sledzie w oleju z cebulka - 547 przepisów (strona:33/37)

Śledź w śmietanie z cebulą i jabłkiem 118

posypania Jak zrobić śledzie w śmietanie z cebulką i jabłkiem. Śledzie włożyć do miski, zalać przegotowaną zimną wodą i ostawić na 30 minut. Następnie zmienić wodę, przepłukać i odstawić na 20 minut. Wodę łącznie zmienić od 2-óch do 3-ech razy w zależności od od tego jak słony jest śledź. Po wyjęciu z wody śledzie osuszyć na papierowym ręczniku(...)dość drogie. Matiasy to tak zwane “śledzie dziewicze”, czyli śledzie które są przed pierwszym tarłem. Mają bardzo delikatne mięso, są mniej słone i nieco bardziej tłuste. Do przygotowania śledzi w śmietanie najlepsze będą sole śledzie. Jeśli jednak takowych nie macie można oczywiście użyć zarówno śledzia w oleju jak i śledzia w occie. Śledzia w oleju zalecałabym przetrzeć papierowym

MeCooks
Pierogi ruskie ze szpinakiem 154

mąki pszennej typ 500 400 ml gorącej wody Farsz: 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu 1 cebula 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka oleju 1/2 łyżki masła sól pieprz Dodatkowo: 2 cebule 1 łyżka oleju 1 łyżka masła sól Przygotowanie: Ciasto na pierogi:  Do miski wsypujemy mąkę i wlewamy gorącą wodę, mieszamy aby składniki połączyły się, a następnie(...)gotujemy partiami w osolonym wrzątku. Wyjmujemy łyżką cedzakową około 2-3 minuty po wypłynięciu. Cebule kroimy w kostkę i smażymy na maśle i oleju. Kiedy się przyrumieni doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem. Pierogi podajemy z podsmażoną cebulką

Smakowity Blog Kulinarny
Opiekana ryba w zalewie pomidorowo-octowej 141

pomidorowej zalewie z cebulką i papryką, to świetna odmiana od tradycyjnej ryby w occie. Potrawa kusi wspaniałym smakiem jak i efektownym wyglądem. Do jej przygotowania możemy użyć dowolnej, ulubionej ryby, na przykład miruny, mintaja czy dorsza.     Składniki: 600g filetów rybnych (u mnie mintaj) 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia 250ml soku(...)wielkości kawałki (ja użyłam kostek z mintaja) i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem cytrynowym *** *** Kawałki ryby panierujemy w mące, rozmieszanych jajkach i bułce tartej *** *** Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor *** *** Usmażoną rybę przekładamy do wysokiego naczynia *** *** Cebulę kroimy w pół krążki *** *** Papryki kroimy w paseczki *** *** Cebulę oraz paprykę wkładamy do garnka lub na patelnie

Blog z Apetytem
Skomponuj swój idealny lunch! 184

tłustych rybach morskich, jak : łosoś makrela śledź sardynka A ponadto w :  nasionach dyni nasionach słonecznika w orzechach  Jedna porcja tłuszczu odpowiada jednej łyżce oleju roślinnego, 100 g łososia lub 20-30 g orzechów... więc warto dodawać niewielką ilość do każdego posiłku! Ja najchętniej do wzbogacenia sałatek czy kanapek używam oleju lnianego i pestek dyni. Nie wystrzegam się także(...)kalafiorem i papryką. Pycha! :) Oprócz tego najchętniej wybieram pożywne sałatki na bazie kaszy i warzyw. Nierzadko dodaję ser feta lub mięso, np: kasza jaglana + cukinia + papryka + cebulka + ser feta + przyprawy (tylko sól i pieprz) Pokrojone warzywa podsmażam na niewielkiej ilości oleju, zalewam odrobiną wody, dodaję wcześniej ugotowaną kaszę i duszę kilka minut pod przykryciem

Kuchnia Ellie
Egipska sałatka z pomidorów z orzechami włoskimi 378

ziołowy za sprawą kolendry i koperku, pikantny od papryczek chilli, kwaśny dzięki dodatkowi octu winnego i soku z cytryny, doprawiony czosnkiem i zielem angielskim. Co nietypowe, dressing nie zawiera oleju, lecz jedynie wodę. Nie jestem przyzwyczajona do tego typu sosów, dlatego zmniejszyłam ilość wody względem oryginalnego przepisu, ponieważ dressing był dla mnie zbyt wodnisty.  Przy okazji chciałam wam serdecznie(...)porcji): 6 pomidorów 30 g posiekanych orzechów włoskich na dressing baladi: 3 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, 2 łyżki posiekanej cebulki dymki, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 mała posiekana papryczka chilli bez pestek, 2 łyżeczki płatków chilli lub ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka gałki

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta z twarogu i ryby. Awanturka 109

kanapek przygotowuje sobie w każdy piątek na śniadanie mój 83 letni tata. To AWANTURKA, czyli pasta z twarogu i ryby do kanapek, dzisiaj dodatkiem to twarogu był to śledź w pomidorach. Skąd nazwa awanturka? Niektórzy twierdzą, że połączenie dwóch głównych składników może, u bardziej wrażliwych, wywołać małą awanturę żołądkową. Jednak bez obaw: biały ser i ryba na pewno nie będą(...)oleju lub pomidorach (140-170 g). Twaróg przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy rybę do sera. Rybę w oleju lekko odsączamy, gdy dodajemy zaś ryby w pomidorach, to dodajemy wraz z sosem pomidorowym. Gdy korzystamy z wędzonej ryby to polecam dodać odrobinę dobrego oleju. Wszystko razem rozcieramy widelcem. Gdyby masa jest zbyt sucha, wtedy można dodać odrobinę oleju

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 272

fasolą borlotti Drugie dania Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach (Turcja) Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara Bakłażan w sosie pomidorowym Papryki faszerowane ryżem (Gemista) Paella wegetariańska Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku Risotto z pszenicy farro z grzybami (można zastąpić pęczakiem) Sałatka z kaszy z pieczonymi(...)kraju towar deficytowy, ale to nie znaczy, że nie możemy tego kłopotu jakoś obejść :) Gdy nie mamy dostępu do ryb świeżych, możemy sięgnąć po przetwory - choćby z naszego bałtyckiego śledzia (świetne źródło kwasów omega-3) oraz sardynki i anchois w puszce (najlepiej w zalewie z oliwy). To właśnie te małe tłuste rybki były ulubionym przysmakiem Greków w latach 50 tych

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka śledziowa z ziemniakami 64

śledzie, możesz przystąpić do zamarynowania cebuli. W tym celu w miseczce wymieszaj składniki na marynatę i włóż do niej pokrojoną cebulkę. Marynuj ok. 30 minut. Ten prosty sposób zniweluje nieco jej ostry smak, a jednocześnie spowoduje, że cebulka zmięknie. Następnie przełóż cebulę na durszlak lub sitko, odcedź z płynu i osusz. Do miski przełóż pokrojone ziemniaki, wymoczone śledzie, marynowaną cebulkę(...)warto sprawdzić przepis na sałatkę śledziową z cebulą i groszkiem , śledzia w śmietanie z cebulą i jabłkiem oraz śledzie w sosie musztardowym . Sałatka ziemniaczana ze śledziem Chociaż ta sałatka ziemniaczana jest ze śledziem solonym, nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć do niej również tych marynowanych w occie, oleju, a nawet śledzi wędzonych. Natomiast jeśli nie lubisz śledzia, możesz

Kuchnia Na Wypasie
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI 183

ziemniakami i cebulką, w winnym sosie z musztardą francuską. Znakomite danie! Składniki: 6 białych kiełbas surowych 2 cebule 2-3 ziemniaki 2 liście laurowe 4-5 ziaren angielskich 1 szklanka bulionu 1/3 szklanki białego wina wytrawnego 3 łyżki musztardy francuskiej Octim 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka majeranku suszonego pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Białą(...)doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy kiełbasę w gorącej wodzie przez około 10-15 min. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i podsmażamy do zeszklenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w półksiężyce ( każdy ziemniak kroimy na 8 części ). Bulion podgrzewamy, dodajemy musztardę francuską oraz przyprawy - obie papryki, majeranek oraz

Kuchnia MagdaLeny
Zupa pomidorowa z tofu i lanymi kluskami 134

dojrzałych pomidorów (ewentualnie całe z puszki) 1 cebula lub kilka cebulek dymek 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 1 mała marchewka 2 łyżki sosu tamari (lub sojowego w wersji z glutenem) 1.5 litra wody 1 szklanka (240 ml) passaty pomidorowej 200 g tofu naturalnego 2 łyżki oleju (do smażenia) sól i pieprz do smaku Dodatkowo: świeże zioła do podania: pietruszka(...)drobną kostkę, podobnie jak obraną cebulę i czosnek. Tofu odsączamy i również kroimy w niewielką kostkę, a marchewkę ucieramy na dużych oczkach tarki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, liście laurowe i czosnek i smażymy przez kilka minut aż cebula się zeszkli. Następnie, dodajemy pokrojone pomidory i, co jakiś czas mieszając, smażymy aż pomidory zmiękną

Lamarida.pl
Pieczone warzywa i grillowany dorsz. Idealny pomysł na weekendowy obiad. 227

grube plastry, bądź pół-plastry, ponieważ jest delikatna, upiecze się najszybciej, dlatego jej wielkość jest tak ważna. Cebulkę kroimy na ćwiartki.  Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem, naczynia porcelanowe źle się sprawdzają, polewamy oliwą z oliwek, masło się spali, olej da bardzo nieprzyjemny posmak; polewamy lekko rozrzedzonym z wodą miodem, posypujemy przyprawami, ja użyłam przyprawy sumak, o bardzo słabo(...)jest możliwe, że różne kraje mają dostęp do tego samego morza, i jedne państwa słynną na cały świat z tego że można w całym kraju zjeść dobrego śledzia na milion sposobów, a u Nas się nie da? Nasze polskie dorsze trafiają na stoły Europy zachodniej, a my sprowadzamy dorsze z wątpliwie czystego Atlantyku ;-(. No cóż, na rybołówstwo wpływu nie mamy

SMYKWKUCHNI
PIEROGI WIGILIJNE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 86

jakby pierogi wigilijne przenieść nieco na poziom wyżej i dodać nieoczywistych składników? NA ŚWIĘTA:   ZAKWAS NA CZERWONY BARSZCZ     SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM ZIEMNIAKAMI I BRZOSKWINIĄ     ŚLEDZIE W OLEJU Z KOLOROWYM PIEPRZEM     KREWETKI Z MANGO I CHIPSAMI Z PARMEZANU     KOTLETY SIEKANE Z ŁOSOSIA Z SEZAMEM     TATAR Z WĘDZONEJ MAKRELI(...)domowej roboty – idealne nie tylko od święta ILOŚĆ PORCJI: 30-40 PIEROGÓW CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Mąka pszenna 550g – Woda gorąca – 250ml – Olej bezwonny – 2 łyżki – Sól himalajska drobna – łyżeczka – Cebula oraz olej do przesmażenia – 2-3 łyżki FARSZ: – Kapusta kiszona – 500g – Borowiki suszone – 40g – Sól himalajska drobna – do smaku – Cebula – 2 średnie sztuki – Sos teriyaki – 2 łyżki

globuskulinarny
Klasyczny tatar z cebulą i kaparami 263

Klasyczny tatar musi zawsze pojawić się na stole podczas rodzinnych uroczystości. Najczęściej jest podawany z cebulką i ogórkami. Nie wszyscy jednak za nim przepadają. Tatar z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Potrawy wigilijne z różnych regionów Polski 34

będące symbolem tej części Polski, pojawiają się również na stole, pełniąc funkcję deseru, który podkreśla świąteczną atmosferę. Warto też wspomnieć o śledziach, które w Wielkopolsce przyrządzane są na wiele różnych sposobów, na przykład w śmietanie lub z cebulką. Tradycyjnie nie brakuje także pierogów z kapustą i grzybami, których smak oddaje wielkopolską prostotę i przywiązanie do natury. Na zakończenie wieczerzy, mieszkańcy(...)wszystkim zupa rybna, przygotowywana z wielu gatunków ryb, takich jak dorsz, łosoś czy sandacz, co nadaje jej wyjątkowej głębi smaku. Ważnym daniem jest także śledź w różnych odsłonach – z cebulą, w śmietanie lub w oleju, zawsze aromatycznie przyprawiony i idealnie wpisujący się w świąteczny klimat. Pomorzanie serwują także karpia, lecz często pieczonego lub w galarecie, co odróżnia

CityTaste
Sałatka śledziowa 77

Pyszna i pożywna sałatka śledziowa z kukurydzą, papryką i kiszonymi ogórkami w majonezie z dodatkiem świeżo posiekanej natki. To świetna propozycja na sałatkę na święta oraz

Zasmakuj Kuchni