rybami morskimi, z których można wyczarować wiele smacznych, tradycyjnych i nowoczesnych dań. Najbardziej popularne są u nas śledzie w formie przekąsek czy sałatek przygotowywane na różne sposoby – z olejem, marynowane, z cebulką, jabłkami, orzechami, rodzynkami, warzywami czy korzenne. Na ostro, słono, kwaśno, słodko – dla każdego jakiś śledzik się znajdzie. Filety
To co kochampiórka, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy. Odstawiamy sos do wystygnięcia. Kiedy sos wystygnie mieszamy go z pokrojonymi śledziami. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby się smaczki "przegryzły".śledzie z pieczarkami i cebulką w pomidorach
Bon Appetit Małgorzatycoś co lubimy i polecamy. Śledzik na raz, w większym gronie, niech nie będzie tylko od święta, to cudowna przekąska. Składniki: opakowanie śledzi, u mnie 460 g filetów śledziowych a la matjas w oleju opcja: 1 mała cebulka, u mnie brak 1 jabłko 3 łyżki śmietany 18% łyżeczka chrzanu, u mnie ostry opcja: płaska łyżeczka musztardy, u mnie brak świeżo
Zasmakuj KuchniBardzo szybka sałatka śledziowa, która bardzo często gości w moim domu...Zrobiona jest z 3-składników: śledzie, cebulka i jabłko. Do tego sos majonezowo- śmietanowy i sałatka gotowa! Składniki: śledzie w oleju 6 szt, cebula 1 szt, jabłko 1 szt, majonez 5 łyżek, śmietana 18% 160 ml, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, Sposób
kulinarne odsłony patiśledzi wymaga jednak nieco czasu. Śledź z pozostałymi składnikami musi swoje „odleżeć”, aby wszystkie smaki sobą przeszły. Oczywiście niecierpliwi mogą podać od razu, ale warto poczekać kilkanaście godzin. Dopiero wtedy śledź po kaszubsku zaczyna właściwe smakować. Wielu z Was zapewne często zadaje pytanie: Jak zrobić dobre śledzie po kaszubsku? Śledź po kaszubsku przepis Śledź po kaszubsku z cebulką(...)moczyć, więc sałatkę przyrządzisz nieco szybciej. Jeśli szukasz innych przepisów na pyszne śledzie polecamy śledzie z cebulką i żurawiną . Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu jest nasza sałatka śledziowa z czerwoną cebulą . Warto również skorzystać z pomysłu na śledzie z kolorowym pieprzem oraz śledzie po tatarsku. Polecamy! Śledzie po kaszubsku Składniki płaty śledziowe solone: 5 szt. cebula
Kuchnia Na WypasieTra dycyjne śle dzie z cebulką w oleju nie były moją ulubiona potrawą w dzieciństwie. Bar dzo długo nie mogłam się do nich przekonać, do momentu
ChilliJemyprostu są z ogórkiem i cebulką pod śmietaną- tutaj możecie je znaleźć. Składniki: 1 opakowanie śledzi Mr Śledź z musztardą francuską Seko , 1 jabłko, 1 mała cebula, 1 łyżeczka chrzanu, 200 g śmietany 12 %, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz, czerwony pieprz. Przygotowanie: Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju przy pomocy ręcznika papierowego i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy
Aga w kuchniNajwspanialsza Wigilia w aspekcie kulinarnym to ta tradycyjna . Smażony karp, ziemniaki z “tłuszczykiem” i cebulką, majonezowa sałatka wielowarzywna, kapusta z grochem, pierogi odsmażane na maśle, śledzie w oleju, paszteciki, kulebiaki i oczywiście najpyszniejsze pierniki, serniki i makowce. Niewiele dań z tej najpiękniejszej kolacji można uznać za zdrowe. Wigilia i Święta są tak wyjątkowe, że odchudzanie się(...)postawmy na inne ryby – dorsz czy pstrąg zapieczony z plasterkami cytryny będzie świetną alternatywą. Śledzie też są mile widziane na “zdrowszej wigilii”. Nie dosładzajmy marynaty – użyjmy pasującego do nich winnego jabłka, a zamiast śmietany dodajmy do nich jogurt. Te w oleju zamieńmy na marynowane w oliwie z oliwek z dodatkiem cytryny i wody. Pamiętajmy, aby solone
Poezja smakuczas kiedy wszyscy gromadzą się przy świątecznym stole, czyli też śledziowi smakosze. Także ten przepis jest specjalnie dla Misia. Przepisów na śledzie jest od groma i ciut, ciut. W zalewie octowej, w oleju, z cebulką, z jabłkiem, z buraczkami... Do wyboru, do koloru. Z racji tego, że ich nie jadam, nigdy ich też nie miałam okazji przyrządzać. Czasami podglądałam(...)niezliczone strony na blogach kulinarnych w poszukiwaniu przepisu doskonałego, doszłam do jednego konstruktywnego wniosku: z czym by one nie były podane, zawsze są na surowo. Najpopularniejsze są chyba śledzie po kaszubsku i mój przepis trochę je przypomina. Jednak nie chciałam, by pływały one w sosie pomidorowym jak ryba po grecku, więc koncentrat zastąpiłam suszonymi pomidorami. Oto mój świąteczny śledzik
bastalenakulinarnych podpowiadali, żeby zamiast wody, użyć mleka. Hm...? Wcześniej o tym nie słyszałam, ale mimo to nie spróbowałam... Dlaczego? Bo trafiłam na czaderskie :) wiejskie filety śledziowe w oleju w cebulką. Miód w... buzi! No są takie, że ała :D Nie trzeba ich moczyć, bo nie są słone. Można je wyjadać garściami prosto ze słoika! Dlatego postanowiłam zrobić z nich(...)kupiłam taką w sklepie. Koszt? 5 zł z groszami za jedną porcję. A tu śledzie - dyszkę za 650 gramów, plus włoszczyzna i puszka groszku. Porcji? Z 10 będzie. Koszt? Nieporównywalny. Polecam :) Składniki: 1 słoik wiejskich filetów śledziowych w oleju z cebulką (650 gramów) 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki 1 nieduży seler 2 ziemniaki 1 jabłko 2 ogórki
Szczęśliwa kuchniakulinarnych podpowiadali, żeby zamiast wody, użyć mleka. Hm...? Wcześniej o tym nie słyszałam, ale mimo to nie spróbowałam... Dlaczego? Bo trafiłam na czaderskie :) wiejskie filety śledziowe w oleju w cebulką. Miód w... buzi! No są takie, że ała :D Nie trzeba ich moczyć, bo nie są słone. Można je wyjadać garściami prosto ze słoika! Dlatego postanowiłam zrobić z nich(...)kupiłam taką w sklepie. Koszt? 5 zł z groszami za jedną porcję. A tu śledzie - dyszkę za 650 gramów, plus włoszczyzna i puszka groszku. Porcji? Z 10 będzie. Koszt? Nieporównywalny. Polecam :) Składniki: 1 słoik wiejskich filetów śledziowych w oleju z cebulką (650 gramów) 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki 1 nieduży seler 2 ziemniaki 1 jabłko 2 ogórki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poznajcie mój kolejny przepis na klasyczne śledzie w sosie musztardowym. Pyszne, klasyczne śledzie w sosie musztardowym. Smaczne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Prawdą jest ,że najlepiej smakują potrawy domowe wykonane od podstaw. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 filety śledziowe a’ la Matjas ( około 200g po odsączeniu) 1 czubata łyżeczka(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Śledzie odsączamy z oleju. Jeśli są za słone to moczymy je w wodzie. Następnie trzeba je osuszyć ręczniczkiem papierowym. Śledzie kroimy w paseczki około 2-3 cm. Wkładamy do miski i pieprzymy. Odstawiamy na chwilę na bok. Cebulę siekamy w drobniutką kosteczkę. Do innej miseczki wkładamy majonez, dwie musztardy, szczyptę curry i cebulkę. Dodajemy śledzie i całość
Olcia gotuje!mała cebulka lub 1/2 dużej 1 male jabłko 3-4 łyżki śmietany pieprz ocet Przygotowanie: 1. Platy śledziowe obmywamy z oleju, suszymy ręcznikiem i kroimy w kostkę. 2. Cebulkę obieramy z łupiny, kroimy w kostkę i dodajemy do śledzi. 3. Jabłko obieramy ze skorki, ścieramy na tarce, dodajemy do naszej miseczki ze śledziem. 4. Dodajemy śmietanę. 5. wszystko razem mieszamy
Kulinarnie z Polką na Kresach