rozdanie #dlablogerow #Wigilia #bedziepysznie Śledzie koperkowe w pysznym oleju rydzowym Składniki: cebula 1 szt koperek mrożony 3 łyżki pieprz mielony ziołowy matiasy 300 g olej rydzowy 150 ml Semco pomidor 1 szt Wykonanie: Polecam wam na Wigilię oto tego śledzika. Matyjasa wymaczamy w wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w centymetrowe kawałeczki.Cebulkę obieramy i kroimy(...)drobna kosteczkę. Pomidor sparzyć,obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.Olej wlewamy do miseczki dodajemy koperek rozmrożony i pieprz ziołowy.Mieszamy,do naczynia wkładamy na przemian cebulka,zalewa,śledź,cebulka,zalewa,śledź pomidor,zalewa.Zamykamy i zostawiamy na około jednej doby by się przygryzło.Wygląda i smakuje wyśmienicie
Różowa kuchniaśledziowych mała paczka rodzynek pół słoiczka koncentratu 1 łyżeczka musztardy cukier do smaku olej 1 łyżka WYKONANIE Śledzie wymoczy, dobrze robić to w mleku. Pokroić na kawałki. Cebulę obrać skroić w piórka. Dusić na oleju , nie doprowadzić do zeszklenia.Jak cebulka będzie miękka dodać rodzynki i jeszcze pod przykryciem podusić z 5 min. Ostudzić, dodać koncentrat, musztardę i cukier
W kuchennym oknie Ewygorczycy 10 ziaren pieprzu 2 listki laurowe olej Przygotowanie: Śledzie płuczę, zostawiam na 2-3 godziny w zimnej wodzie, wodę co jakiś czas zmieniam. Cebulę obieram i drobno siekam, następnie przelewam wrzątkiem cytrynę i kroje w plastry. Każdy płat śledzia smaruję musztardą, posypuję gorczycą, cebulką, zwijam w trąbkę i spinam wykałaczką. Śledzie wkładam do słoika
Kukuleczkiokoło 75 gram suszonych pomidorów w oleju ( waga po odsączeniu z oleju ) olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami ( ja kupiłam słoik, który miał wagę 270 gram ) trochę pietruszki do dekoracji około 120 ml oleju rzepakowego ( tak, aby śledzie z dodatkiem pomidorków były całkiem zanurzone. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie z suszonymi pomidorami – wykonanie: Śledzie płuczemy pod bieżącą woda. Przekładamy(...)cały olej ze słoiczka, w który były pomidorki. Nastepnie dodajemy czosnek,cebulkę, musztarde francuską, ocet oraz mielony czarny pieprz. Dodahem6 również 120 ml. oleju rzepakowego. Wszystko delikatnie mieszamy. Przekladamy do słoiczka. W razie potrzeby dodać oleju, tak aby całość była pokryta. Zamykamy szczelnie słoiczek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły. Ozdobić pietruszką. Śledzie mogą zamknięte
Olcia gotuje!przepis na śledzie w moim domu istnieje od zawsze chyba. Co prawda lekko go zmodyfikowałam (pieprzu ziołowego nie mam na stanie), ale i tak wyszły super. Taka kolorowa wersja śledzika w oleju - papryka, ogórek konserwowy i cebulka. Do tego śledzik obsypany w papryce słodkiej, pieprzu i majeranku(...)podniebienie zaspokojone :) Składniki: 2 płaty śledziowe 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 3-4 ogórki konserwowe 1 cebulka po łyżce: papryki słodkiej, majeranku i pieprzu olej Przygotowanie: paprykę, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy uprzednio namoczone śledzie (tak, żeby nie były za słone) kroimy w nieduże kawałki - tak na raz do dużej miski wsypujemy przyprawy dodajemy
Gotowanie z pasjąskładniki sosu łączymy ze sobą, polewamy nim sałatkę, mieszamy.N akoniec wykładamy jajka pomiędzy sałatkę. Inne pomysły na śledzia: * ŚLEDŹ W OLEJU Z CEBULKĄ, ŚLEDŹ Z ZIELONYM GROSZKIEM * SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z POMARAŃCZAMI * TATAR ZE SLEDZIA * SLEDZIE POD PIERZYNKA, ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI * OCTOWE ROLMOPSY * ŚLEDZIE W ŚMIETANIE * SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI W JABŁKU * ŚLEDZIE CYTRYNOWE * WINNE ŚLEDZIE W SOSIE
Z Majeczką w kuchniwykonaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po chłopsku – Składniki: 4-5 filetów śledziowych solonych a’la Matjas w oleju – ok. 460 g po odsączeniu z oleju 3 średnie ziemniaki – ok. 400 g 2 jajka 4 małe ogórki kiszone – ok. 140 g 1 pęczek cebuli dymki ze szczypiorem (3 małe cebulki – razem ok. 55g + szczypior(...)ostudzić, a następnie obrać i pokroić w kosteczkę. Ogórki kiszone pokroić w cienkie plasterki. Cebulkę dymkę umyć, pokroić w piórka, a jej szczypior posiekać. Koperek drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać (bądź zetrzeć na tarce o małych oczkach). Śledzie odsączyć z nadmiaru oleju. Jeśli są za słone, to przepłukać je kilka razy w zimnej wodzie, a następnie
Kulinarne PrzebojePołączyłem śledzia z jabłkiem , żurawiną. i innymi jeszcze składnikami. Warto wypróbować. Składniki: 4 szt. solonych śledzi 2 jabłka jeden ogórek konserwowy 2 łyżki cebulki perłowej 1 łyżka żurawiny 1 łyżka musztardy sarepskiej sok z jednej cytryny szczypta cukru szczypta czarnego pieprzu szczypta(...)soli 2 łyżki oleju słonecznikowego Przygotowanie: Opłukałem śledzie, osuszyłem je do sucha, pokroiłem na kawałki. Żurawinę musztardę, sok z cytryny, przyprawy, olej oraz cukier wymieszałem. Ogórka konserwowego pokroiłem w kostkę. Jabłka obrałem ( ekologiczne ), usunąłem gniazda nasienne i pokroiłem w słupki. Przygotowane składniki przełożyłem razem z kawałkami ryby do miski i dobrze wymieszałem. Doprawiłem
R'n'G Kitchenwypróbowania! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledź w cytrynie – składniki: 5 filetów śledziowych solonych ala matjas w oleju – 360 g po odsączeniu 2 średnie cytryny 1 łyżka cukru pudru 150-200 ml oleju rzepakowego 2 czubate łyżki siekanej natki pietruszki sól i mielony czarny pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledź w cytrynie – wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie(...)samej cytryny wyciskamy sok , około 60 ml. Przygotowujemy cytrynową zalewę. W tym celu do wyciśniętego soku dodajemy cukier puder, olej, posiekaną cebulkę, posiekaną pietruszkę oraz startą skórkę z cytryny. Drugą cebulę kroimy w plasterki 0,5 cm. Śledzie najlepiej w słoiku układamy warstwami. Na samym dnie układamy śledzie i plasterki cytryn. Na to kładziemy cytrynową zalewę. Ponownie układamy śledzie
Olcia gotuje!push({}); Śledzie z pieczarkami-składniki : 4 płaty śledziowe ala matias w oleju 250 g pieczarek 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 cebule 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska papryki słodkiej mielonej olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz mielony do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie z pieczarkami-przepis: Śledzie wymoczyć(...)połowę a następnie na niezbyt grube piórka. Pieczarki pokroić w plasterki .i na ok .3 mm. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy cebulkę do lekkiego zeszklenia. Doprawić solą i pieprzem Następnie do cebulki dorzucamy pokrojone pieczarki i smażymy tak długo ,aż odparuje nadmiar wody co jakiś czas mieszając. Dodać 3 czubate łyżki koncentratu ,paprykę słodką ,cukier
Olcia gotuje!mojego przepisu na śledzie opiekane. Najlepszy i sprawdzony przepis, który przekazała mi moja moja mamusia. Ta opiekana ryba to coś pysznego. Prosty przepis na śledzie, który przygotujesz w kilka minut. Są smaczne, nie za kwaśne, takie w sam raz. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie opiekane składniki: 1 kilogram świeżych śledzi wypatroszonych i bez głów olej do odsmażenia mąka do obtoczenia(...)ziela angielskie 3 liście laurowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie opiekane w zalewie sposób wykonania: Śledzie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie każdą rybę z osobna obtaczamy w mące. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy śledzie z obu stron na złoto – brązowy kolor. Czosnek siekamy. Marchewkę i cebulkę kroimy w półplasterki. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niej
Olcia gotuje!super propozycja na zbliżającą się Wigilię,sylwestra i nie tylko-polecam Składniki: 500 g filetów śledziowych w oleju kilka papryk konserwowych, mały słoiczek grzybków marynowanych mała cebulka pół jabłka łyżeczka musztardy pieprz, 1-2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Śledzie ,grzybki, paprykę,jabłko i cebulkę kroimy w drobniutką kosteczkę,można ułożyć warstwowo-ale ja wszystko wymieszałam
Swojskie jedzonkocytrynową przyprawą do ryby, i zostawić na godzinkę. Pokroiłam na mniejsze kawałki, obtoczyłam w mące, usmażyłam na oleju. Zalewa: Wodę zagotowałam z przyprawami, podałam pokrojoną w piórka cebulkę i paprykę. Gotowałam 3 minuty. Na koniec wlałam ojej, zagotowałam. Do zimnej zalewy włożyłam śledzie, odstawiłam do lodówki
Darcia w kuchnimajeranek otarty • 5 ząbków czosnku • 1 duża cebula • olej Sposób przygotowania: Śledzie wymoczyć. Osączyć z wody i pokroić w romby. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Śledzie układać warstwami w słoju przesypując je majerankiem(dość obficie), posypując czosnkiem. Na każdej warstwie ułożyć dodatkowo pokrojoną w piórka cebulkę. Całość zalać olejem. Odstawić
Pobite gary Barbarykwaśnym smakiem cytryny i suszonych śliwek. Idealna przekąska, nie tylko na Święta. Składniki: 2 opakowania śledzi a la matjas w oleju po 220 g pokrojonych w paski 1 duża cebula pokrojona w cienkie piórka 100 g suszonych śliwek pokrojonych w paski 1/3 szklanki oleju rzepakowego sok z połowy cytryny skórka z połowy cytryny starta na małych oczkach 2 ząbki czosnku(...)Przygotowanie: cebulkę mieszamy z czosnkiem, posypujemy szczyptą soli i dokładnie mieszamy, cebula zmięknie i będzie łagodniejsza w smaku; do cebulki z czosnkiem dodajemy musztardę, sok i skórka z połowy cytryny i koperek, mieszamy; na koniec dodajemy śliwki, olej i śledzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc do zamarynowania, składniki przejdą swoimi smakami, smacznego:) Niniejszy przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony
Zasmakuj Kuchni