push({}); Składniki na śledzie: 4 płaty śledziowe ala matias w oleju -ok 460 g po odsączeniu 1 mała cebula 4 małe ogórki konserwowe 2 łyżki posiekanego szczypiorku Składniki na zalewę: pół łyżeczki przyprawy curry w proszku pół szklanki oleju rzepakowego-125 ml 2 łyżeczki miodu 1 łyżka soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na śledzie z curry z ogórkiem(...)Płaty śledziowe wymoczyć. Osuszone pokroić w paseczki. Ogórki konserwowe pokroić na ćwiartki. Cebulkę pociąć w krążki. Szczypiorek posiekać. składniki zalewy wymieszać. Do miseczki przełożyć śledzie, pokrojone ogórki, cebulę i szczypiorek. Wlać zalewę i wymieszać. Włożyć do słoika i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Śledzie z curry z ogórkiem pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!Oczywiście mam już swoje ulubione i sprawdzone przepisy na śledzie. Należą do nich śledzie z cebulką i po kaszubsku . Jednak w okresie przed świętami Bożego Narodzenia szukam nowych inspiracji i w ten sposób powstał przepis na śledzie po prowansalsku. Do ich przygotowania potrzebujemy (oprócz śledzi) ogórków kiszonych, kilku ząbków czosnku, oleju oraz ziół prowansalskich. Przepis na śledzie po prowansalsku jest
Danka Pichcipół. Cebule obrać i pokroić na ćwierć plasterki, wrzucić na rozgrzany olej i dusić do miękkości. Następnie dodać koncentrat wymieszany z 2 łyżkami wody, 1 łyżeczką cukru, paprykę, sól i pieprz. Dodać koncentrat do uduszonej cebulki i razem chwile przesmażyć na małym ogniu. Następnie przestudzić. Śledzie układać na przemian z cebulką na talerzu, i odstawić na jakąś godzinę minimum
Camilla w kuchniKORECZKI ŚLEDZIOWE PO GIŻYCKU - na imprezę . Koreczki śledziowe przygotowane z cebulką, marynowaną papryką i ketchupem ...fantastyczne! Podaję Wam mój, sprawdzony przepis na te śledzie. Patentu ze słoikiem co prawda nie wymyśliłam (gdzieś, kiedyś trafiłam na to w internecie i jest świetny), ale myślę, że mam dla Was inny :) Otóż jeżeli posiadacie w swojej spiżarni np. paprykę marynowaną w sosie(...)śledzi . Wystarczy otworzyć słoik, zawartość wymieszać ze śledziami, zamarynować jakiś czas i gotowe :) Mega ekspresowo! Ja już wypróbowałam i polecam ten sposób! Pomyślcie tylko, co mogłoby się nadać i gotowe :) Zaczynajmy :) SKŁADNIKI : 1 wiadereczko filetów śledziowych a'la Matijas 1 duża cebula sałatkowa, pokrojona w kostkę lub piórka marynowana papryka, w pokrojona w kostkę * mleko do moczenia śledzi
Moja Książka Kucharskapomysłom. Śledzie przerabiałam na rożne sposoby, jednak te , które proponuję, są doskonałą odmianą tych tradycyjnych w cebulce. Złamane smakiem majeranku, czosnku i suszonych pomidorów stanowią inny niespotykany smak. Mogą oczywiście postać dłużej i tym samym nabierają swojej mocy. Polecam.SKŁADNIKI1/2 kg śledzi1 cebula3 ząbki czosnkupół słoiczka suszonych pomidorów1 łyżka majeranku1/2 łyżki tymianku1 cytryna1/2 szklanki octu winnego jabłkowego1/4 szklanki oleju rzepakowego(...)miski. Pokroić na małe kawałki, posypać ziołami, dodać pokrojone pomidory oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Wycisnąć przez praskę czosnek. Dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Wszystko wymieszać Śledzie ułożyć w słoiku. Ocet połączyć z olejem. zalać śledzie. Najlepiej smakują po dwóch trzech dniach.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad
W kuchennym oknie Ewymnóstwem dodatków w postaci drobno pokrojonej cebulki i ogórków konserwowych oraz słodkich rodzynek i ananasów. Całość „moczy się” w ananasowo-olejowej, pysznej zalewie. Jeśli czas Was goni i nie 2-3 godzin na moczenie matiasów wówczas możecie użyć płatów śledziowych w oleju (bez innych dodatków). Wówczas wystarczy osączyć je z nadmiaru oleju i pokroić na mniejsze kawałki, dalej postępując według(...)konserwowych (ilość w zależności od wielkości) garść rodzynek 1-2 łyżki czosnku granulowanego 3-4 łyżki octu 1/3-1/2 szklanki oleju (słonecznikowego lub rzepakowego) pieprz (ok. 1/3 płaskiej łyżeczki) Wykonanie: Matiasy moczymy przez 2-3 godziny, zmieniając wodę do momentu aż śledzie będą odpowiednio słone (według naszego smaku). Po wymoczeniu każdy śledziowy płat kroimy na kawałki o szerokości
MyCookBook.plurodzinowych, a także podczas świąt Bożego Narodzenia lub Sylwestra. Przepis na śledzie po chłopsku jest prosty i nikt nie powinien mieć problemu z ich zrobieniem. Polecam wypróbować śledzie po chłopsku, które są bardzo dobre! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Śledzie po chłopsku: 5 filetów śledziowych w oleju 3 średniej wielkości ziemniaki 2 jajka pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem 3 małe(...)kilka gałązek koperku świeżo zmielony czarny pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Śledzi po chłopsku: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do ziemniaków. Śledzie odsączyć z nadmiaru oleju. Pokroić na centymetrowe kawałki. Przełożyć do miski. Jeśli macie filety solone
Danka Pichcirolady śledziowe do słoika Śledź to wspaniała ryba , doskonała smażona jak i w różnych zalewach . Smażone roladki zanurzone w sosie pomidorowym ,przełożone smażoną cebulką , lekko pikantne…mniam , wspaniałości , najsmaczniejsze po kilku dniach ( minimum pięć dni ) . Śledź w takiej zalewie jest całkowicie pozbawiony ości , gdyż kręgosłup wyjmujemy na etapie przygotowania , a ości miękną podczas marynowania .Nawet jak ktoś jest wrażliwy(...)zamkniętym słoiku nawet do miesiąca – koniecznie zamykane na gorąco . Im dłużej stoją tym smaczniejsze są Składniki : 1 kg śledzi 5 dużych cebul 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej mąka do obtaczania sól do smaku olej do smażenia zalewa : 3,5 szklanki wody 1 szklanka octu 1 łyżeczka soli – płaska 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka
Ogrodnik w podróżysztuk matiasów, 1 większa cebula lub 2 mniejsze. 5 dag żurawina suszona, 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, olej rzepakowy Kujawski – ile potrzeba. Sposób przygotowania : Śledzie wymoczyć 2 razy w mleku po 30 min ( jeżeli są bardzo słone to dłużej !,( UWAGA : są 2 gatunki matiasów- jedne łagodniejsze, a drugie dość słone ). Trzeba(...)matiasy opłukać z mleka i pokroić na 2 cm kawałki i posypać je cukrem i pieprzem. Dodać sok z cytryny, Wsypać wymoczoną żurawinę, oraz drobno pokrojoną cebulkę i wszystko wymieszać . Wlać tyle oleju , aby były przykryte, schować do lodówki najlepiej na noc, żeby smaki się „przegryzły”. Smacznego
Pysznosci Babci BasiWczoraj wypróbowałam nowy przepis na śledzie, by sprawdzić przed świętami, czy warto. Efekt przerósł moje oczekiwania, bo smakowały nawet tym, którzy nie lubią śledzi. A wszystko to dzięki „opakowaniu” ich w pyszne dodatki pachnące cebulką, miodem i cynamonem. Spróbowała nawet Monika, która nigdy wcześniej nie spojrzała w stronę śledzi, a to dobry początek. Taka przekąska śledziowa pojawi się(...)mnie w świątecznym menu. Składniki: ? 4 filety śledziowe 250 g – u mnie Lisnera w oleju ? 3/4 szklanki śliwek suszonych ? 1 cebula ? 2 łyżki miodu ? 1/2 łyżeczki cynamonu ? 1/4 szklanki oleju ? 2 łyżki octu ? sól, pieprz do smaku ? kilka orzechów włoskich do posypania Wykonanie: ? Cebulę obrać i pokoić w cienkie półplasterki. ? Olej rozgrzać, wrzucić cebulę i chwilę poddusić, aż zmięknie
To co kochamniej płaty śledziowe. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć śledzie z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone ryby zdjąć z patelni i pokroić na małe kawałki. Ułożyć rybkę na dnie naczynia. Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut. Na tą samą patelnię wlać trochę oleju i obsmażyć cebulki pokrojone w piórka. Smażyć aż cebulka lekko zmięknie. Wlać keczup, przecier
Kuchnia Pokoleńprzepis na pyszne, aromatyczne śledzie w sosie pomidorowym, duszone z cebulką i marchewką oraz z dodatkiem rodzynek. Są naprawdę pyszne! Składniki: 500g śledzi typu Matias 1 duża marchewka (lub dwie mniejsze) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki rodzynek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu balsamicznego 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki cukru 2 liście laurowe
Blog z Apetytempyszne dodatki pachnące cebulką, miodem i cynamonem. Spróbowała nawet Monika, która nigdy wcześniej nie spojrzała w stronę śledzi, a to dobry początek. Taka przekąska śledziowa pojawi się u mnie w świątecznym menu. Składniki: • 4 filety śledziowe 250 g – u mnie Lisnera w oleju • 3/4 szklanki śliwek suszonych • 1 cebula • 2 łyżki
To co kocham