dodać orzeszki. Efekt jest powalający. Ostre w smaku śledzie, słodkie pomidory i mięciutkie ale słone orzeszki to doskonałe połączenie smaków! Składniki: 6 filetów śledziowych, namoczonych przez ok 30 minut w wodzie lub mleku 6 małych pomidorków suszonych, pokrojonych w mniejsze części 100g niesolonych orzeszków 1 mała cebulka drobno posiekana 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów sól, pieprz cayenne, majeranek olej(...)miski przekładamy orzeszki, pomidory, cebulkę oraz śledzie pokrojone w mniejsze części. Dolewamy oliwę z pomidorów, przyprawiamy szczyptą soli, pieprzem cayenne oraz majerankiem. Mieszamy aby składniki dokładnie połączyły, a następnie przekładamy do słoika. Śledzie powinny być ułożone luźno, więc jeśli mamy mały słoik spokojnie możemy rozłożyć je do dwóch. Do każdego słoika wlewamy olej tak aby przykrył śledzie. Pozostawiamy
Życie ze smakiemdodać orzeszki. Efekt jest powalający. Ostre w smaku śledzie, słodkie pomidory i mięciutkie ale słone orzeszki to doskonałe połączenie smaków! Składniki: 6 filetów śledziowych, namoczonych przez ok 30 minut w wodzie lub mleku 6 małych pomidorków suszonych, pokrojonych w mniejsze części 100g niesolonych orzeszków 1 mała cebulka drobno posiekana 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów sól, pieprz cayenne, majeranek olej(...)miski przekładamy orzeszki, pomidory, cebulkę oraz śledzie pokrojone w mniejsze części. Dolewamy oliwę z pomidorów, przyprawiamy szczyptą soli, pieprzem cayenne oraz majerankiem. Mieszamy aby składniki dokładnie połączyły, a następnie przekładamy do słoika. Śledzie powinny być ułożone luźno, więc jeśli mamy mały słoik spokojnie możemy rozłożyć je do dwóch. Do każdego słoika wlewamy olej tak aby przykrył śledzie. Pozostawiamy
Życie ze smakiemzlać wodę i pokroić je na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Układać w dużym słoiku (0,9 l) na przemian warstwami, raz śledzie, raz cebulka, aż do zapełnienia. Całość zalać olejem lnianym. Słoik mocno zakręcić i odstawić do lodówki na 3 dni, żeby smaki się połączyły
Krokusowy DomSkładniki: śledzie solone matiasy 10 sztuk, cebula 2 sztuki większe, cukier 3 łyżeczki, sól 1/2 łyżeczki, woda 2 szklanki, ocet 10% 1 łyżeczka, pieprz mielony do posypania - ile potrzeba, olej rzepakowy do zalania śledzi Śledzie solone matiasy wymoczyć w zimnej wodzie , 2 x wodę wylać i dać nowej, po 15 minut moczyć, na koniec odlać na durszlak, aby woda dobrze(...)kosteczkę, wsypać do garnuszka, wlać wodę, ocet, cukier, sól i po zagotowaniu na średnim ogniu gotować 5 minut, odlać na durszlak. Śledzie pokroić na 3 cm kawałki, układać je warstwowo, posypując pieprzem mielonym, cebulką. Wlać olej rzepakowy i lekko je łyżką docisnąć, przykryć wieczkiem i schować do lodówki, podawać z pieczywem jakim się lubi - bardzo lubimy śledzie matiasy, ale żeby
W Mojej Kuchni Lubięśledzie są przepyszne, zawsze mamy je na wigilijnym stole. Polecam. Wykonanie – śledzie umyć, zalać czystą wodą i tak zostawić na 12 godzin. Po tym czasie śledzie pokroić na grube paski i włożyć do słoika część śledzi. Przygotowanie zalewy – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę. Dodać przecier pomidorowy, ketchup, listki laurowe, ziele angielskie, ocet i pokrojone w paseczki
Kuchnia Pokoleńużyć płatów śledziowych solonych lub w occie. Należy jednak pamiętać, że przed przygotowaniem tatara płaty śledziowe wymoczyć przynajmniej przez jedną noc w wodzie a później w oleju. Do posiekanego śledzia dodajemy drobną posiekaną cebulkę, ogórka konserwowego oraz drobno pokrojone oliwki. Całość mieszamy żółtkiem ze sparzonego jaja i doprawiamy szczyptą pieprzu. Sól nie powinna być już potrzebna, ponieważ zarówno śledź
Jacob Tasteskuchni. T ak mnie zachęcała do ich zrobienia, że musiałam spróbować. Jak wiecie nie jestem specjalnie śledziowa chociaż zjem śledzika z przyjemnością. Poza takimi zwykłymi w oleju z cebulką ostatnio hitem są moje śledzie po kaszubsku - nieskromnie powiem, że najlepsze jakie jadłam od dawna co już może potwierdzić kilka osób. Ale zaraz za nimi są właśnie te, na które przepis
Smaczna Pyzaoleju 8 czarnych oliwek 8 zielonych oliwek 1 ogórek kiszony pół czerwonej papryki pół czerwonej cebulki pół białej cebulki 1 łyżka kaparów garść rukoli kilka listków bazylii opcjonalnie: ogórek kiszony, kilka marynowanych pieczarek olej rzepakowy lub słonecznikowy *** Śledzie płuczemy (jeśli są bardzo słone to moczymy w wodzie przez kilka godzin) i kroimy na 2 centymetrowe kawałki *** *** Cebulki kroimy
Blog z Apetytemtackach nie wymagają moczenia i od razu są gotowe do użycia. SKŁADNIKI / 2 porcje 2-3 filety śledziowe marynowane w oleju lub occie ( ok. 250 g) / użyłam takich 2 łyżki marynowanej cebulki (np. z zalewy po śledziach) 1 świeża czerwona papryczka chili (można dać mniej, jeśli jest bardzo ostra lub zastąpić papryką marynowaną) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)kapary, pieprz ziołowy WYKONANIE Filety śledziowe odsączamy, wykładamy na deskę i razem z cebulką kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski. Połowę papryczki chili i marynowaną papryczkę jalapeño drobno siekamy. Dodajemy do miski ze śledziami. Mieszamy z 1 łyżką posiekanego szczypiorku, natką pietruszki oraz musztardą, olejem i miodem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku, dodając np. więcej miodu lub/i soku
cool and mintySkładniki: śledzie matiasy 5 sztuk większe, ziemniaki w mundurkach 10 sztuk, papryka konserwowa z cebulką pokrojona 1,5 szklanki, pieprz mielony 1 łyżeczka, groszek konserwy 1 szklanka, olej rzepakowy 6-8 łyżek(...)Świeże , dobrej jakości śledzie matiasy bez moczenia w wodzie pokroić na drobną kostkę, wsypać do miski. Ziemniaki ugotowane w mundurkach pokroić w kostkę i dodać do śledzi. Paprykę z cebulką marynowaną odsączyć z marynaty na sitku i pokroić w kostkę, dodać do śledzi. Wsypać pieprz mielony, groszek zielony odsączony na sitku i wymieszać, wlać olej, wymieszać i zostawić w lodówce
W Mojej Kuchni LubięRazem ze Smolin Fish postaramy się Ci dzisiaj w tym wyborze pomóc. Ryby na Wigilię? 5 tradycyjnych i bardziej nowoczesnych propozycji. Karp i śledź – ryby na Wigilię Tradycja przyrządzania karpia i śledzia w okresach postu – nie tylko zatem w Wigilię – sięga wieków średnich, stąd też przepisy na ich przygotowanie to kapsuły czasu, w których zawarto kulinarne dziedzictwo wieków(...)legenda wyrosła właśnie w beczkach. W tym przypadku właściwie istnieją tylko dwa prawdziwie klasyczne przepisy. Jest to śledź postny moczony w lodowatej wodzie w celu eliminacji nadmiaru soli oraz śledź w oleju. Wszystkie inne to pochodne, zaś ich wspólnym mianownikiem jest cebulka we wszelkich możliwych postaciach. Śledź w dzień Wigilii to potrawa raczej śniadaniowa, podawana z pieczonymi ziemniakami i kiszoną
kuron.com.pldzisiaj zebrałam się i nadrabiam blogowe zaległości. Przepis jest szybki, prosty i baaardzo pyszny. PRZEPIS N ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI - 6 filetów śledzi atlantyckich - 6 łyżek marynowanych małych cebulek - 1 słoik suszonych pomidorów w oleju - łyżeczka oregano - łyżeczka bazylii Pomidory kroimy na małe kawałeczki. Śledzie na porcje około 3 -4 cm paski. Wszystkie w/w składniki mieszamy ze sobą, zalewamy olejem
SMYKWKUCHNIburakami, czerwoną cebulką, świeżym jarmużem i filetem śledziowym tworzy fantastyczną całość,której nikt się nie oprze! Dodatek lekkiego sosu jogurtowego z koperkiem fantastycznie komponuje się z całością i nadaje mu lekkości. Taki burger ze śledziem i warzywami jest świetnym pomysłem na sycący obiad albo porządną kolację. Genialne połączenie! Przekonajcie się sami! Ps. moja mama, która kocha śledzie, ale nie przepada(...)cebulę w piórka. Bułki podpiekamy w piekarniku lub na patelni, każdą część smarujemy obficie sosem jogurtowym. Układamy świeży (oczyszczony i zblanszowany – przelany wrzątkiem) jarmuż, cebulkę, plastry buraka i śledzie (odsączone wcześniej z nadmiaru oleju). Przykrywamy i zajadamy! Smacznego! Przepis powstał we współpracy z marką SEKO
Ostra na SłodkoŚledzie już gościły na moim blogu. W oleju z cebulką (przepis TU ) Dzisiaj proponuję sałatkę śledziową. Składniki: 3-4 szt. płatów śledziowych 1 jabłko łyżka musztardy francuskiej 1 szt.cebuli 2 łyżki śmietany (ewentualnie 1 łyżka majonezu) pieprz rodzynki (ja nie dodałam) Śledzie namoczyłam w celu pozbycia się ich słonego smaku Nadmiar wody odsączyłam w ręcznik papierowy
potrawyregionalnepomyślałby kto, że kiedyś śledzi nie jadłam. Te są z cebulką, żurawiną i orzechami włoskimi. Bardzo pyszne! Składniki: Zalewa: 1 szklanka wody 2 goździki 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 1/3 szklanki octu Dodatkowo: 250 g płatów śledziowych a'la matias 1 cebula czerwona 50 g żurawiny 50 g orzechów włoskich olej Przygotowanie: W garnuszku umieścić(...)włożyć do zalewy. Moczyć aż zbieleją, około 2 godzin. Odsączyć z zalewy. Cebulę pokroić w piórka, na sicie sparzyć wrzątkiem. W słoiku układać cebulkę, żurawinę, orzechy, śledzie - aż do skończenia składników. Na końcu zalać olejem aż do zakrycia składników. Słoiki wstawić do lodówki do przegryzienia. Najlepsze po kilku dniach gdy wszystkie smaki się przegryzą. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..