sledzie w oleju z cebulka - 547 przepisów (strona:32/37)

Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne" 161

leśnymi i cebulką Śledzie z jabłkami i suszonymi śliwkami Bigos z białej kapusty Flaki z boczniaków Wigilijny barszcz klarowny na zakwasie Uszka z kiszoną kapustą i pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym Zabielany barszcz czerwony z fasolą Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny śledź w śmietanie(...)szpinakiem Sos z suszonych grzybów Kapuśniaki Świąteczny pasztet z soczewicy Pierogi z kapustą i pieczarkami! Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami Pierogi nadziane szczupakiem Kryzysowa wigilia Śledzie w oleju Wigilijna zupa grzybowa cioci Tereni 45 przepisów zebranych w akcji Wytrawne potrawy wigilijne

Weekendy w domu i ogrodzie
Złociste pulpeciki twarogowo-gryczane 80

prowansalskie, słodka papryka, kurkuma, 2-3 łyżki oleju rzepakowego (jeśli zdecydujesz się na wersję smażoną). Sposób przygotowania Najpierw ugotuj kaszę według przepisu z opakowania, a później odstaw ją do przestygnięcia. W tym czasie drobno posiekaj cebulkę, czosnek oraz zieleninę. Następnie rozgrzej na patelni masło klarowane i przesmażaj posiekane warzywa do czasu, aż cebulka zacznie nieco brązowieć. Ugotowaną i przestudzoną kaszę(...)zupy albo być zjedzone solo. Smacznego! Spróbuj także: kasza gryczana z pieczarkami, kuskus z zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Złociste pulpeciki twarogowo-gryczane pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl

Natka Pietruszki
Śledzie w musztardzie, z zielonym pieprzem, w oleju 211

godziny). Zmieniłam wodę. Kiedy woda była czysta a śledzie nie były już słone, wyłożyłam je na talerz, osuszyłam papierowym ręcznikiem i pokroiłam na kawałki. Średnio z jednego płata wyszły 3 – 4 kawałki. Obie musztardy wymieszałam. Przełożyłam do miseczki ze śledziami i dokładnie wszystko wymieszałam, tak aby wszystkie kawałki śledzia zostały obtoczone w musztardzie.   Cebulę pokroiłam w półkrążki. Przełożyłam(...)cebula zmiękła i smaki się ze sobą   wymieszały. Potem odcedziłam ocet.   Do słoja wkładałam po kolei cebulę i śledzie. Wierzch oprószyłam zmielonym pieprzem. Następna warstwa to znów cebula, potem śledzie .... Na wierzchu rozłożyłam cebulę i całość zalałam olejem.   Ja dodałam musztardę bawarską, która jest odrobinę słona, dlatego nie soliłam śledzi. Ale to już rzecz gustu. Takie proporcje

Kuchnia u Krysi
Chowder 160

dymny aromat.\ Rybę staramy się zawsze dodawać mrożoną - jest delikatna i nie dominuje, a jedynie nadaje subtelny smak. W przypadku ryby świeżej należy wybrać rybę mało charakterną, delikatną (nie śledzie!), sprawdzi się też łosoś, ze względu na towarzystwo brzuszków. Brzuszki - oddzielamy mięso od skóry i przeglądamy czy nie ma ości - zdarzają się czasami dość duże, ale zwykle nie więcej niż(...)się pilnowaniem boczku. Kroimy ziemniaki, marchew, cebulę, pora oraz na końcu boczek. Do garnka wlewamy kilka kropel oleju, można rozsmarować pędzelkiem, rozgrzewamy i wrzucamy boczek pokrojony w kostkę, przesmażamy, aby się zarumienił. Teraz dodajemy skóry z boczku - jeżeli takie macie. Następnie dorzucamy cebulkę i szklimy, ale uważamy, żeby nie przypalić. Teraz przyszedł czas na marchew, dodajemy i smażymy chwilę, uważając

Kuchnia od dwojga
Kartacze z mięsem mielonym 335

danie pyszne, bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo sycące. Kartacze mogą też też nadziewane farszem z innych mięs surowych lub gotowanych, kiszoną kapustą, grzybów świeżych i suszonych albo śledzi.     Składniki: 500 gr. mielonej wieprzowiny 1 kg. ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 cebule 1 jajko sól świeżo mielony czarny pieprz kiełbasy lub skwarki do okraszenia Przygotowanie: Ziemniaki(...)odstawić do wystygnięcia. Ziemniaki zmielić w maszynce i dodać do surowych ziemniaków. Wbić jajko i wszystko razem wymieszać. Przygotować farsz. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać mięso wieprzowe i wymieszać. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Ciasto dobrze wyrobić najlepiej rękoma, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować okrągłe kluski zwężające

Smaczne Potrawy
Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce 248

zabicia pasożytów i bakterii) a potem solonego w drewnianej beczce śledzia z cebulką, którym Holendrzy prawie że bez opamiętania objadają się w czerwcu (bo śledź to produkt sezonowy i nie odławia się ich wszystkich na raz, część musi przecież dopłynąć na tarło).   Te śledzie które kupujemy nazywane są handlowo ‘a la matias’ , bo też i z żadnej strony holenderskich(...)śledzia wyciąga z plastikowego wiaderka (a widzieliście gdziekolwiek jeszcze polskie śledzie beczkowane?) i zjada go ze smakiem. Próbowaliście? No nie da się. Ale po odpowiedniej obróbce… Dzień przed robieniem śledzi płuczemy kupione filety w zimnej bieżącej wodzie, a następnie moczymy je przez całą noc (jeśli bardzo słone – nawet przez dobę) w mleku wymieszanym pół na pół z wodą. Zalewamy śledzie

Karo in the Kitchen
Śledź z suszonymi pomidorami 211

takie witaminy jak: A, D i E, które również zawierają śledzie. Krótko mówiąc jedząc śledzie będziemy zdrowsi, inteligentniejsi i piękniejsi oraz młodsi... Cóż chcieć więcej... ? Składniki: 500g śledzi (filety) 2 średnie zielone ogórki (ok. 350g-400g) 150g suszonych pomidorów 1 duża cebula 2 łyżki koperku czarny pieprz Przygotowanie: Śledzie myjemy (jesli są zbyt słone to trzeba je namoczyć w wodzie(...)pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Bierzemy salaterkę i układamy nasze produkty: najpierw ogórek, później cebula, śledź, posypujemy pieprzem i koperkiem na to suszone pomidory i kolejna warstwa ogórka, cebuli, śledzia, pieprz, koperek, suszone pomidory. Górna warstwa to ogórek, cebula i koperek. Po wierzchu polewamy olejem z suszonych pomidorów. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Rano

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Śledzie w sosie tatarskim 54

moje przepisy na śledzie: Tatar ze śledzia Ziemniaki z grilla nadziewane Pikantne śledzie z chilli i kolendrą Śledź na konfiturze z cebuli Warstwowa sałatka śledziowa Śledzie w oleju Sałatka z śledziem i ziemniakami Śledzie w śmietanie z jabłkiem Śledzie po kaszubsku słodko-kwaśne Śledzie w kiszonych cytrynach Śledź w czosnku i majeranku Śledź marynowany w occie Śledź pikantny z chilli(...)kołobrzesku® Kapitan Navi (bardzo je polecam), lub inne filety śledziowe uprzednio wymoczone w zimnej wodzie, lub mleku, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałki. Na śledziach układaj przygotowany domowy sos tatarski i posyp całość dodatkową czerwoną cebulką oraz ziołami. Takie śledzie możesz przygotować bezpośrednio przed podaniem lub ułożyć na półmisku i przechować w lodówce do czasu podania. SMACZNEGO! Artykuł Śledzie

nietylkopasta.pl
Salsa ze śledziem z kukurydzą i ananasem 160

śledziem w lekko słodkim sosie pomidorowym z cebulką, kukurydzą i ananasem. Pyszna przekąska nie tylko dla amatorów śledzi, to takie danie, które może posmakować tym co za tą rybą nie przepadają - smaki tu są tak dobrane, że śledź nie dominuje. Jak dla mnie idealne połączenie smaków - to mój ulubiony sposób na śledzia. 0 false(...)family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Salsa ze śledziem z kukurydzą i ananasem 1 opakowanie filetów śledziowych (250g) 2 duże cebule olej do smażenia 1 czerwona papryka mały przecier pomidorowy 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny 150 g kukurydzy konserwowej 3 plastry ananasa

Smaczny zeszyt
Salsa warzywna 91

oleju lnianego tłoczonego na zimno. Jeśli chcemy, możemy dodać także nasiona słonecznika albo pestki dyni i tym samym podnieść wartość odżywczą naszej salsy. Polecam, bo podanie warzyw w takiej formie oznacza, że zjemy ich znacznie więcej, a to nam wyjdzie na dobre! Salsa warzywna – składniki: 1 pomidor (dobrze, jeśli będzie dość twardy), zielony ogórek, ząbek czosnku, 1/2 czerwonej cebulki(...)łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu. Salsa warzywna – sposób przygotowania Najpierw myjemy i osuszamy warzywa. Następnie pomidora oraz ogórka kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek, czosnek i cebulkę drobno siekamy. Wszystkie warzywa umieszczamy w miseczce, skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy. Na koniec wszystko mieszamy i gotowe. Smacznego! Taka salsa idealnie komponuje się z grzankami Na koniec chciałabym

Natka Pietruszki
Ryba po grecku 184

miejscu . Z przepisów rybnych polecam wam śledzia po kaszubsku , a także śledzie w granatach z sosem koperkowym . Zobacz mój film z przygotowania ryby po grecku Składniki – ryba po grecku 8-10 filetów z mintaja 2 marchewki, pietruszka i pół selera 2 duże cebule 200 ml oleju 200 g mąki 2 łyżki cukru łyżeczka majeranku 6-7 ziaren ziela angielskiego(...)mące i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. W sumie do smażenia zużyjemy 150 ml oleju. Każdy z kawałków Smażymy do 5 minut z obu stron. Usmażone kawałki ryby rozkładamy na dnie naczynia – w moim przypadku jest to szkło żarodoporne. Zabieramy się za nasz sos. Cebulkę kroimy w piórka i smażymy dodając soli i pieprzu. Po chwili dorzucamy dwie łyżki cukru

Kuchennyviral.pl
Komosa ryżowa z porem i pieczarkami. Propozycja na bezmięsny, odżywczy i zdrowy obiad lub ciepłą kolację. 63

ząbki czosnku, 8 suszonych pomidorów w zalewie z oleju (można pominąć; ja dodałam, bo akurat zalegały w słoiczku), łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka masła klarowanego, szczypta soli, czarnego pieprzu i suszonego oregano, kilka listków świeżej kolendry. Sposób przygotowania Najpierw komosę ryżową ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie posiekaj cebulkę i czosnek, a pora, pieczarki i suszone pomidory(...)pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło klarowane i przesmaż cebulkę z czosnkiem. Po chwili dodaj pora oraz pieczarki, dopraw solą i przesmaż do czasu, aż pieczarki stracą swą objętość. Na koniec dodaj suszone pomidory i całość wymieszaj. Ugotowaną komosę odsącz z nadmiaru wody i dodaj do warzyw, całość wymieszaj, dopraw oregano, pieprzem i solą. Serwuj

Natka Pietruszki
Ryba po grecku z ogórkiem kiszonym i cebulą 283

zrobienia tej ryby użyłam dorsza ponieważ uwielbiam jego smak. Ryba po grecku : Składniki: 600g fileta np. dorsza, 4 ogórki kiszone, 3 cebule Olej do smażenia Sól Pieprz Zalewa: 2 szklanki wody, 1.5 szklanki oleju, 1 koncentrat pomidorowy 200g, 6 łyżek octu, 3 łyżki ketchupu, Liść laurowy, Ziele angielskie, Ryba po grecku Przygotowanie: Wszystkie składniki z zalewy umieszczamy w garnku(...)usmażyć na złocisty kolor na oleju. Rybę układamy na półmisku i zalewamy gorącą zalewą. Odstawiamy do wystygnięcia na całą noc. Ryba najsmaczniejsza jest na drugi dzień kiedy smaki się połączą. Podajemy na zimno. ryba po grecku Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Dorsz pieczony z koperkiem Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Śledzie pod pierzynką – przepis Sałatka z selerem

Księga-Smaku
Ryba po grecku z ogórkiem kiszonym i cebulą 138

zrobienia tej ryby użyłam dorsza ponieważ uwielbiam jego smak. Ryba po grecku : Składniki: 600g fileta np. dorsza, 4 ogórki kiszone, 3 cebule Olej do smażenia Sól Pieprz Zalewa: 2 szklanki wody, 1.5 szklanki oleju, 1 koncentrat pomidorowy 200g, 6 łyżek octu, 3 łyżki ketchupu, Liść laurowy, Ziele angielskie, Ryba po grecku Przygotowanie: Wszystkie składniki z zalewy umieszczamy w garnku(...)usmażyć na złocisty kolor na oleju. Rybę układamy na półmisku i zalewamy gorącą zalewą. Odstawiamy do wystygnięcia na całą noc. Ryba najsmaczniejsza jest na drugi dzień kiedy smaki się połączą. Podajemy na zimno. ryba po grecku Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Dorsz pieczony z koperkiem Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Śledzie pod pierzynką – przepis Sałatka z selerem

Księga-Smaku
Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową 190

czerwona papryka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny 350 g cukinii 250 g sera halloumi 3 cebulki dymki, posiekane 1 łyżka posiekanego koperku 75 g mąki pszennej 2 jajka sól, pieprz oliwa lub olej do smażenia placuszków Przygotowanie: Zacznij od przygotowania salsy paprykowej. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Paprykę przekrój na pół, umieść na blasze(...)połączenia składników. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i kładź po jednej łyżce masy placuszkowej. Każdy placuszek lekko rozpłaszcz przy pomocy łyżki i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złote. Na każdym placuszku ułóż po łyżeczce salsy paprykowej i podawaj od razu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku

Chilli Czosnek i Oliwa