sledzie w oleju z cebulka - 547 przepisów (strona:10/37)

Tradycyjny śledź w oleju z cebulką 4324

święta lub po prostu na kolacyjkę.Mój sposób moczenia nadaje im całkiem inny delikatny smak-spróbujcie koniecznie!! Składniki: 6-7 matiasów  2 cebulki 4 łyżki octu 10% 2 łyżki oleju rzepakowego+olej do zalania śledzi Przygotowanie: śledzie moczymy w wodzie ok 2 godz,po tym czasie wylewamy wodę i zalewamy świeżą wodą dodajemy(...)niej ocet ok 4 łyżki i 2 łyżki oleju,mieszamy i moczymy w niej śledzie jeszcze ok 2 godz.(dzięki temu śledzie nabiorą bardzo fajnego smaku a ocet będzie bardzo mało wyczuwalny) po tym czasie wyjmujemy śledzie i kroimy na kawałeczki "na raz",układamy w słoiku na przemian przekładając cebulką pokrojoną w półplasterki ,na koniec zalewamy olejem tak żeby były

Swojskie jedzonko
Tatar ze śledzia. 62

Tatar ze śledzia, to arcyproste i arcysmaczne danie. Tu nie potrzeba udziwnień, matias niemiecki w oleju, cebulka, kwaśny dodatek, obowiązkowo koperek. Polecam kupienie matiasów, a nie śledzi ala matias, różnica jest ogromna. Do formowania tatara w takiej postaci jak na zdjęciu, używam obręczy kuchennej. Składniki układam warstwami, dbając o to, aby warstwy śledzia były dwa razy grubsze niż pozostałych składników

Codziennik Kuchenny
Śledzie w aromatycznym sosie 131

Zwolenników śledzi jest wielu. Śledzik w oleju z cebulką jest chyba najbardziej popularny, potem prym wiodą rolmopsy, a później sałatki. Z ryby tej można zrobić również dania gorące, przekąski, przyrządzić farsz do warzyw. Dziś proponuję śledzika w aromatycznym sosie 😊 Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)kwaśnej śmietany -łyżeczka cukru -pieprz -sól Filety zalać w całości mlekiem na 3 godziny, po czym odcedzić i zalać świeżym, odstawić jeszcze na godzinę. Po tym czasie dobrze odsączyć śledzie i pokroić w dzwonka. Ułożyć w półmisku. Cebulę pokroić w kostkę i przelać na sitku wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia. Obraną pomarańczę, ogórki i jabłko pokroić w kostkę, połączyć z wystudzoną

Kulinarne przemyslenia
Sałatka śledziowa na słodko 241

Cebulę kroimy drobno i posypujemy na żurawinę tyle aby ją zakryć( powiecie dziwne zestawienie, babka zgłupiała, jednak radzę wam zrobić najpierw, a potem oceniać ). Śledzia odsączamy z oleju i kroimy w kostkę, kładziemy na cebulkę aby ją zakryć.Majonezem smarujemy tez tyle aby zakryć śledzia , możemy lekko sobie docisnąć łyżką.Jajka gotujemy kroimy drobniutko i dajemy na wierzch. Wpadłam

Różowa kuchnia
Przepis: Śledź w pomidorach 567

Śledź to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Może być przygotowany łagodnie lub na ostro. Osobiście preferuję łagodne wersje z cebulką i w oleju lub zaprezentowaną w tym poście... :) Śledzie, o czym już pisaliśmy, wpływają pozytywnie na jasność myślenia, dlatego są istotnym elementem wigilijnego stołu. Pewnego rodzaju antidotum na ociężałość umysłu wynikającą z przejedzenia. Przepis na śledzia w pomidorach Składniki

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Śledzie z orzeszkami i suszonymi pomidorami 140

dodać orzeszki. Efekt jest powalający. Ostre w smaku śledzie, słodkie pomidory i mięciutkie ale słone orzeszki to doskonałe połączenie smaków! Składniki: 6 filetów śledziowych, namoczonych przez ok 30 minut w wodzie lub mleku 6 małych pomidorków suszonych, pokrojonych w mniejsze części 100g niesolonych orzeszków 1 mała cebulka drobno posiekana 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów sól, pieprz cayenne, majeranek olej(...)miski przekładamy orzeszki, pomidory, cebulkę oraz śledzie pokrojone w mniejsze części. Dolewamy oliwę z pomidorów, przyprawiamy szczyptą soli, pieprzem cayenne oraz majerankiem. Mieszamy aby składniki dokładnie połączyły, a następnie przekładamy do słoika. Śledzie powinny być ułożone luźno, więc jeśli mamy mały słoik spokojnie możemy rozłożyć je do dwóch. Do każdego słoika wlewamy olej tak aby przykrył śledzie. Pozostawiamy

Życie ze smakiem
Śledzie z orzeszkami i suszonymi pomidorami 135

dodać orzeszki. Efekt jest powalający. Ostre w smaku śledzie, słodkie pomidory i mięciutkie ale słone orzeszki to doskonałe połączenie smaków! Składniki: 6 filetów śledziowych, namoczonych przez ok 30 minut w wodzie lub mleku 6 małych pomidorków suszonych, pokrojonych w mniejsze części 100g niesolonych orzeszków 1 mała cebulka drobno posiekana 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów sól, pieprz cayenne, majeranek olej(...)miski przekładamy orzeszki, pomidory, cebulkę oraz śledzie pokrojone w mniejsze części. Dolewamy oliwę z pomidorów, przyprawiamy szczyptą soli, pieprzem cayenne oraz majerankiem. Mieszamy aby składniki dokładnie połączyły, a następnie przekładamy do słoika. Śledzie powinny być ułożone luźno, więc jeśli mamy mały słoik spokojnie możemy rozłożyć je do dwóch. Do każdego słoika wlewamy olej tak aby przykrył śledzie. Pozostawiamy

Życie ze smakiem
Śledzie z cebulką w oleju lnianym 132

zlać wodę i pokroić je na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Układać w dużym słoiku (0,9 l) na przemian warstwami, raz śledzie, raz cebulka, aż do zapełnienia. Całość zalać olejem lnianym. Słoik mocno zakręcić i odstawić do lodówki na 3 dni, żeby smaki się połączyły

Krokusowy Dom
śledzik w oleju z marynowaną cebulką... 46

Składniki: śledzie solone matiasy 10 sztuk, cebula 2 sztuki większe, cukier 3 łyżeczki, sól 1/2 łyżeczki, woda 2 szklanki, ocet 10% 1 łyżeczka, pieprz mielony do posypania - ile potrzeba, olej rzepakowy do zalania śledzi Śledzie solone matiasy wymoczyć w zimnej wodzie , 2 x wodę wylać i dać nowej, po 15 minut moczyć, na koniec odlać na durszlak, aby woda dobrze(...)kosteczkę, wsypać do garnuszka, wlać wodę, ocet, cukier, sól i po zagotowaniu na średnim ogniu gotować 5 minut, odlać na durszlak. Śledzie pokroić na 3 cm kawałki, układać je warstwowo, posypując pieprzem mielonym, cebulką. Wlać olej rzepakowy i lekko je łyżką docisnąć, przykryć wieczkiem i schować do lodówki, podawać z pieczywem jakim się lubi - bardzo lubimy śledzie matiasy, ale żeby

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie po kaszubsku 122

śledzie są przepyszne, zawsze mamy je na wigilijnym stole. Polecam. Wykonanie – śledzie umyć, zalać czystą wodą i tak zostawić na 12 godzin. Po tym czasie śledzie pokroić na grube paski i włożyć do słoika część śledzi. Przygotowanie zalewy – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę. Dodać przecier pomidorowy, ketchup, listki laurowe, ziele angielskie, ocet i pokrojone w paseczki

Kuchnia Pokoleń
Tatar ze śledzia 185

użyć płatów śledziowych solonych lub w occie. Należy jednak pamiętać, że przed przygotowaniem tatara płaty śledziowe wymoczyć przynajmniej przez jedną noc w wodzie a później w oleju. Do posiekanego śledzia dodajemy drobną posiekaną cebulkę, ogórka konserwowego oraz drobno pokrojone oliwki. Całość mieszamy żółtkiem ze sparzonego jaja i doprawiamy szczyptą pieprzu. Sól nie powinna być już potrzebna, ponieważ zarówno śledź

Jacob Tastes
Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym po szwedzku 185

kuchni. T ak mnie zachęcała do ich zrobienia, że musiałam spróbować. Jak wiecie nie jestem specjalnie śledziowa chociaż zjem śledzika z przyjemnością. Poza takimi zwykłymi w oleju z cebulką ostatnio hitem są moje śledzie po kaszubsku - nieskromnie powiem, że najlepsze jakie jadłam od dawna co już może potwierdzić kilka osób. Ale zaraz za nimi są właśnie te, na które przepis

Smaczna Pyza
Śledzie po włosku 456

oleju 8 czarnych oliwek 8 zielonych oliwek 1 ogórek kiszony pół czerwonej papryki pół czerwonej cebulki pół białej cebulki 1 łyżka kaparów garść rukoli kilka listków bazylii opcjonalnie: ogórek kiszony, kilka marynowanych pieczarek olej rzepakowy lub słonecznikowy   *** Śledzie płuczemy (jeśli są bardzo słone to moczymy w wodzie przez kilka godzin) i kroimy na 2 centymetrowe kawałki *** *** Cebulki kroimy

Blog z Apetytem
TATAR ZE ŚLEDZIA 163

tackach nie wymagają moczenia i od razu są gotowe do użycia. SKŁADNIKI / 2 porcje 2-3 filety śledziowe marynowane w oleju lub occie ( ok. 250 g) / użyłam   takich 2 łyżki marynowanej cebulki (np. z zalewy po śledziach) 1 świeża czerwona papryczka chili (można dać mniej, jeśli jest bardzo ostra lub zastąpić papryką marynowaną) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)kapary, pieprz ziołowy WYKONANIE Filety śledziowe odsączamy, wykładamy na deskę i razem z cebulką kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski. Połowę papryczki chili i marynowaną papryczkę jalapeño drobno siekamy. Dodajemy do miski ze śledziami. Mieszamy z 1 łyżką posiekanego szczypiorku, natką pietruszki oraz musztardą, olejem i miodem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku, dodając np. więcej miodu lub/i soku

cool and minty

Proponowane wyszukiwania