ziemniaczanej rozkładamy na talerze, obok układamy świeżo usmażone śledzie. Zabieramy się za ostatni etap przygotowania, czyli sos. Mieszamy ze sobą łyżkę oleju, musztardy Dijon i octu. Na patelni po smażeniu śledzi ląduje 1 łyżka masła, wysmażony boczek i cebulka. Wlewamy mieszankę musztardową, mieszamy, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę. Robimy na śledziach kilka kleksów z sosu i od razu podajemy. Potrawa(...)koperku 2 łyżki stołowe posiekanego szczypioru pieprz SKŁADNIKI 600g młodych drobnych śledzi, patroszonych, bez głowy sól pieprz masło klarowane do smażenia, około 3-4 łyżek 40-50g wędzonego boczku w cienkich plastrach 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka octu jabłkowego (albo octu z białego wina) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 średnia czerwona cebula lub 2 szalotki 2 łyżki stołowe
Karo in the Kitchenmilion sposobów. Uwielbiam te ,,Ciocine" z rodzynkami, te ,,Mamine" z pomidorami, te ,,Zwykłe" w occie lub z cebulką w oleju. Są po prostu pyszne!!! Dlatego dziś... Pasta śledziowa z chrzanem łatwe 10 minut wychodzi tak 150 ml Składniki: * 200 gramów śledzia * łyżka chrzanu * łyżeczka śmietany * 1 starte jabłko opcjonalnie * łyżeczka majonezu * ugotowane na twardo jajko Do dzieła!!! Wymoczonego wcześniej śledzia
sierotka maRysia w kuchnisłoiczek 2 śledzie 1 nieduża cebula olej cytrynowy - u mnie Global Fit kilka ziarenek pieprzu Przygotowanie: śledzia moczymy w zimnej wodzie (można wodę zmieniać dwukrotnie) cebulę kroimy w piórka (można podzielić jeszcze na mniejsze części) śledzie odsączamy z wody i kroimy na małe kawałki - śledzik na raz w słoiku układamy warstwy - cebulka śledzik i tak do samego końca zalewamy olejem
Gotowanie z pasjąsylwestrową :) 4 filety śledziowe (najlepiej w oleju) szklanka gęstej śmietany 18% 1/2 czerwonej cebulki kilka gałązek koperku + do dekoracji sól, pieprz łyżeczka musztardy Filety osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w ukośne paski. Cebulkę drobno pokroić, koperek posiekać. Do śmietany dodać cebulkę, koperek, doprawić do smaku, wymieszać. Ułożyć na zmianę na półmisku pokrojone śledzie i sos śmietanowy. Udekorować koperkiem i piórkami
Smakołyki Asitwardo, obieramy i kroimy w kostkę. Do miski z jajkami dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i posiekany por. Filety ze śledzia wyjmujemy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do reszty składników wraz z 2 łyżkami cebulki (odsączamy ją z nadmiaru oleju). Następnie dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Smacznego
Słodkie okruszkiNazwa ,,śledzie pocztowe" pochodzi od śledzi rozwożonych w beczkach po całej Europie. Poławiano je wiosną, patroszono i konserwowano w solance. Następnie pakowano do beczek i były przewożone pocztą. Ryby te to matjasy, czyli młode śledzie przed okresem godowym. Przygotowując się do tarła dużo jedzą i dlatego są bardziej tłuste niż dojrzałe śledzie. Ich mięso jest miękkie, tłuste, wręcz rozpływające się(...)musztardy francuskiej 1-2 łyżeczki octu jabłkowego 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jeśli kupiłaś śledzie, które są mocno solone, to należy je wymoczyć w zimnej wodzie. Śledzie, których użyłam do przepisu nie wymagały moczenia, były lekko solone. Szalotkę obrać i pokroić w plasterki. Następnie zamarynować cebulkę dodając, sól, cukier, ocet i wodę. Odstawić
Codziennik Kuchennypieczonym ziemniakiem, kwaśną śmietaną i marynowaną cebulką! To danie nie tylko pięknie wygląda i na pewno zachwyci Waszych gości, czy też członków rodziny, ale przede wszystkim wyśmienicie smakuje! Dobrze wiecie, że często powtarzam, że proste rzeczy są najlepsze. Nigdy nie należy zbyt mocno kombinować w kuchni. Jeśli to śledź w daniu ma grać pierwsze skrzypce, to dajmy(...)podbite jeszcze smakiem kwaskowatego jabłka tworzy niesamowitą całość. Jestem pewna, że pokochacie to danie! SKŁADNIKI: - 1 x Beczka śledzi filety z olejem wiejskim SEKO - pęczek natki pietruszki - zioła: pachnotka lub melisa - 3 łyżki kwaśnej śmietany - 1 czerwona cebulka - 3- 4 ziemniaki - 1 jabłko kwaskowate - sok z 1/2 cytryny - sól/ pieprz - 1/3 szkl. oliwy z oliwek - pumpernikiel do podania Ziemniaki
SMYKWKUCHNIZapraszam na pyszne śledzie z jabłuszkiem, czerwoną cebulką oraz suszoną żurawiną. Do tego delikatny jogurt i mamy super przystawkę. Polecam Składniki: 4 filety śledziowe solone z oleju 1 małe jabłko pół czerwonej cebuli 2 łyżki suszonej żurawiny 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1/4 łyżeczki soli i pieprzu cytrynowego Przygotowanie: Żurawinę przekładamy do słoiczka i zalewamy gorącą wodą, odstawiamy. Śledzie wyjmujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnepisania i publikowania przepisów jesteście Wy, którzy w grudniu bardzo licznie odwiedzacie naszą stronę. A co do tatara ze śledzia , to przewidujemy, że będzie gwiazdą na naszym świątecznym stole. Udostępnij Tatar ze śledzia – składniki 500 g filetów śledziowych w oleju 1 duża czerwona cebula 3 średnie ogórki kiszone 1 słoiczek marynowanych grzybów 4 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy(...)pokroić w drobną kostkę. Śledzie odsączyć z zalewy, pokroić na długie paski, a następnie w drobną kostkę. Filety ze śledzi wymieszać z musztarda francuską i słodko-ostrą. Tatar ze śledzia najlepiej prezentuje się ułożony warstwowo, w tym celu można wykorzystać okrągłą wykrawaczkę do ciastek. Taką foremkę ułożyć na talerzu, wyłożyć pierwszą warstwę ze śledzi w oleju, docisnąć ją łyżeczką
niecodziennikparyolej Szukasz najlepszych przypraw do swojej kuchni? Zajrzyj tutaj. Przepis – Śledziowa salsa Przepis zaczynamy od wymoczenia w wodzie śledzi – robimy to ok. 2-3 godziny zmieniając wodę co godzinę. Następnie śledzie odsączamy od wody i kroimy w ok. 1 cm kawałki. Skrapiamy je sokiem z limonki. Zabieramy się za nasz sos słodko kwaśny od krojenia w kostkę cebulki(...)papryki. Do rondla wlewamy olej i gdy ten się rozgrzeje dodajemy cebulkę. Gdy ta się zarumieni dosypujemy do niej paprykę. Gdy papryka będzie miękka możemy dodać pędy bambusa. Całość dokładnie mieszamy. Kiedy bambus zacznie robić się bardziej miękki dodajemy przecier pomidorowy, miód i ocet. Na koniec dodajemy pieprz i całość dokładnie mieszamy. Gotujemy nasz sos ok. 20 minut na niedużym
Kuchennyviral.plstole zawsze w dniu Wigilii . Śledź z cebulką skropiony octem. Pyszny i najważniejszy tego dnia. Wszak jemy prawie tylko ryby w różnej postaci. Składniki: matias solony 6 płatów cebula 3 szt ocet do skropienia cebuli pieprz ziołowy olej do zakrycia śledzia Wykonanie: Śledzia nie wymaczam, myje jedynie pod bieżącą wodą i osuszam ręcznikiem papierowym. Kroje go drobno
Różowa kuchniałyżek czerwonego wytrawnego wina pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Cebule obieramy i kroimy w piórka. W niewielkiej ilości oleju dusimy cebulkę, aż będzie miękka. Dodajemy wino, miód i koncentrat oraz żurawinę i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy pieprzem do smaku ( nie solimy, bo śledzie są słone). Studzimy. Śledzie kroimy w nieduże 5 cm kawałki, Układamy w słoiku na przemian warstwę śledzi
DefinicjaSmakucałkiem niezły ;) Oczywiście znalezienie śledzi z przyzwoitym składem i bez tzw. śladowych ilości glutenu, graniczy z cudem, ale udało mi się takie namierzyć ;) chociaż na początku kupowałam surowe śledzie i sama je ładowałam do solanki. O warstwowej sałatce dowiedziałam się od domownika, bo jego mama taką robi na święta. Przejrzałam Internet, żeby zobaczyć jak to wygląda(...)wiśni 200 ml ekologicznego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki soku z cytryny 1 cebulka 2 łyżki octu jabłkowego olej lniany natka pietruszki świeżo mielony czarny pieprz sól Wykonanie: Dzień wcześniej należy przygotować śledzie (w razie potrzeby, jeśli są zbyt słone, moczymy kilka godzin zmieniając wodę co jakiś czas), kroimy
Quinoa Raz!Czasami wystarczy chwila, jeden gest. I oto sałatka ze śledziem, jest ;) Składniki: 4 duże ziemniaki 4 ogórki kiszone 1 cebula 3 filety śledziowe w oleju z cebulką 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy al’ dente. Kroimy w kostkę tak, jak ogórki i cebulę. Filety kroimy w paski. Składniki mieszamy z majonezem i musztardą, doprawiając
R'n'G Kitchenłyżeczka pieprzu czarnego 2 szklanki oliwy z oliwek ( bądź olej ) 2 szklanki mleka Wykonanie Do miski przekładamy śledzie , zalewamy mlekiem i odstawiamy do momenty aż nasze śledzie stracą swoją mocną słoność , trwa to około 3 , 4 godzin . Po tym czasie obieram cebulkę w drobną kostkę , ścieram imbir na tarce o drobnych oczkach , jak i czosnek, szczypior siekam(...)przygotowaną cebulkę , czosnek, szczypior oraz imbir , śledzie odlewam z mleka i kroję w paski 3 centymetrowe , przekładam do miski , dodaję nasze wcześniej przygotowane składniki , cebula , czosnek ,imbir ,szczypior, następnie doprawiam pieprzem ziołowym jak i pieprzem czarnym , zalewam olejem bądź oliwą , bardzo dokładnie mieszam . Kiedy śledzie mam dobrze wymieszane , przekładam do słoika zakręcam i wstawiam do lodówki
Mój Smak