tutaj przepisem na nią... Chodzi o przepyszny tatar ze śledzia z marynowanymi grzybami, który podałam na maleńkich kromeczkach pumperniklu. Tatar robię błyskawicznie - do posiekanych śledzi dodaję pokrojone drobniutko grzyby, cebulę, czarne oliwki, koperek i natkę pietruszki, a następnie całość przyprawiam: musztardą, miodem, sokiem z cytryny, a także odrobiną oleju aromatyzowanego chili i płakatami chili. Pumpernikiel dodatkowo smaruję cieniutko majonezem(...)łyżeczka oliwy aromatyzowanej chili płatki z chili (do smaku) pieprz do smaku DODATKOWO: kromeczki pumpernikla majonez do posmarowania WYKONANIE: Filety śledziowe odsącz z oleju. Posiekaj je drobno, tak samo zrób z grzybami (jeśli masz cebulkę w zalewie też ją możesz użyć), cebulę i oliwki pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj pietruszkę, koperek, musztardę, miód sok z cytryny, oliwę z chili, płatki
Słodko-Słony Świat Ilonypikantnej cebulki i chrupiących orzechów to świetna propozycja dla fanów śledzika w pomidorach z nutą słodkości i delikatnym akcentem ostrości. Idealnie sprawdzą się na każdym imprezowym stole. Składniki: 800g płatów śledziowych Matias 5 czerwonych cebul 160g suszonej żurawiny 480g koncentratu pomidorowego Pudliszki 100g orzechów włoskich 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka brązowego cukru sól pieprz 3 łyżki oleju rzepakowego(...)czasie odsączyć. 3. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie do cebuli dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, żurawinę, cukier i całość chwilę smażyć. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystudzenia. 4. Śledzie układać w dużej salaterce naprzemiennie z sosem pomidorowym, wierzch posypać posiekanymi orzechami lub dla leniwych można
Szalona Kuchnia Ewelinyjajka, 2 ząbki czosnku, pół białej cebulki, łyżka oleju rzepakowego, 5-7 łyżek kaszy manny, szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Sposób przygotowania Najpierw rozdzielamy kalafiora na mniejsze różyczki i gotujemy go w lekko osolonej wodzie. W tym czasie drobno siekamy czosnek oraz cebulkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i krótko przesmażamy cebulkę wraz z czosnkiem, później zestawiamy patelnię(...)odcedzamy i rozgniatamy go np. tłuczkiem do ziemniaków. Bardzo ważne jest aby pozbyć się nadmiaru wody. Kalafior odstawiamy na bok i czekamy aż przestygnie. Do masy kalafiorowej dodajemy przesmażoną cebulkę z czosnkiem, jajka, posiekany szczypiorek oraz kaszę manną. Całość doprawiamy i mieszamy. Masa powinna być dość gęstą więc można w zależności od konsystencji dodać więcej kaszy. Z powstałej masy formujemy
Natka Pietruszki200g (masa netto), 200g świeżego szpinaku, 1 cebulka, 4 ząbki czosnku, 200g śmietanki 18%, 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie z oleju (140g masa netto), łyżka oliwy z oliwek, 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych do posypania dania (można zastąpić tartym parmezanem), szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Sposób przygotowania Najpierw czosnek i cebulkę drobno posiekaj. Następnie suszone pomidory odsącz(...)zalewy i pokrój w kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż cebulkę z czosnkiem. Po chwili dodaj szpinak i duś tak długo, aż straci swą objętość. Następnie dodaj przepłukaną ciecierzycę. Dodaj także śmietankę, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Makaron ugotuj według przepisu z opakowania. Odcedź i na koniec dodaj do zawartości patelni. Wymieszaj i gotowe! Danie posyp
Natka Pietruszkigruszki obrane ze skórki, lima (cytrus), granaty, mango i papaja. Bakalie: mak, orzechy nerkowca, słonecznik, orzechy laskowe. Mięsa, ryby, jaja. Produkty mleczne: biały ser, mleko, sery, jogurt naturalny. Tłuszcze: oleje roślinne tłoczone na zimno i bez dodatku konserwantów, masło. Napoje: niegazowana woda mineralna, słaba herbata (najlepiej z owoców dzikiej róży), kawa bezkofeinowa, mleko sojowe, mleko ryżowe, sok gruszkowy domowej roboty(...)Internecie dostępne są tabele z produktami informujące o zawartości salicylanów. Warto posiłkować się nimi komponując swoje menu. Przykładowe, niskosalicylanowe przepisy do wypróbowania pełnoziarnisty chlebek bananowy , pieczone ziemniaczki z cebulką, wędliną i koperkiem , zapiekanka ziemniaczana z patelni, pasta z pieczonego dorsza , fasolka szparagowa a’la spaghetti. Na podstawie: www.su.krakow.pl/repozytorium-plikow/strefa-pacjenta/zalecenia-po-hospitalizacji/64-ds-14-dieta-bez-salicylanow/file Smith, J. K., & Brown, A. L. (2021). “Alergie
Natka Pietruszkizalewie z oliwy, oleju bądź octowej, bądź w formie sałatki czy to z majonezem czy ze śmietaną. Ja dzisiaj jednak chciałabym Was zachęcić do odkrywania nowych i ciekawych połączeń smakowych. I tak o to przygotowałam sałatkę teksturą przypominającą troszkę karpachio, ze względu na cieniusieńkie plasterki buraczków i gruszki. Ale pierwsze skrzypce gra pięknie wyeksponowany śledź w zalewie z dodatkiem oliwek(...)poniżej. SKŁADNIKI na 4 porcje: - 1 opakowanie śledzi MR ŚLEDŹ SEKO zielonymi oliwkami i kaparami - 1 duża lub dwie mniejsze gruszki - 1/2 cebuli czerwonej - 1 burak ugotowany i obrany ze skórki - kilka jabłuszek kaparowych - listki bazylii - oliwa z oliwek + zalewa z opakowania Gruszki i buraka kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. Cebulkę kroimy w krążki. Składniki układamy na półmisku zaczynając
SMYKWKUCHNIŚledzie na stole wigilijnym- u mnie w każdej postaci - w oleju , w śmietanie i w sałatce :) uwielbiam i nie wyobrażam sobie by mogło ich nie być. Śledzie mimo że należą do ryb tłustych mają mało kalorii, zawierają dużo potasu, usuwają nadmiar wody z organizmu, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację, a zawarte w nich kwasy Omega 3 przyspieszają przemianę materii(...)cebuleoliwaocet winny lub cytrynaWykonanie:Śledzie moczymy w wodzie - do momentu w którym nie będzie przeważać sól. Czasami wystarczy godzinę by je wymoczyć, a czasami i zmieniając wodę dłużej. Śledzie kroimy na " kęsy" , cebulę szatkujemy bardzo drobno.Do słoika układamy pierwszą warstwę z śledzi- lekko kropimy octem lub sokiem z cytryny. Nakładamy warstwę cebulki, i zalewamy oliwą. I od początku
Smaki Edytymiseczce malucha. Wtedy jednak należy ją doprawić łagodnie słodką papryką. Zapraszam do przepisu! Składniki (4 porcje): 2 czerwone papryki, mała biała cebulka, 4 ząbki czosnku, 800ml wywaru warzywnego (ja używam kostki 100% suszonych warzyw), łyżeczka masła klarowanego, łyżka oleju rzepakowego, 100g białego ryżu, 4 łyżki masła orzechowego 100%, 400g krojonych pomidorów (z kartonika lub z puszki), szczypta soli, pieprzu, słodkiej(...)ostrej papryki, pęczek posiekanej natki pietruszki do podania. Sposób przygotowania Najpierw paprykę, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Następnie w garnku rozgrzej olej rzepakowy i masło klarowane i przesmaż pokrojone warzywa. Później wrzuć suchy ryż i zalej całość wywarem warzywnym. Dodaj także masło orzechowe, krojone pomidory i przyprawy. Wszystko wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut. Gotową zupę podaj
Natka PietruszkiJeśli lubicie śledzie, możecie je przygotować w wielu różnych wersjach. Bardzo lubię tradycyjne śledzie z cebulą w oleju , czy moje ulubione śledzie z czosnkiem i majerankiem . Jeśli jednak chcę odejść nieco od tego co ląduje zwykle na moim stole, robię taki właśnie tatar. Spotkałam się już z jego różnymi odmianami – wersją z jabłkiem i imbirem, czy wersją z ogórkiem(...)Dodaj do koszyka Polecam Wam także: – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledź w czosnku i majeranku – śledzie w kiszonych cytrynach – śledzie skandynawskie – przepis na ogórki kiszone – zestawienie
nietylkopasta.plcoś dla siebie. 1. Groch z olejem rzepakowym Groch z olejem rzepakowym przygotowujemy na wigilie odkąd pamiętam, nie może być wieczerzy wigilijnej bez grochu! Oczywiście z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i podsmażoną cebulką. Takie smaki kojarzą mi się wyłącznie ze świętami, z dzieciństwem, z zaspami śniegu, przez które szło się na pasterkę. Groch musi być dobrze ugotowany, wręcz rozgotowany(...)możecie upiec schab w piekarniku, schab ze śliwką to takie danie, które zawsze się udaje! Przepis jest TUTAJ 3. Sałatka śledziowa z papryką Wiecie, był czas kiedy nie jadłam śledzi, przez 20 lat nie dotykałam, nie lubiłam, wręcz nie mogłam na nie patrzeć. A jak poczułam zapach... Kilka razy podchodziłam do śledzi, najczęściej właśnie w święta, niestety bezskutecznie. Pewnego razu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieporcje): szpinak w liściach, 300g, 1 mała biała cebulka, 2 ząbki czosnku, łyżka masła klarowanego, 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie z oleju, masa netto 140g, 2 łyżki sera mascarpone, 1/4 szklanki mleka 2%, szczypta soli i pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw rozgrzej na patelni masło klarowane i przesmaż posiekaną cebulkę i czosnek. Po chwili dodaj liście szpinaku i przesmażaj(...)także: pulpeciki w sosie kokosowo-orzechowym, spaghetti z sosem brokułowym i chrupiącą cieciorką , kurczak w kremowym sosie z pieczarkami . Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Sos szpinakowy z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka PietruszkiŚledzik to uniwersalne danie. Połączenie, które wam serwuje jest świetne, spróbujcie! Co nam trzeba? 200g matiasów w oleju (gotowe w opakowaniu) 2 twarde jabłuszka 1 duża
Latosiowydomsiekamy. Na innej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy czosnek z cebulką. Dodajemy zmiksowane pomidory, koncentrat, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy. Doprawiamy sosem Worcesterhire, Mad Dog Chipotle BBQ, słodką, wędzoną papryką, pieprzem i solą. Zdejmujemy z ognia. Wrzucamy pokrojone kurki i wlewamy ocet sherry. Całość mieszamy i studzimy. Śledzie umieszczamy w zimnej zalewie. Całość przekładamy do słoika typu weck(...)mniejsze kawałki i umieszczamy w marynacie. Całość przekładamy do słoika typu weck. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 dni. Należy spożyć do 2 tygodni. 4) Śledzie w oleju. Składniki: - 500 g matijasów - 3 duże cebule - 1 i 1/2 łyżki gorczycy - 1 płaska łyżka cukru - 1 łyżka octu - 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu - olej Sposób przygotowania: Śledzie moczymy
DominikaDolciczyli startą na tarce marchewkę, cebulkę dymkę, koperek, natkę pietruszki, skórkę z cytryny, ser feta i zmielony kumin oraz kolendrę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj do miski mąkę, proszek do pieczenia i rozbełtane jajka. Dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. W garnku lub patelni o wysokich ściankach rozgrzej grubą warstwę oleju. Olej jest odpowiednio gorący, gdy skropiony wodą(...)wkładaj do gorącego oleju. Smaż 2-3 minuty, placki powinny w tym czasie napęcznieć i się zezłocić. Gotowe placki przełóż przy pomocy łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło. Jeżeli wolisz, możesz też usmażyć placki na cienkiej warstwie oleju. Uzyskasz wtedy tradycyjne, płaskie okrągłe placki. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej trochę oleju, następnie przy pomocy
Chilli Czosnek i OliwaSpaghetti z tuńczykiem i ciecierzycą Składniki (4 porcje): 400g ciecierzycy w zalewie w słoiku (400g to masa netto po odsączeniu), 300g tuńczyka w zalewie z oleju (300g to masa netto po odsączeniu), 1 cebulka, 2 ząbki czosnku, 500g passaty pomidorowej, łyżka oliwy z oliwek, 4 łyżki tartego parmezanu, szczypta płatków chilli, soli, pieprzu, suszonego oregano i słodkiej papryki, 240g makaronu(...)porcję dania (masa przed ugotowaniem; w wersji bez glutenu użyj makaronu bezglutenowego). Sposób przygotowania Najpierw ciecierzycę odsącz z zalewy. Następnie posiekaj cebulkę i czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż cebulkę z czosnkiem. Później dodaj odsączonego tuńczyka, ciecierzycę i przyprawy. Przesmaż. Całość zalej passatą i gotuj przez około 10 minut. Może nie wygląda, ale wierzcie mi, smakuje rewelacyjnie
Natka Pietruszki