku – składniki: 350 g filetów śledziowych ala matjas po odsączeniu ( użyłam śledzi w oleju sok z jednej cytryny 80 ml oleju 2 cebule 3/4 szklanki pikantnego ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100-150 gram rodzynek płaska łyżeczka cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po sułtańsku – wykonanie: Śledzie płuczemy pod bieżącą woda. Przekładamy(...)zalewamy wrzatkiem i moczymy 15 minut. Nastepnie dobrze odsączamy. Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni na oleju. Gdy cebulka się zrumieni dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup cały czas mieszając około 3 minuty. Dodajemy parzone rodzynki i jeszcze smazymy około 2 minuty. Zestawiamy z palnika. Dodajemy cukier do smaku. Śledzie kroimy w paski ok 2 -3 cm i układamy
Olcia gotuje!śledziowych mała paczka rodzynek pół słoiczka koncentratu 1 łyżeczka musztardy cukier do smaku olej 1 łyżka WYKONANIE Śledzie wymoczy, dobrze robić to w mleku. Pokroić na kawałki. Cebulę obrać skroić w piórka. Dusić na oleju , nie doprowadzić do zeszklenia.Jak cebulka będzie miękka dodać rodzynki i jeszcze pod przykryciem podusić z 5 min. Ostudzić, dodać koncentrat, musztardę i cukier
W kuchennym oknie Ewygorczycy 10 ziaren pieprzu 2 listki laurowe olej Przygotowanie: Śledzie płuczę, zostawiam na 2-3 godziny w zimnej wodzie, wodę co jakiś czas zmieniam. Cebulę obieram i drobno siekam, następnie przelewam wrzątkiem cytrynę i kroje w plastry. Każdy płat śledzia smaruję musztardą, posypuję gorczycą, cebulką, zwijam w trąbkę i spinam wykałaczką. Śledzie wkładam do słoika
Kukuleczkiokoło 75 gram suszonych pomidorów w oleju ( waga po odsączeniu z oleju ) olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami ( ja kupiłam słoik, który miał wagę 270 gram ) trochę pietruszki do dekoracji około 120 ml oleju rzepakowego ( tak, aby śledzie z dodatkiem pomidorków były całkiem zanurzone. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie z suszonymi pomidorami – wykonanie: Śledzie płuczemy pod bieżącą woda. Przekładamy(...)cały olej ze słoiczka, w który były pomidorki. Nastepnie dodajemy czosnek,cebulkę, musztarde francuską, ocet oraz mielony czarny pieprz. Dodahem6 również 120 ml. oleju rzepakowego. Wszystko delikatnie mieszamy. Przekladamy do słoiczka. W razie potrzeby dodać oleju, tak aby całość była pokryta. Zamykamy szczelnie słoiczek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły. Ozdobić pietruszką. Śledzie mogą zamknięte
Olcia gotuje!przepis na śledzie w moim domu istnieje od zawsze chyba. Co prawda lekko go zmodyfikowałam (pieprzu ziołowego nie mam na stanie), ale i tak wyszły super. Taka kolorowa wersja śledzika w oleju - papryka, ogórek konserwowy i cebulka. Do tego śledzik obsypany w papryce słodkiej, pieprzu i majeranku(...)podniebienie zaspokojone :) Składniki: 2 płaty śledziowe 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 3-4 ogórki konserwowe 1 cebulka po łyżce: papryki słodkiej, majeranku i pieprzu olej Przygotowanie: paprykę, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy uprzednio namoczone śledzie (tak, żeby nie były za słone) kroimy w nieduże kawałki - tak na raz do dużej miski wsypujemy przyprawy dodajemy
Gotowanie z pasjąskładniki sosu łączymy ze sobą, polewamy nim sałatkę, mieszamy.N akoniec wykładamy jajka pomiędzy sałatkę. Inne pomysły na śledzia: * ŚLEDŹ W OLEJU Z CEBULKĄ, ŚLEDŹ Z ZIELONYM GROSZKIEM * SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z POMARAŃCZAMI * TATAR ZE SLEDZIA * SLEDZIE POD PIERZYNKA, ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI * OCTOWE ROLMOPSY * ŚLEDZIE W ŚMIETANIE * SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI W JABŁKU * ŚLEDZIE CYTRYNOWE * WINNE ŚLEDZIE W SOSIE
Z Majeczką w kuchniwykonaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po chłopsku – Składniki: 4-5 filetów śledziowych solonych a’la Matjas w oleju – ok. 460 g po odsączeniu z oleju 3 średnie ziemniaki – ok. 400 g 2 jajka 4 małe ogórki kiszone – ok. 140 g 1 pęczek cebuli dymki ze szczypiorem (3 małe cebulki – razem ok. 55g + szczypior(...)ostudzić, a następnie obrać i pokroić w kosteczkę. Ogórki kiszone pokroić w cienkie plasterki. Cebulkę dymkę umyć, pokroić w piórka, a jej szczypior posiekać. Koperek drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać (bądź zetrzeć na tarce o małych oczkach). Śledzie odsączyć z nadmiaru oleju. Jeśli są za słone, to przepłukać je kilka razy w zimnej wodzie, a następnie
Kulinarne Przeboje