śledzi 1 szklanka mąki – do panierowania sól, pieprz 2 cebule olej do smażenia Zalewa: 1,5 szklanki octu 10% 4,5 szklanki wody 1 łyżeczka soli 4-6 łyżek cukru 5 kulek pieprzu 3 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżki żelatyny *** Śledzie myjemy, oczyszczamy, kroimy na części i przyprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Następnie ryby obtaczamy(...)rumiany kolor, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym *** *** Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu *** *** W słoikach układamy naprzemiennie rybę z podsmażoną cebulką *** *** Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z octem, pieprzem, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Doprawiamy do smaku solą i cukrem (zalewa powinna mieć słodkawo-kwaskowaty smak). Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę
Blog z Apetytemnatki pietruszki i koperku), płaska łyżeczka kuminu, szczypta kurkumy, soli i pieprzu, 1-2 łyżki oleju rzepakowego. Sposób przygotowania Najpierw porządnie przepłukujemy ciecierzycę na sitku. Następnie drobno siekamy cebulkę oraz zieleninę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i krótko przesmażamy cebulkę, czosnek, zieleninę oraz przyprawy. Dzięki temu nasze kotleciki będą jeszcze bardziej aromatyczne. Póżniej, przesmażone, aromatyczne(...)stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 30 minut. Smacznego! Spróbuj także: bajaderki z ciecierzycy, chrupiąca cieciorka. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Pieczone mini kotleciki z ciecierzycy pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka PietruszkiŚledzie po kaszubsku to nic innego jak filety śledziowe w sosie pomidorowym z cebulką i nutką słodyczy uzyskaną po dodaniu rodzynek lub suszonych śliwek. Pyszna potrawa pochodząca z Kaszub, a że pochodzę z tych stron, więc śledzie w tej odsłonie co roku goszczą na moim stole wigilijnym. Bardzo często przygotowuję je też jako przekąska sylwestrowa. Receptur na ich przygotowanie jest(...)której trzymam się za każdym razem. Składniki: * 5-6 filetów śledziowych a'la matjas * 2 cebule *4 łyżki octu * 4 łyżki koncentratu pomidorowego * około 3/4 szklanki wody * 3 łyżki oleju * 1 łyżka cukru * 4 ziarenka ziela angielskiego * 2 liście laurowe * garść rodzynek * pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie moczyć w wodzie około 3 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę. Wymoczone osuszyć
Zrób to smacznietradycja, że zawsze jakaś gości na moim świątecznym stole. W zeszłym roku była sałatka rybna z buraczkami, więc w tym roku zdecydowałam się na równie pyszną sałatę rybną z cebulką, ogórkiem konserwowym, a to wszystko w sosie pomidorowym z dodatkiem miodu naturalnego. Sałatka musi się obowiązkowo przegryźć, więc do jedzenia nadaje się najwcześniej po 24 godzinach od momentu jej przygotowania(...)łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu pszczelego 2 łyżki octu 1 mały słoik ogórków konserwowych świeżo mielony pieprz, sól WYKONANIE Filety śledziowe zalać wodą lub mlekiem i odstawić na godzinę. Cebule obrać, pokroić w niewielką kostkę i przełożyć na patelnię. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, doprawić świeżo mielonym pieprzem i polać olejem rzepakowym. Włączyć palnik
Passions hobbies lifeŚledzie po kaszubsku to nic innego jak filety śledziowe w sosie pomidorowym z cebulką i nutką słodyczy uzyskaną po dodaniu rodzynek lub suszonych śliwek. Pyszna potrawa pochodząca z Kaszub, a że pochodzę z tych stron, więc śledzie w tej odsłonie co roku goszczą na moim stole wigilijnym. Bardzo często przygotowuję je też jako przekąska sylwestrowa. Receptur na ich przygotowanie jest(...)bardzo wiele, ja jednak mam swoją sprawdzoną, której trzymam się za każdym razem. Śledzie po kaszubsku - składniki: * 5-6 filetów śledziowych a'la matjas * 2 cebule *4 łyżki octu * 4 łyżki koncentratu pomidorowego * około 3/4 szklanki wody * 3 łyżki oleju * 1 łyżka cukru * 4 ziarenka ziela angielskiego * 2 liście laurowe * garść rodzynek * pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie moczyć
Zrób to smaczniepomidorowej, z podsmażaną cebulą. Składniki: 250 g płatów śledziowych w oleju 2 średnie cebule 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego szczypta mielonych liści laurowych (polecam przyprawy Skworcu) szczypta mielonego ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka majeranku 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej szczypta soli pieprz 4 łyżki oliwy Wykonanie: Śledzie kroimy na kawałki 1cm - 2 cm. Cebulę kroimy w piórka. Pokrojoną(...)cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy: mielone liście laurowe, mielone ziele angielskie, majeranek, słodką paprykę oraz pieprz do smaku. Całość podsmażamy 2 - 3 minuty. Cebulkę z przyprawami studzimy. W słoiczku układamy warstwami śledzie i cebulę z przyprawami. Składniki układamy jak najściślej. Każdą warstwę śledzi dość mocno pieprzymy. Ostatnią warstwą powinna być cebulka. Słoiczek zakręcamy
Smak mojego domuoleju. Długo nie musiałam się zastanawiać co z nich przygotować gdyż od jakiegoś czasu chodził za mną tatar ze śledzia. Do tego dania użyłam śledzi z suszonymi ziołami gdyż byłam bardzo ciekawa ich smaku. Doskonale sprawdziły się w tej sałatce. Dzięki przyprawom, jakie zostały użyte do ich przygotowania mój tatar zyskał wyjątkowy i wyrazisty smak. Polecam :) słoik Beczka śledzi(...)suszonymi ziołami SEKO 1/2 czerwonej cebuli ogórek kiszony łyżka kaparów kawałeczek żółtej papryczki chili łyżka posiekanej natki pietruszki łyżeczka musztardy francuskiej Śledzie odsączyć z zalewy i bardzo drobno pokroić. Cebulkę, chili i ogórka również pokroić w małą kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin aby smaki się przegryzły. Tak przygotowanego tatara ze śledzia możecie
Smakołyki Asiwątróbkę tak samo jak na śledzie, frytki czy Michałki muszę mieć po prostu mocne parcie , taki dzień nadszedł dziś, nie wylazłabym bez niej ze sklepu! Chciałam więc się z Wami podzielić moją przebojową duszoną wątróbką, która rozpływa się w ustach. Co trzeba: - 0,9kg wątróbki drobiowej - dwie czerwone cebule - dwa ząbki(...)polskiego czosnku - łyżka soku wyciągniętego z cytryny - chili pieprz cayenne - sól, pieprz, maga do smaku - olej (ja używam olej rzepakowy z olejami z simienia lnianego i pszenicy, dostępny w Biedronce) Cebulę kroimy w grube paski, podsmażamy na patelni lub w garnku, do zeszklonej cebulki dorzucamy umytą wątróbkę. Wyciskamy dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Podsmażamy razem około 5 minut. Dodajemy szklankę wody
upichconaworeczek kaszy jaglanej, duża biała cebulka, 2 średnie marchewki, 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, po pół łyżeczki słodkiej i wędzonej papryki, szczypta chilli, soli i pieprzu, łyżka oleju rzepakowego, łyżka oliwy z oliwek. Sposób przygotowania Najpierw gotujemy kaszę według przepisu z opakowania. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulkę i starte na tarce o grubych oczkach(...)lodówce przez około 1 godzinę. Smacznego! Spróbuj także: pasta z zielonego groszku i słonecznika, pasta jajeczna z suszonymi pomidorami. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Pasta warzywna z kaszą jaglaną pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka PietruszkiSkładniki dla 4 osób: 3 średnie buraki 3 jajka 200g płatów śledziowych w oleju 1 średnia cebula majonez pieprz Sposób przygotowania: Buraki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pozostawiamy do ostygnięcia, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną na drobno cebulę, śledzie pokrojone w kostkę. Jajka gotujemy na twardo i również kroimy w kostkę(...)mniejszych miseczek. Nie za często robię sałatki z majonezem. Ale ta jest przepyszna i warto złamać dla niej swoje postanowienia dietetyczne. Gotowane buraki, jajko na twardo, śledź i drobno posiekana cebulka. Polecam ten wyjątek. Idealny dodatek do grilla, na weekendowe spotkania ze znajomymi :) Smacznego
Kuchnia Pani WiosnyPrzepis na te śledziki dostałam od mojej mamy, a Ona od swojej serdeczniej przyjaciółki Kasi :) Było to już jakiś czas temu, a śledziki nadal królują u
Kuchnia z widokiem na ogródkroimy na mniejsze kawałki. Orzechy drobno siekamy i łączymy ze śledziami i pomarańczą. Miód, olej, ocet ryżowy i rozdrobniony czerwony pieprz łączymy i mieszamy aż do uzyskania gładkiej emulsji. Zalewamy śledzie i odstawiamy na 2-3 h do przegryzienia się smaków. ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z KORNISZONAMI SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 4-5 korniszonków 1/2 szalotki 1 łyżeczka musztardy sarepskiej(...)śledziowe kroimy na nieduże kawałki, takie na jeden raz. Ogórki i szalotkę siekamy w drobną kostkę. Musztardę łączymy z majonezem, śmietaną i octem ryżowym. Łączymy ze śledziami, ogórkami i cebulką, odstawiamy na 2-3 h aby smaki się przegryzły
DefinicjaSmakuW tym roku poszalałam ze śledziami i postanowiłam przygotować totalnie autorskie przepisy na śledzie. O tak! Jaki pomysł przyszedł do głowy to go realizwoałam. Efekt przerósł
SMYKWKUCHNIczosnku, 200g śmietany 18%, 1/2 szklanki wywaru warzywnego, szczypta soli, pieprzu, suszonej bazylii i oregano, łyżka oleju rzepakowego, łyżeczka masła klarowanego, 140g makaronu żytniego pełnoziarnistego. Sposób przygotowania Najpierw pora pokrój w talarki, a cebulkę i czosnek posiekaj. Następnie przesmaż warzywa na rozgrzanym oleju i maśle klarowanym. Po chwili dodaj także szpinak i podgrzewaj wszystko do czasu aż szpinak straci swą(...)Błonnik pokarmowy: 11,4g Spróbuj także: makaron z łososiem w kremowym sosie, makaron z tuńczykiem i cukinią. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Makaron w sosie porowo-szpinakowym pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka PietruszkiSkładniki: ok 300g solonych filetów śledziowych – matiasów (mogą być w oleju) 2 średniej wielkości buraki 2 średniej wielkości ziemniaki 1 jabłko 1 cebula 2-3 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (lub śmietany) 1 łyżka cukru sól, pieprz 2 łyżki posiekanego szczypiorku *** Śledzie płuczemy (jeśli są mocno słone to moczymy w wodzie przez kilka(...)zawinięte w folię aluminiową) – do miękkości. Ziemniaki studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę *** *** Buraki studzimy, obieramy i również kroimy w drobną kosteczkę *** *** Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę *** *** Cebulkę drobno siekamy *** *** Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, jogurt (lub śmietanę) oraz posiekany szczypiorek i mieszamy *** *** Doprawiamy cukrem oraz solą i pieprzem
Blog z Apetytem